کد مطلب: 129004
 
تاریخ انتشار : شنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۷ ساعت ۱۴:۲۶
وجه تمایز مدارس هیئت‌امنایی و مدارس عادی دولتی ارائه خدمات فوق‌برنامه و تفریحی برای دانش آموزان است، خدماتی که در سطح استان قزوین دیده نمی‌شود و در صورت وجود بابت خدمات پول اضافه دریافت می‌شود.
 

به گزارش ایران خبر، طبق سند تحول بنیادین آموزش‌وپرورش هدف از تأسیس مدارس هیئت‌امنایی، استفاده از مشارکت‌های مردمی برای خودگردان کردن مدرسه است اما متأسفانه روند تشکیل مدارس هیئت‌امنایی در خیلی از مناطق رعایت نشده و به‌جز دریافت شهریه، ارائه خدمات مدارس هیئت‌امنایی با مدارس عادی تفاوتی ندارند.

مدارس هیئت‌امنایی در حوزه کیفیت‌بخشی مدارس راه‌اندازی شده است

قاسم ابراهیم‌زاده رئیس اداره مشارکت‌ها اداره کل آموزش‌وپرورش استان قزوین، در این خصوص می‌گوید: آیین‌نامه مدارس هیئت‌امنایی به استناد مصوبه 788.5 جلسه آموزش‌وپرورش در مورخ 1388/2/در راستای سیاست مدرسه محوری، ارتقاء کیفیت برنامه‌های آموزشی، تربیتی، جذب و توسعه مشارکت‌های مردمی، تقویت نظام مدیریتی و اجرایی مدارس، مبتنی بر گسترش عدالت آموزشی در راستای توسعه مشارکت‌های مردمی تنظیم‌شده است.

وی ادامه می‌دهد: مدارس هیئت‌امنایی در حوزه کیفیت‌بخشی مدارس و حوزه مشارکت اعم از مشارکت فکری، منابع مالی، ترویج فرهنگ مشارکت و جذب خیرین، ارتقاء کیفیت و بهبود فعالیت‌های آموزشی و پرورشی، استفاده از توانمندی‌ها و ظرفیت‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مدارس به‌صورت گروهی با ترکیبی از امنا و معتمدین تشکیل و راه‌اندازی شده است.

ابراهیم‌زاده یادآور می‌شود: مدارس هیئت‌امنایی درواقع همان مدارس دولتی هستند که در ابتدا توسط شورای مدرسه درخواست تغییر وضعیت می‌دهند، درخواست توسط اداره با نظر انجمن اولیا و مربیان واحد آموزشی؛ شورای آموزش‌وپرورش که در رأس آن فرماندار و بخشداران قرار دارند، بررسی می‌شود؛ اگر واجد شرایط باشند مجوز موقت یک‌ساله دریافت می‌کنند اگر در این مدت عملکرد مطلوب باشد به‌صورت مجوز دائمی تبدیل می‌شود.

وی تأکید می‌کند: برابر ماده 3 آیین‌نامه مدارس هیئت‌امنایی؛ کلیه این مدارس موظف هستند خدماتی از قبیل فعالیت‌های آموزشی در قالب کلاس درس، کلاس‌های فوق‌برنامه شامل فعالیت‌هایی از قبیل اردوها، گروه‌های سرود، تئاتر، قرآن، تجوید، نهج‌البلاغه، مسائل تربیتی و کلاس‌های درسی موردنیاز دانش آموزان ارائه دهند.
ابراهیم‌زاده تصریح می‌کند: تنوع خدمات و تعدد مشهود و هزینه در مقاطع تحصیلی متفاوت است، در مقطع ابتدایی از 77 هزارتویمان تا 150 هزارتویمان، متوسطه اول از 120 هزار تومان تا 320 هزار تومان، متوسطه دوم نیز از 250 هزار تومان در مناطق محروم تا 500 هزار تومان به‌صورت سالیانه است.

وی بیان می‌کند: اگر دانش‌آموزی که در مدارس هیئت‌امنایی تحصیل کند به این جمع‌بندی رسید که نیاز به خدمات فوق‌برنامه آموزشی ندارد بابت خدمات هیچ هزینه‌ای پرداخت نکند و از این خدمات استفاده نکند و اجباری در کار نیست و نیازی به پرداخت هزینه ندارد.

در مدرسه هیئت امنایی چه خدمات ویژه‌ای به دانش آموزان ارائه می‌دهند؟


به گزارش ایران خبر، پرداخت «هزینه خدمات» در مدارس هیئت‌امنایی منوط به ارائه خدمات است، در این مدارس نباید از کلمه شهریه استفاده شود چراکه پول پرداختی بابت خدمات فوق‌برنامه است، این در حالی است که والدین دانش آموزان از این قانون بی‌خبر هستند و مدارس مختلف بانام مدرسه هیئت‌امنایی شهریه دریافت می‌کنند بدون اینکه خدماتی ارائه دهند.

پرستو موقر که فرزندش دریکی از مدارس ابتدایی هیئت‌امنایی مشغول به تحصیل است، می‌گوید: ابتدای سال 150 هزار تومان به‌عنوان شهریه از ما دریافت کردند، فرزندم 4 سال است که در مدارس هیئت‌امنایی تحصیل می‌کند اما خدمات ویژه‌ای دریافت نمی‌کند.

وی ادامه می‌دهد: در مدتی که فرزندم در این مدرسه تحصیل می‌کند خدمات خاص و ویژه‌ای دریافت نکرده است و مدرسه‌اش همانند مدرسه عادی است.

مریم دانش‌آموز یکی از دبیرستان‌های دوره دوم هیئت‌امنایی نیز می‌گوید: 400 هزار تومان شهریه از ما دریافت کردند و خدمات خوبی به ما ارائه می‌دهند، اردوهای مختلفی می‌گذارند، به سینما می‌رویم و کلاس‌های فوق‌برنامه برای ما می‌گذارند اما برای همه این خدمات پول جداگانه دریافت می‌کنند و در صورت عدم پرداخت پول مجدد نمی‌توانیم از خدمات استفاده کنیم.

وی تأکید می‌کند: هزینه کلاس‌های فوق‌برنامه برای هر رشته متفاوت است برای درس‌های آسان هزینه کمتر و درس‌های سخت هزینه بیشتری دریافت می‌کنند و می‌گویند آن 400 هزار تومان شهریه ورودی است که پرداخت آن اجباری است.

مژگان محمدپور که دخترش دریکی از مدارس ابتدایی هیئت‌امنایی تازه تأسیس تحصیل می‌کند، می‌گوید: ابتدای سال از ما 200 هزار تومان گرفتند البته اولیای دیگر که وضع مالی خوبی داشتند تا 600 هزار تومان هم پرداخت کردند.

وی تأکید می‌کند: ابتدا گفتند این مدرسه خیرساز و دولتی است اما حالا جلسه می‌گذارند و می‌گویند اگر هزینه ندهید مایع دستشویی و ماژیک و ... در اختیار دانش آموزان قرار نمی‌گیرد، چون مدرسه از طرف دولت حمایت نمی‌شود و بودجه نداریم شما باید هزینه ماژیک کلاس را هم پرداخت کنید.

محمدپور اظهار می‌کند: اردوها و برنامه‌هایی مانند سینما نیز برای دانش آموزان قرار می‌دهند که همه این‌ها منوط به پرداخت پول است، بعد از گذشت چند ماه از آغاز سال تحصیلی هنوز هم در گروه و کانال تلگرامی از والدینی که هزینه وجه پرداخت نکردند درخواست می‌شود هر چه سریع‌تر هزینه را پرداخت کنند درحالی‌که گفته بودن مدرسه خیرساز است.

فاطمه ساجدی یکی دیگر از والدینی است که می‌گوید: شهریه مدرسه را 135 هزار تومان اعلام کردند و گفتند هر که می‌تواند کمک کند بیشتر بدهد برخی هزینه بیشتری پرداخت کردند، در این مدرسه خدمات ویژه‌ای به دانش آموزان ارائه نمی‌دهند و در صورت برگزاری اردو هزینه آن دریافت می‌شود.

وی تأکید می‌کند: آخر هفته به دانش آموزان برگه‌ای حاوی سؤالات درسی می‌دادند که در منزل تمرین کنند اما در جلسه‌ای که اخیراً برگزارشده است به ما گفتند که چون بودجه نداریم دیگر نمی‌توانیم برگه سؤال به دانش آموزان بدهیم باید هزینه مجدد بدهید تا بتوانیم برگه A4 خریداری کنیم.

سپیده دانش‌آموز یکی دیگر از مدارس هیئت‌امنایی نیز بابیان اینکه 400 هزار تومان شهریه پرداخت کرده است، می‌گوید: مدرسه خدمات خاصی نمی‌دهد و برخی معلمان خوب را در اختیار ما می‌گذارد، اما مانند مدارس عادی است.

وی تأکید می‌کند: سال گذشته در مدرسه عادی دولتی درس می‌خواندم که با این مدرسه هیچ تفاوتی ندارد، اینجا فقط از ما شهریه دریافت می‌کنند و خدمات همانند همان مدرسه عادی است.

نظارت بر مدارس هیئت امنایی چگونه است؟

به گزارش ایران خبر، همان‌طور که گفته شد دریافت هزینه در مدارس هیئت‌امنایی منوط به ارائه خدمات است، اما در برخی از مدارس نه‌تنها خدماتی ارائه نمی‌شود بلکه به هر بهانه‌ای از والدین دانش آموزان هزینه دریافت می‌کنند و نظارت دقیقی بر این مدارس وجود ندارد.

این در حالی است که رئیس اداره مشارکت آموزش‌وپرورش قزوین از نظارت بالای آموزش‌وپرورش خبر می‌دهد و می‌گوید: نظارت حوزه مشارکت‌های آمورشی و پرورشی و ارزیابی عملکرد مناطق در یک سطح؛ و نظارت هیئت‌امنا واحد آموزشی و نظارت اداره کل در سطحی دیگر به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم صورت می‌گیرد و هرسال این واحدها ارزیابی می‌شود اگر عملکردشان مثبت نباشد به شورای آموزش‌وپرورش منطقه گزارش داده می‌شود و مجوز متوقف می‌شود و در این مدت در شهر قزوین و سایر مناطق و در مقاطع مختلف مدارسی داشتیم که توسط شورا توقف پیداکرده است.

وی تأکید می‌کند: در استان 136 واحد آموزشی هیئت‌امنایی با جمعیت دانش‌آموزی 55 هزار دانش‌آموز داریم و شعارمان کیفیت‌بخشی به برنامه‌های مدارس هیئت‌امنایی است، درواقع ما در سال 97-98 توسعه نداریم و کیفیت را افزایش می‌دهیم.

به گزارش ایران خبر، شرط لازم مدارس هیئت‌امنایی برای دریافت شهریه از اولیاء، وجود کلاس‌های فوق‌برنامه است. جالب آنکه برخی مدارس دو شیفته و چرخشی‌اند و کلاس فوق‌برنامه برگزار نمی‌کنند، این کلاس‌های باید همراه با رضایت انجمن اولیا و مربیان بوده و حضور دانش‌آموز اختیاری باشد، اما متأسفانه در برخی مدارس و استان‌ها این‌گونه عمل نشده است و انتظار می‌رود نظارت به‌صورت جدی و دقیق صورت بگیرد.


منبع : خبرگزاری ايسنا