کد مطلب: 141950
 
تاریخ انتشار : شنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۸ ساعت ۱۳:۲۵
رییس جدید سازمان نظام پرستاری ضمن تاکید بر اینکه در این دوره از فعالیت سازمان وارد حاشیه‌ها نخواهیم شد، همچنین کمبود پرستار را از مشکلات اساسی نظام سلامت کشور خواند و بر لزوم جذب بودجه برای استخدام دولتی پرستاران تاکید کرد.
 

به گزارش ایران خبر،  نشستی خبری به مناسبت شروع فعالیت پنجمین دوره سازمان نظام پرستاری کشور با حضور رییس کل جدید این سازمان برگزار شد.

محمد میرزابیگی - رییس جدید سازمان نظام پرستاری با اشاره به برگزاری دوره پنجم انتخابات نظام پرستاری گفت: در این دوره با ترکیبی از پرستاران قدیمی و نیروهای تازه‌نفس دهه ۷۰ گرد هم آمدیم تا پیرامون مصالح و منافع حرفه‌ای شروع به کار کنیم. ما پیمانی با کسی نداریم مگر بر سر مصالح حرفه‌ای.

وی در خصوص اعتقادات افراد حاضر در این دوره از شورای عالی سازمان نظام پرستاری اظهار کرد: همواره منافع حرفه‌ای بر منافع شخصی اولویت دارد. همچنین در فضای تعادل و احترام متقابل مشکلات را با ارائه‌ راهکار مناسب حل خواهیم کرد. در این راستا مردم کانون توجه ما هستند و هر آنچه پیرامون آنها شکل گیرد، هدف بعدی ما است؛ چرا که اگر مشکلات مردم را حل کنیم در سایه منافع آن نظام سلامت نیز دارای منافعی به ویژه منافع معنوی خواهد بود.

کمبود پرستار از مشکلات اساسی نظام سلامت

رییس سازمان نظام پرستاری با اشاره به این‌که مشکلات نظام پرستاری تنها محدود به این قشر نیست و در گستره مشکلات بیمارستان‌ها قرار می‌گیرد، افزود: هر گروهی که به سازمان نظام پرستاری بیاید متوجه می‌شود که مطالبات پرستاران در طول سالیان گذشته یکسان بوده است و چیزی که این موضوع را متفاوت می‌کند، نوع رسیدگی به مشکلات پرستاران است. در حال حاضر کمبود پرستار یکی از مشکلات اساسی نظام سلامت کشور است. حدودا یک الی دو سال است که نیروی جدید گرفته نمی‌شود. من از شما می‌پرسم آسیب این اتفاق به جز این‌که متوجه بیماران باشد به چه کسانی آسیب خواهد رساند.

وی ادامه داد: وقتی در اورژانس همزمان دو یا سه کد احیاء برقرار می‌شود و مشکل کمبود پرستار وجود دارد، پرستار مجبور می‌شود بین دو الی سه بیمار، رسیدگی به یکی را انتخاب کند.

میرزابیگی با اشاره به این‌که ماده الحاقی در طول برنامه چهارم و پنجم توسعه به نظام پرستاری کمک می‌کرد تا موضوع کمبود پرستار را به طرق مختلف با اجازه از دولت برطرف کند، گفت: اما اکنون این موضوع بحرانی شده است. در گذشته آن ماده الحاقی دولت را موظف می‌کرد علاوه بر تعداد بازنشستگی‌ها، سالانه ۶۰۰۰ پرستار استخدام کند که در نهایت باعث به کارگیری سالانه ۹۰۰۰ پرستار می‌شد.

رییس سازمان نظام پرستاری ادامه داد: در طول زمان طرح تحول سلامت نیز استخدام‌های موردی داشته‌ایم، اما اکنون حدودا دو سال است که استخدام دولتی اتفاق نیفتاده، این اتفاق در حالی می‌افتد که سازمان مدیریت وعده‌های مساعدی برای استخدام پرستاران به ما می‌دهد.

لزوم جذب بودجه برای استخدام دولتی پرستاران

وی با اشاره به این‌که در فصل بودجه برای سال آینده قرار داریم، اظهار کرد: یکی از اهداف دوره پنجم نظام پرستاری جذب بودجه برای استخدام دولتی پرستاران است. نباید به بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی – درمانی نگاه اقتصادی داشته باشیم که خودشان بتوانیم به سمت جذب نیرو حرکت کنند. در قانون اساسی هم در رابطه با سلامت، دولت وظایف جدی دارد و باید به حداقل‌های مربوط در خصوص استخدام‌ها بپردازد. تمام نکات ذکر شده از تاکیدات وزیر بهداشت در روز پرستار سال گذشته نیز بود و امیدواریم امسال نیز قبل از تاریخ یازدهم دی‌ماه بتوانیم این مشکل را به سرانجام برسانیم.

رییس سازمان نظام پرستاری ادامه داد: به ازای چند سند مانند سند درمان در افق ۱۴۰۴ باید به ازای هر طرح ۲.۵ نفر گروه پرستاری که عبارت است از ۱.۸ پرستار و ۰.۷ سایر نیروهای کمک‌ کننده به این بخش در حوزه درمانی تعریف شوند تا باعث جلوگیری از آسیب‌ها باشد و همین نشان می‌دهد که مسئولین باید به فکر حل این بحران باشند.

فعالیت ۲۱۰هزار پرستار در کشور

میرزابیگی با اشاره به این‌که به طور کلی حدود ۲۱۰ هزار پرستار در کشور در حال فعالیت هستند، اظهار کرد: همچنین ۶۰ هزار دانشجوی پرستاری در مقاطع مختلف در حال تحصیل هستند و ۱۴ هزار مدیر پرستاری به شکل ۲۴ ساعته در حال ارائه‌ خدمات به مردم هستند. طبق اعلام وزارت بهداشت پرستاران سالانه ۸۱۰ میلیون بار مراجعه مردم را به مراکز درمانی پاسخ دادند. همچنین حدود ۱۱۰۰ مرکز مراقبت در منزل اکنون در کشور وجود دارد.

وارد حاشیه‌ها نخواهیم شد

انتقاد از سامانه "قاصدک"

وی با تاکید بر این نکته که دوره پنجم نظام پرستاری به هیچ عنوان وارد حاشیه‌ها و فرصت‌سوزی‌ها نخواهد شد، بیان کرد: ما در همین زمینه اولویت‌های جدی داریم که از روز اول حضور بنده در حال رسیدگی به آنها هستیم. در همین زمینه اولین اولویت ما رسیدگی به مشکلات نرم‌افزار «قاصدک» است. قاصدک نه تنها یک روش پرداخت نیست، بلکه با فرمول‌های غیرضروری که در آن وجود دارد پرستاران دچار چالش‌های جدی نیز شده‌اند. این نرم‌افزار در ابتدا کار خود را با شعار عملکردی بودن آغاز کرد، در حالی که به هیچ عنوان کارایی عملکردی ندارد و از همان روزهای ابتدا مشکلات آن گزارش می‌شد. بنده صراحتا اعلام می‌کنم این نرم‌افزار یا باید جمع‌آوری شود و یا به صورت اساسی اصلاح شود که این موضوع به موافقت وزارت بهداشت رسیده است، اما سرعت عمل بیشتری نیاز دارد.

رییس سازمان نظام پرستاری در ادامه با اشاره به دیگر مشکلات سامانه «قاصدک» اظهار کرد: باید در این سامانه موضوع اضافه‌کار و کارانه از یکدیگر تفکیک شوند. در تمام مشاغل اضافه کار پرسنل کسری از حقوق است که پایان ماه پرداخت می‌شود و هیچ دلیلی ندارد که اضافه کار پرستاران قربانی کارانه آنها شود. متاسفانه در حال حاضر در برخی از نقاط کشور کارانه و اضافه کار تا ۱۸ ماه عقب افتاده است، حتی کارانه در برخی مناطق به یک سوم میزان خود رسیده است. همه مواردی که عرض کردم نشانگر مشکلات عدیده این سامانه است و باید از راه قانونی، اجرایی و قضایی پیگیر آن بود.

میرزابیگی در ادامه اولویت دوم دوره پنجم نظام پرستاری را موضوع اعتباربخشی عنوان کرد و گفت:‌ گاها مردم هنگام مراجعه به بیمارستان‌ها حس می‌کنند پرستاران نسبت به آنها بی‌تفاوت بوده و یا در اتاق پرستاری بیکار نشسته‌اند، در حالی که آنها موظف هستند سنجه‌ها را در سامانه ثبت کنند؛ این درحالیست که این کار را یک نیروی غیرپرستار با سطح سواد کمتر نیز می‌تواند انجام دهد تا پرستار بتواند به مشکلات بیمارش رسیدگی کند.

وی در ادامه با انتقاد از روش پرداخت فی‌فور سرویس، اضافه کرد: تاکنون نوع پرداخت‌ها به ازای خدمتی بود که پزشک یا درمانگر ارائه می‌داد، اما به اعتقاد بنده این نوع پرداخت باید اصلاح شود. من از این نظام به عنوان اژدهای خوش اشتهای سیری‌ناپذیر یاد می‌کنم که می‌تواند باعث رشد هزینه‌ها به شکل افزایشی شود؛ چرا که بدون آنکه بدانیم نتیجه خدمت ارائه شده چه می‌شود، برای آن پول پرداخت می‌کنیم؛ در حالی که در تمام دنیا گفته می‌شود باید خدمت ارائه شود و به شرط احراز ضرورت آن و با حق انتخاب بیمار، پرداخت نیز صورت می‌گیرد.

تاخیر در پرداخت کارانه پرستاران

رییس سازمان نظام پرستاری با اشاره به این‌که تا سال ۱۳۹۳ عقب افتادگی کارانه پرستاران به صفر رسیده بود، ادامه داد: اما متاسفانه اکنون علی‌رغم این‌که بودجه‌های نظام سلامت طی سالیان گذشته ۱۰ تا ۱۵ برابر رشد داشته است، اما همچنان کارانه‌ها به تعویق افتاده و این اصلا شایسته نظام سلامت ما نیست؛ چرا که نه می‌تواند خدمت‌دهنده را راضی نگه دارد و نه خدمت‌گیرنده را.

لزوم ارایه خدمات مراقبت در منزل برای بیماران مزمن

وی در ادامه افزود: ما باید برای بیمارستان‌ها به دنبال رقیب باشیم تا همه خدمات تنها در بیمارستان‌ها ارائه نشود. با پیش‌روی به سوی خدمات مراقبت در منزل برای بیماران مزمن، صعب‌العلاج و غیر واگیر می‌توانیم هزینه‌ها را نیز کاهش دهیم. اکنون ۵۰ درصد از بیمارانی که در بیمارستان‌ها بستری هستند نیاز به بستری در بیمارستان‌ها ندارند و می‌توانند با دریافت خدمات مراقبت در منزل، بهبود یابند. خدمات مراقبت در منزل با پنج بیماری در استان‌هایی مانند کرمان، البرز، همدان و حتی برخی نقاط تهران به صورت آزمایشی اجرا شده است و تاکنون نتایج موفقی نیز داشته است.

میرزابیگی در پایان با اشاره به این‌که نوع ارائه‌ خدمات در نظام ارجاع و پرونده الکترونیک سلامت دارای روند مثبتی است، اظهار کرد: اما در کنار آن باید یک بعد دیگری به نوع ارائه خدمات اضافه کنیم که همین خدمات مراقبت در منزل است که می‌تواند به شکل ارزانتر و دقیق‌تر در اختیار مردم قرار گیرد.

منبع : خبرگزاری ايسنا