خانیکی: رسانه، بازنمایی واقعی وضعیت زنان در جامعه ندارد

ایران آنلاین , 1 اسفند 1396 ساعت 10:31

واقعیت زنان در جامعه ایرانی از وضعیت بازنمایی شده آنان در رسانه ها جلوتر است و تطابقی بین وضعیت واقعی زنان و وضعیت نمادین آنها وجود ندارد.


به گزارش ایران خبر،گروه اندیشه:

 
دکتر هادی خانیکی در مراسم رونمایی از کتاب «زنان و دولت پس از انقلاب» نوشته پرستو سرمدی  که  ۲۹ بهمن‌ماه، در محل کتابخانه ملی ایران برگزار شد، گفت: این کتاب یک روایت روزنامه نگارانه دارد که فرآیند توسعه در ایران را تشریح می‌کند.
 
وی بیان داشت: در حوزه آکادمیک و علمی وقتی می‌خواهند از مقاله‌ای دفاع کنند، می‌گویند این مقاله ژورنالیستی نیست اما من به دلیل ژورنالیستی بودن این کتاب در مقام دفاع از آن می‌گویم که زبان روزنامه نگاری و ژورنالیستی جزو امتیازات این نوشته است.
 
وی افزود: قدرت یک محقق در آن است که بتوانند با کار روزنامه‌نگارانه برای جامعه موفقیت به ارمغان آورد.
 
وی همچنین مساله محور بودن این کتاب را از دیگر ویژگی‌های آن دانست و گفت: خانم سرمدی همواره دغدغه مساله زنان را داشته است و از اول تا آخر کتاب به دنبال آن مساله است و در توصیف عملکردها به دنبال مساله نابرابری بوده است.
 
این استاد ارتباطات تصریح کرد: سرمدی در چارچوب و الگوی خودش مسائل مورد نظرش را پیگیری کرده و در کتاب بیان می‌کند که تغییر وضعیت زنان منوط به قدرت سیاسی یا دولتی آنان است.
 
از این رو، به زعم او، نمی‌توان مدعی شد که کتاب همه جوانب را دیده است اما سطوحی از جامعه را در بر گرفته است لذا ما می‌بینیم که نتیجه سیاسی هم در بر دارد اما ممکن است در جایی دیگر خود را بروز دهد که مثلا تغییرات در وضعیت زنان در عرصه هنر و علم از جمله آنهاست، درنتیجه در وضع مستقیم تعداد نمایندگان یا اعضا هیات دولت نیست اما آثارشان می‌تواند بیشتر باشد.
 
این استاد ارتباطات معتقد است که واقعیت زنان در جامعه ایرانی از وضعیت بازنمایی شده آنان در رسانه ها جلوتر است و تطابقی بین وضعیت واقعی زنان و وضعیت نمادین آنها وجود ندارد.
 
خانیکی به مفهومی تحت عنوان امحای مفهوم نمادین زنان از دیدگاه برخی منتقدین رسانه‌ای اشاره کرد و گفت: اینکه زن در رسانه انعکاس می‌یابد کافی نیست بلکه باید به توانمندسازی زنان پرداخته شود و لذا گفتمان پدرسالارانه و مردم سالارانه جزو مقولاتی است که در بحث زنان باید به آن پرداخته شود.
 
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی به دیدگاه نویسنده کتاب «زنان و دولت پس از انقلاب» در دو مقوله آزادی و عدالت نیز اشاره کرد و گفت: پرستو سرمدی با توجه به دغدغه نابرابری و بی عدالتی که در حوزه زنان دارد بیان داشته که به موضوع آزادی زنان بیشتر از عدالت زنان توجه شده است.
 
خانیکی معتقد است که به دلیل ضعف نهادهای مدنی انتظار از رسانه‌ها بیشتر شده است اما باید توجه داشت که نگاه به رسانه‌ها بدون توجه به نهادهای مدنی نگرش‌های محافظه کارانه را به این فضا منتقل می‌کند، لذا فضای رسانه‌ها بیشتر در تقویت وضعیت موجود بوده است و نه در تغییر آن، در نتیجه باید نگاهی مشترک بین رسانه‌ها و نخبگان و نهادهای مدنی وجود داشته باشد.
 
 
ایلنا


کد مطلب: 106842

آدرس مطلب: https://www.irankhabar.ir/fa/doc/news/106842/خانیکی-رسانه-بازنمایی-واقعی-وضعیت-زنان-جامعه-ندارد

ایران خبر
  https://www.irankhabar.ir