کد مطلب: 103716
 
تاریخ انتشار : جمعه ۱۵ دی ۱۳۹۶ ساعت ۰۲:۵۸
دیابت از جمله بیماریهایی است که اندام ها و کارکردهای مختلف بدن را تحت تاثیر قرار می دهد.
آسیب های دیابت به اندام ها و کارکردهای بدن
 
به گزارش ایران خبر، بدن قادر نیست به میزان کافی انسولین تولید کند. این امر موجب بالا رفتن سطح قند خون می‌شود. رایج‌ ترین انواع دیابت، دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2 هستند که در مطالب گذشته در مورد آن‌ها به طور مفصل توضیح دادیم. در دیابت نوع 1 لوزالمعده انسولین ترشح نمی‌کند پس باید روزانه انسولین تزریق کنید. در دیابت نوع 2 بدن مقداری از انسولین مورد نیاز خود را تولید کرده اما این مقدار کافی نیست. با اینفوسلامت همراه شوید تا با جزئیات تحقیقات اخیر درباره‌ی تاثیر دیابت بر خواب آشنا شوید.
بسته به اینکه تا چه میزان می‌توانید قند خون را کنترل کنید، علائمی را تجربه خواهید کرد. علائم کوتاه مدت در قند خون بالا شامل تشنگی یا گرسنگی مکرر و همچنین تکرر ادرار می‌باشد. این علائم دیابت می‌توانند روی خواب شما نیز تأثیر داشته باشند. 

 
عوارض دیابت بر خواب 
در یکی ازتحقیقاتی که در سال 2012 انجام شد، محققان ارتباط بین دیابت و اختلال خواب را مورد بررسی قرار دادند. اختلال خواب شامل به سختی به خواب رفتن، خوابیدن یا بیش از حد خوابیدن می‌شود. محققان رابطه‌ای بین دیابت و اختلال خواب پیدا کردند. آن‌ها به این نتیجه رسیدند که اختلال خواب از عوامل خطرساز دیابت به شمار می‌رود که برخی مواقع می‌تواند کنترل شود.
داشتن دیابت لزوماً منجر به اختلال خواب نمی‌شود. بلکه بستگی به علائم دیابت و چگونگی کنترل آن‌ها دارد. برخی علائم دیابت که معمولاً در زمان استراحت یا خواب با آن‌ها مواجه می‌شوید عبارت‌اند از:
تکرر ادرار
قند خون بالا می‌تواند منجر به تکرر ادرار شود. در این صورت شب باید مرتب به دستشویی بروید.
 

تشنگی
زمانی که خون قند اضافی دارد آب را از بافت‌ها جذب می‌کند. این حالت احساس تشنگی را به وجود می‌آورد. به همین دلیل شب‌ها از خواب بیدارتان کرده و مجبورتان می‌کند چند لیوان آب بنوشید.
 

سرگیجه
از جمله علائم قند خون پایین مانند لرزش، سرگیجه و عرق کردن نیز می‌توانند روی خواب شما تأثیر بگذارند.
پریشانی در شب در افراد دیابتی بسیار شایع است. اگرچه این پریشانی معمولاً ناشی از علائم دیابت می‌باشد، ممکن است پای بیماری دیگری نیز در میان باشد. اما به طور کلی یشتر اختلالات خواب و اختلالات دیگری که روی خواب تأثیر می‌گذارند در افراد دیابتی دیده می‌شود.
 

آپنه خواب
شایع‌ترین اختلال خواب در افراد دیابتی، آپنه خواب است. این اختلال شامل قطع شدن تنفس در طول شب و زمانی که خواب هستید می‌شود.
آپنه خواب در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 شایع‌تر است چرا که بیشتر این بیماران در این سن اضافه وزن داشته که می‌تواند راه عبور هوا را تنگ‌ تر کند.
 

سندروم پاهای بی قرار (RLS)
سندروم پاهای بی قرار، اصرار به حرکت دادن پاهاست. این اختلال عصرها بیشتر می‌شود که ممکن است خوابیدن را با مشکل روبرو کند. این اختلال ممکن است بر اثر کمبود آهن نیز رخ دهد. خطرات سندروم پاهای بی قرار را می‌توان قند خون بالا، مشکلات کلیوی و اختلالات تیروئید دانست.
 

بی خوابی
بی خوابی را می‌توان مشکل در به خواب رفتن و خواب ماندن دانست. افرادی که سطح استرس بالایی دارند بیشتر در معرض بی خوابی هستند. همچنین اختلال خواب را می‌توان از عوارض دیابت و قند خون بالا دانست.
 

عوارض دیابت بر پاها
دیابت به اعصاب در بازوها و پاها آسیب می‌زند که بیماری نوروپاتی محیطی نامیده می‌شود. مراقبت از پاها در افراد دیابتی بسیار اهمیت دارد. افرادی که دچار این بیماری هستند باید به پاها و پوست خود بیشتر توجه کنند. آسیب‌های کوچک به پا می‌تواند مشکلات بزرگ‌ تری ایجاد کند. چرا که پینه، تاول، زخم و عفونت پا معمولاً در قسمت‌هایی که بی‌حس هستند، ایجاد شده و معمولاً بیمار دیابتی متوجه آن‌ها نمی‌شود.
همچنین افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده مشکلات دیگری مانند مشکل مبارزه با عفونت و گردش خون ضعیف نیز دارند و همین امر موجب کندتر شدن روند بهبود می‌شود. یعنی یک زخم کوچک روی پوست ممکن است به زخم یا عفونتی جدی تبدیل شود.
 

 
مراقبت از پا در افراد دیابتی
این کارها را هر روز انجام دهید:
  • هر روز پاهای خود را بررسی کنید.
    آن‌ها بشویید و خشک کنید.
    از یک آینه‌ دستی برای بررسی و معاینه آن‌ها استفاده کنید.
    دنبال تاول، بریدگی، ترک، خشکی پوست، قرمزی، حساسیت یا زخم باشید.
    حتماً روی پا، بین انگشتان و کف پا را به دقت بررسی کنید.
 
بین انگشتان پا پودر بریزید
این کار باعث خشک شدن رطوبت در این نواحی شده و از عفونت قارچی جلوگیری می‌کند.
 

برای جلوگیری از خشکی و ترک پوست پا از لوسیون استفاده کنید
بین انگشتان پا لوسیون نزنید چون باعث عفونت قارچی می‌شود.
 

ناخن‌های خود را مرتب کنید
از سوهان برای این کار استفاده کنید و مراقب باشید به پا آسیب نرسد.
 

از پاهای خود محافظت کنید
همیشه از دمپایی یا کفش برای جلوگیری از آسیب دیدن پاها استفاده کنید. برای گرم کردن پاها از صفحات گرمایشی یا بطری‌های آب گرم استفاده نکنید. ممکن است بدون این‌که حس کنید پاهای خود را بسوزانید.
 

از پزشک خود بخواهید پاهایتان را بررسی کند
در هر جلسه معاینه مطمئن شوید پزشک پاهایتان را بررسی کرده است.
 

بدون مشورت پزشک از دارو برای درمان پا استفاده نکنید
ممکن است این درمان‌ها برای شما مضر باشند. در این زمینه حتماً با پزشک مشورت کنید.
 

کفش مناسب بپوشید
کفش‌هایی که کاملاً اندازه و مناسب پاهایتان هستند را با جوراب بپوشید.