کد مطلب: 119342
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۱ شهريور ۱۳۹۷ ساعت ۱۰:۱۷
این روزها جولان سگ‌های ولگرد در رشت سبب رعب و وحشت مردم شده است، بسیاری از این سگ‌ها بیمار هستند و حضور آنها در سطح شهر در حال تبدیل شدن به یک خطر بهداشتی است.
 

به گزارش ایران خبر، این روزها مردم رشت با پدیده‌ای به نام "سگ‌های ولگرد" در سطح شهر مواجه هستند و اگر در ساعات پایانی شب و یا ساعات اولیه صبح چرخی در سطح شهر بزنید، جولان سگ‌های ولگرد را به وفور خواهید دید بسیاری از این سگ‌ها بیمار هستند و حضور آنها در سطح شهر در حال تبدیل شدن به یک خطر بهداشتی است.

 سگ‌ها به دلیل بدست آوردن غذا از پناهگاه‌هایشان که عموما مخروبه‌های حاشیه شهر، رودخانه و محلات هستند خارج می‌شوند و تلاش آنها برای یافتن خوراک در محیط شهری حتی در طول روز ادامه دارد. این سگ‌ها عمدتا در دسته‌های چندتایی هستند که موجب می‌شود هم ترسناک‌تر جلوه کنند و هم خطر حمله آنان افزایش یابد.

در برخی از مناطق حاشیه شهر رشت از جمله مسکن مهر رشت وجود سگ‌های ولگرد بیشتر از سایر مناطق است تا حدی که وجود این سگ‌ها سبب رعب و وحشت مردم به ویژه کودکان می‌شود و با توجه به نزدیکی آغاز سال تحصیلی لازم است تا این موضوع هرچه سریع‌تر بررسی و رفع شود.

علاوه بر این بسیاری از سگ‌های ولگرد دارای بیماری‌های خطرناک هستند.انواع بیماری‌های انگلی، هاری، کنه‌های حیوانی و مشکلات پوستی بیماری‌های هستند که از راه مدفوع، بزاق و لمس این حیوانات آلوده به انسان منتقل شده و می‌توانند عوارض جبران ناپذیری برای انسان داشته باشند. شایع‌ترین بیماری منتقله از سگ به انسان هاری است که در اثر گازگرفتگی حاصل می‌شود و ترس از سگ‌های ولگرد در واقع ترسی بجاست.

رئیس کمیسیون بهداشت، محیط‌ زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر رشت در گفت‌وگو با ایسنا گیلان، نیز از افزایش حضور سگ‌های بلاصاحب در سطح شهر و نگرانی‌های ایجادشده انتقاد و اظهار کرد: در بسیاری از خیابان‌های رشت همچنین مسکن مهر این شهر شاهد حضور سگ‌ها هستیم و خطر حمله این حیوانات به انسان در هرلحظه ممکن است به واقعیت تبدیل شود.

فاطمه شیرزاد با تأکید بر اینکه حفظ سلامت شهروندان در اولویت است، اضافه کرد: سازمان پسماند شهرداری رشت ملزم به ارائه طرح ساماندهی سگ‌های بلاصاحب و اجرای آن شد اما متأسفانه باگذشت بیش از یک سال اقدام چندانی صورت نگرفته و هر روز شاهد افزایش جمعیت سگ‌های ولگرد و ترس شهروندان از هجوم  این سگ‌ها هستیم.

عضو شورای شهر رشت با اشاره به عقیم‌سازی سگ‌های بلاصاحب رشت افزود: این مهم قرار بود در قالب طرح ساماندهی سگ‌های بلاصاحب در رشت اجرایی شود و علیرغم اعلام آمادگی سازمان‌های مرم نهاد و حامی حیوانات برای همکاری تاکنون اقدام مؤثری انجام‌ نشده است.

شیرزاد گفت: متأسفانه به دلایل نامعلومی سازمان پسماند از ظرفیت سازمان‌های مردم‌نهاد استفاده نمی‌کند و انتظار داریم معاونت خدمات شهری نظارت بیشتری در این راستا داشته باشد.

مشاور عالی پسماند گیلان در گفت‌وگو با ایسنا نیز در خصوص طرح جمع آوری سگ‌های ولگرد گفت: معضل سگ‌های ولگرد موضوع بسیار مهمی است متاسفانه تمامی اقداماتی که توسط سازمان‌های مردم نهاد و یا پیمانکاران گذشته انجام گرفت به صورت نیمه کاره رها شد و در حال حاضر قراردادی نوشته شده و به زودی به امضاء دو طرف می‌رسد، در این قرارداد جدید که دارای چند فاز است به صورت مرحله‌ای هر بار  500 سگ توسط نیروهای مجرب زنده گیری می‌شوند و به مراکز درمانی انتقال و پس از عقیم سازی پلاک کوبی و در مناطقی که گرفته شده‌اند رهاسازی می‌شوند.

افشین پورعلی ادامه داد: ما در استان گیلان محدویت زمین داریم یک بار تصمیم گرفته شد سگ‌ها در مرکزی در روستای تخسم نگهداری شوند اما با اعتراض اهالی این منطقه مواجه شدیم، ضمن اینکه دستگاه‌ها در این حوزه همکاری لازم را ندارند.

معاون خدمات شهری شهرداری رشت از جمع‌آوری سگ‌های ولگرد شهر رشت به شیوه‌ای معقولانه خبر داد و گفت: در حال حاضر این حیوانات با ظاهر کثیف و بیمارگونه در خیابانهای مختلف شهر رشت در ساعت‌های متفاوت شبانه روز دیده می‌شوند.

علی مقصودی تاکید کرد: در گذشته سگ‌های ولگرد در محلات حاشیهی شهر و عموما کمربندی‌ها پراکنده بودند اکنون این حیوانات به بافت شهری شلوغ در داخل شهر ورود کرده‌اند و این زنگ خطری برای شهروندان است. شاید در ظاهر این حیوانات آرام باشند اما وجود آنها به صورت دسته جمعی و پراکنده و غیر قابل پیش‌بینی بودن رفتار آنها در صورت مواجه با عکس‌العمل‌های انسان‌ها زمینه ساز خطر خواهد بود.

وی با اشاره به نگرانی های شهروندان بابت حضور سگ‌های بدون صاحب و ولگرد در معابر و کوچه‌ها، اظهار کرد: با توجه به اهمیت این موضوع تاکنون جلسات متعددی با سمن‌های حامی حیوانات برگزار شده و متاسفانه به دلیل وجود اختلاف نظرها این موضوع تاکنون بلاتکلیف مانده است.

معاون خدمات شهری شهرداری رشت با بیان اینکه قطعه زمینی از سوی منابع طبیعی به شهرداری رشت بابت نگهداری سگ‌های ولگرد و بدون صاحب واگذار شده است، افزود: یکی از شروط واگذاری این زمین به شهرداری رشت عدم ایجاد هرگونه سازه دائمی در آن است.

علیرضا حاجی پور -مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری رشت- نیز در گفت‌و گو با ایسنا گیلان گفت: با توجه به افزایش تعداد سگ‌های بلاصاحب در سطح شهر و علی‌الخصوص تجمع این حیوانات در مناطقی از شهر که منجر به بروز بعضی از مشکلات برای شهروندان شده، در سال 1395 این سازمان مبادرت به عقد قرارداد با یکی از افراد حامی و متخصص در زنده‌گیری و مدیریت سگ‌های بلاصاحب کرده است. با توجه به تعداد زیاد سگ‌ها و ظرفیت محدود سامانکده مورد نظر و همچنین عدم پرداخت به موقع مطالبات پیمانکار مربوطه، پس از اتمام زمان قرارداد راضی به انعقاد مجدد قرارداد نشد.

وی ادامه داد: مجددا سازمان مبادرت به دعوت از دو حامی و نگهدار حیوانات و عقد قرارداد کرد که متاسفانه هر دو شرکت یاد شده به دلیل نداشتن ظرفیت کافی از تحویل سگ‌های بلاصاحب که توسط عوامل سازمان به محل انتقال می‌یافت خودداری کردند. در نهایت این سازمان مبادرت به عقد قرارداد با تعدادی از افراد دست اندرکار نگهداری حیوانات بلاصاحب کرد که قریب به اتفاق این سامانکده‌ها به دلیل ظرفیت اندک از انجام کار خودداری کردند.

حاجی پور تاکید کرد:این در حالی بود که سازمان با استفاده از نیروهای داخلی خود اقدام به زنده‌گیری سگ‌های بلاصاحب در نقاط مختلف شهر می‌کرد که متاسفانه در بعضی مواقع منجر به بروز درگیری‌های زیادی مابین عوامل سازمان و دوستداران حیوانات شد.

وی تاکید کرد: پس از برگزاری جلسات متعدد در دفتر معاونت هماهنگی امور عمرانی و با حضور سایر ادارات ذیربط و پیگیری‌های ویژه سازمان مقرر شد تا زمینی در روستای تخسم به این امر تخصیص یابد که زمین مذکور از اداره منابع طبیعی اجاره شد.

مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری رشت گفت: کارشناسان اداره محیط زیست از محل بازدید و شرایط را بررسی کردند، پ از اعمال دستور العمل‌های ویژه، شرایط نگهداری به این سازمان اعلام و تنها با نگهداری 50 سگ در محل مورد نظر موافقت شد که علیرغم اعتراض شهرداری به این امر، آنها بر نظر خود اصرار کردند. متعاقبا و به دلیل شرایط خاص، عوامل سازمان مبادرت به پاکسازی و تسطیح زمین کردند که متاسفانه مردم محلی با اعتراض شدید  به عوامل شهرداری از انجام این کار در روستای مذکور جلوگیری کرده و پیگیری این سازمان نیز منتج به نتیجه نشد.

وی اضافه کرد: در نهایت پس از برگزاری جلسات متعدد و بررسی تجربه سایر شهرهای پیشتاز در این امر، سازمان پسماند مبادرت به عقد قرارداد با یکی از توانمندترین شرکت‌های درگیر با نگهداری و عقیم سازی حیوانات کرد. با توجه به قرارداد اخیر مقرر شد در گام اول تعداد 500 سگ توسط افراد مجرب زنده‌گیری و به کلینیک منتقل شده و در آنجا ضمن درمان سگ‌های بیمار نسبت به عقیم سازی آنها و سپس پلاک‌گذاری حیوانات اقدام و به منظور جلوگیری از بهم خوردن تعادل زیست محیطی حیوانات یاد شده در همان محل زنده‌گیری رها شوند.

مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری رشت خاطرنشان کرد: این سازمان چندین بار اقدام به دعوت از صاحب‌نظران و سازمان‌های مردم نهاد و دوستداران حیوانات به منظور مدیریت این مهم کرد، زیرا اعتقاد راسخ براین اصل است که حل معضل مدیریت سگ‌های بلاصاحب باید با هماهنگی و همکاری تمامی سازمان‌ها و ارگان‌ها و نهادهای مردمی و اجتماعی صورت پذیرد و شهرداری به تنهایی توان مدیریت و پاسخگویی به این امر را ندارد، علت اصلی ناقص ماندن این موضوع  نیز تنها بودن شهرداری در حل مشکلات سگ‌های بلاصاحب بوده که نتیجه گیری را دچار مشکل کرد.

وی متذکر شد: صرفا بیان مشکل و ایرادات موجود، کمک شایانی به حل موضوع نمی‌کند. ضمنا تاکید می‌شود که حذف کامل سگ‌ها از چرخه طبیعی یک شهر به هیچ وجه منطقی و صحیح نبوده  و موجب بر هم خوردن تعادل اکولوژی محیط از جمله ازدیاد سایر حیوانات مزاحم نظیر شغال، گربه و موش می‌شود که قطعا طبعات جبران‌ناپذیری به دنبال دارد. امیدواریم با انجام این مهم و تداوم آن بتوانیم نسبت به کنترل زادآوری و مدیریت سگ‌های بلاصاحب اقدام ارزنده‌ای انجام دهیم.

به گزارش ایران خبر، از آنجایی که بر جمعیت این سگ‌ها روز به روز افزوده می‌شود امیدواریم که مسئولان ذیربط به جهت پیشگیری از بروز هر گونه حادثه‌ای برای شهروندان نسبت به جمع آوری سگ‌های ولگرد روش‌های اجرایی خود را تسریع بخشند.

منبع : خبرگزاری ايسنا