کد مطلب: 143520
 
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲ دی ۱۳۹۸ ساعت ۱۱:۲۳
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به انتقاد تلویحی از بی توجهی به نتایج پژوهش‌های مرتبط با آلودگی هوا پرداخت و گفت: هر ساله ۲۰ هزار تن ذرات معلق در ریه تهرانی‌ها وارد می‌شود .
 

به گزارش ایران خبر، دکتر علیرضا زالی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی صبح امروز (دوشنبه، ۲ دی) در بیستمین جشنواره پژوهشی ابوریحان با تاکید بر اهمیت مسئله محوری و توجه به مشکلات جامعه در حوزه پژوهش، عنوان کرد: به عنوان نمونه در حال حاضر ما با حجم زیادی از پژوهش‌ها در حوزه آلودگی هوا و آلاینده‌ها روبرو هستیم ولی متاسفانه از نتایج این پژوهش‌ها در کشور استفاده نمی‌شود. به عنوان نمونه تنها مسئله‌ای که اجرا می‌شود تعطیلی مدارس است که بر اساس نتایج تحقیقات تنها ۲۰ درصد در کاهش آلودگی هوا تاثیرگذار است.

وی با بیان اینکه باید بررسی شود که مشکل کار کجاست؟، عنوان کرد: آیا مشکل کار در کیفیت و کمیت پژوهش‌ها یا اصالت تحقیقات ماست؟ پاسخ این سوال خیر است. مشکل اصلی فقدان نظام مدیریتی جامع و هوشمندانه در کشور است که طی آن خروجی پژوهش‌ها در نظام مدیریتی کشور بکار گرفته نمی‌شود.

زالی با بیان اینکه این مسائل درد و نگرانی محققان امروز ماست، تصریح کرد: امروز ما در هوایی تنفس می‌کنیم که دارای سطح فزاینده و غیر قابل باور منوکسید کربن است و ذرات معلق هوا به حد اعلا رسیده، به گونه‌ای که هر ساله ۲۰ هزار تن ذرات معلق در ریه تهرانی‌ها وارد می‌شود که ۱۲ هزار تن مربوط به خودروهای سبک سواری و ۲۰۰۰ تن مربوط به موتورسوارهاست.

زالی با طرح این سوال که آیا این مشکلات راه حلی ندارد اظهار کرد: در طول سال بیش از پنج میلیون و ۳۰۰ هزار تن مواد آلاینده توکسید وارد هوا می‌شود و کمتر از ۲۵ روز هوای پاک داریم و ۲۵۵ روز در کلانشهرها دچار وارونگی هستیم. آیا این مشکلات راه حلی ندارد؟!

وی با تاکید بر اینکه تعطیلی مدارس راهکار نیست، عنوان کرد: تعطیلی مدارس کمتر از ۲۰ درصد در کاهش آلودگی تاثیرگذار است و ۹۰ تا ۹۵ درصد آلودگی هوا به خاطر آلاینده‌ها و متحرک‌هاست.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به راهکارهای اصلی رفع آلودگی هوا به مسائلی همچون خودروهای اسقاطی و مشکل کیفیت بنزین اشاره کرد و گفت: در برخی از مناطق تهران بنزن ۲۰۰ برابر حد مجاز وارد هوا می‌شود که نشان دهنده مشکلی بسیار جدی است.

وی با بیان اینکه بروز بیماری‌های ریوی یک جنبه این مشکلات است، عنوان کرد: یک سر دیگر این طیف، مشکل دیگری است که نسل آینده ما را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

زالی با بیان اینکه شیرخواران، نوجوانان و جوانان بالاترین قربانیان آلودگی هوا هستند، گفت: آلودگی هوا در سطح عملکرد تحصیلی دانش آموزان و همچنین ایجاد آلزایمر در بزرگسالان تاثیرگذار است. به گونه‌ای که بر اساس مطالعه انجام شده افرادی که با خیابان‌های پر تردد فاصله ۵۰ متری داشته‌اند در مقایسه با ۲۵۰ متری‌ها بیش از ۱۲ برابر احتمال ابتلا به اختلالات شناختی را دارند.

وی با بیان اینکه در مجموعه کشور باید به این سمت حرکت کنیم که در پژوهش‌ها راه حل‌های جدی و کاربردی ارائه شود، عنوان کرد: در غیر اینصورت نتایج پژوهشی در فضای آکادمیک محبوس شده و به مرحله اجرا نمی‌رسد و پژوهش‌ها به کاربست و راهکار تبدیل نمی‌شود.

زالی با اشاره به فعالیت‌های پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی عنوان کرد: حرکت به سمت مباحث نوین علمی و دانشگاه نسل سوم استراتژی امروز دانشگاه است و ضرورت امروز ما، تبدیل مفهوم پژوهش به یک جریان عملیاتی است.

ادامه دارد...

منبع : خبرگزاری ايسنا