کد مطلب: 119332
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۱ شهريور ۱۳۹۷ ساعت ۰۹:۰۲
درباره مهاجرت باید بگویم که ما در وزارت علوم حساسیتی در این باره نداریم. شخصاً معتقدم موضوع مهاجرت برای کسب علم لازم است همچنین مهاجرت یک حق طبیعی است و در قرآن هم در این باره توصیه شده است که هجرت کنید و ببینید در دنیا چه خبر است.
 
به گزارش ایران خبر،   در دنیای امروز «مهاجرت» به هدف کسب علم کار پسندیده‌ای محسوب می‌شود همچنین اگر کسی از کشور خارج شود برای آشنایی با کشورهای دیگر و آشنایی با ملل دیگر هم از ویژگی‌های خوب مهاجرت است. اصل اینکه یکی برود اصلاً موضوع بدی نیست حتی اگر آن شخص نخبه باشد. اما مشکل ما در مهاجرت افراد آنجایی سختگیرانه می‌شود که نخبگان ما از کشور خارج شوند و دیگر حاضر نباشند به کشور خودشان بازگردند، در اینجا موضوع برای ما حساس می‌شود. با این حال در چند سال گذشته این اتفاق افتاد و ما از زمانی که دولت یازدهم روی کار آمد تمام تلاشمان را کردیم تا به این وضعیت سرو سامانی دهیم. 
حال شاید این سؤال پیش آید که وضعیت ما در مهاجرت نخبگان بحرانی است و اگر بحرانی است وزارت علوم چه کاری برای بازگشت نخبگان در دستور کار دارد؟ ما درباره مهاجرت نخبگان وضعیت بحرانی نداریم. اما باید اقداماتی انجام دهیم تا بتوانیم نخبه‌هایی که به خارج از کشور رفته‌اند را در مراکز علمی خودمان جذب کنیم. یعنی نخبه‌های ایرانی از کشور خارج شوند و علم را به دست بیاورند و بعد از دوران تحصیل به کشور خودشان بازگردند. این کاری است که مسئولان وزارت علوم باید بدرستی انجام دهند. برای انجام این وظیفه باید همه دستگاه‌ها دست به دست هم دهند تا شرایط بازگشت نخبه‌ها به کشور فراهم شود و البته قوانین و مقررات و فضای اجتماعی هم برای این حضور مهیا شود. متأسفانه هم‌اکنون وقتی صحبت از بازگشت مغزها می‌شود همه نگاه شان به دانشگاه‌ها است تا آنها شرایط کاری را برای نخبه‌ها فراهم کنند این تلقی نادرست است مگر چقدر کار در دانشگاه‌ها برای افراد وجود دارد. انتقال دانش فقط در دانشگاه نیست البته که دانشگاه‌ها فضا را برای نخبگان باز کرده‌اند اما ما نیاز به راه‌اندازی شرکت‌های دانش بنیان داریم تا نخبگان ما در این شرکت‌ها دست به تولید بزنند. 
در سوی دیگر وزارتخانه‌های دیگر هستند که باید به فکر نخبه‌ها باشند و شرایط را برای حضور نخبه‌ها در دستگاه‌ها فراهم کنند. به نظرم این موضوعات در وزارت علوم عملی شده است و دیگر دستگاه‌ها هم باید به این موضوع توجه داشته باشند. البته باید توجه کنیم اتفاقاتی که برای نخبگان می‌افتد نباید بسیار مأیوس‌کننده باشد. ما در وزارت علوم در دو سال اخیر شرایط را برای رفت و آمد استادان ایرانی مقیم خارج از کشور و استادان ایرانی که در کشورهای دیگر دوره‌های علمی و تحقیقاتی می‌گذرانند باز کردیم. 
همچنین دانشجویان ایرانی که در خارج از کشور تحصیل می‌کنند چه بورسیه ما و چه بورسیه دیگر کشورها باشند یا حتی به طور آزاد بورسیه دانشگاهی شده‌اند می‌توانند به کشور برگردند و فعالیت‌های علمی داشته باشند. به‌طوری که در سال گذشته ۱۵۰ پروژه تحقیقاتی را با کمک دانشمندان ایرانی داخل و خارج از کشور نهایی کردیم. همچنین 430 پروژه در وزارت علوم بین محققان سایر کشورها و ایران به‌طور مشترک عملیاتی شده است و 22 دوره مشترک دانشگاهی بین دانشگاه‌های داخل و خارج برگزار شده است که برای این دوره‌ها مدرک برای دانشجویان صادر شده است. بخشی از این دوره‌ها در ایران بخشی هم در خارج از کشور برگزار شده است که در این تعاملات هم تعدادی قابل توجه از استادان ایرانی مقیم خارج یا شاغل در آن دانشگاه‌ها با ما همکاری کردند.بیش از 2100 چهره علمی در سال گذشته از مراکز علمی و دانشگاهی ما بازدید داشتند علاوه بر این 1450 عضو هیأت علمی در همایش های دانشگاه‌های مختلف دنیا حضور پیدا کردند که بیش از 800 نفر هم در اجرای پروژه های تحقیقاتی مشترک به دانشگاه‌های دیگر مسافرت کردند. ما تلاش می‌کنیم همین برنامه‌ها را گسترش دهیم تا با کمک دیگر سازمان‌ها بتوانیم در جذب نخبگان ایرانی موفق باشیم. 
منبع : ایران آنلاین