کد مطلب: 119094
 
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۸ شهريور ۱۳۹۷ ساعت ۰۹:۳۴
5 ماهی است که قیمت نفت خام در کانال 70 دلار برای هر بشکه قرار گرفته و تقریباً از یک ثبات نسبی برخوردار بوده است. اما اکنون بازار جهانی در انتظار یک جهش بی‌سابقه در قیمت‌ها است. جهشی که ممکن است در نتیجه تحریم نفت ایران رخ دهد.
 
به گزارش ایران خبر، در این باره پایگاه خبری وال استریت ایتالیا با اشاره به‌خروج امریکا از برجام و بازگشت تحریم‌ها نوشت: تحریم ایران می‌تواند قیمت نفت را در بازارهای جهانی به ۹۵ دلار برای هر بشکه برساند. با این حال هنوز شواهد موجود در بازار نفت چندان با پیش‌بینی‌ها سازگار نیست. حتی تعدادی از واردکنندگان اروپایی نفت خام کشور نظیر اسپانیایی‌ها و برخی مشتریان آسیایی نظیر چین بی‌توجه به جوسازی‌های این روزها علیه مراودات نفتی با ایران خریدشان را افزایش داده‌اند. برای مثال روزنامه آ.ب.ث اسپانیا در گزارشی نوشت که اسپانیا در سال‌جاری میلادی، واردات نفت خام از ایران را پس از یک دوره کوتاه کاهش به‌دلیل تحریم‌ها، افزایش داده است.
این روزنامه بر اساس داده‌های نهاد دولتی حفظ و کنترل ذخایر نفت و گاز در اسپانیا (کورس)، تصریح کرد که این کشور در شش ماه نخست سال‌جاری میلادی 2 میلیون و 925 هزار تن نفت از ایران وارد کرده است.این رقم به معنی آن است که حدود 9 درصد کل واردات نفت اسپانیا از ایران است. این درحالی است که بین سال‌های 2013 تا 2015، به‌دلیل تحریم‌های بین‌المللی تحمیل شده از سوی امریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران، حتی یک بشکه نفت خام ایرانی هم به پالایشگاه‌های اسپانیایی وارد نشد. اسپانیا نفت خود را از حدود 25 کشور مختلف وارد می‌کند.
همچنین آمارهای مؤسسه گلوبال پلاتس نشان می‌دهد، واردات نفت چین از ایران در ماه اوت و در آستانه آغاز تحریم‌های نفت امریکا علیه ایران به رقم بی‌سابقه ۸۷۴ هزار بشکه در روز افزایش یافته است. آخرین رکورد ثبت شده برای خرید نفت چین از ایران مربوط به آوریل 2014 است که این کشور 803 هزار بشکه در روز از ایران نفت خریده بود. بدین ترتیب میزان نفت خریداری شده چین از ایران در بازه زمانی ژانویه با اوت روزانه 304.05 میلیون بشکه بوده که 32.2 درصد بالاتر از 229.99 میلیون بشکه خریداری شده در کل سال 2017 بوده است. اما اعمال تحریم‌های جدید نفتی‌ علیه ایران که از ماه نوامبر از سوی امریکا اجرا خواهد شد و برخی از کارشناسان می‌گویند که بعید است حجم خرید مشتریان نفت ایران از این ماه به بعد افزایش یابد. حتی پیش‌بینی می‌شود رشد افزایش‌ها برای آماده شدن کشورهای خریدار نفت ایران برای دوره تحریم‌هاست. با این حال انتظار می‌رود با‌وجود تحریم‌ها، چین همچنان بزرگ‌ترین مشتری نفت ایران باقی بماند، زیرا پکن همواره گفته که روابط تجاری میان دو کشور با وجود تحریم‌ها روند عادی خود را ادامه می‌دهد. البته برخی از خریداران نفت ایران نظیر کره جنوبی و ژاپن اعلام کرده‌اند که هنوز از امریکا معافیت از تحریم نگرفته‌اند و نمی‌توانند به خرید نفت از ایران مانند سابق ادامه دهند. 
هند به‌دنبال معافیت از تحریم‌ها
با وجود تلاش‌های دولت امریکا، هند که سومین وارد‌کننده نفت جهان و دومین وارد‌کننده نفت ایران بعد از چین است، درخواست ادامه روابط تجاری بویژه در زمینه نفت با ایران را داشته است. خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی نوشت که دولت هند در راستای تداوم واردات نفت از ایران، به شرکت‌های پالایشگاهی خود اجازه می‌دهد که از نفتکش‌ها و بیمه‌های ایرانی برای واردات نفت استفاده کنند. پس از آنکه «شرکت کشیرانی هند» همکاری خود با ایران را به‌دلیل ترس از تحریم‌های امریکا قطع کرد، دولت هند اجازه استفاده از نفتکش‌ها و بیمه‌های ایرانی را به شرکت‌های نفتی خود می‌دهد.
در این خصوص وزیر امور خارجه امریکا که برای مجاب کردن هند به توقف کامل خرید نفت ایران به این کشور رفته بود، گفت: «در زمان‌هایی که نیاز ببینیم، برای خریداران نفت ایران برخی استثناها را قائل می‌شویم.»
البته «مایک پمپئو» با بیان اینکه انتظار دارند همه کشورها خرید نفت از ایران را به صفر برسانند، تهدید کرد که غیر این صورت با تحریم‌های سختی مواجه خواهند شد. اما کشورهایی هستند که توقف کامل خرید نفت از ایران برای آنها مدتی زمان‌بر است، به همین دلیل ما نیز معافیت‌هایی را برای آنها در نظر می‌گیریم.
روش‌های خلاقانه ایران برای جلوگیری از افت صادرات نفت
وزیر نفت بارها پیش از خروج امریکا از برجام اعلام کرده بود که در صورت بازگشت تحریم‌ها از هر ابزاری برای صاردات نفت خام ایران و حفظ سهم بازار در جهت منافع ملی استفاده می‌کند. اکنون پایگاه خبری راشا تودی با استناد به آمارهای وال استریت ژورنال و مؤسسه اس وی بی‌انرژی در این زمینه گزارش می‌دهد: امریکا موضعی بسیار سختگیرانه در قبال اجرای تحریم‌ها در پیش گرفته و این سیگنال را ارسال کرده است که معافیت‌های بسیار معدودی برای خریداران نفت ایران در نظر خواهد گرفت. این به نوبه خود موجب شده تا ایران به دشواری بتواند شرکت‌های بیمه‌ای مناسب جهت بیمه محموله‌های نفتی خود و بانک‌های مورد نیاز را برای دریافت پول معاملات نفتی‌اش بیابد.
بیژن نامدار زنگنه گفته، کشورش راه‌های دیگری برای جلوگیری از کاهش بیشتر صادرات نفت خود دارد. ایران می‌تواند تخفیف بالایی برای فروش نفت خود به فروشندگان بدهد و جذابیت نفت خود را بالا ببرد. معاملات تهاتری هم یکی دیگر از این روش هاست. ایران همچنین می‌تواند اقدام به انتقال نفت به پاکستان و افغانستان و صادرات از طریق این کشورها نماید. در این صورت کارشناسان برآورد می‌کنند که ایران بتواند در سال آینده صادرات 800 هزار بشکه از نفت خود را همچنان تداوم ببخشد. البته ناگفته نماند که صادرات نفت ایران در حال حاضر بالاتر از 2 میلیون بشکه در روز است.
منبع : ایران آنلاین