کد مطلب: 116826
 
تاریخ انتشار : جمعه ۱۲ مرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۷:۵۷
علاوه بر اینکه بازار دلالی و فروش محصول بورسی ماده اولیه تولید آب معدنی در بازار آزاد گرم شده، تمایل به صادرات به دلیل افزایش ارزش دلار رو به فزونی گذاشته است.
 

به گزارش ایران خبر، مشکلات دلار، یکی دو ماه است که به آب خوردن هم رسیده و مشکلات بازار داخلی آب معدنی مدام افزایش پیدا می کند. بر اساس گزارش ایران آنلاین، ماجرا از این قرار است که کمبود مواد اولیه بطری های آب معدنی به دلیل افزایش قیمت ارز و سودآوری چشمگیر صادرات این مواد، منجر به سختی تولید این محصول و افزایش قیمت آن شده است. 

پیمان فروهر، دبیر انجمن آب معدنی با بیان اینکه کمبود و گرانی مواد اولیه ساخت بطری‌های آب معدنی(pet)، دلیل اصلی کمبود آب معدنی یا آشامیدنی در سطح کشور است، به مهر گفت:«سال گذشته در مردادماه، قیمت هر کیلوگرم pet حدود ٤٤٥٠ تومان بود؛ در حالیکه امسال هر کیلوگرم این محصول به قیمت تقریبی ٢١ تا ٢٢ هزار تومان در بازار آزاد معامله می‌شود.  از سوی دیگر، سال گذشته امکان خرید اعتباری این فرآورده وجود داشت؛ اما امسال فروشندگان برای واریز مبلغ شماره حساب اعلام کرده و بازه زمانی نیم ساعت تا یک ساعت را به صورت نقدی و آنی برای خرید محصول معرفی می‌کنند و معتقدند قیمت پِت مانند دلار، به صورت لحظه‌ای متغیر است. »

به این ترتیب و در این شرایط واحدهای کوچک و متوسط تولیدکننده آب معدنی به شدت دچار مشکل شده اند. ٦٠تا ٧٠ درصد هزینه تمام شده یک بطری آب معدنی نیز مربوط به ماده اولیه pet است. فروهر می گوید:«تعزیرات اجازه افزایش قیمت به نسبت افزایش قیمت مواد اولیه را نمی‌دهد؛ به این ترتیب تولیدکنندگان بزرگ آب معدنی نیز، با مشکلات عدیده‌ای رو به رو شده‌اند.»

به گفته این مقام مسئول، از ١٠٠ شرکت عضو این انجمن تنها ١٩ شرکت مواد مورد نیاز خود را می‌توانند از بورس تهیه کنند. این در حالی است که البته خود بورس نیز رد پای دلالان در آن وجود دارد. بر اساس گزارش مهر، در برخی موارد، ساز و کار قیمت‌گذاری در بورس کالا به نحوی است که به طور غیرمستقیم بازار دلالی را داغ می‌کند؛ به طور مثال قیمت هر کیلوگرم ماده pet که مواد اولیه ساخت بطری‌های آب معدنی است، در بورس حدود ٧ هزار تومان است؛ این در حالی است که به گفته فعالان این صنعت، قیمت هر کیلوگرم این محصول در بازار آزاد، حدود ٢١ تا ٢٢ هزار تومان است. به این ترتیب به گفته کارشناسان، علاوه بر اینکه بازار دلالی و فروش محصول بورسی در بازار آزاد گرم شده، تمایل به صادرات به دلیل افزایش ارزش دلار رو به فزونی گذاشته است.

چند هفته پیش اعلام شده بود که قیمت بطری های آب معدنی 360 درصد افزایش پیدا کرده است. در همین مورد آرش نجفی، نایب رئیس کمیسیون انرژی، صنایع پالایشی و پتروشیمی اتاق بازرگانی ایران به روزنامه ایران گفنه بود:«این اصلا عدد عجیب و غریبی نیست و این اتفاقات هم اصلا عجیب نیست. در حوزه پتروشیمی هم خوراک گران شده، هم نحوه انتقال ارز با دشواری مواجه است. شیوه نامه های غلط نیز پلکان به پلکان اثرات منفی در صنعت پتروشیمی داشته و باعث شده است تا صنایع پایین دستی مانند آب معدنی نیز همه با مشکل مواجه شوند.»

 

منبع : ایران آنلاین