کد مطلب: 125830
 
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۷ دی ۱۳۹۷ ساعت ۰۹:۱۸
آبادان – مدیر طرح موزه‌های صنعت نفت گفت: در حال حاضر آبادان با ثبت ۹۰ اثر در حوزه صنعت نفت در رده میراث ملی، در کشور رکورددار است.
 

به گزارش ایران خبر، اکبر نعمت الهی شب گذشته در نشست خبری با اصحاب رسانه در محل مجموعه تازه بازسازی شده تکنیکال اسکول (آموزشگاه فنی و حرفه‌ای صنعت نفت) واقع در بلوار دهداری، ضمن تاکید بر اینکه باید از آبادان مراقبت کنیم و هر کسی به فراخور توانش این کار را به انجام برساند تا این شهر آبادتر و جذاب‌تر شود، افزود: از آنجایی که در تمام جای‌جای شهر آبادان نشانی از صنعت نفت وجود دارد لذا در مطالعات اولیه برای آبادان، شهر موزه صنعت نفت در نظر گرفته شد تا از این طریق تمام آنچه از تجهیزات، تأسیسات و عمارتها در این باره وجود دارد، حفظ شود و برای آن گروهی از مشاوران متبحر وارد عرصه کار شدند.

وی اظهار کرد: ایجاد شهر موزه نفت، سنگ بسیار بزرگی بود که انجام یک باره آن از توان ما خارج بود ضمن آنکه هزینه فراوانی را نیز برای انجام می‌طلبید و امکانات و زمان فراوانی را نیز لازم داشت لذا مقرر شد تا این کار طی سه فاز به انجام برسد که فاز نخست آن شامل پنج موزه بنزین خانه، تکنیکال اسکول، اسکله‌ها، نیروگاه شماره یک و خانه‌های تشریفاتی بود.

نعمت الهی تصریح کرد: در حال حاضر کار مطالعاتی خانه‌های تشریفاتی که از معماری‌های منحصربه‌فرد انگلیسی‌ها در ایران است، به اتمام رسیده، محوطه آن آماده سازی شده و گمانه‌زنی برای یافتن تأسیسات موجود در حیاط آن در حال انجام است و خوشبختانه به قسمت‌های خوب آن رسیده‌ایم.

مدیر طرح موزه‌های صنعت نفت گفت: عملیات اجرایی موزه اسکله‌های نفتی، به دلیل آغاز عملیات اجرایی فاز ۲ پالایشگاه و نیاز به استفاده از دو اسکله و انبارهای مربوطه برای تخلیه ملزومات مورد نیاز اجرای این طرح که از طریق آب وارد منطقه شد، با وقفه مواجه شد اما با انتقال این تجهیزات به درون محوطه کارگاهی، کار شمع کوبی اسکله‌ها آغاز شده است.

نعمت الهی با بیان اینکه تمامی جاهایی که شناسایی می‌کنیم تبدیل به موزه نمی‌شوند، افزود: البته کار ثبت آنها در رده آثار ملی و نگهداری از آنها را به انجام می‌رسانیم، به طور مثال پس از انجام کار مرمت و بازسازی خانه‌های تشریفاتی در آبادان به جای تبدیل آنها به موزه برای آنها کاربری همچون فرهنگسرا و یا از این دست را در نظر می‌گیریم.

وی اظهار کرد: آبادان با ثبت بیش از ۹۰ مکان در فهرست آثار ملی بیش‌ترین ثبت‌های ملی در حوزه صنعت نفت را در سطح کشور داراست و این روند همچنان ادامه دارد، آبادان ظرفیت ثبت ۵۰۰ مکان در فهرست آثار ملی در حوزه صنعت نفت را دارد.

وجود برخی مکان‌ها نفتی آبادان در رده بین‌المللی

وی تصریح کرد: در شهر آبادان برخی مکان‌ها همچون اسکله، جرثقیل اکوان و واحدهای پرچی پالایشگاه که هنوز هم از آن بهره‌برداری می‌شود، در سطحی فراملی قرار دارند که باید در سازمان میراث فرهنگی در رده آثار بین‌المللی و حتی جهانی قرار گیرد که دراین‌باره رایزنی‌هایی را آغاز کرده‌ایم.

مدیر طرح موزه‌های صنعت نفت با اشاره به اینکه اولویت ما برای تبدیل مکان‌ها، تجهیزات و تأسیسات به موزه صنعت نفت با مکان‌های خارج از محدوده پالایشگاه است، یادآور شد: بر این اساس نیروگاه شماره یک به رغم ثبت آن در رده ملی کار بازسازی‌اش بعدها انجام می‌شود و اکنون کار تبدیل آثار خارج محدوده پالایشگاه را به طور جدی دنبال می‌کنیم.

نعمت الهی گفت: متأسفانه اخبار خوبی از آثار صنعت نفت در آبادان به گوش نمی‌رسد، برخی‌ها نسبت به تخریب این اموال اقدام کرده و باز هم تکرار می‌شود که باید برای جلوگیری از این روند، مسئولان شهری به کمک ما بیایند، آنچه برای دوبه موجود در ایستگاه هفت مبنی بر برش بخش‌هایی از ورقه‌های آهنی و خروج آنها از محل اتفاق افتاده، تأسف‌بار و نگران کننده است لذا باید برای جلوگیری از تخریب کامل آن هر چه سریع‌تر نسبت به ساماندهی آن اقدام کنیم.

وی افزود: باید امکان ماندگاری گردشگران در شهر ایجاد شود و ایجاد مکان‌های جذاب در تمامی زمینه‌ها از جمله صنعت نفت یکی از این اقدامات است، بازسازی مجموعه تکنیکال اسکول (آموزشگاه فنی و حرفه‌ای صنعت نفت) کاری قابل‌قبول و در خور شان مردم آبادان است که به طور حتم ضمن ماندگاری‌اش یکی از مراکز دیدنی شهر خواهد بود، این مجموعه با ۱۲ هزار مترمربع مساحت و هفت هزار مترمربع فضای نمایشگاهی و موزه‌ای و هزینه کرد ۸۵۰ میلیون تومان یکی از بزرگ‌ترین موزه‌های صنعت نفت کشور است، این مجموعه نخستین موزه آموزشی کشور در حوزه صنعت نفت است که به جرات می‌توان گفت یکی از بزرگ‌ترین موزه‌های صنعت نفت در خاورمیانه به شمار می رود و مایه افتخار برای شهر آبادان است، این مکان روزهای نخست چیزی جز تلی از خاک نبود که با همت همه دوستان در پالایشگاه به موزه‌ای در خور شأن تبدیل شد که میراث اصیل و ماندگار گذشتگان ما است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه یکی از آفت‌هایی که در مجموعه ما وجود دارد آن است که هر جا متعلقاتی داریم می‌خواهند آن را از ما بگیرند، اظهار کرد: اگر گروه‌ها و سازمان‌هایی که با گرفتن مصوبه‌های مختلف از ما املاک می‌گیرند، در جهت آبادانی و کمک به شهر پیش بیایند ما نیز به آنها کمک می‌کنیم و گرنه حیف است که این املاک میراثی خراب و به پاساژ تبدیل شوند، رادیو نفت ملی آبادان یکی از مشکلات ما بود که سال‌ها مورد بی‌توجهی قرار گرفته بود و اکنون که ما قصد داریم با دستور دولتی آن را به موزه تبدیل کنیم، گروه‌ها و سازمان‌هایی پیش‌آمده‌اند و می‌گویند که آن را می‌خواهند.

معماری منحصربه‌فرد بنزین خانه آبادان

وی تصریح کرد: موزه بنزین خانه آبادان اکنون به یکی از گل‌های سر سبد شهر تبدیل شده که بازدیدکنندگان زیادی نیز از این مکان دیدن می‌کنند، این بنزین خانه نخستین پمپ‌بنزین در خاورمیانه است زیرا پمپ‌بنزین‌های موجود در خاورمیانه قدمت بنزین خانه آبادان را ندارند، این محل نخستین مرکز فروش فرآورده‌های نفتی کشور به شکل عام بوده و دومین بنزین خانه در تهران است، نوع معماری بنزین خانه آبادان (مدور) در هیچ جای کشور تکرار نشده است.

نعمت الهی یادآور شد: انگلیسی‌ها در زمان حضورشان در ایران ۲۰ بنزین خانه در سراسر کشور آن هم به صورت معماری به سبک ایرانی - اسلامی احداث کردند که در حال حاضر تنها سه بنزین خانه آن (یکی در سبزوار و دو بنزین خانه در تهران) باقی مانده است.

مدیر طرح موزه‌های صنعت نفت گفت: ساخت ۳۰ موزه در نقاط مختلف استان خوزستان از جمله آبادان، دارخوین، اهواز، امیدیه، آغاجاری و مسجدسلیمان را پیش‌بینی کرده‌ایم که به تناوب و با توجه به بودجه و امکانات ایجاد می‌شوند، البته برای مسجدسلیمان هم شهر موزه در نظر گرفته‌ایم اما این شهر شرایط آبادان را ندارد و کار در آنجا کمی دشوار است ضمن آنکه آثار تاریخی فراوانی در مسجدسلیمان وجود دارد.

ساخت موزه‌های موضوعی در شهرها

نعمت الهی با بیان اینکه تاکنون ۱۲۴ نقطه در کشور در حوزه صنعت نفت در رده آثار ملی به ثبت رسیده است، افزود: انتظار می رود سال آینده تعدادی از موزه‌های صنعت نفت در برخی از شهرها از جمله مسجدسلیمان، تهران، مشهد، سبزوار و کرمانشاه به بهره‌برداری برسد، در ساخت موزه در هر شهری به شکل «موضوعی» به آن می‌پردازیم به طور مثال در مشهد بر روی قسمت «پخش» و یا در سبزوار در بخش «بنزین خانه» و در کرمانشاه بر روی «کارخانه حلب سازی و حلب پرکنی» (۲۳ هزار مترمربع) کار می‌کنیم.

نعمت الهی اظهار کرد: سعی داریم تا کمبود و کوتاهی‌های ۱۱۰ ساله اخیر را جبران کنیم و این صنعت را برای آیندگان حفظ کنیم، این صنعت حالا حالاها هست و میراث صنعتی و حاصل زحمت نیاکان ما است، همه باید برای آبادی شهر آبادان بکوشیم، آنانی که به شکل مسئولیتی وارد شهر می‌شوند به شکل دوره‌ای تغییر می‌کنند و لذا هیچ کار اساسی، برنامه‌ریزی‌شده و بلندمدتی را دنبال نمی‌کنند اما اهالی این شهر بایستی به شهرشان کمک کنند.

وی تصریح کرد: نگذاریم برخی از اندیشه‌ها و افکار سبب کند شدن فعالیت‌های صنعتی و فرهنگی در شهر شود، شهر بایستی روند توسعه خودش را پیدا و آن را به درستی طی کند، آبادان به طور واقعی مظلوم واقع شده، آبادان فعلی با آبادان قبلی به هیچ‌وجه قابل قیاس نیست؛ بنابراین همه باید دست در دست یکدیگر داده و با همراهی یکدیگر این میراث همگانی را حفظ کنیم.

به گفته مدیر طرح موزه‌های صنعت نفت، سه شنبه هفته آینده برابر با ۲۵ دی ماه جاری، موزه تکنیکال اسکول (آموزشگاه فنی و حرفه‌ای صنعت نفت) با حضور مسئولان به طور رسمی افتتاح می‌شود.

منبع : خبرگزاری مهر