کد مطلب: 129446
 
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۷ ساعت ۰۹:۳۱
در دومین مرحله از طرح ساماندهی و احیای فضای سبز خیابان ولیعصر، هزار و 100 اصله درخت چنار 8 تا 12 ساله از اول اسفند ماه، جایگزین چنارهای بیمار و کهن بزرگترین خیابان خاورمیانه شده است. مرحله اول طرح ساماندهی البته اسفند ماه سال گذشته با 740 چنار 10-15 ساله شروع شده بود. 740 درخت جوانی که از اصفهان به تهران آورده شده بودند.
 
به گزارش ایران خبر،  
در آن زمان قول داده شد تا تعداد درختان طی 2 سال به 18 هزار اصله برگردد. شهرداری از آن زمان تاکنون مشغول جاکاری و کاشت نهال‌های جوان است، اما هنوز آمار چنارها همان 5-6 هزار چناری است که از زبان شورای چهارم اعلام می‌شد، آماری که از زبان شهردار اسبق تهران، محمد باقر قالیباف همواره حدوداً 16 هزار اصله بود! محمد حقانی، رئیس کمیته محیط زیست شورای چهارم و کارشناس شهری در این زمینه البته از طرحی خبر می‌دهد که ظاهراً ترافیکی است، اما می‌تواند به حفظ چنارهای
100 ساله ولیعصر کمک کند. طرح پیاده راه کردن کامل خیابان ولیعصر تهران!
زمانی بحث پیاده راه کردن خیابان ولیعصر مطرح بود، اما در همان دوره که یک بخش از خیابان یکطرفه شد، انتقادات زیادی را به‌دنبال داشت. اخیراً هم حرف و حدیث‌هایی برای پیاده‌راه کردن بخش‌هایی از این خیابان مطرح است، با توجه به وضعیت چنارها، این طرح را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
بحثی مطرح است تا به صورت بخشی، طول
17 و نیم کیلومتری خیابان ولیعصر پیاده راه شود، من این پیشنهاد را زمانی‌که آقای حناچی، معاون شهرسازی بودند، به ایشان اعلام کردم و هم‌اکنون نیز پیگیر این موضوع هستم. اخیراً آقای حناچی اعلام کردند که بخشی از این خیابان قرار است پیاده‌راه شود. آن‌طور که با آقای محسن هاشمی، رئیس شورا و آقای سالاری، رئیس کمیسیون شهرسازی هم صحبت کردم، آنها نیز موافق اجرای این طرح هستند. حتی آقای هاشمی اعلام کردند که اگر طرح تأیید شود، راهکارهایی هم برای ترافیک منطقه دارد. فعلاً شهردار موافقت خود را با بخشی از خیابان مطرح کرده و منتظر نظر مشاور هستند تا از فاز صفر خارج شود. مشاور این پروژه شرکت توسعه فضای فرهنگی است. امیدوارم این طرح به نتیجه برسد، دراین‌صورت یک کار اساسی انجام خواهد شد. البته اجرای چنین طرحی به 5 سال زمان نیاز دارد و باید برآورد هزینه شود.
قطعاً چنین پروژه‌ای هزینه زیادی می‌خواهد، خب چگونه باید آن را تأمین کرد و از طرفی تکلیف خودروها چه می‌شود؟
هزینه را می‌توان از طریق بخش خصوصی تأمین کرد. به‌هرحال ایجاد بازارچه و تبلیغات محیطی‌می تواند درآمد خوبی را نصیب سرمایه‌گذار کند. درباره تردد هم‌ قراراست خطوط  ال‌آرتی و بی‌آرتی در دو طرف خیابان مسافران را جابه‌جا کنند. حتی پیشنهادی بود تا قطارهای سبک روباز برای تابستان و رو بسته برای زمستان در مسیر بکار گرفته شود. قطعاً توجیه اقتصادی دارد. اگر این طرح اجرا شود، این خیابان به بزرگترین پاتوق فرهنگی در خاورمیانه تبدیل می‌شود. چون در نقاط مختلف این خیابان، عمارت‌های تاریخی، تئاتر، سینما و مراکز فرهنگی قرار دارد.
با یکطرفه شدن خیابان مثل الآن موافق نیستید؟
خیر، باید کامل پیاده راه شود. این طرح می‌تواند به صورت زمانبندی شده به اجرا دربیاید.
طرح ساماندهی که حالا دومین مرحله آن اجرا شده، از چه زمانی آغاز شد و آیا شما اجرای طرح احیا و ساماندهی را مفید می‌دانید؟
طرح ساماندهی از دوره آقای قالیباف آغاز شد. اما در دوره آقای کرباسچی هم ما در شهرداری، کنده درختان خشک را در می‌آوردیم و نهال‌های
2- 3 ساله می‌کاشتیم. چنارهای ولیعصر حدوداً 80-90 سال قبل از میدان راه آهن تا تجریش به طول 17 و نیم کیلومتر در چهار ردیف شرقی و غربی به فاصله نیم متر از یکدیگر کاشته شدند. آن‌طور که من اطلاع دارم تعداد این درختان در آن زمان که خیابان به صورت خاکی بود، حدود 60 هزار اصله درخت برآورد شده است. در شورای چهارم، ما درخت به درخت، چهارراه به چهارراه را کارشناسی کردیم و متوجه شدیم درختان در 2 یا 3 مقطع سنی و زمانی، جاکاری شده‌اند. آن زمان از 60 هزار اصله، حدود 5-6 هزار چنار باقی مانده بود.
تهران مناسب کاشت چنار هست؟
بله، هم به خاطر فیزیک خاک و هم به علت فراوانی آبی که در دو طرف خیابان جاری بود.
در چه دوره‌ای بیشترین لطمه به درختان ولیعصر وارد شد؟
عدم رسیدگی در همه دوران‌ها وجود داشت، اما متأسفانه در یک مقطع (شهردار اسبق)، آب‌های آلوده و پساب‌های کنار خیابان هم در نهرها جاری شد و از همه بدتر عملیات عمرانی پیاده روسازی در دو طرف خیابان که در آن دوران بسیار غیر فنی و 
نامناسب پیش رفت. سنگ کاری کف نهرها هم کار غیرکارشناسی دیگری بود که موجب شد تا راه نفوذ آب بسته شود و چنارها دچار تنش آبی شوند. کم کردن عرض نهرها در طول زمان هم لطمه جدی به چنارها وارد کرد. متأسفانه طی یکی- دو دهه گذشته به علت برداشت‌های بی‌رویه آب از سوی 2 هزار و 500 چاه رسمی و تعداد زیادی چاه‌های غیررسمی که گفته می‌شود 45 درصد آب شرب تهران از این طریق تأمین می‌شود، سطح سفره‌های آب زیرزمینی کاهش پیدا کرده و ریشه‌های عمیق چنار‌ها خشک شده‌اند.
البته این وضعیت تا الآن هم ادامه دارد؟
متأسفانه بله، در بخشی از خیابان درختان را در پیاده رو کاشتند و به آنها آب قطره‌ای می‌دهند. این کار بسیار اشتباهی است. مثل این می‌ماند که به شتر با ملاقه آب بدهی.چنار به آبیاری روان و جاری نیاز دارد و باید در مسیر اصلی کاشته شود. خیابان ولیعصر محور فرهنگی و تاریخی و ستون فقرات شهر تهران است و باید روال سابق پیاده شود.حتی برای ثبت طبیعی آن هم نیاز داریم تا مشخصات اولیه آن را حفظ کنیم و نهرها به شکل سابق خود برگردند.
منبع : ایران آنلاین