کد مطلب: 129639
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۷ ساعت ۱۴:۰۲
مشاور ارشد تیم کارشناسی جایکا(آژانس همکاریهای بین المللی ژاپن) در پروژه مدیریت اکولوژیک تالاب انزلی گفت: شکار بی رویه و پسماند از مهمترین مشکلات تالاب انزلی است. متاسفانه روستاییان زباله‌های خود را به رودخانه‌ها می ریزند که در نهایت وارد تالاب انزلی می شود.
 

به گزارش ایران خبر، توموئو آئوکی گفت: هدف اصلی از اجرای پروژه مدیریت اکولوژیک تالاب انزلی همکاری فنی و انتقال تجربه و دانش به طرف ایرانی بوده است. تالاب انزلی یکی از بزرگترین تالاب‌های ایران به حساب می آید که مشابه آن در کشور ژاپن وجود دارد.

مشاور ارشد تیم کارشناسی جایکا در پروژه مدیریت اکولوژیک تالاب انزلی با بیان اینکه به منظور انتقال تجربه دوره های آموزشی برای کارشناسان ایرانی در ژاپن برگزار شد، گفت: یکی از ویژگی‌های تالاب انزلی این است که کل عرصه آن در زمره کنوانسیون رامسر قرار دارد اما تنها ۳۰ درصد آن در قالب طرح‌های حفاظت شده مورد مدیریت قرار می‌گیرد. ۳۰ درصد دیگر نیز در قالب آب بند به مردم اجاره داده می‌شود که می‌توانند به صورت محدود نسبت به صید و شکار اقدام کنند. سیستم آب بندداری یک سیستم مشارکتی محسوب می‌شود.

وی با اشاره به اینکه جایکا در اجرای فاز اول و دوم طرح جامع مدیریت اکولوژیک تالاب انزلی فعال بوده است،اظهارکرد: همه تلاش‌ها در هر دو مرحله بر این بوده که همکاری فنی بین کارشناسان ایرانی و ژاپنی به منظور انتقال تجربیات و دانش صورت گیرد.

مشاور ارشد تیم کارشناسی جایکا در پروژه مدیریت اکولوژیک تالاب انزلی با بیان اینکه طرح جامع مدیریت انزلی دارای شش بخش است، گفت: مدیریت تالاب انزلی یک طرح ۱۵ ساله است که آخرین سال آن اردیبهشت ۹۸ است. تاسیس کمیته مدیریت و حفاظت تالاب انزلی با حضور استاندار گیلان یکی از مهم‌ترین خروجی‌های فاز اول به حساب می‌آید همچنین در همان فاز ابتدایی طرح‌هایی مثل طرح جامع اکوتوریسم تهیه شد.

وی با تاکید بر اینکه در طرح جامع مدیریت اکولوژیک تالاب انزلی کل حوزه آبخیز مورد توجه قرار گرفته است،اظهارکرد: در فاز اول به دلیل محدودیت زمان و سایر محدودیت‌ها صرفاً تمرکز روی خود تالاب اما در فاز دوم کل حوزه آبخیز مورد توجه قرار گرفت. تفاهمنامه  فاز دوم نیز در سال ۹۳ منعقد شد که تا اردیبهشت ۹۸ ادامه خواهد داشت.

مشاور ارشد تیم جایکا در پروژه مدیریت اکولوژیک تالاب انزلی افزود: هدف اصلی از فاز دوم پروژه ایجاد مدیریت جامع تالاب با مشارکت کلیه ذینفعان با استفاده از داده‌های علمی بوده است. فاز دوم سه خروجی داشت. ارتقای ظرفیت کمیته مدیریت تالاب، ایجاد ساز و کار انتخاب و اجرای فعالیت‌ها برای حفاظت از تالاب بر اساس داده‌های بیولوژیک و مالی و اشتراک گذاری دانش و تجربیات در سطح ملی و بین المللی خروجی‌های مهم فاز دوم بوده است.

آئوکی با اشاره به تأسیس کمیته مدیریت تالاب انزلی در سال ۱۳۹۰ گفت: کلیه مسائل مربوط به تالاب انزلی توسط این کمیته بررسی و راهکارهای مشخص برای حل مشکلات ارائه می‌شود. این کمیته کل حوزه آبخیز انزلی را پوشش می‌دهد.

وی ادامه داد: کمیته مدیریت تالاب انزلی شش زیر کمیته دارد که در حوزه‌های اکوتوریسم و مدیریت پسماند، آموزش زیست‌محیطی، مدیریت فاضلاب و مدیریت حوزه آبخیز فعال است که جلسات آن با حضور استاندار گیلان و با دبیری اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان برگزار می‌شود.

آئوکی افزود: فعالیت‌های حفاظتی باید به شکل پایدار و ادامه‌دار باشد بنابراین پایش و مانیتورینگ و اقدام برای حفظ و احیای تالاب انزلی پیشنهاد ما بوده است.

مشاور ارشد تیم کارشناسی جایکا در پروژه مدیریت اکولوژیک تالاب انزلی در ادامه با اشاره به اینکه شکار بی‌رویه و پسماند از مشکلات مهم تالاب انزلی به حساب می آید، گفت: انتظار داریم در نتیجه فعالیت‌های اکوتوریستی رفتار بومیان نسبت به انزلی تغییراتی کند و در راستای حفاظت از آن پیش برویم.

وی با بیان اینکه در ابتدای فعالیت‌ها برای جلب مشارکت مردم در سطح روستاییان با چالش‌های بسیاری مواجه بودیم،اظهارکرد: در ابتدای پروژه روستاهای اطراف این تالاب انزلی را مورد مطالعه قرار دادیم و از بین روستاهای مختلف چهار روستا به عنوان پایلوت برای اجرای طرح اکوتوریسم کاندیدا شدند و در نهایت روستای باقرخاله انتخاب شد. در ابتدا جلسات هم اندیشی با هدف آشنایی مردم با پروژه و اهداف آن همچنین جلب موافقت مردم برای اجرای پروژه و انتخاب فعالیت‌های اکوتوریسم برگزار شد.

آئوکی ادامه داد: در ابتدای کار ۱۰ نفر از روستاییان که علاقه بیشتری برای فعالیت‌های اکوتوریسمی داشتند،؛ انتخاب شدند و در حال حاضر بیش از ۳۰ نفر در فعالیت‌های مربوط به اکوتوریسم فعال و مشغول به کار هستند. پشتیبانی سایر اهالی روستا را نیز داریم.

مشاوره ارشد تیم کارشناسی جایکا در پروژه مدیریت تالاب انزلی گفت: در حال حاضر برای اکوتوریسم در حوزه صنایع پرنده‌نگری و قایق سواری فعالیت می شود. در همین راستا مرکز بازدیدکنندگان انزلی به منظور ارائه پیام‌ها و داستان‌هایی برای درک اهمیت انزلی همچنین معرفی مناطق احداث شد.

وی افزود: روش‌های بهسازی رودخانه‌ها در حوزه آبخیز انزلی انجام شد همچنین مدیریت فاضلاب با همکاری شرکت آب و فاضلاب گیلان به منظور توسعه جمع آوری فاضلاب در شهر انزلی به اجرا رسید.

آئوکی با اشاره به اینکه یکی از معضلات رایج در حوزه آبخیز انزلی پسماند است، گفت: متاسفانه روستاییان زباله‌های خود را به رودخانه ها می‌ریزند که در نهایت به انزلی می‌رسد. در این شرایط فعالیت‌های متعددی از جمله ایجاد کمپین اطلاع‌رسانی برای بازگرداندن پسماند از تالاب، کمپوست و تفکیک زباله‌ها همچنین استفاده از تورها برای جمع آوری زباله از تالاب انجام شد.

منبع : خبرگزاری ايسنا