کد مطلب: 131098
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۱ فروردين ۱۳۹۸ ساعت ۲۰:۲۲
قابل انتظار بود تصمیم دولت دونالد ترامپ به قرار دادن نام نیروی سپاه جمهوری اسلامی در فهرست گروه های تروریستی باز هم با مخالفت شرکای اروپایی امریکا رو به رو شود. چه پیشتر خروج این کشور از توافق هسته­ ای که مورد حمایت اروپایی‌ها قرار دارد، میان متحدان دو سوی آتلانتیک شکاف جدی به وجود آورده بود.
 
به گزارش ایران خبر، بنابراین محتمل بود تصمیم جدید دولتمردان امریکا که بی‌تردید اهرمی برای اجرای راهبرد فشار مضاعف بر ایران و در تنگنا قرار دادن آن به شمار می‌آید، خوشایند اغلب کشورهای جهان قرار نگیرد.

دو روز پیش بود که ترامپ در بیانیه‌ای اعلام کرد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را در فهرست گروه های تروریستی قرار داده است. تصمیمی که علاوه بر واکنش تند مقام ­های ایرانی با مخالفت شمار زیادی از کشورها رو به رو شد؛ چنان که وزارت خارجه فرانسه این اقدام را تنش‌زا خواند و تصریح کرد: «ما از همه می‌خواهیم از تشدید تنش‌ها و بی‌ثبات کردن منطقه بپرهیزند.»

امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه نیز در گفت‌و‌گوی تلفنی با حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران بر لزوم پرهیز از تنش‌های بیشتر و تلاش پاریس به حفظ برجام تأکید کرد. یکی از سخنگویان وزارت خارجه انگلیس نیز تصمیم امریکا مبنی بر تروریست اعلام کردن نیروی سپاه ایران را تصمیم داخلی واشنگتن دانست که قطعاً مورد حمایت لندن قرار نخواهد گرفت. چین و ژاپن هم اعلام کردند: دنباله روی تصمیم جدید امریکا نیستند. سخنگوی وزارت خارجه چین ضمن انتقاد از اقدام امریکا در «تروریستی» خواندن سپاه پاسداران، بر لزوم پرهیز کشورها بویژه قدرت‌های بزرگ از قلدری و احترام گذاشتن به قوانین بین‌المللی تأکید کرد.

تارو کونو وزیر امور خارجه ژاپن هم با بیان اینکه توکیو رابطه نزدیک با ایران را حفظ کرده است و به همکاری برای رفع مشکلات از طریق مذاکره و گفت‌وگو ادامه می‌دهد، تأکید کرد:«ژاپن از اقدام واشنگتن در قراردادن سپاه پاسداران در لیست سازمان های تروریستی خارجی تبعیت نمی‌کند.»
همزمان با استقبال برخی از کشورهای منطقه همچون عربستان و بحرین از اقدام امریکا علیه سپاه ایران، کشورهایی مثل ترکیه و قطر با تصمیم ترامپ به مخالفت برخاستند.

محمد بن عبد الرحمن آل ثانی معاون نخست‌وزیر و وزیر خارجه قطر که به ترکیه رفته، در کنفرانسی خبری با مولود چاووش اوغلو، همتای ترکیه‌ای خود گفت: «اختلافات میان کشورها باید با گفت‌وگو حل شود؛ ایران کشوری است که وضعیت منطقه‌ای و جغرافیایی خود را دارد و این وضعیت می‌طلبد که ما به‌عنوان کشورهای همسایه ملاحظات مختلف درباره آن را در نظر بگیریم خواه با سیاست‌هایش موافق باشیم یا مخالف.» او تأکید کرد: «اگر با برخی از رفتارهای ارتش ایران یا هر ارتش دیگری مخالف هستیم راه‌حل آن تحریم نیست.»

چاووش اوغلو هم در این کنفرانس خبری گفت: «ایالات متحده امریکا این تصمیم را گرفته و تصمیمی یکجانبه در راستای تحریم‌ها و فشارها علیه ایران است. نمی‌توان این تصمیم واشنگتن را تعمیم داد.»

در همین حال رئیس جمهوری ترکیه همزمانی تحولات اخیر در منطقه ازجمله اقدام امریکا علیه سپاه و انتخابات رژیم صهیونیستی را اتفاقی غیرمعمول توصیف کرد و گفت که این تحولات را به دقت دنبال می‌کند. پیشتر محمد علی الحکیم، وزیر خارجه عراق نیز با یکجانبه توصیف کردن اقدام خصمانه امریکا علیه ایران گفت که این کشور تصمیم رئیس جمهوری امریکا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را بررسی می‌کند.

وندی شرمن، معاون سابق وزیر امورخارجه امریکا و بن رودز معاون مشاور امنیت ملی امریکا در دوران ریاست جمهوری اوباما نیز ازجمله افرادی بودند که بشدت از این اقدام دولت ترامپ انتقاد و تأکید کردند که این کار تنها موجب افزایش تنش میان دو کشور و به خطر افتادن نیروهای امریکایی در منطقه خاورمیانه می‌شود. چندین سناتور و عضو مجلس نمایندگان امریکا نیز با انتشار پیام‌هایی با تصمیم رئیس جمهوری کشورشان علیه سپاه مخالفت کردند.

روحانی در تماس تلفنی رئیس جمهوری فرانسه: اگر سپاه نبود دو کشور منطقه تحت کنترل داعش بود


رؤسای جمهوری اسلامی ایران و فرانسه در تماسی تلفنی درباره مهم‌ترین مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی گفت‌و‌گو و تبادل نظر کردند. حسن روحانی شب گذشته در تماس تلفنی امانوئل مکرون با وی، برجام را توافقی بسیار مهم خواند و با تأکید بر اینکه «ما خواهان اجرای کامل تعهدات دو طرف در توافق برجام هستیم تا ایران نیز طبق مفاد آن به منافع مشروع اقتصادی خود در این توافق دست یابد» اظهارداشت: ایران با وجود عمل به تعهداتش هنوز شاهد اقدام عملی قابل توجهی از طرف مقابل نبوده است.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، رئیس جمهوری اقدام اخیر امریکا در قبال سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را حرکتی بسیار تحریک آمیز، خطرناک و بی‌سابقه در روابط بین‌الملل خواند و با اشاره به اعتراف صریح نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه این حرکت امریکا به درخواست تل آویو انجام گرفته است، گفت: اگر فداکاری نیروهای سپاه نبود امروز دست کم دو کشور منطقه تحت کنترل داعش بود و این نیروها با فداکاری و تلاش خود ضربه مهلکی به داعش و گروهک های تروریستی در منطقه وارد کردند.

روحانی تصریح کرد: اراده دولت ایران حفظ امنیت منطقه و جلوگیری از افزایش تنش‌ها است. رئیس جمهوری فرانسه نیز در این تماس تلفنی با تأکید مجدد بر ضرورت گسترش همکاری‌های تهران – پاریس در همه عرصه‌های مورد علاقه گفت: فرانسه و شرکای اروپایی به طور جدی تعهدات خود را برای اجرای تمام مفاد برجام دنبال می‌کنند.

امانوئل مکرون اظهار داشت: فرانسه با دقت تحولات منطقه را دنبال می‌کند و تمام سعی و تلاش خود را به‌کار می‌گیرد تا منافع ایران از توافق برجام حفظ و تأمین شود و سازوکار مالی تدوین شده، نشان دهنده اراده اروپا برای حفظ برجام است. وی افزود: فرانسه به همراه دیگر شرکای اروپایی تمام تلاش خود را به‌ کار می‌گیرند تا امریکا را تشویق کنند که تحریم ها علیه ایران را تعدیل کند و بی‌تردید نقش روسیه و چین نیز در این عرصه و تلاش، بسیار مهم است./روزنامه الکترونیکی ایران

منبع : ایران آنلاین