کد مطلب: 125245
 
تاریخ انتشار : شنبه ۸ دی ۱۳۹۷ ساعت ۰۹:۰۰
نماینده پیشین ایران در سازمان همکاری‌های اسلامی با بیان این که در صورت خروج نیروهای آمریکایی از سوریه،‌ رژیم صهیونیستی احساس عدم پشتیبانی را بیش‌تر لمس خواهد کرد، گفت: آمریکا به خاطر کاهش هزینه‌ها و افزایش منافعش در منطقه خواهان سر و کله  زدن با قدرت‌های میانی منطقه است و اجازه نمی‌دهد نه ترکیه، نه ایران و نه عربستان سعودی  قدرت‌شان رشد یابد.
 
به گزارش ایران خبر، صباح زنگنه در گفت‌وگو با ایسنا درباره تصمیم ترامپ مبنی بر خروج نیروهای آمریکا از سوریه اظهار کرد:‌ سیاست اعلام شده به دنبال کاهش هزینه‌های آمریکا و جلوگیری از آثار منفی حضور آن‌ها است. البته وقتی یک نقطه ثقلی از معادله‌ای حذف شود و یا فعلا ادعای حذف شدن آن مطرح باشد، می‌تواند در بقیه اجزای آن معادله کنش و واکنش‌هایی ایجاد کند.

وی تصریح کرد:‌ یکی از اجزای این معادله ترکیه است که تصور می‌کند با  بیرون رفتن نیروهای آمریکایی مسئولیت کنترل اوضاع شمال و شمال شرق سوریه با او خواهد بود و طبیعتا تمایل دارد که در این منطقه حضور بیش‌تری داشته باشد و  تا حدودی خلاء رفتن نیروهای آمریکایی را پوشش دهد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل همچنین بیان کرد: از سوی دیگر احتمال تقابل بیش‌تر بین کردهای سوریه و ترکیه ایجاد می‌شود و بنابراین تهدیدی برای ترکیه است.

نماینده پیشین ایران در سازمان همکاری‌های اسلامی در ادامه ابراز کرد: اما این تهدید آیا با اضافه شدن قدرت دولت سوریه و حضور نیروهای روسیه و ایران می‌تواند به نحو دیگری مدیریت شود؟ آیا منجر به درگیری بیش‌تری خواهد شد و یا به یک توافقات منطقی می‌رسد، مشخص نیست.

وی افزود: همچنین یکی از ابزار این معادلات، کمک به امنیت رژیم صهیونیستی بود و زمانی که نیروهای آمریکایی خارج شوند رژیم صهیونیستی احساس عدم پشتیبانی را بیش‌تر لمس خواهد کرد و این مساله هم می‌تواند آثار دو گانه‌ای برجای بگذارد که یکی از آن‌ها ورود رژیم صهیونیستی برای انجام اقدامات سخت‌تر است آن هم در شرایطی که اگر آمریکا بود می‌توانست مانع از اقدامات افراطی آن شود. اما شرایط دیگری را هم می‌شود تصور کرد، اینکه رژیم صهیونیستی برای احترام گذاشتن به حقوق کشورهای همسایه به عقلانیت متمایل شود.

این کارشناس مسائل سیاسی  اظهار کرد:‌ مساله دیگر نیروهای ایرانی و روسی هستند، ظاهرا برای روسیه فرصت مناسبی به وجود آمده تا بدون حضور ابر قدرتی آمریکا در سوریه،‌ به مدیریت صحنه بپردازد، در مورد ایران هم به عبارتی می‌تواند کاهش تهدید مستقیم نیروهای آمریکایی و یا مساله‌دار بودن نیروهای آمریکا در سوریه را به دنبال داشته باشد .

زنگنه همچنین با بیان این‌که در این مورد باید به وضعیت عراق هم توجه داشت، گفت:‌ ترامپ رئیس جمهور آمریکا در توییت‌های خود مطرح کرده که قدرت داعش برای در اختیار داشتن سرزمین را از بین برده اما همچنان خطر داعش به صورت پراکنده یا نحوه دیگری وجود دارد،‌این اظهارات به معنی این است که هم برای سوریه می‌تواند بازگشت داشته باشد و هم می‌تواند برای عراق از جناح غربی فشار وارد کند. در این مورد برای اقتصاد عراق دو حالت ممکن است وجود داشته باشد،‌یکی این‌که بخشی از نیروهای آمریکایی از عراق خارج شوند و پیامد این قضیه تضعیف ارزش دینار عراق خواهد بود،‌از سوی دیگر  نیروهای طرفدار استقلال کامل عراق نفس راحت‌تری خواهند کشید.

وی یادآور شد:‌ در این میان دولت سوریه فرصتی به دست آورده و کشورهای عربی هم  که به شدت مخالف حضور اسد در حاکمیت بودند به تدریج خواهند پذیرفت و  با دمشق مراوده داشته و روابط را بازسازی خواهند کرد. در مجموع با توجه به عدم وجود امکانات برای بازسازی خرابی‌های سوریه که نه اروپایی‌ها اعلام آمادگی کامل کردند و نه سعودی‌ها و اماراتی‌ها قول روشنی در بازسازی داده‌اند،‌ این موضوع همچنان در هاله‌ای از ابهام است.

نماینده پیشین ایران در سازمان همکاری‌های اسلامی درباره این‌که آیا تصمیم ترامپ برای خروج نیروهایش از سوریه با اعلام عقب نشینی ترکیه از بخش‌هایی از سوریه می تواند در یک ائتلاف باشد؟ گفت:‌ در این مورد، دو نظریه وجود دارد یکی این‌که کردها ممکن است تمایل داشته باشند با دولت سوریه توافق و سازش کنند که عملا برای ترکیه مساله ساز خواهد بود و  می تواند مشکل بیش تری ایجاد کند اما در مقابل کردهای سوریه کنترل خواهند شد.

این کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد:‌ بعد دیگر قضیه این است که آمریکا به خاطر کاهش هزینه‌ها و افزایش منافعش در منطقه خواهان سر و کله  زدن قدرت‌های میانی منطقه باشد و اجازه ندهد نه ترکیه، نه ایران و نه عربستان سعودی  قدرت‌شان رشد یابد بلکه ظرفیت‌های‌شان مصروف درگیری‌های منطقه‌ای بر سر سوریه شود. بنابراین چنین احتمالی وجود دارد که عقلانیت مسئولان ترکیه و ایران در این میان تعیین‌کننده خواهد بود.

منبع : خبرگزاری ايسنا