سخنگوی دولت:

ریال، تومان شد

کد مطلب: 136805
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۹ مرداد ۱۳۹۸ ساعت ۱۷:۰۵
بالاخره طرح حذف صفرها از پول ملی در دولت تصویب شد.با حذف صفرها از پول ملی از این پس هر 10000 ریال معادل یک تومان خواهد بود.امروز علی ربیعی، سخنگوی دولت از تصویب کلیات لایحه حذف چهار صفر از پول ملی در دولت خبر داد.
 
به گزارش ایران خبر، علی ربیعی سخنگوی دولت در حاشیه جلسه هیئت وزرا در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: در جلسه امروز هیئت دولت کلیات لایحه حذف چهار صفر از پول ملی در دولت تصویب شد.
وی با بیان اینکه جزئیات این لایحه در جلسات آتی دولت بررسی می‌شود، افزود: سعی می‌کنیم لایحه را با دوفوریت به مجلس ارسال کنیم.البته این لایحه در دولت مصوب شده و باید برای نهایی شدن در مجلس نیز به تصویب برسد و پس از آن در دستور کار قرار گیرد.وی در تشریح این لایحه گفت: در این لایحه بنا است که چهار صفر از پول حذف و تومان واحد پولی ما خواهد شد که هم افزایش کارایی پول ملی را خواهد داشت و هم هماهنگی بیشتری با عرف جاری جامعه دارد.
سخنگوی دولت گفت: در حال حاضر وقتی می‌گوییم یک تومان، این مبلغ معنی خاص خودش را در جامعه دارد و از ریال خیلی استفاده نمی‌شود. حیثیت ظاهری پول ملی در مقابل سایر ارزهای بین‌المللی مراعات شده و در نظر گرفته می‌شود و مسکوکات از نو به چرخه می‌آید که الان از چرخه خارج شده و استهلاک کاغذی هم کمتر می‌شود.
ربیعی یادآور شد: مهمترین مساله این است که این اقدام نه به تورم و نه به قدرت خرید مرتبط است؛ چراکه همه این موارد محاسبه شده و هیچ ارتباطی به تورم و قدرت خرید و رشد ندارد و صرفا دلایلش همین دلایلی بود که عنوان شد.
همچنین محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهوری هم با اشاره به تغییر واحد پولی از ریال به تومان گفت: با توجه به اینکه تنها بانکهای ما از ریال استفاده می کنند و در محاورات مردم بیشتر تومان مطرح است؛ بحث درباره این بود که تومان رایج را مورد توجه قرار دهیم. کلیات این موضوع مطرح و ادامه بحث درباره آن به  روز یکشنبه موکول شد.
بر مبنای تصمیم جدید هیات دولت، این تصمیم با هدف حفظ کارایی پول ملی، تسهیل و بازیابی نقش ابزارهای پرداخت نقد در تبادلات پولی داخلی، هماهنگی با آنچه در فرهنگ و عرف جامعه درباره واحد پول ملی رواج یافته است، اتخاذ شد.
کاهش هزینه چاپ و نشر اسکناس و سکوک و نیز رفع مشکلاتی از قبیل استفاده از ارقام بزرگ در مبادلات ساده روزمره، معضلات شمارش و حمل حجم بالای اسکناس و سکه و خارج شدن مسکوکات از چرخه مبادلات اقتصادی کشور، از دیگر اهداف لایحه عنوان شده است.
حذف صفرها از پول ملی از دهه 80 مطرح شد اما هر بار به دلایلی اجرایی نشد.بسیاری از کارشناسان اقتصادی حذف صفرها از پول ملی را برای کاهش بار روانی نرخ تورم بسیار موثر می دانند.
همچنین کنترل نقدینگی و افزایش ارزش پول ملی به دنبال بالا بودن استهلاک اسکناس به‌دلیل نگهداری آن در حجم بالا، هزینه بالای چاپ و امحای اسکناس و همچنین استهلاک بالای دستگاه‌های خودپرداز و پول‌شمار ،شفافیت اعداد و ارقام کلان و روان شدن خواندن اعداد و راحتی حسابرسی و در یک کلام درک هزینه‌های پولی برای مردم از دیگر دلایلی است که برای حذف صفرها اعلام شده است.
در سال گذشته البته همزمان با رونمایی از تراول چک های 50 هزار تومانی جدید و کم رنگ شدن صفرها بسیاری این اقدام بانک مرکزی را اولین گام برای اجرای این طرح عنوان کردند که در ادامه رئیس کل بانک مرکزی با تائید ضمنی این طرح گفته بود: نقدینگی ۱۷۰۰ هزار میلیاردی ۳۰ درصد قدرت خود را به‌دلیل تورم از دست داده، بنابراین می‌خواهیم ۴ صفر از پول ملی را حذف کنیم و باید این کار هر چه زودتر انجام شود.
با حذف صفرها از پول ملی ، ۱۰ هزار ریالی معادل یک تومان جدید خواهد بود.ضمن اینکه ۵۰۰ هزار ریال ۵۰ تومان، ۲۰۰ هزار ریال ۲۰ تومان، ۱۰ هزار ریال یک تومان و ۵۰ هزار ریال پنج تومان جدید می‌شود.
حذف صفرها از پول ملی البته مخالفانی هم دارد. بنا به گفته این عده، از انجاییکه مردم در محاورات خود از تومان استفاده می کنند لزومی به حذف صفرها و ایجاد هزینه های بیشتر در کشور نیست و اجرای این طرح نیز زمانبر خواهد بود با این حال به گفته موافقان این طرح ،حذف صفرها به حدی ضروری است که با مساله تولید اسکناس جدید و هزینه های بعد از آن قابل قیاس نیست.

با وجود اینکه سیاست حذف صفرها از پول ملی مورد تایید بانک مرکزی است، ولی نیازمند ایجاد شرایطی همچون ثبات اقتصادی و تورم تک رقمی پایدار خواهد بود.
طرح حذف 4 صفر از پول ملی همچنین موجب تسهیل و بازیابی ابزارهای پرداخت نقد در تبادلات مالی داخلی و کاهش هزینه‌های چاپ اسکناس، افزایش کارآمدی نظام پولی جدید و برابری نرخ واحد پول ملی با ارزهای جهان در کوتاه‌مدت خواهد که آثار روانی مثبتی در درازمدت به‌همراه خواهد داشت.
با تائید این طرح در دولت ، باید لایحه حذف 4 صفر از پول ملی به مجلس شورای اسلامی ارائه شده و بعد از تصویب در بهارستان، نسبت به اجرای آن و اعمال در اسکناس‌های جدید اقدام شود.
 
منبع : ایران آنلاین