اثری از برخی مناطق ایران تا 1800 سال آینده باقی نمی‌ماند

خبرگزاری ايسنا , 20 ارديبهشت 1397 ساعت 11:33

عضو هیئت علمی دانشگاه کاشان و باستان شناس با بیان اینکه پدیده‌های اقلیمی می تواند موجب از بین رفتن تمدن‌ها شود، تصریح کرد: در برخی از مناطق کشور تا حدود 1800 سال آینده اثری باقی نخواهد ماند.


به گزارش ایران خبر،  جواد حسین زاده ساداتی، عضو هیئت علمی دانشگاه کاشان و باستان شناس در کارگاه آموزشی عمران، محیط زیست با موضوع فروپاشی تمدن اظهار کرد: فروپاشی تمدن‌ها یکی از اصلی‌ترین موضوع‌های محیط زیستی بوده است. در ایران مسائل مربوط به محیط زیست در ایران حدود دو دهه است که به طور جدی پیگیری می‌شود. برای تغییر در یک تمدن باید به این نکته توجه کرد که چگونه یک دامپرور یا کشاورز وارد سیستم صنعتی می‌شود.

وی با اشاره به اینکه فروپاشی شامل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی است، گفت: در این بحث بیشتر فروپاشی اجتماعی و فرهنگی دخیل است در واقع موجب از بین رفتن گسترده همبستگی اجتماعی می‌شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه کاشان با بیان اینکه جامعه در این نوع فروپاشی نمی‌تواند نیازهای اساسی اعضای خود را فراهم کند، تصریح کرد: در اروپا با یک زیست بوم پایدارتر نسبت به آفریقا و خاورمیانه روبه‌رو هستیم و می‌توانیم با صرف انرژی کمتر رفاه را افزایش دهند.

برهم خوردن توازن اقتصادی نخستین دلیل فروپاشی است

وی با اشاره به اینکه نشانه‌های یک فروپاشی چیست، گفت: برهم خوردن توازن اقتصادی نخستین دلیل فروپاشی است. زمانی که بین جمعیت و منبع توازن تغییر کند، فروپاشی اتفاق می‌افتد. در ایران توازن بین جمعیت و منبع در حال تغییر است و یکی از مثال‌های قابل ذکر منبع آبی است.

وی با اشاره به اینکه زوال شرایط اقتصادی در به هم خوردن توازن جمعیت و منافع شامل دو بخش درونی و بیرونی است، خاطرنشان کرد: عوامل انسانی، تغییرات اقلیمی، از دست دادن روابط دوستانه، بروز روابط خصمانه با جوامع همسایه و عوامل اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی از جمله نتیجه های این امر است.

حسین زاده با اشاره به اینکه اگر جمعیت متمرکز در برخی از استانها موجب افزایش مشکلات زیست محیطی و آبی شده است، گفت: آب بسیاری از روستاهای ییلاقی کشور در تابستان با تانکرها تامین می شود در حالی که همین روستاها باغ‌های فراوانی داشتند و خودشان به آبیاری آنها می‌پرداختند.

وی با بیان اینکه باید به این سوال پاسخ داد که تمدن هایی که از هم فرو پاشیدند، آیا نمی دانستند که در حال فروپاشی هستند، اظهار کرد: سوال اینجاست چرا مردم و مسئولان در بزنگاه‌ها بدترین تصمیمات را گرفتند.

مازندران در سالهای آینده با بحران آب و نبود سفره های آب زیرزمینی روبه رو می‌شود

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه تضاد میان منافع کوتاه مدت و بلندمدت میان افراد و حاکمان و همچنین خود جامعه، موجب فروپاشی بسیاری از تمدن ها شده است، تصریح کرد: سال ها بعد در مازندران سفره های آب زیرزمینی نداریم و با بحران روبه رو می شویم.

حسین زاده با تاکید بر اینکه باید به مردم آموخت میان منافع کوتاه مدت شخصی با منفعت بلندمدت جامعه یک تعادل برقرار کنند، خاطرنشان کرد: در حالیکه عقلانیت بر منافع فردی و شخصی استوار است و در بستر اجتماعی شکل می گیرد باید به این نکته توجه کرد که خردمندی بر منافع جمعی استوار است و با معناداری حیات مرتبط می‌شود.

وی با اشاره به اینکه توسعه باید به گونه‌ای اتفاق بیفتد که آیندگان متضرر نشوند، گفت: افراد جامعه باید خردمندی را به منفعت شخصی ترجیح دهند و این نیازمند آموزش است. نشانه های فروپاشی را باید شناخت. در جامعه نشانه ای از تغییر مسیر به سمت توسعه است یا فروپاشی و باید نسبت به آن مطالعه کرد.

مجید پیروی، رئیس کارگروه پسماند و محیط زیست اتاق فکر توسعه و تعالی مازندران نیز در ابتدای این کارگاه، اظهار کرد: کارگروه پسماند و محیط زیست با هدف فکر، تصمیم‌سازی و نگاه تخصصی در تمامی حوزه‌های مرتبط با محیط زیست از اندیشمندان دانشگاهی و متخصصان بهداشت، تصفیه، مدیریت و حقوق محیط زیست به همراه نماینده تشکل‌های زیست محیطی تشکیل شد.

شکاف سرمایه های اجتماعی​ در حال وقوع است

وی با بیان اینکه یکی از اتفاق های که در حال وقوع، شکاف سرمایه های اجتماعی است، خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم این سرمایه ها حفظ شود باید واسطه را کمتر کرد.

رئیس کارگروه پسماند و محیط زیست اتاق فکر توسعه و تعالی مازندران با اشاره به اینکه کارگروه های تخصصی ایجاد شده تا نگاه‌های نادرست به مسائل مختلف اصلاح شود، گفت: این کارگروه ها موجب می شود تا با ارائه راهکارهای مناسب به مسئولان، تصمیم‌سازی درستی از سوی آنها صورت بگیرد.

پیروی با بیان اینکه باید در بحث محیط زیست آینده پژوهی را تدوین کنیم، اظهار کرد: باید در کنار احصا مشکلات، نوع نگاه مدیران را تغییر دهیم.

وی در ادامه با اشاره به اینکه همواره انسان ها و موجودات هستند که به محیط زیست نیازمندند، گفت: هر کجا محیط زیست مناسب بود تمدن شکل گرفت و این نشان دهنده حساسیت این موضوع است.

رئیس کارگروه پسماند و محیط زیست اتاق فکر توسعه و تعالی مازندران با بیان اینکه نوع پیشرفت تکنولوژی موجب شده تا در مسیر تقابل با محیط زیست قرار گیریم، خاطرنشان کرد: باید به مدیرانمان بگوییم که تفکرات خود را نسبت به محیط زیست تغییر دهند تا تصمیم درست برای کشور و استان مازندران بگیرند.

در راستای تشکیل کارگروه پسماند و محیط زیست اتاق فکر توسعه و تعالی مازندران سلسله کارگاه های آموزشی عمران، محیط زیست با موضوع فروپاشی تمدن؛ تقابل انسان و محیط زیست در دانشکده عمران دانشگاه نوشیروانی بابل برگزار شد.

در این کارگاه، محمد دامادی نماینده مردم ساری و میاندورود، یوسفی رئیس شورای دریای خزر، محمد پیروی رئیس کارگروه تخصصی پسماند و محیط زیست و عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی، عزیز عابسی دبیر کارگروه و عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی، مسعود فریادی عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران، محمد آقاجانی نژاد مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست شرکت شهرک های صنعتی مازندران، جهانبخش علیپور کارشناس مسئول بهداشت محیط اداره آب و فاضلاب آمل، فریبا قلی پور دبیر کارگروه پسماند شبکه تشکل های مردم نهاد محیط زیست استان، نبی الله تقی زاده مدیرعامل صنایع خطیر ماشین و اسماعیل عبدی نسب مدیرعامل شرکت راد زیست شیمی کاسپین و کارشناس ارشد محیط زیست حضور داشتند.


کد مطلب: 112595

آدرس مطلب: https://www.irankhabar.ir/fa/doc/news/112595/اثری-برخی-مناطق-ایران-1800-سال-آینده-باقی-نمی-ماند

ایران خبر
  https://www.irankhabar.ir