کد مطلب: 106980
 
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۳ اسفند ۱۳۹۶ ساعت ۰۸:۳۷
استان ایلام در چند سال اخیر با کمبود بارش باران و برف مواجه بوده، اما امسال شدت کم بارشی نزولات آسمانی به حدی است که کشاورزان و دامداران امید خود را از دست داده‌اند و حتی آحاد مختلف جامعه نیز برای کم آبی مناطق مختلف نگرانند که باید مسئولان استان این زنگ‌خطر کم آبی سال آینده را جدی بگیرند و برای مدیریت آب برنامه‌ریزی درست و منطقی داشته باشند.
 

به گزارش ایران خبر،  سال هاست که کشور ما دچار آسیب جدی حاصل از خشکسالی است، اما هرگز چنین بحرانی را به خود ندیده است. اکنون سفره‌های زیرزمینی آب به‌دلیل خشکسالی‌های متوالی خالی شده و هم آب سدها نسبت به گذشته کم شده که نبود بارش نزولات آسمانی در سال زراعی جاری به یقین خطر کم آبی را در استان ایلام به‌دنبال خواهد داشت. آثار این فاجعه علاوه بر تأثیرات منفی بر محیط زیست و درختان و جنگل‌ها و حیات وحش، باعث زیان دیدن دامداران و کشاورزان و اقشار تولید‌کننده جامعه شده و به تبع آن باعث از دست رفتن شغل‌های بیشتر، بیکاری و مهاجرت خواهد شد.

همیشه آزمون و خطا
«مهدی نظری» معروف به «مرد درختی ایران» در این زمینه گفت: جای تأسف این است که همیشه تا بحرانی رخ ندهد کسی به فکر پیشگیری از آن نیست و اصولاً همیشه آزمون و خطا و پیگیری بعد از وقوع حادثه در کشور ما بیشتر مدنظر است تا پیشگیری. این فعال اجتماعی افزود: اکنون زمان پیشگیری است نه تابستان، شکی نیست که در چند ماه آینده و با شروع فصل گرم سال، آب اندک سدهای ایران رو به خالی شدن می‌روند و چنانچه از الان به‌فکر پیشگیری نباشیم حتماً بحران آب رخ خواهد داد. در شرایط کنونی باید ‌پلیس کنترل مصرف آب ایجاد شود که کارش گشت‌زنی در تمام نقاط شهری و روستایی و مناطق کشاورزی باشد تا از هر گونه ریخت و پاش اضافی در مصرف آب جلوگیری شود.
کاهش چشمگیر بارندگی
«یوسف شیخ الملوکی» مدیرکل هواشناسی استان ایلام نیز در گفت‌و‌گو با «ایران» اعلام کرد: بارندگی سال زراعی جاری نسبت به بلند مدت و سال گذشته کاهش چشمگیری داشته است. این کاهش بارندگی مربوط به سال‌های گذشته بوده که انباشته شده و این زنگ خطری برای آینده استان در زمینه‌های کشاورزی، دامداری، محیط‌زیست و منابع طبیعی در درازمدت خواهد بود. وی با اشاره به اینکه این کاهش انباشت‌ها به سفره‌های زیرزمینی فشار می‌آورد و در نتیجه استان با مشکلات عدیده‌ای در زمینه کم آبی مواجه می‌شود، اظهار داشت: در سال‌های قبل استان با کمبود بارش نزولات آسمانی مواجه بوده و این کاهش‌ها همچنان ادامه دارد که این موضوع باعث می‌شود روان آب‌ها در سطح زمین کم شود و ذخایر سدها کاهش پیدا کند. این کاهش بارندگی پیامدهای منفی برای محیط زیست، منابع طبیعی و کشاورزی استان در درازمدت دارد که باید مسئولان ذیربط برای جبران رفع این مشکلات اساسی برنامه‌های علمی، درست و منطقی طراحی کنند تا آینده استان با خطر کم‌آبی مواجه نشود. مدیرکل هواشناسی استان ایلام خاطرنشان کرد: با توجه به نقشه‌ها ومدل‌های هواشناسی وضعیت بارندگی طی اواخر بهمن و اسفند ماه امسال و فروردین سال آینده مناسبتر است و ریزش‌های مناسبی در سطح استان خواهیم داشت. شیخ الملوکی با اشاره به اینکه مصرف آب شرب و آب کشاورزی باید با مدیریت مصرف حاکم شود، افزود: این بارش‌ها دلیل نمی‌شود که وضعیت بارندگی استان به حالت نرمال درآید بلکه مشکلات درازمدت نبود بارش مناسب همچنان به قوت خود باقی است و باید مسئولان استان برنامه‌های قابل توجهی برای خطر کم آبی در استان داشته باشند.
زنگ خطر کم آبی
«ذوالفقار مهدیزاده» مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان ایلام هم گفت: آب رودخانه‌ها، چشمه‌ها و چاه‌ها بیش از 30 درصد افت داشته که این زنگ خطری برای کم آبی استان هم از لحاظ آب شرب و هم کشاورزی است که می‌طلبد آحاد مختلف جامعه برای مصرف آب برنامه‌ریزی درست و منطقی داشته باشند. وی افزود: سد ایلام حدود 47 میلیون متر مکعب آب دارد و این ذخیره مطمئن برای 18 ماه که برابر استاندارد وزارت نیرو نیز هست می‌تواند برای تأمین آب شرب شهر ایلام در زمان مورد نظر جوابگو باشد. حدود 55 درصد از آب شرب شهر ایلام از سد ایلام تأمین می‌شود و مابقی از چشمه گل گل و چاه‌های سطح شهراست که با توجه به خشکسالی‌های متوالی و نبود بارش مناسب پیش‌بینی می‌شود آب‌های زیرزمینی تا 30 درصد با افت کم آبی مواجه شوند. «تقی رشیدی» مسئول روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب شهری استان ایلام نیز گفت: در حال حاضر برخی شهرهای استان چون ایلام، ملکشاهی، دهلران، آبدانان، سیروان، چوار و توحید با تنش کم آبی مواجه است و در فصل گرما برخی از آنها با کم آبی مواجه می‌شوند. «حسن‌بساطی پناه» مسئول روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب روستایی استان ایلام هم اظهار داشت: طی سال‌های گذشته بخصوص در فصل گرما نزدیک به 70 تا 80 روستای استان با مشکل کم آبی مواجه هستند که از طریق تانکر به آنها آبرسانی سیار انجام می‌شود. این روستاها در شهرستان‌های ایلام، سیروان، چرداول و دهلران است که هر ساله توسط این شرکت به آنها از تانکرهای سیار آبرسانی می‌شود.

منبع : ایران آنلاین