کد مطلب: 141484
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۸ ساعت ۱۹:۲۴
پس از آنکه رئیس جمهوری ایران خبر از برداشتن چهارمین گام کاهش تعهدات برجامی ایران داد، مقام های برخی از کشورهای امضاکننده برجام مواضع متفاوتی دراین زمینه داشتند که عمده ترین آن در اظهارات مقامات روسی مطرح شد مبنی بر اینکه خروج آمریکا از برجام را سرمنشأ تحولات اخیر ارزیابی کردند.
 
به گزارش ایران خبر،

حسن روحانی رئیس جمهوری سه شنبه ۱۴ آبان در آیین افتتاح کارخانه نوآوری آزادی گفت: از فردا با نظارت ‌آژانس گام چهارم و جدید را برمی‌داریم. ما طبق برجام یکهزار و ۴۴ سانتریفیوژ در فردو داریم. در برجام قرار ما این بود که اینها در فوردو بچرخند اما گاز به ‌آنها تزریق نشود. امروز به سازمان انرژی اتمی دستور خواهم داد که از فردا گازدهی را در فوردو آغاز کند.

آمریکا که اردیبهشت ماه سال گذشته با وجود تلاش‌های طرف‌های برجام، از این توافق خارج شده و تحریم‌های ظالمانه علیه ملت ایران را دوباره بازگرداند ،از زبان سخنگوی وزارت امور خارجه خود در این زمینه موضع گرفت و گفت: ما از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در اجرای نقش مستقل خود برای راستی ‌آزمایی در ایران به طور کامل حمایت کرده و به گزارش آژانس درباره هر تحولی توجه می‌کنیم.

برخی شخصیت های سیاسی  آمریکا از جمله داوطلب انتخابات ریاست جمهوری  آمریکا از حزب دموکرات واکنش  متفاوتی از دولت ترامپ به اقدام ایران داشتند.

الیزابت وارن داوطلب مطرح کسب نامزدی دموکرات ها در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا در توییتی با اشاره به گام چهارم هسته ای ایران، خواهان همکاری واشنگتن و هم پیمانانش برای "فروکش کردن بحران" شد.

وارن که در جدیدترین نظرسنجی ها همپای سناتور سندرز و پس از جو بایدن در رتبه دوم  رقابت های انتخاباتی در حزب دموکرات قرار دارد، روز چهارشنبه در توییتی با "بسیار نگران کننده" خواندن غنی سازی در فوردو نوشت: پیش از آنکه دونالد ترامپ توافق ایران را پاره کند، (برجام) کارآمد بود.

سناتور ایالت ماساچوست در ادامه خواهان بازگشت آمریکا به دیپلماسی جدی با متحدانش برای "مهار برنامه هسته ای ایران" و "فروکش کردن بحران" شد.

برنی سندرز نیز روز سه شنبه (۱۴ آبان) در توییتی به گام چهارم کاهش تعهدات برجامی واکنش نشان داد. وی تصمیم ایران برای از سرگیری فعالیت در فوردو را نگران کننده دانست و افزود: ما توافق نامه ای در دست داشتیم که برنامه هسته ای ایران را محدود می کرد که ترامپ بی پروا آن را نقض کرد.

سناتور ایالت ورمونت تاکید کرد باید فوری به برجام بازگردیم و در مورد سایر مسائل منطقه ‌ای با ایران صحبت کنیم.

ایران که همواره بر حفظ برجام و غیرقابل مذاکره بودن آن تأکید کرده است، یک سال پس از خروج آمریکا از این توافق نیز پایبندی کامل خود به آن را حفظ کرد اما در نهایت پس از مشاهده بدعهدی اروپایی‌ها در اجرای تعهدات خود برای حفظ بهره‌مندی‌های اقتصادی  کشور از برجام، از اردیبهشت ماه امسال گام‌هایی را در جهت کاهش تعهدات خود طبق این توافق آغاز کرد.

اتحادیه اروپا دیروز در واکنش به گام چهارم ایران برای کاهش تعهدات برجامی، این اقدام را نگران کننده خواند و از تهران خواست این روند را متوقف کند.

یک سخنگوی اتحادیه اروپا با بیان این مطلب و بدون اشاره به بدعهدی این اتحادیه در اجرای وعده هایش در قبال این توافق بین المللی، از ایران خواست به برجام پایبند بماند.

هایکو ماس وزیر امور خارجه آلمان نیز ادعا کرد که اعلام ایران در باره ساخت و کاربرد دستگاه‌های پیشرفته برای تسریع غنی سازی اورانیوم، توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ با قدرت‌های جهان را به خطر می‌اندازد.

فرانسه نیز خواستار بازگشت تهران به برجام شد و گام چهارم ایران را مخالف توافق هسته ای  دانست.

اگنس ون درمول سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه ادامه داد: با شرکای خود منتظر گزارش های بعدی آژانس بین المللی انرژی هسته ای در مورد اعلامیه ها و اقدامات ایران هستیم. فرانسه همچنان به توافقنامه هسته ای وین متعهد است و از ایران نیز می خواهد به تعهدات خود در چارچوب این توافقنامه پایبند باشد و بطور کامل با آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری کند.

وزیر امور خارجه انگلیس نیز روز سه ‌شنبه با صدور بیانیه‌ای، خواستار بازگشت ایران به اجرای کامل تعهداتش در برجام شد. دومنیک راب ادعا کرد: اقدام اخیر ایران بوضوح با توافق هسته‌ای مغایرت دارد.

اما برخلاف آمریکا و اروپا، روسیه اعلام کرد که نگرانی های ایران را درک می کند.

دمیتری پسکوف سخنگوی رئیس جمهوری روسیه گفت: ما نگران کاهش تعهدات ایران در برجام هستیم اما در عین حال نگرانی های تهران در خصوص تحریم های آمریکا را درک می کنیم.

وی گفت: شرکای غربی ما (آلمان، فرانسه و انگلیس) متعهد هستند که این توافق را اجرا کنند و برجام را زنده نگه دارند هر چند که ما نگرانی ایران در خصوص اقدامات برخی کشورها علیه این توافق را می فهمیم که با تحریم های بی سابقه و غیرقانونی روبرو است با این وجود، هر اقدامی بر خلاف برجام در راستای تخریب آن قلمداد می‌شود و باعث نگرانی است.

سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه نیز در واکنش به گام جدید ایران برای کاهش تعهدات خود گفته است: ما گام جدید طرف ایرانی برای کاهش تعهدات داوطلبانه این کشور را پیامد منطقی رکود در حل مسائل معلوم در رابطه با پایداری برجام وتامین نتایج اقتصادی اجرای این معامله می‌دانیم که ایران امیدوار به آن بود.

وی ادامه داد: مهم است که تدابیر اعلام شده ازجمله تزریق گاز به سانتریفیوژها در سایت هسته‌ای فوردو ماهیت قابل برگشت دارد.

نخستین گام جمهوری اسلامی ایران ۱۹ اردیبهشت‌ماه امسال و در قالب افزایش میزان تولید اورانیوم در سطح ۳.۶۷ درصد کلید خورد. بر این اساس تهران اعلام کرد که به محدودیت‌های برجام در زمینه میزان ذخایر اورانیوم ۳.۶۷ درصد و ۱۳۰ تن آب سنگین پایبند نخواهد بود.

به دنبال پایبند نبودن گروه ۱+۴ به تعهداتشان و برآورده نشدن مطالبات تهران در این توافق، گام دوم کاهش تعهدات خود در توافق هسته‌ای از ۱۶ تیرماه اجرایی شد. بر اساس این برنامه، ایران دیگر محدودیت سطح غنی‌سازی تا سقف ۳.۶۷ را رعایت نخواهد کرد و این میزان به ۴.۵ درصد افزایش یافت.

گام سوم را رئیس جمهوری اسلامی ایران ۱۳ شهریورماه بعد از پایان جلسه سران قوا اعلام کرد و گفت از ۱۵ شهریور این مرحله کلید می‌خورد. حجت‌الاسلام و المسلمین حسن روحانی تأکید کرد؛ هر آنچه کشور در زمینه تحقیق و توسعه فناوری هسته‌ای نیاز دارد، سازمان انرژی اتمی اقدام کند.

درباره جزئیات گام سوم کاهش تعهدات برجامی بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی در تاریخ ۱۶ شهریورماه در نشست خبری گفت: قرار بود از ابتدای سال یازدهم برجام، گازدهی ماشین آی. آر۶  انجام شود که ما آن را در گام سوم شروع کردیم.

علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی دوشنبه ۱۳ آبان در مراسم راه اندازی و رونمایی زنجیره ۳۰ تایی سانتریفیوژهای نسل جدید(IR۶) در سایت هسته‌ای نطنز حضور یافت و خبر داد: امروز سه افتتاحیه به صورت نمادین داریم که یکی از آن‌ها زنجیره میانی ۳۰ تایی سانتریفیوژهای نسل ۶  است که پیش از این زنجیره ۲۰ تایی را در ۲۰ فروردین نصب کرده بودیم و یک زنجیره ۱۰ تایی هم داشتیم؛ بنابر این الان تعداد سانتریفیوژهای IR۶ به ۶۰ ماشین رسیده که هر کدام ۱۰ سو و در مجموع ۶۰۰ سو به ظرفیت موجود اضافه کردند.

سرانجام، امروز و در راستای اجرای دستور رئیس جمهوری و شورایعالی امنیت ملی ساعتی پیش مخزن (سیلندر) ۲۸۰۰ کیلویی که حاوی حدود ۲۰۰۰ کیلوگرم  گاز هگزا فلوراید اورانیوم (uf۶) است تحت نظارت بازرسان آژانس بین اللملی انرژی اتمی پس از انتقال از مجتمع غنی سازی شهید احمدی روشن (نطنز) به مجتمع غنی سازی شهید دکتر علیمحمدی (فوردو) در سالن خوراک دهی مجتمع فوردو قرار گرفت.

وزیرخارجه روسیه: آمریکا مسبب وضعیت امروز برجام است

به گزارش ایرنا، وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد: وضعیت نگران کننده پیرامون توافق هسته‌ای با ایران موسوم به برجام به دلیل آن بروز کرده است که آمریکا نه تنها از تعهدات خود صرف‌نظر کرد بلکه از دیگر اعضا هم خواست این گونه اقدام کنند.

«سرگئی لاوروف» امروز چهارشنبه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با «نیکوس دندیاس» وزیر امور خارجه یونان با بیان این مطلب افزود: روسیه به شدت نگران وضعیت بوجود آمده پیرامون برجام است، با این وجود باید گفت که این نگرانی به تازگی بوجود نیامده است بلکه وقتی آمریکا در یک اقدام چالش برانگیز خبر از خروج خود از این توافق داد، شروع شد.

رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه خاطرنشان کرد: آمریکا نه فقط تعهدات خود را نقض و به صورت آشکار حقوق بین‌الملل را زیر پا گذاشته است بلکه با تهدید و از طریق تحریم سایر کشورهای جهان را هم از اجرای این توافق می‌ترساند.

وی افزود: واشنگتن از دیگر کشورها خواسته است آنچه که بر اساس برجام به ایران تعلق می‌گیرد را به این کشور ندهند و جالب‌تر اینکه از ایران می‌خواهد همه تعهدات خود را به صورت کامل اجرا کند و در عوض هیچ چیزی دریافت نکند.

حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران امروز در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: گام چهارم ایران در کاهش تعهدات برجامی امروز چهارشنبه با گازدهی به ۱۰۴۴ سانتریفیوژ آغاز می‌شود.

در این پیام آمده است: به جهت سیاست‌های آمریکا و متحدانش فوردو به زودی کاملا فعال خواهد شد.

لاوروف در ادامه سخنان خود به فشارهای آمریکا بر کشورهای اروپایی در برجام اشاره کرد و گفت: چنین به نظر می‌رسد که کشورهای اروپایی تحت فشار آمریکا سعی دارند مقصر بروز وضعیت پیرامون توافق هسته‌ای را ایران بنامند.

وی افزود: کشورهای اروپایی به دلایلی از جمله فشار شدید از طرف واشنگتن راحت‌تر می‌دانند که مقصر را ایران بدانند و در همین حال علت اولیه بروز این بحران را که خروج از این توافق است، نادیده بگیرند.


 

 

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این که گام‌های ایران در کاهش تعهدات برجامی ادامه پیدا خواهد کرد گفت: با توجه به رفتار غربی‌ها گام‌های ایران ادامه پیدا خواهد کرد مگر آنکه آنها اقدامی در جهت اجرای تعهدات برجامی‌شان انجام دهند.

سید حسین نقوی حسینی  با اشاره به برداشتن گام چهارم کاهش تعهدات برجامی گفت: جمهوری اسلامی ایران طبق وعده داده شده از قبل در راستای انجام اقدام عملی در برابر عدم اجرای تعهدات غربی‌ها گام چهارم را طبق اعلام رئیس جمهور برداشت که به دنبال آن سازمان انرژی اتمی و مسئولان امر اقدامات لازم را انجام خواهند داد. با توجه به اینکه غربی‌ها اقدام عملی برای تعهداتشان انجام نمی‌دهند قطعا گام‌های بعدی ادامه پیدا خواهد کرد.

وی با بیان اینکه گام‌های ایران باید تاثیرگذاری بیشتری داشته باشد توضیح داد:‌ از ابتدای برداشتن گام اول تاکید داشتند که هدف ما از کاهش تعهدات برجامی تاثیرگذاری بر روی رفتار طرف مقابل است تا آنها را وادار به انجام اقدامی کنیم. ما سه گام برداشتیم اما آنها نه تنها کاری نکردند که با صدور بیانیه‌ای از ایران خواستند که این کارها را انجام ندهد؛ چون به باورشان این کارها به برجام لطمه می‌زند. این یعنی گام‌های ما تاثیری بر روی غربی‌ها نداشته و موثر نبوده است. کما این که ما معتقدیم از گام اول به بعد اقدامات ضعیف‌تر شده که باید گام‌ها محکم‌تر برداشته شود.

نقوی حسینی با این پیشنهاد که ایران اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را لغو کند گفت: ما طبق برجام  داوطلبان پروتکل الحاقی را اجرا می‌کنیم. به همین دلیل پیشنهادم این است که در راستای کاهش تعهدات برجامی پروتکل الحاقی را اجرا نکنیم؛ چون ما عضو آن نیستیم و تنها داوطلبانه اجرا می‌کردیم.

وی با تاکید بر اینکه کاهش تعهدات برجامی ایران بر اساس مواد ۲۶ و ۲۷ برجام انجام می‌شود گفت: ایران کاری خلاف برجام انجام نداده است.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان این که خروج اروپایی‌ها از برجام امری بعید است گفت: آنها می‌دانند که خروج از برجام به ضررشان تمام می‌شود؛ ما هم می‌دانیم که اگر از برجام خارج شویم به ضررمان خواهد بود. به همین دلیل در ادامه راه با توجه به رفتار غربی‌ها برداشتن گام‌های کاهش تعهدات برجامی ادامه پیدا می‌کند. تا جایی که آنها به تعهداتشان پایبند بوده و اقدامی را انجام دهند.

تهدیدهای آمریکا نباید مانع قاطعیت‌مان در اجرای گام چهارم شود

همچنین فارس نوشت:

مسعود رضایی کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به آغاز گام چهارم کاهش تعهدات هسته ای، اظهار داشت: ما در مقابل آمریکا حتما باید یک موضع واحد و قاطع داشته باشیم؛ در این صورت هر گامی که ما در برابر آمریکایی ها برداریم، آنها مسلما عقب نشینی خواهند کرد و اگر ما عقب نشینی کنیم آنها بی ملاحظه و با شدت حملات پیش روی خود را ادامه خواهند داد.

این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد:‌ ما زمانی که در مسیر حرکت هسته ای خودمان با قاطعیت بر استمرار تولید دانش هسته‌ای و بر ارتقای سطح تکنولوژی هسته‌ای خودمان پافشاری می کردیم، آمریکایی‌ها قدم به قدم عقب می نشستند.

او  ادامه داد:‌ آنها در سال ۸۲ حتی تحمل دیدن فعالیت یک سانتریفیوژ در ایران را نداشتند و حتی فعالیت یک سانترویفیوژ در ایران را تحمل نمی‌کردند، می‌گفتند تمام اینها باید متوقف شود، البته در آن زمان تعداد زیادی نبود و شاید حداکثر به فعالیت ۱۰ تا بیست سانتریفیوژ می‌رسید که آنها به همین مقدار هم راضی نبودند و می‌گفتند که همه این‌ها باید متوقف شود و هیچ سانتریفیوژی در ایران نباید فعال باشد.

رضایی اظهار داشت:‌ در مقطعی ما به صورت داوطلبانه پذیرفتیم که فعالیت های هسته‌ای مان را کاهش دهیم، اما آنها در آن زمان برمبنای اخلاق تهاجمی که دارند، این اقدام داوطلبانه ما را به یک اقدام اجباری تبدیل کردند و می خواستند به کلی ما را از ادامه فعالیت های هسته ای منع کنند.

او یادآور شد:‌ در سال ۸۴، مقام معظم رهبری با توجه به این رویه، اخلاق و عملکرد آمریکایی ها دستور دادند تا پلمب‌هایی که داوطلبانه خودمان بر فعالیت سانتریفیوژها زده بودیم، مقداری کاهش یافته این پلمب‌ها برداشته شود و آن محدودیتی که داوطلبانه پذیرفته بودیم دیگر اعمال نکنیم و قدم در مسیری بگذاریم که مسیر رشد و ترقی و توسعه فعالیتهای هسته‌ای‌مان باشد.

این کارشناس سیاسی خاطرنشان کرد:‌ در این چارچوب بود که دولت اوباما وارد مذاکرات شد و حقوق هسته ای مان را به رسمیت شناخت و آنهایی که حتی اجازه فعالیت یک سانتریفیوژ را در ایران نمی دادند،‌ به فعالیت هزاران دستگاه سانتریفیوژ در ایران رضایت دادند و آن را طبق قطعنامه های شورای امنیت به رسمیت شناختند.

او ادامه داد:‌ این امر نشان می دهد که ما باید در مسیر خودمان این قاطعیت را داشته باشیم. ما امروز با فردی بنام ترامپ مواجه  هستیم که یک آمریکایی بی ملاحظه است و آن خصلت های تهاجمی آمریکایی را به صورت تمام و کمال در خود دارد. ما اگر در برابر چنین فردی که اروپایی ها در باطن با او همراه هستند، لحظه ای تردید کنیم که در مواضع خودمان پایداری کنیم، حتما اینها با اخلاق و رویه ای که دارند تلاش خواهند کرد که نه تنها بساط مسائل هسته ای بلکه بساط سیستم دفاعی ما را و هر آنچه که موجب عزت و افتخار ملت ایران است را برچینند.

واکنش نتانیاهو به چهارمین گام هسته‌ای ایران

 ایسنا، به نقل از اسپوتنیک، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، در ادامه اتهام زنی‌ها به ایران در زمینه برنامه ‌هسته‌ای، در واکنش به رونمایی نسل جدیدی از سانتریفیوژها در ایران که در آستانه آغاز گام چهارم کاهش تعهدات برجامی ایران انجام شد، ادعا کرد: با توجه به تلاش‌های ایران برای توسعه پروژه تسلیحات هسته‌ای خود و غنی‌سازی اورانیوم برای تولید بمب هسته‌ای، بار دیگر تکرار می‌کنم، هرگز به ایران اجازه توسعه سلاح هسته‌ای را نخواهیم داد. این تنها برای امنیت و آینده خود ما نبوده و برای تامین آینده خاورمیانه و جهان است.

نتانیاهو گفت: ایران خشونت خود را گسترش می‌دهد و می‌خواهد به اسرائیل نیز برسد. آنها می‌خواهند اسرائیل را تهدید کنند. می‌خواهند اسرائیل را نابود کنند. ما در مقابلشان می‌ایستیم.

به گزارش ایسنا، ادعای نتانیاهو درباره نظامی بودن هدف برنامه هسته‌ای ایران در حالی مطرح می‌شود که مقامات کشورمان بارها تاکید کرده‌اند، مطابق فتوای رهبر انقلاب اسلامی ایران، تولید، انبار کردن و استفاده از تسلیحات هسته‌ای فعلی حرام است که ایران هرگز به دنبال آن نبوده و نیست.

واکنش پمپئو به گام چهارم کاهش تعهدات برجامی ایران / این باج خواهی از غرب است

مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در گفت‌وگو با شبکه فاکس بیزینس درباره رونمایی نسل جدید سانتریفیوژها در ایران، گفت: به نظرم اروپایی‌ها به تازگی متوجه شده اند که ایران در مسیر اشتباهی حرکت می کند.

پمپئو در ادامه مد/عی شد: به نظر من اروپایی‌ها به این درک رسیده‌اند که واقعیت را آن‌گونه که هست ببینند؛ یعنی حکومتی که هدفش استفاده از مواد هسته‌ای برای اخاذی پول از اروپا و غرب است.

وزیر خارجه آمریکا گفت: من می‌دانم که اروپایی‌ها از این بابت نگران هستند و امیدوارم که آنها به کمپین فشار حداکثری ما بپیوندند.

به گزارش ایسنا، ادعای واهی نظامی بودن برنامه هسته‌ای ایران، یکی از دلایل آمریکا برای خروج یک‌جانبه از توافق هسته‌ای ایران و اعمال دوباره تحریم‌ها علیه کشورمان بود.

این در صورتی است که، مقامات مختلف کشورمان بارها تاکید کرده‌اند که ایران هیچ گاه اهداف نظامی و دستیابی به تسلیحات هسته‌ای را در برنامه هسته‌ای‌ خود دنبال نمی‌کند.

از زمان خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و با تعلل شرکای اروپایی برجام در عمل به تعهداتشان در زمنیه انجام دادن اقداماتی برای خنثی کردن تاثیر تحریم‌های آمریکا، ایران پس از یک سال فرصت دادن به این کشورها سرانجام تصمیم گرفت مطابق آن‌چه در بند 36 برجام ذکر شده است با عمل به حق قانونی خود، تعهداتش نسبت به برجام را در گام‌هایی تعیین شده کاهش دهد./ایسنا

واکنش آژانس به گام چهارم ایران : بازرسان ما در محل حضور دارند و به وین گزارش می‌دهند

سخنگوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در واکنش به آغاز گام چهارم کاهش تعهد ایران به برجام، گفت: بازرسان این نهاد در ایران هستند و اطلاعات مربوطه را به وین گزارش می‌دهند.

به گزارش فارس، یک سخنگوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز چهارشنبه در واکنش به اعلام آغاز گام چهارم کاهش تعهد ایران به توافق هسته‌ای، تأیید کرد که این اقدام با نظارت این نهاد بین‌المللی انجام می‌شود.

به نوشته خبرگزاری «رویترز»، سخنگوی آژانس در بیانیه‌ای گفت: «ما از گزارش‌های امروز رسانه‌ها در مورد فردو مطلع هستیم. بازرسان آژانس در ایران در محل حضور دارند و هرگونه فعالیت مرتبطی را به مقر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین گزارش می‌کنند.»

روز گذشته «حسن روحانی» رئیس جمهور ایران اعلام کرد که تهران در ادامه روند کاهش تعهد خود به برجام، از روز چهارشنبه گازدهی به سانتریفیوژهای نصب‌شده در تأسیسات فردو را آغاز می‌کند.

ساعاتی پیش هم اعلام شد مخزن ۲۸۰۰ کیلویی حاوی حدود ۲۰۰۰ کیلوگرم گاز هگزا فلوراید اورانیوم (UF6) در سالن خوراک دهی مجتمع فردو قرار گرفته است.

بر اساس بیانیه سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران، این اقدام تحت نظارت بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صورت گرفته است.

بیش از یک سال و نیم است که آمریکا به صورت یکجانبه از توافق هسته‌ای با ایران خارج شده و دیگر کشورهای باقی‌مانده در این توافق هم نتوانسته‌اند آنطور که وعده داده بودند، آثار منفی تحریم‌های یکجانبه آمریکا را جبران کنند.

 

ایران در واکنش به این وضعیت، از اردیبهشت ماه امسال و با استناد به دو بند از برجام، روند کاهش پایبندی به برجام را آغاز کرد.

واکنش ژاپن به چهارمین گام کاهش تعهدات برجامی/ برای بهبود روابط ایران و آمریکا تلاش خواهیم کرد

وزیر کابینه دولت ژاپن در واکنش به آغاز گام چهارم کاهش تعهدات برجامی ایران ضمن تاکید بر حفظ روابط خوب با ایران، گفت که توکیو تلاش خود را برای بهبود روابط ایران و آمریکا به کار خواهد بست.

به گزارش ایسنا به نقل از پایگاه خبری اردوپوینت، یوشیهیده سوگا، وزیر کابینه ژاپن روز چهارشنبه در واکنش به آغاز گام چهارم کاهش تعهدات برجامی ایران گفت که توکیو، با وجود تصمیم اخیر ایران برای از سر گرفتن غنی‌سازی اورانیوم هر اقدام دیپلماتیکی را برای کاهش تنش میان آمریکا و ایران انجام خواهد داد.

سوگا همچنین گفت که ژاپن هر مسیر دیپلماتیک را با هدف بهبود روابط میان تهران و واشنگتن در پیش خواهد گرفت و امیدوار است که بتواند به حل مشکل در خاورمیانه کمک کند.

این مقام ژاپنی، در ادامه تاکید کرد که ژاپن با وجود این که متحد آمریکا است، روابط خوب با ایران را حفظ کرده و بنابراین، بیش از پیش به دنبال گفتمانی میان دو طرف و پیش‌برد صلح و ثبات در خاورمیانه خواهد بود.

به گزارش ایسنا، این واکنش ژاپن در پی این مطرح می‌شود که حسن روحانی، رئیس جمهور کشورمان در صفحه توییترش نوشت: امروز چهارمین گام ایران برای کاهش تعهدات برجامی‌اش با گازدهی به 1044 سانتریفیوژ آعاز می‌شود. به خاطر سیاست‌های آمریکا و متحدانش، سایت فردو به زودی به طور کامل فعالیت می‌کند.

 

واکنش مکرون به گام چهارم کاهش تعهدات ایران / تصمیمی آشکار برای خروج از برجام

 خبرگزاری رویترز، امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه در واکنش به آغاز گام چهارم کاهش تعهدات برجامی ایران گفت: من فکر می‌کنم این اولین بار است که ایران به گونه‌ای آشکار و بی‌پرده تصمیم گرفته است که از برجام خارج شود که این نشان‌دهنده یک تغییر موضع اساسی است.

این واکنش رئیس جمهور فرانسه، در پی این مطرح می‌شود که در اجرای دستور ریاست جمهوری و رئیس شورای عالی امنیت ملی امروز (چهارشنبه) روند تزریق گاز هگزا فلوراید اورانیوم (uf6) تحت نظارت بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به سانتریفیوژهای فعال در سایت فردو آغاز شد.

 

حسن روحانی رئیس جمهوری سه شنبه ۱۴ آبان در آیین افتتاح کارخانه نوآوری آزادی گفت: از فردا با نظارت ‌آژانس گام چهارم و جدید را برمی‌داریم. ما طبق برجام یکهزار و ۴۴ سانتریفیوژ در فردو داریم. در برجام قرار ما این بود که اینها در فوردو بچرخند اما گاز به ‌آنها تزریق نشود. امروز به سازمان انرژی اتمی دستور خواهم داد که از فردا گازدهی را در فوردو آغاز کند.

آمریکا که اردیبهشت ماه سال گذشته با وجود تلاش‌های طرف‌های برجام، از این توافق خارج شده و تحریم‌های ظالمانه علیه ملت ایران را دوباره بازگرداند ،از زبان سخنگوی وزارت امور خارجه خود در این زمینه موضع گرفت و گفت: ما از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در اجرای نقش مستقل خود برای راستی ‌آزمایی در ایران به طور کامل حمایت کرده و به گزارش آژانس درباره هر تحولی توجه می‌کنیم.

برخی شخصیت های سیاسی  آمریکا از جمله داوطلب انتخابات ریاست جمهوری  آمریکا از حزب دموکرات واکنش  متفاوتی از دولت ترامپ به اقدام ایران داشتند.

الیزابت وارن داوطلب مطرح کسب نامزدی دموکرات ها در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا در توییتی با اشاره به گام چهارم هسته ای ایران، خواهان همکاری واشنگتن و هم پیمانانش برای "فروکش کردن بحران" شد.

وارن که در جدیدترین نظرسنجی ها همپای سناتور سندرز و پس از جو بایدن در رتبه دوم  رقابت های انتخاباتی در حزب دموکرات قرار دارد، روز چهارشنبه در توییتی با "بسیار نگران کننده" خواندن غنی سازی در فوردو نوشت: پیش از آنکه دونالد ترامپ توافق ایران را پاره کند، (برجام) کارآمد بود.

سناتور ایالت ماساچوست در ادامه خواهان بازگشت آمریکا به دیپلماسی جدی با متحدانش برای "مهار برنامه هسته ای ایران" و "فروکش کردن بحران" شد.

برنی سندرز نیز روز سه شنبه (۱۴ آبان) در توییتی به گام چهارم کاهش تعهدات برجامی واکنش نشان داد. وی تصمیم ایران برای از سرگیری فعالیت در فوردو را نگران کننده دانست و افزود: ما توافق نامه ای در دست داشتیم که برنامه هسته ای ایران را محدود می کرد که ترامپ بی پروا آن را نقض کرد.

سناتور ایالت ورمونت تاکید کرد باید فوری به برجام بازگردیم و در مورد سایر مسائل منطقه ‌ای با ایران صحبت کنیم.

ایران که همواره بر حفظ برجام و غیرقابل مذاکره بودن آن تأکید کرده است، یک سال پس از خروج آمریکا از این توافق نیز پایبندی کامل خود به آن را حفظ کرد اما در نهایت پس از مشاهده بدعهدی اروپایی‌ها در اجرای تعهدات خود برای حفظ بهره‌مندی‌های اقتصادی  کشور از برجام، از اردیبهشت ماه امسال گام‌هایی را در جهت کاهش تعهدات خود طبق این توافق آغاز کرد.

اتحادیه اروپا دیروز در واکنش به گام چهارم ایران برای کاهش تعهدات برجامی، این اقدام را نگران کننده خواند و از تهران خواست این روند را متوقف کند.

یک سخنگوی اتحادیه اروپا با بیان این مطلب و بدون اشاره به بدعهدی این اتحادیه در اجرای وعده هایش در قبال این توافق بین المللی، از ایران خواست به برجام پایبند بماند.

هایکو ماس وزیر امور خارجه آلمان نیز ادعا کرد که اعلام ایران در باره ساخت و کاربرد دستگاه‌های پیشرفته برای تسریع غنی سازی اورانیوم، توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ با قدرت‌های جهان را به خطر می‌اندازد.

فرانسه نیز خواستار بازگشت تهران به برجام شد و گام چهارم ایران را مخالف توافق هسته ای  دانست.

اگنس ون درمول سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه ادامه داد: با شرکای خود منتظر گزارش های بعدی آژانس بین المللی انرژی هسته ای در مورد اعلامیه ها و اقدامات ایران هستیم. فرانسه همچنان به توافقنامه هسته ای وین متعهد است و از ایران نیز می خواهد به تعهدات خود در چارچوب این توافقنامه پایبند باشد و بطور کامل با آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری کند.

وزیر امور خارجه انگلیس نیز روز سه ‌شنبه با صدور بیانیه‌ای، خواستار بازگشت ایران به اجرای کامل تعهداتش در برجام شد. دومنیک راب ادعا کرد: اقدام اخیر ایران بوضوح با توافق هسته‌ای مغایرت دارد.

اما برخلاف آمریکا و اروپا، روسیه اعلام کرد که نگرانی های ایران را درک می کند.

دمیتری پسکوف سخنگوی رئیس جمهوری روسیه گفت: ما نگران کاهش تعهدات ایران در برجام هستیم اما در عین حال نگرانی های تهران در خصوص تحریم های آمریکا را درک می کنیم.

وی گفت: شرکای غربی ما (آلمان، فرانسه و انگلیس) متعهد هستند که این توافق را اجرا کنند و برجام را زنده نگه دارند هر چند که ما نگرانی ایران در خصوص اقدامات برخی کشورها علیه این توافق را می فهمیم که با تحریم های بی سابقه و غیرقانونی روبرو است با این وجود، هر اقدامی بر خلاف برجام در راستای تخریب آن قلمداد می‌شود و باعث نگرانی است.

سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه نیز در واکنش به گام جدید ایران برای کاهش تعهدات خود گفته است: ما گام جدید طرف ایرانی برای کاهش تعهدات داوطلبانه این کشور را پیامد منطقی رکود در حل مسائل معلوم در رابطه با پایداری برجام وتامین نتایج اقتصادی اجرای این معامله می‌دانیم که ایران امیدوار به آن بود.

وی ادامه داد: مهم است که تدابیر اعلام شده ازجمله تزریق گاز به سانتریفیوژها در سایت هسته‌ای فوردو ماهیت قابل برگشت دارد.

نخستین گام جمهوری اسلامی ایران ۱۹ اردیبهشت‌ماه امسال و در قالب افزایش میزان تولید اورانیوم در سطح ۳.۶۷ درصد کلید خورد. بر این اساس تهران اعلام کرد که به محدودیت‌های برجام در زمینه میزان ذخایر اورانیوم ۳.۶۷ درصد و ۱۳۰ تن آب سنگین پایبند نخواهد بود.

به دنبال پایبند نبودن گروه ۱+۴ به تعهداتشان و برآورده نشدن مطالبات تهران در این توافق، گام دوم کاهش تعهدات خود در توافق هسته‌ای از ۱۶ تیرماه اجرایی شد. بر اساس این برنامه، ایران دیگر محدودیت سطح غنی‌سازی تا سقف ۳.۶۷ را رعایت نخواهد کرد و این میزان به ۴.۵ درصد افزایش یافت.

گام سوم را رئیس جمهوری اسلامی ایران ۱۳ شهریورماه بعد از پایان جلسه سران قوا اعلام کرد و گفت از ۱۵ شهریور این مرحله کلید می‌خورد. حجت‌الاسلام و المسلمین حسن روحانی تأکید کرد؛ هر آنچه کشور در زمینه تحقیق و توسعه فناوری هسته‌ای نیاز دارد، سازمان انرژی اتمی اقدام کند.

درباره جزئیات گام سوم کاهش تعهدات برجامی بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی در تاریخ ۱۶ شهریورماه در نشست خبری گفت: قرار بود از ابتدای سال یازدهم برجام، گازدهی ماشین آی. آر۶  انجام شود که ما آن را در گام سوم شروع کردیم.

علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی دوشنبه ۱۳ آبان در مراسم راه اندازی و رونمایی زنجیره ۳۰ تایی سانتریفیوژهای نسل جدید(IR۶) در سایت هسته‌ای نطنز حضور یافت و خبر داد: امروز سه افتتاحیه به صورت نمادین داریم که یکی از آن‌ها زنجیره میانی ۳۰ تایی سانتریفیوژهای نسل ۶  است که پیش از این زنجیره ۲۰ تایی را در ۲۰ فروردین نصب کرده بودیم و یک زنجیره ۱۰ تایی هم داشتیم؛ بنابر این الان تعداد سانتریفیوژهای IR۶ به ۶۰ ماشین رسیده که هر کدام ۱۰ سو و در مجموع ۶۰۰ سو به ظرفیت موجود اضافه کردند.

سرانجام، امروز و در راستای اجرای دستور رئیس جمهوری و شورایعالی امنیت ملی ساعتی پیش مخزن (سیلندر) ۲۸۰۰ کیلویی که حاوی حدود ۲۰۰۰ کیلوگرم  گاز هگزا فلوراید اورانیوم (uf۶) است تحت نظارت بازرسان آژانس بین اللملی انرژی اتمی پس از انتقال از مجتمع غنی سازی شهید احمدی روشن (نطنز) به مجتمع غنی سازی شهید دکتر علیمحمدی (فوردو) در سالن خوراک دهی مجتمع فوردو قرار گرفت.

وزیرخارجه روسیه: آمریکا مسبب وضعیت امروز برجام است

به گزارش ایرنا، وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد: وضعیت نگران کننده پیرامون توافق هسته‌ای با ایران موسوم به برجام به دلیل آن بروز کرده است که آمریکا نه تنها از تعهدات خود صرف‌نظر کرد بلکه از دیگر اعضا هم خواست این گونه اقدام کنند.

«سرگئی لاوروف» امروز چهارشنبه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با «نیکوس دندیاس» وزیر امور خارجه یونان با بیان این مطلب افزود: روسیه به شدت نگران وضعیت بوجود آمده پیرامون برجام است، با این وجود باید گفت که این نگرانی به تازگی بوجود نیامده است بلکه وقتی آمریکا در یک اقدام چالش برانگیز خبر از خروج خود از این توافق داد، شروع شد.

رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه خاطرنشان کرد: آمریکا نه فقط تعهدات خود را نقض و به صورت آشکار حقوق بین‌الملل را زیر پا گذاشته است بلکه با تهدید و از طریق تحریم سایر کشورهای جهان را هم از اجرای این توافق می‌ترساند.

وی افزود: واشنگتن از دیگر کشورها خواسته است آنچه که بر اساس برجام به ایران تعلق می‌گیرد را به این کشور ندهند و جالب‌تر اینکه از ایران می‌خواهد همه تعهدات خود را به صورت کامل اجرا کند و در عوض هیچ چیزی دریافت نکند.

حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران امروز در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: گام چهارم ایران در کاهش تعهدات برجامی امروز چهارشنبه با گازدهی به ۱۰۴۴ سانتریفیوژ آغاز می‌شود.

در این پیام آمده است: به جهت سیاست‌های آمریکا و متحدانش فوردو به زودی کاملا فعال خواهد شد.

لاوروف در ادامه سخنان خود به فشارهای آمریکا بر کشورهای اروپایی در برجام اشاره کرد و گفت: چنین به نظر می‌رسد که کشورهای اروپایی تحت فشار آمریکا سعی دارند مقصر بروز وضعیت پیرامون توافق هسته‌ای را ایران بنامند.

وی افزود: کشورهای اروپایی به دلایلی از جمله فشار شدید از طرف واشنگتن راحت‌تر می‌دانند که مقصر را ایران بدانند و در همین حال علت اولیه بروز این بحران را که خروج از این توافق است، نادیده بگیرند.


 

 

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این که گام‌های ایران در کاهش تعهدات برجامی ادامه پیدا خواهد کرد گفت: با توجه به رفتار غربی‌ها گام‌های ایران ادامه پیدا خواهد کرد مگر آنکه آنها اقدامی در جهت اجرای تعهدات برجامی‌شان انجام دهند.

سید حسین نقوی حسینی  با اشاره به برداشتن گام چهارم کاهش تعهدات برجامی گفت: جمهوری اسلامی ایران طبق وعده داده شده از قبل در راستای انجام اقدام عملی در برابر عدم اجرای تعهدات غربی‌ها گام چهارم را طبق اعلام رئیس جمهور برداشت که به دنبال آن سازمان انرژی اتمی و مسئولان امر اقدامات لازم را انجام خواهند داد. با توجه به اینکه غربی‌ها اقدام عملی برای تعهداتشان انجام نمی‌دهند قطعا گام‌های بعدی ادامه پیدا خواهد کرد.

وی با بیان اینکه گام‌های ایران باید تاثیرگذاری بیشتری داشته باشد توضیح داد:‌ از ابتدای برداشتن گام اول تاکید داشتند که هدف ما از کاهش تعهدات برجامی تاثیرگذاری بر روی رفتار طرف مقابل است تا آنها را وادار به انجام اقدامی کنیم. ما سه گام برداشتیم اما آنها نه تنها کاری نکردند که با صدور بیانیه‌ای از ایران خواستند که این کارها را انجام ندهد؛ چون به باورشان این کارها به برجام لطمه می‌زند. این یعنی گام‌های ما تاثیری بر روی غربی‌ها نداشته و موثر نبوده است. کما این که ما معتقدیم از گام اول به بعد اقدامات ضعیف‌تر شده که باید گام‌ها محکم‌تر برداشته شود.

نقوی حسینی با این پیشنهاد که ایران اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را لغو کند گفت: ما طبق برجام  داوطلبان پروتکل الحاقی را اجرا می‌کنیم. به همین دلیل پیشنهادم این است که در راستای کاهش تعهدات برجامی پروتکل الحاقی را اجرا نکنیم؛ چون ما عضو آن نیستیم و تنها داوطلبانه اجرا می‌کردیم.

وی با تاکید بر اینکه کاهش تعهدات برجامی ایران بر اساس مواد ۲۶ و ۲۷ برجام انجام می‌شود گفت: ایران کاری خلاف برجام انجام نداده است.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان این که خروج اروپایی‌ها از برجام امری بعید است گفت: آنها می‌دانند که خروج از برجام به ضررشان تمام می‌شود؛ ما هم می‌دانیم که اگر از برجام خارج شویم به ضررمان خواهد بود. به همین دلیل در ادامه راه با توجه به رفتار غربی‌ها برداشتن گام‌های کاهش تعهدات برجامی ادامه پیدا می‌کند. تا جایی که آنها به تعهداتشان پایبند بوده و اقدامی را انجام دهند.

تهدیدهای آمریکا نباید مانع قاطعیت‌مان در اجرای گام چهارم شود

همچنین فارس نوشت:

مسعود رضایی کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به آغاز گام چهارم کاهش تعهدات هسته ای، اظهار داشت: ما در مقابل آمریکا حتما باید یک موضع واحد و قاطع داشته باشیم؛ در این صورت هر گامی که ما در برابر آمریکایی ها برداریم، آنها مسلما عقب نشینی خواهند کرد و اگر ما عقب نشینی کنیم آنها بی ملاحظه و با شدت حملات پیش روی خود را ادامه خواهند داد.

این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد:‌ ما زمانی که در مسیر حرکت هسته ای خودمان با قاطعیت بر استمرار تولید دانش هسته‌ای و بر ارتقای سطح تکنولوژی هسته‌ای خودمان پافشاری می کردیم، آمریکایی‌ها قدم به قدم عقب می نشستند.

او  ادامه داد:‌ آنها در سال ۸۲ حتی تحمل دیدن فعالیت یک سانتریفیوژ در ایران را نداشتند و حتی فعالیت یک سانترویفیوژ در ایران را تحمل نمی‌کردند، می‌گفتند تمام اینها باید متوقف شود، البته در آن زمان تعداد زیادی نبود و شاید حداکثر به فعالیت ۱۰ تا بیست سانتریفیوژ می‌رسید که آنها به همین مقدار هم راضی نبودند و می‌گفتند که همه این‌ها باید متوقف شود و هیچ سانتریفیوژی در ایران نباید فعال باشد.

رضایی اظهار داشت:‌ در مقطعی ما به صورت داوطلبانه پذیرفتیم که فعالیت های هسته‌ای مان را کاهش دهیم، اما آنها در آن زمان برمبنای اخلاق تهاجمی که دارند، این اقدام داوطلبانه ما را به یک اقدام اجباری تبدیل کردند و می خواستند به کلی ما را از ادامه فعالیت های هسته ای منع کنند.

او یادآور شد:‌ در سال ۸۴، مقام معظم رهبری با توجه به این رویه، اخلاق و عملکرد آمریکایی ها دستور دادند تا پلمب‌هایی که داوطلبانه خودمان بر فعالیت سانتریفیوژها زده بودیم، مقداری کاهش یافته این پلمب‌ها برداشته شود و آن محدودیتی که داوطلبانه پذیرفته بودیم دیگر اعمال نکنیم و قدم در مسیری بگذاریم که مسیر رشد و ترقی و توسعه فعالیتهای هسته‌ای‌مان باشد.

این کارشناس سیاسی خاطرنشان کرد:‌ در این چارچوب بود که دولت اوباما وارد مذاکرات شد و حقوق هسته ای مان را به رسمیت شناخت و آنهایی که حتی اجازه فعالیت یک سانتریفیوژ را در ایران نمی دادند،‌ به فعالیت هزاران دستگاه سانتریفیوژ در ایران رضایت دادند و آن را طبق قطعنامه های شورای امنیت به رسمیت شناختند.

او ادامه داد:‌ این امر نشان می دهد که ما باید در مسیر خودمان این قاطعیت را داشته باشیم. ما امروز با فردی بنام ترامپ مواجه  هستیم که یک آمریکایی بی ملاحظه است و آن خصلت های تهاجمی آمریکایی را به صورت تمام و کمال در خود دارد. ما اگر در برابر چنین فردی که اروپایی ها در باطن با او همراه هستند، لحظه ای تردید کنیم که در مواضع خودمان پایداری کنیم، حتما اینها با اخلاق و رویه ای که دارند تلاش خواهند کرد که نه تنها بساط مسائل هسته ای بلکه بساط سیستم دفاعی ما را و هر آنچه که موجب عزت و افتخار ملت ایران است را برچینند.

واکنش نتانیاهو به چهارمین گام هسته‌ای ایران

 ایسنا، به نقل از اسپوتنیک، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، در ادامه اتهام زنی‌ها به ایران در زمینه برنامه ‌هسته‌ای، در واکنش به رونمایی نسل جدیدی از سانتریفیوژها در ایران که در آستانه آغاز گام چهارم کاهش تعهدات برجامی ایران انجام شد، ادعا کرد: با توجه به تلاش‌های ایران برای توسعه پروژه تسلیحات هسته‌ای خود و غنی‌سازی اورانیوم برای تولید بمب هسته‌ای، بار دیگر تکرار می‌کنم، هرگز به ایران اجازه توسعه سلاح هسته‌ای را نخواهیم داد. این تنها برای امنیت و آینده خود ما نبوده و برای تامین آینده خاورمیانه و جهان است.

نتانیاهو گفت: ایران خشونت خود را گسترش می‌دهد و می‌خواهد به اسرائیل نیز برسد. آنها می‌خواهند اسرائیل را تهدید کنند. می‌خواهند اسرائیل را نابود کنند. ما در مقابلشان می‌ایستیم.

به گزارش ایسنا، ادعای نتانیاهو درباره نظامی بودن هدف برنامه هسته‌ای ایران در حالی مطرح می‌شود که مقامات کشورمان بارها تاکید کرده‌اند، مطابق فتوای رهبر انقلاب اسلامی ایران، تولید، انبار کردن و استفاده از تسلیحات هسته‌ای فعلی حرام است که ایران هرگز به دنبال آن نبوده و نیست.

واکنش پمپئو به گام چهارم کاهش تعهدات برجامی ایران / این باج خواهی از غرب است

مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در گفت‌وگو با شبکه فاکس بیزینس درباره رونمایی نسل جدید سانتریفیوژها در ایران، گفت: به نظرم اروپایی‌ها به تازگی متوجه شده اند که ایران در مسیر اشتباهی حرکت می کند.

پمپئو در ادامه مد/عی شد: به نظر من اروپایی‌ها به این درک رسیده‌اند که واقعیت را آن‌گونه که هست ببینند؛ یعنی حکومتی که هدفش استفاده از مواد هسته‌ای برای اخاذی پول از اروپا و غرب است.

وزیر خارجه آمریکا گفت: من می‌دانم که اروپایی‌ها از این بابت نگران هستند و امیدوارم که آنها به کمپین فشار حداکثری ما بپیوندند.

به گزارش ایسنا، ادعای واهی نظامی بودن برنامه هسته‌ای ایران، یکی از دلایل آمریکا برای خروج یک‌جانبه از توافق هسته‌ای ایران و اعمال دوباره تحریم‌ها علیه کشورمان بود.

این در صورتی است که، مقامات مختلف کشورمان بارها تاکید کرده‌اند که ایران هیچ گاه اهداف نظامی و دستیابی به تسلیحات هسته‌ای را در برنامه هسته‌ای‌ خود دنبال نمی‌کند.

از زمان خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و با تعلل شرکای اروپایی برجام در عمل به تعهداتشان در زمنیه انجام دادن اقداماتی برای خنثی کردن تاثیر تحریم‌های آمریکا، ایران پس از یک سال فرصت دادن به این کشورها سرانجام تصمیم گرفت مطابق آن‌چه در بند 36 برجام ذکر شده است با عمل به حق قانونی خود، تعهداتش نسبت به برجام را در گام‌هایی تعیین شده کاهش دهد./ایسنا

واکنش آژانس به گام چهارم ایران : بازرسان ما در محل حضور دارند و به وین گزارش می‌دهند

سخنگوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در واکنش به آغاز گام چهارم کاهش تعهد ایران به برجام، گفت: بازرسان این نهاد در ایران هستند و اطلاعات مربوطه را به وین گزارش می‌دهند.

به گزارش فارس، یک سخنگوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز چهارشنبه در واکنش به اعلام آغاز گام چهارم کاهش تعهد ایران به توافق هسته‌ای، تأیید کرد که این اقدام با نظارت این نهاد بین‌المللی انجام می‌شود.

به نوشته خبرگزاری «رویترز»، سخنگوی آژانس در بیانیه‌ای گفت: «ما از گزارش‌های امروز رسانه‌ها در مورد فردو مطلع هستیم. بازرسان آژانس در ایران در محل حضور دارند و هرگونه فعالیت مرتبطی را به مقر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین گزارش می‌کنند.»

روز گذشته «حسن روحانی» رئیس جمهور ایران اعلام کرد که تهران در ادامه روند کاهش تعهد خود به برجام، از روز چهارشنبه گازدهی به سانتریفیوژهای نصب‌شده در تأسیسات فردو را آغاز می‌کند.

ساعاتی پیش هم اعلام شد مخزن ۲۸۰۰ کیلویی حاوی حدود ۲۰۰۰ کیلوگرم گاز هگزا فلوراید اورانیوم (UF6) در سالن خوراک دهی مجتمع فردو قرار گرفته است.

بر اساس بیانیه سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران، این اقدام تحت نظارت بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صورت گرفته است.

بیش از یک سال و نیم است که آمریکا به صورت یکجانبه از توافق هسته‌ای با ایران خارج شده و دیگر کشورهای باقی‌مانده در این توافق هم نتوانسته‌اند آنطور که وعده داده بودند، آثار منفی تحریم‌های یکجانبه آمریکا را جبران کنند.

 

ایران در واکنش به این وضعیت، از اردیبهشت ماه امسال و با استناد به دو بند از برجام، روند کاهش پایبندی به برجام را آغاز کرد.

واکنش ژاپن به چهارمین گام کاهش تعهدات برجامی/ برای بهبود روابط ایران و آمریکا تلاش خواهیم کرد

وزیر کابینه دولت ژاپن در واکنش به آغاز گام چهارم کاهش تعهدات برجامی ایران ضمن تاکید بر حفظ روابط خوب با ایران، گفت که توکیو تلاش خود را برای بهبود روابط ایران و آمریکا به کار خواهد بست.

به گزارش ایسنا به نقل از پایگاه خبری اردوپوینت، یوشیهیده سوگا، وزیر کابینه ژاپن روز چهارشنبه در واکنش به آغاز گام چهارم کاهش تعهدات برجامی ایران گفت که توکیو، با وجود تصمیم اخیر ایران برای از سر گرفتن غنی‌سازی اورانیوم هر اقدام دیپلماتیکی را برای کاهش تنش میان آمریکا و ایران انجام خواهد داد.

سوگا همچنین گفت که ژاپن هر مسیر دیپلماتیک را با هدف بهبود روابط میان تهران و واشنگتن در پیش خواهد گرفت و امیدوار است که بتواند به حل مشکل در خاورمیانه کمک کند.

این مقام ژاپنی، در ادامه تاکید کرد که ژاپن با وجود این که متحد آمریکا است، روابط خوب با ایران را حفظ کرده و بنابراین، بیش از پیش به دنبال گفتمانی میان دو طرف و پیش‌برد صلح و ثبات در خاورمیانه خواهد بود.

به گزارش ایسنا، این واکنش ژاپن در پی این مطرح می‌شود که حسن روحانی، رئیس جمهور کشورمان در صفحه توییترش نوشت: امروز چهارمین گام ایران برای کاهش تعهدات برجامی‌اش با گازدهی به 1044 سانتریفیوژ آعاز می‌شود. به خاطر سیاست‌های آمریکا و متحدانش، سایت فردو به زودی به طور کامل فعالیت می‌کند.

 

واکنش مکرون به گام چهارم کاهش تعهدات ایران / تصمیمی آشکار برای خروج از برجام

 خبرگزاری رویترز، امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه در واکنش به آغاز گام چهارم کاهش تعهدات برجامی ایران گفت: من فکر می‌کنم این اولین بار است که ایران به گونه‌ای آشکار و بی‌پرده تصمیم گرفته است که از برجام خارج شود که این نشان‌دهنده یک تغییر موضع اساسی است.

این واکنش رئیس جمهور فرانسه، در پی این مطرح می‌شود که در اجرای دستور ریاست جمهوری و رئیس شورای عالی امنیت ملی امروز (چهارشنبه) روند تزریق گاز هگزا فلوراید اورانیوم (uf6) تحت نظارت بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به سانتریفیوژهای فعال در سایت فردو آغاز شد.

 

 

 

ایسنا نوشت: سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این که گام‌های ایران در کاهش تعهدات برجامی ادامه پیدا خواهد کرد گفت: با توجه به رفتار غربی‌ها گام‌های ایران ادامه پیدا خواهد کرد مگر آنکه آنها اقدامی در جهت اجرای تعهدات برجامی‌شان انجام دهند.

سید حسین نقوی حسینی  با اشاره به برداشتن گام چهارم کاهش تعهدات برجامی گفت: جمهوری اسلامی ایران طبق وعده داده شده از قبل در راستای انجام اقدام عملی در برابر عدم اجرای تعهدات غربی‌ها گام چهارم را طبق اعلام رئیس جمهور برداشت که به دنبال آن سازمان انرژی اتمی و مسئولان امر اقدامات لازم را انجام خواهند داد. با توجه به اینکه غربی‌ها اقدام عملی برای تعهداتشان انجام نمی‌دهند قطعا گام‌های بعدی ادامه پیدا خواهد کرد.

وی با بیان اینکه گام‌های ایران باید تاثیرگذاری بیشتری داشته باشد توضیح داد:‌ از ابتدای برداشتن گام اول تاکید داشتند که هدف ما از کاهش تعهدات برجامی تاثیرگذاری بر روی رفتار طرف مقابل است تا آنها را وادار به انجام اقدامی کنیم. ما سه گام برداشتیم اما آنها نه تنها کاری نکردند که با صدور بیانیه‌ای از ایران خواستند که این کارها را انجام ندهد؛ چون به باورشان این کارها به برجام لطمه می‌زند. این یعنی گام‌های ما تاثیری بر روی غربی‌ها نداشته و موثر نبوده است. کما این که ما معتقدیم از گام اول به بعد اقدامات ضعیف‌تر شده که باید گام‌ها محکم‌تر برداشته شود.

نقوی حسینی با این پیشنهاد که ایران اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را لغو کند گفت: ما طبق برجام  داوطلبان پروتکل الحاقی را اجرا می‌کنیم. به همین دلیل پیشنهادم این است که در راستای کاهش تعهدات برجامی پروتکل الحاقی را اجرا نکنیم؛ چون ما عضو آن نیستیم و تنها داوطلبانه اجرا می‌کردیم.

وی با تاکید بر اینکه کاهش تعهدات برجامی ایران بر اساس مواد ۲۶ و ۲۷ برجام انجام می‌شود گفت: ایران کاری خلاف برجام انجام نداده است.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان این که خروج اروپایی‌ها از برجام امری بعید است گفت: آنها می‌دانند که خروج از برجام به ضررشان تمام می‌شود؛ ما هم می‌دانیم که اگر از برجام خارج شویم به ضررمان خواهد بود. به همین دلیل در ادامه راه با توجه به رفتار غربی‌ها برداشتن گام‌های کاهش تعهدات برجامی ادامه پیدا می‌کند. تا جایی که آنها به تعهداتشان پایبند بوده و اقدامی را انجام دهند.

تهدیدهای آمریکا نباید مانع قاطعیت‌مان در اجرای گام چهارم شود

همچنین فارس نوشت:

مسعود رضایی کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به آغاز گام چهارم کاهش تعهدات هسته ای، اظهار داشت: ما در مقابل آمریکا حتما باید یک موضع واحد و قاطع داشته باشیم؛ در این صورت هر گامی که ما در برابر آمریکایی ها برداریم، آنها مسلما عقب نشینی خواهند کرد و اگر ما عقب نشینی کنیم آنها بی ملاحظه و با شدت حملات پیش روی خود را ادامه خواهند داد.

این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد:‌ ما زمانی که در مسیر حرکت هسته ای خودمان با قاطعیت بر استمرار تولید دانش هسته‌ای و بر ارتقای سطح تکنولوژی هسته‌ای خودمان پافشاری می کردیم، آمریکایی‌ها قدم به قدم عقب می نشستند.

او  ادامه داد:‌ آنها در سال ۸۲ حتی تحمل دیدن فعالیت یک سانتریفیوژ در ایران را نداشتند و حتی فعالیت یک سانترویفیوژ در ایران را تحمل نمی‌کردند، می‌گفتند تمام اینها باید متوقف شود، البته در آن زمان تعداد زیادی نبود و شاید حداکثر به فعالیت ۱۰ تا بیست سانتریفیوژ می‌رسید که آنها به همین مقدار هم راضی نبودند و می‌گفتند که همه این‌ها باید متوقف شود و هیچ سانتریفیوژی در ایران نباید فعال باشد.

رضایی اظهار داشت:‌ در مقطعی ما به صورت داوطلبانه پذیرفتیم که فعالیت های هسته‌ای مان را کاهش دهیم، اما آنها در آن زمان برمبنای اخلاق تهاجمی که دارند، این اقدام داوطلبانه ما را به یک اقدام اجباری تبدیل کردند و می خواستند به کلی ما را از ادامه فعالیت های هسته ای منع کنند.

او یادآور شد:‌ در سال ۸۴، مقام معظم رهبری با توجه به این رویه، اخلاق و عملکرد آمریکایی ها دستور دادند تا پلمب‌هایی که داوطلبانه خودمان بر فعالیت سانتریفیوژها زده بودیم، مقداری کاهش یافته این پلمب‌ها برداشته شود و آن محدودیتی که داوطلبانه پذیرفته بودیم دیگر اعمال نکنیم و قدم در مسیری بگذاریم که مسیر رشد و ترقی و توسعه فعالیتهای هسته‌ای‌مان باشد.

این کارشناس سیاسی خاطرنشان کرد:‌ در این چارچوب بود که دولت اوباما وارد مذاکرات شد و حقوق هسته ای مان را به رسمیت شناخت و آنهایی که حتی اجازه فعالیت یک سانتریفیوژ را در ایران نمی دادند،‌ به فعالیت هزاران دستگاه سانتریفیوژ در ایران رضایت دادند و آن را طبق قطعنامه های شورای امنیت به رسمیت شناختند.

او ادامه داد:‌ این امر نشان می دهد که ما باید در مسیر خودمان این قاطعیت را داشته باشیم. ما امروز با فردی بنام ترامپ مواجه  هستیم که یک آمریکایی بی ملاحظه است و آن خصلت های تهاجمی آمریکایی را به صورت تمام و کمال در خود دارد. ما اگر در برابر چنین فردی که اروپایی ها در باطن با او همراه هستند، لحظه ای تردید کنیم که در مواضع خودمان پایداری کنیم، حتما اینها با اخلاق و رویه ای که دارند تلاش خواهند کرد که نه تنها بساط مسائل هسته ای بلکه بساط سیستم دفاعی ما را و هر آنچه که موجب عزت و افتخار ملت ایران است را برچینند.

 

منبع : ایران آنلاین