کد مطلب: 128018
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۴ بهمن ۱۳۹۷ ساعت ۰۹:۲۷
«طرح ساماندهی مشاغل سیار از جمله دستفروشان، ون کافه‌ها و وانت‌بارها در شهر تهران» دیروز به میزعلنی شورایی‌ها آمد تا در کمتر از یک ماه و نیم مانده به سال جدید، برای بساط گستران و دستفروش‌ها فکری شود.
 
به گزارش ایران خبر، یک فوریت این طرح اگرچه به تصویب اعضا رسید، اما در جزئیات با مخالفت‌هایی روبه‌رو شد. این البته برای نخستین بار نیست که بحث ساماندهی این گروه مطرح می‌شود. حدود 7 سال پیش هم قرار بود تا شهرداری تهران ساماندهی دستفروشان را عملی کند. نقاطی هم برای بساط گستران در نظر گرفته شد، اما در نهایت طرحی شکست خورده، بازار بساطی‌ها را پر رونق‌تر کرد. حالا نه تنها گوشه گوشه پیاده روها و خیابان‌ها که واگن‌های مترو هم از دسترس دستفروش‌ها در امان نیست! آنها معتقدند نقاطی که شهرداری برایشان در نظر گرفته، متروک و کم مشتری است! این درحالی است که درآمد میلیونی دستفروشان از محل‌های غیر قانونی همیشه محل بحث و کشمکش بوده است. مغازه داران به‌عنوان شاکیان اصلی همواره از این وضع ابراز نارضایتی کرده‌اند. «مالیات» و «عوارض» بخشی از این گلایه هاست که در برابر اجاره چند ده هزار تومانی شهرداری از بساطی‌ها مطرح می‌شود. در آن طرف، اما درگیری مأموران سد معبر با دستفروش‌ها، افکار عمومی را نسبت به بحث «ساماندهی» حساس کرده است. 
مرداد ماه سال 95  بود که 10اقتصاددان کشور با ارسال نامه‌ای خطاب به شهرداروقت و رئیس سابق شورای شهر تهران، خواستار به رسمیت شناختن شغل دستفروشی و ایجاد مکان‌های مناسب برای عرضه محصولات تولیدی‌های کوچک ایرانی شوند. درآن وقت ماجرا حتی فراتر هم رفت و علی ربیعی دست به قلم شد و درباره دستفروشان نامه‌ای به قالیباف نوشت! این نامه البته در آن زمان چندان نتیجه بخش نبود، اما حالا آن‌طور که حمیدرضا تحصیلی، مدیرعامل شرکت ساماندهی مشاغل به «ایران» می‌گوید دستورالعمل ساماندهی دستفروشان که حدود دو هفته پیش در کارگروه ملی ساماندهی کلانشهرها به تصویب رسید تا پیش از عید از سوی وزیر کشور ابلاغ می‌شود. به گفته او، این دستورالعمل با مصوبه دیروز شورا در یک راستاست و فقط چند دستگاه اجرایی مثل بهداشت کار به آن اضافه شده است و بنابراین موازی کاری محسوب نمی‌شود!
آخرین آمار، جمعیت دستفروشان در تهران را 30 هزار نفر اعلام می‌کند، اما «تحصیلی» این عدد را تأیید نمی‌کند. او می‌گوید تعداد دستفروش‌ها بین 10 تا 12 هزار نفر بیشتر نیست! و اگر قرار به ساماندهی باشد، مناطق شهرداری باید مکان‌هایی را برای ایجاد بازارچه، روز بازار و بازار در اختیار ما قرار دهند و گرنه طبق قانون نمی‌توان در هیچ خیابان یا معبری بساط پهن کرد. هم‌اکنون در سه منطقه تهران یعنی 6، 11 و 5 مکان‌هایی به شکل آزمایشی برای دستفروشان تعیین شده است. درحالیکه 20 روز پیش بساطی‌ها درپایانه آزادی در کف خیابان خرید و فروش می‌کردند! طرح جدید، اما دستورالعمل مشخصی برای استفاده از فضاهای مختلف شهر جهت بساط گستران با مشارکت بخش خصوصی پیش‌بینی‌ کرده است.
رئیس شورای شهر تهران در جلسه دیروز به‌عنوان مخالف با بیان اینکه نباید به موضوع دستفروشی وجهه قانونی بدهیم، گفت: در حوزه دستفروشی مترو این یک اتفاق خطرناک است. این حجم مسافر در مترو و با این شکل نحوه فروش روش درستی نیست. همان‌طور که اجازه نمی‌دهیم در تاکسی و اتوبوس دستفروشان فعالیت کنند، در مترو نیز نباید دستفروشان فعالیت کنند. زیرا در سد معبر گناهی کبیره است و نباید ساماندهی آنها تبدیل به قانونی شدن آنها شود.همچنین شهرداری نباید فضایی را به دستفروشان اختصاص دهد. محسن هاشمی با اشاره به سخنان مرتضی الویری که پیشنهاد داده بود موضوع ساماندهی دستفروشان را برای کسب درآمد پایدار به سازمان سرمایه گذاری‌های شهر واگذار کنید، گفت: اگر ما قراردادی با دستفروشان ببندیم برای آنها سرقفلی ایجاد می‌کنیم و این به این مفهوم است که پیاده روها را به دستفروش‌ها واگذار کنیم. الهام فخاری، به‌عنوان موافق گفت: ساماندهی مشاغل لزوماً تعریف شغل جدید نیست، شیوه عرضه و ارائه است.
مجید فراهانی با بیان اینکه امروزه بحث دستفروشی در همه دنیا ساماندهی می‌شود، گفت: به دستفروشی به‌عنوان جاذبه‌های گردشگری در برخی شهرهای دنیا نگاه می‌شود. سید محمود میرلوحی گفت: در حالی ما در شهر تهران هستیم که قیمت برخی از دکه‌های پایتخت هم‌اکنون به قیمت یک میلیارد تومان رسیده است.
منبع : ایران آنلاین