کد مطلب: 116118
 
تاریخ انتشار : شنبه ۳۰ تير ۱۳۹۷ ساعت ۱۵:۰۹
 
چنانچه بذر «گندم» به مقدار شوری آب و خاک مقاوم باشد و نیاز به آب زیادی نداشته باشد می تواند ۱۲ تن در هکتار تولید داشته باشد، اما چنانچه از بذر خوبی استفاده نشود اگر تمامی اقدامات دیگر به درستی انجام شود نیز بی فایده خواهد بود و گندم مرغوبی نخواهیم داشت. از طرفی استفاده از بذر اصلاح شده در زمین های مملو از علف هرز تمامی خصوصیات آن را در سال اول از بین می‌برند.
تنوع آب هوایی و همسطح نبودن زمین در تمام نقاط سبب شده است در مناطق گرمسیر برداشت از فروردین‌ماه آغاز شود، اما در مناطق سردسیر و ارتفاعات کشت گندم از شهریور ماه آغاز می‌شود. بدین علت که قبل از آغاز پاییز باید گندم قد کشیده باشد تا بتواند سرمای بیشتر را تاب بیاورد. در سراسر ایران کشت گندم با تنوع داشت و برداشت زیادی وجودی دارد که این مسئله در نوع خود بی نظیر است.
فرآیند تبدیل بذر به گندم در بسیاری مناطق طی ۹ ماه صورت می گیرد. بهترین زمان برای بذر پاشی در بسیاری مناطق مهرماه است.
زمان سمپاشی نیز صبحگاهان و یا عصرها که روزنه‌های برگ‌ها باز هستند و دمای هوا خنک تر است و عدم سمپاشی در هوای بادی و بارانی که امکان هدر رفت و عدم پوشش مناسب و نیز شستشوی سم وجود دارد را باید لحاظ کرد.
بعد از گذشت ۴۵ روز از بهار، زمین شخم زده شده و همچنین به خاطر مرطوب بودن زمین پس ازطی شدن ۱۸ تا ۲۰ روز از پاییز گندم بذرافشانی می‌شود و برداشت آن از ۱۵ تیرماه آغاز می‌شود. ضمنا در زمینی که جهت گندم شخم زده شده محصولاتی چون هندوانه، کدو و آفتابگردان  به صورت دیم کشت می‌شود.
فرآیند تبدیل بذر به گندم در بسیاری مناطق طی ۹ ماه صورت می گیرد. بهترین زمان برای بذر پاشی در بسیاری مناطق مهرماه است.
سیاهک از جمله امراضی است که می‌تواند در بذر گندم وجود داشته باشد. بنابراین باید به این نکته نیز توجه داشت که وزارت جهاد کشاورزی باید بذر  سم پاشی شده را در اختیار کشاورزان قرار دهد.
عمق شخم درکشت گندم آبی نیز اهمیت بسیار زیادی دارد و عدم توجه به آن باعث کاهش کیفیت و یا از بین رفتن گندم می شود. چرا که ریشه گندم تنها ۱۰ سانتی متر در عمق خاک نفوذ می‌کند و شخم زدن عمیق تر خاک ( به ویژه با برخی تراکتورهای بزرگ وارداتی) سبب می‌شود که در هنگام آبیاری آب به عمق بیشتر خاک نفوذ کند و از ریشه گندم عبور کند.
سنبله شدن گندم (گندمی که دارای قد یک وجب است سنبله نامیده می‌شود) مسئله ذخیره سازی رطوبت در زمین بسیار حائز اهمیت است. در این راستا زمین یک سال کشت و یکسال استراحت داده می شود( آیش زمین) و در پاییز سالی که آیش صورت می‌گیرد.
عمده محصول گندم در ایران که بالغ بر ۸۰ درصد سطح زیر کشت را شامل می‌شود، توسط ماشین کمباین برداشت می‌شود.
از زمانیکه گندم آماده برداشت می‌شود، کشاورز باید بدون اتلاف وقت محصول را برداشت کند. زیرا پس از آن گندم اصطلاحا “کله” می‌کند، بدین معنا که غلاف آن خشک شده و می ریزد و گندم باز شده به زمین می افتد، لذا مقداری از غلاف هایی که توسط کمباین برداشت می شود، خالیست.
ساقه‌های باقی مانده از برداشت گندم را بصورت بسته بندی و پرس شده درمی‌آورند، که توسط دامداران و همچینین کارخانه‌های تولید قارچ از کشاورزان خریداری می‌شود.
در ساعات نامناسب شبانه روز، برداشت مزرعه کاملا خشک در ساعات آفتابی و گرم یا برداشت مزرعه تازه رسیده در آخر شب و هوای شرجی، از جمله موارد برداشت در ساعات نامناسب شبانه روز است که باعث تلفات دانه می‌شود.
گرم شدن کره زمین، کاهش میزان بارندگی برف و باران، کشت نابجا در بسیاری مناطق در شیب تند و جنس نامناسب زمین خطر میزان سن زدگی در مزارع را به مراتب افزایش می دهد.
عمده محصول گندم در ایران که بالغ بر ۸۰ درصد سطح زیر کشت را شامل می‌شود، توسط ماشین کمباین برداشت می‌شود.
نمونه گیری سالم بودن گندم توسط ماموران انبارسیلوانجام می‌شود.
دولت در طرح خرید تضمینی گندم اعلام کرده که محصول کشاورز را می‌خرد اما در سال گذشته دولت یک ماه و نیم پس از دریافت گندم، تنها نیمی از بهای آن را به کشاورزان پرداخت کرد و تسویه مابقی آن نیز چند ماه بعد و در پاییز صورت گرفت.
جایگاه کته‌های تخلیه گندم در سیلو همدان
با وجود کم آبی ایران، در صورت مهندسی زمین‌های کشاورزی، کشور ما آب کافی برای کشت گندم مصرفی خود را خواهد داشت.
برداشت توسط کمباین نیز بسیار مورد اهمیت قرار دارد و نباید توسط کمباین‌های فرسوده انجام شود. ۳۰ تا ۴۰ درصد محصول به وسیله کمباین‌های فرسوده باعث شکسته شدن و هدر رفت گندم می شود.( به زمین می ریزد)
دانه گندم به آرد و سپس به نان تبدیل می‌شود و در سبد غذایی روزانه مردم ایران وجود دارد و قوت اصلی آنان را تشکیل می‌دهد.
نرخ خرید تضمینی گندم ۱۳ هزار ریال با ۴ درصد افت مفید و ۲ درصد افت غیرمفید اعلام شده است.
نمونه محصولات گندم کشاورزان که برای تایید نهایی به آزمایشگاه آورده می‌شود.
جایگاه کته‌های تخلیه گندم در سیلو همدان
بارگیری کیسه‌های آرد برای توزیع در بین نانوایی‌های همدان
نمونه محصولات کشاورزان در آزمایشگاه انبار سیلو مورد بررسی قرار می‌گیرد. سن زدگی یکی از بزرگترین آفت‌هایی است که می‌تواند گندم را از بین ببرد.
بارگیری کیسه‌های آرد برای توزیع در بین نانوایی‌های همدان
منبع : خبرگزاری ايسنا