کد مطلب: 125442
 
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۰ دی ۱۳۹۷ ساعت ۲۰:۲۷
بانک مرکزی و مرکز آمار ایران تاکنون علیرغم انتقادهای موجود، نرخ تورم را به صورت جداگانه و با اختلاف معمولا یک تا دو درصدی نسبت به یکدیگر اعلام می‌کردند، ولی گویا بانک مرکزی تصمیم گرفته خود را از این کارزار کنار بکشد و با مرکز آمار صلح کند.
 

به گزارش ایران خبر، در همین رابطه محمود چلویان - مدیر اداره آمارهای اقتصادی بانک مرکزی، درباره دلیل عدم انتشار نرخ تورم آذرماه توسط بانک مرکزی گفته که اخیراً بین نتایج شاخص تورم اعلامی بانک مرکزی و مرکز آمار تفاوت‌هایی رخ داده که ممکن است برای عموم باعث سردرگمی و سوء تفاهم شود؛ به همین دلیل و باتوجه به اینکه مرکز آمار ایران نرخ تورم را قبل از بانک مرکزی منتشر می کند، تصمیم گرفته شده تا نتایج شاخص تورم بانک مرکزی فعلا منتشر نشود تا با انجام بررسی‌های تخصصی و کارشناسی دوجانبه در خصوص اختلافات آمارها، این اختلافات به حداقل ممکن کاهش یابد.

این در حالی است که برخی اقتصاددانان معتقدند است عدم انتشار آمارهای بانک مرکزی به لحاظ دقت بیشتری که دارد می‌تواند باعث اشتباه در تصمیم‌گیری فعالان اقتصادی شود.

قدرت‌الله امام وردی از جمله این افراد است که عقیده دارد بانک مرکزی در جمع آوری آمارهای اقتصادی از نمونه آماری گسترده‌تر و بزرگتری استفاده می‌کند و همین هم باعث می‌شود آمارهای این نهاد دقیق‌تر باشد. همچنین تعداد شاخص‌هایی هم که این نهاد از شهرها و روستاهای مختلف مورد استفاده قرار می‌دهد بیشتر است.

لازم به ذکر است که در همین راستا بانک مرکزی نرخ تورم آذرماه را اعلام نکرده است.

سودهای بانکی روزشمار چه بلایی سر بانک‌ها می‌آورد؟

با مصوبه اخیر شورای پول و اعتبار، دیگر سود روزشمار به سپرده‌های کوتاه مدت تعلق نمی‌گیرد. در همین رابطه یک کارشناس ارشد امور بانکی درخصوص تغییر محاسبه سود سپرده‌های کوتاه‌مدت از روزشمار به ماه‌شمار، درباره چرایی پدید آمدن این نوع سودها اظهار کرد: در کشورهای دیگر سود شبانه وجود دارد؛ به این صورت که اشخاص، پولی را که نیاز ندارد، در طول شب در اختیار بانک یا نهاد دیگری قرار می‌دهند و سود آن را دریافت می‌کند که نرخ پایینی دارد.

سید بهاءالدین حسینی هاشمی افزود: این موضوع در ایران به یک انگیزه بزرگ تبدیل شد و از سال ۱۳۸۰ به بعد، با فعال‌شدن بانک‌های خصوصی، برای اینکه بتوانند منابع بیشتر بگیرند، باید امتیازهای بیشتری می‌دادند تا بتوانند منابع را از بانک‌های دولتی به سمت خود جذب کنند و به همین دلیل باعث خالی شدن منابع بانک‌های دولتی شدند. این بانک‌ها در ابتدا دو تا سه درصد نرخ سود بیشتری را به مشتری می‌دادند، بعد روزشمار را آوردند و پس از آن، بانک‌های دولتی هم برای اینکه بتوانند جلوی خروج این منابع را بگیرند، وارد این مسابقه شدند و زیان و ضرر بزرگی به بانک‌ها تحمیل شد، به طوری که سود و زیان عملیاتی بانک‌ها منفی شد؛ در واقع بانک‌ها وارد ضرر شدند.

نوبخت توپ افزایش حقوق‌ را به زمین مجلس انداخت

دولت در لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ افزایش ۲۰درصدی حقوق کارکنان را در نظر گرفته است. در این باره محمدباقر نوبخت - رییس سازمان برنامه و بودجه - افزایش حقوق‌ها را منوط به تصمیم مجلس دانسته و به عبارتی توپ را در زمین بهارستانی‌ها انداخته است. وی امروز با بیان اینکه برای عادلانه توزیع شدن افزایش حقوق در سال آینده پیشنهاد تسهیم پلکانی مطرح می‌شود،  گفت که امسال بر همین اساس حقوق‌ها افزایش یافت اما آنچه از سوی دولت باید برای افزایش حقوق‌ها دیده می‌شد ۲۰ درصد بوده که حدود ۳۴ هزار میلیارد تومان است که مجلس می‌تواند درباره هر آنچه به عدالت نزدیک‌تر است، تصمیم‌گیری کند.

پتروشیمی بیستون واگذار شد؛ حرف و حدیث‌ها پایان یافت

پتروشیمی بیستون بعد از چند بار برگزاری مزایده سرانجام روز گذشته به فروش رسید. مزایده این پتروشیمی که به دلیل آنچه که "نبود خریدار" ذکر می‌شد چند بار به تعویق افتاده بود، دیروز در حالی برگزار شد که به گفته رییس سازمان خصوصی‌سازی به سه برابر قیمت پایه به فروش رسید.

به گفته پوری حسینی،  از بین شرکت کنندگان در مزایده، سه تای آن ها قیمت را بالای ۳۰۰ میلیارد تومان پیشنهاد داده بودند. شخص برنده این مزایده حدود ۵۰۳ میلیارد تومان برای این پتروشیمی پیشنهاد قیمت داده بود و این یعنی پتروشیمی بیستون نزدیک به سه برابر قیمت پایه فروخته شده که اتفاق بسیار خوبی است.

رکود طولانی در انتظار بازار مسکن

در حالی‌که قیمت مسکن طی چند ماه اخیر جهش عجیب و غریبی یافته است، به گفته یک کارشناس مسکن، احتمالا تا پایان امسال سرعت رشد قیمت‌ها صفر می‌شود و برای مدت نسبتا طولانی شاهد رکود خواهیم بود که فرصت خوبی به خریداران واقعی می‌دهد.

سلطان‌محمدی، طول دوره رکود مسکن را به عوامل متعددی مرتبط دانست و گفت: همه چرخه‌های رونق و رکود مسکن مشابه هم تکرار نمی‌شود. ولی مطالعه نشان می‌دهد اگر روندهای قبلی ادامه پیدا کند در حال حاضر تقریبا حوالی قله قیمت مسکن قرار داریم و باید قیمت‌های واقعی، آرام آرام به سمت توقف یا حتی به کاهش اندک برود.

لرستان و کرمان؛ گران‌ترین و ارزان‌ترین استانها

بر اساس آمارهای مرکز آمار ایران، بیشترین نرخ تورم ۱۲ ماهه مربوط به استان لرستان (٢١.٩ درصد) و کمترین آن مربوط به استان کرمان (١٤.٢ درصد) است.

صرافی‌ها بهانه‌جویی می‌کنند

پس از تغییرات ناگهانی در قیمت ارز از اوایل امسال، در اغلب روزها صرافی‌ها کمتر اقدام به خرید و فروش ارز می‌کنند و بسته به شرایط نرخ ارز، معمولا مراجعه‌کنندگان این جمله را از صرافان می‌شنوند که خرید یا فروش یا خرید و فروش ارز نداریم. هرچند که صرافان الزامی به خرید ارز ندارند و می‌توانند از خرید ارز خودداری کنند، اما به نظر می‌رسد نحوه پاسخ آن‌ها به چرایی این موضوع به نوعی لحنی اعتراضی به سیاست‌های اخیر بانک مرکزی دارد.

براساس دستورالعمل خرید و فروش ارز توسط صرافی‌ها، صرافان باید خرید و فروش ارز خود را در سامانه سنا ثبت کنند و به میزانی که ارز از مشتری می‌خرند، می‌توانند با مابه‌التفاوت ۱۰۰ تومان به متقاضیان بفروشند. از سوی دیگر، سقف خرید ارز توسط متقاضیان حداکثر ۲۰۰۰ یورو در سال است که همین موضوع سبب شده صرافان نتوانند ارز خود را به سرعت بفروشند.

مرغ پریده، به قفس بازگشت!

قیمت مرغ که طی یک ماه اخیر در برخی مواقع مرز ۱۴ هزار تومان را هم رد کرده بود، این روزها سروسامان یافته است؛ به طوری که قیمت آن در میادین میوه و تره‌بار و فروشگاه‌های زنجیره‌ای به کیلویی ۸۹۰۰ تومان رسیده است. مسوولان هم از مردم درخواست کرده‌اند که برای خرید مرغ به میادین میوه و تره‌بار و فروشگاه‌های زنجیره‌ای مراجعه کنند.

توزیع کالای اساسی برای شب عید

معاون وزیر جهاد کشاورزی هم امروز با اشاره به تامین ۲۰ میلیون تن کالای اساسی و اینکه هیچ مشکلی در تامین آنها وجود ندارد گفته که ۱۴۷ هزار تن برنج، روغن و شکر برای تنظیم بازار شب عید ذخیره شده و در زمان مقرر توزیع خواهد شد و هیچ مشکلی در این زمینه نداریم.

به گفته یزدان سیف، برای تنظیم بازار شب عید از ابتدای ماه جاری برنامه‌ریزی‌های لازم صورت گرفته و ۵۰ هزار تن برنج، ۵۷ هزار تن روغن خام و ۴۰ هزار تن شکر برای تنظیم این بازار در نظر گرفته شده که در موعد مقرر توزیع خواهد شد.  

خودروسازان، بورس را تکاندند

امروز همچنین شاخص کل بازده نقدی و قیمتی بورس اوراق بهادار تهران ۹۵ واحد رشد کرد و به رقم ۱۶۱ هزار و ۴۵۰ واحدی رسید. همچنین شاخص کل هم وزن با ۱۸۳ واحد رشد عدد ۲۷ هزار و ۷۶۷ واحدی را تجربه کرد.

خودرویی‌ها امروز یک دست افزایش قیمت را تجربه کردند و بسیاری از نمادهای این گروه بیش از دو درصد در قیمت پایانی رشد داشتند. همچنین نماد سایپا که تاثیر بسزایی در شاخص داشت شاهد حدود ۳.۵ درصد رشد قیمت بود.

قیمت طلا و ارز در شب ژانویه

امروز در پی افزایش قیمت طلای جهانی، قیمت طلا و سکه در ایران هم تا حدودی افزایشی شد. در همین حال نرخ خرید دلار و یورو در بانک‌ها و قیمت انواع ارز در صرافی‌ها نسبت به دیروز بالاتر بود.

امروز قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح جدید ۱۰۰ هزار تومان بالاتر از دیروز بود.

منبع : خبرگزاری ايسنا