استادیار دانشگاه و متخصص حوزه HSE شهری:

پایتخت ایمن نیست/ شهر پایدار در افق 1404 هم محقق نمی شود

کد مطلب: 159103
 
تاریخ انتشار : جمعه ۲۴ بهمن ۱۳۹۹ ساعت ۱۲:۰۱
هنوز حافظه تاریخی کشور اتفاقات متعدد در بوستان‌ها به دلیل عدم ایمنی را از یاد نبرده است.
 
به گزارش ایران خبر، منظمی تهرانی گفت: هنوز پایتخت به شهر ایمن تبدیل نشده و تحقق این مهم زمان‌بر است و شهر تهران به شهر پایدار در افق 1404 تبدیل نمی شود.

هنوز حافظه تاریخی کشور اتفاقات متعدد در بوستان‌ها به دلیل عدم ایمنی را از یاد نبرده است. حوادث اسفباری که کام خانواده ها را تلخ کرده و فرزندانشان را ناقص یا ناکام کرده است. بر اساس گفته‌های زهرا صداعظم نوری، رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران مهر 98، 10 هزار خطر در 350 بوستان تهران شناسایی شده است.

بر اساس نتایج به دست آمده از پایش الزامات HSE (ایمنی، سلامت و محیط زیست) که با همکاری چند دانشگاه و در 8 محور اصلی از جمله اماکن عمومی همچون پارک‌ها و فضای سبز، مراکز تفریحی، سینماها، مراکز تجاری و مذهبی با تجزیه و تحلیل حوادث، شناسایی مخاطرات و ارزیابی ریسک، بازرسی‌های مستمر ایمنی و بهداشتی، تدوین دستورالعمل و روش‌های اجرایی کار و آموزش همگانی انجام شده است 7 هزار خطر در حوزه ایمنی و بهداشت و 3 هزار خطر در حوزه محیط زیست گزارش شده است. در این میان مخاطرات فیزیکی با 65 درصد و در مخاطرات فیزیکی مواجهه با برق گرفتگی با 21 درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است. رییس کمیسیون سلامت، محیط‌ زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران از آمار دیگری گفته که از نتایج بررسی ایمنی کودکان در زمین‌های بازی پارک‌های شهری اعم از پارک‌های محلی و ناحیه‌ای منتخب 5 منطقه در نواحی شمال، جنوب، مرکز، شرق و غرب تهران به دست آمده است، نتایجی که نشان می‌دهد بیش از 68 درصد وسایل بازی پارک‌ها می‌تواند مخاطرات و آسیب‌هایی را برای کودکان به همراه داشته باشد.

تمهیدات شهرداری تهران برای ارتقای ایمنی پارک‌ها
غزاله منظمی تهرانی، استادیار دانشگاه و متخصص حوزه HSE شهری در این خصوص به خبرنگار برنا گفت: شهرداری تهران برای ارتقای ایمنی پارک‌ها تمهیداتی ایجاد کرده است. در حال حاضر به‌دنبال ایجاد مدیریت در بوستان‌ها و سازمان‌ها در حوزه سلامت هستیم.
 
راهکارهایی برای کاهش مخاطرات  
این عضو هیات علمی دانشکده سلامت ایمنی و محیط زیست –دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید بهشتی افزود: در این اقدام شهرداری تهران در پی ارزیابی مخاطرات در بوستان‌ها کشور است. در این شرایط راهکارهایی را در نظر گرفته که به‌دنبال آن میزان مخاطرات را کاهش دهد. درضمن بوستان‌ها یک بخش از  اقدامات انجام شده برای ارتقای ایمنی شهر تهران محسوب می‌شوند.

منظمی تصریح کرد: در سازمان زیباسازی شهرداری اقدامات متعدد در حال انجام است، طبیعتا اجرای این اقدامات و بهینه‌سازی بوستان‌ها و دیگر معابر شهری زمان‌بر است. اقدامات بر اساس افق 1404 پیش می‌رود.
 او ادامه داد: شاید در افق 1404 بهینه‌سازی پارک‌ها محقق نشود. در این شرایط در حوزه‌ها و مناطق دیگر حوادثی رخ نمی‌دهد و این روند زمان‌بر است و شهرداری به‌شکل واگذاری به افراد غیر این اقدام را انجام می‌دهد.

هدف تحقق شهر ایمن و شهر پایدار است
 منظمی تهرانی تصریح‌کرد: باید به سمت شهر ایمن و شهر پایدار حرکت کرد. این فرآیند زمان‌بر است. راه‌حل‌ها هم مشخص شده است. تمامی این روندها انجام شده است. بسیاری از سازمان‌ها هم در سیستم مدیریتی انجام شده و پروژه ارزیابی ریسک از سوی شهرداری پیش می‌روند که این پروژه حتی شامل ایمن‌سازی پل‌های عابر پیاده هم می‌شود.

این عضو هیات علمی دانشکده سلامت ایمنی و محیط زیست –دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید بهشتی افزود: از سوی شهرداری اقدامات مناسبی در حال انجام است. هرچند مردم ما عجول و خواستار دسترسی به شهر پایدار در کمترین زمان هستند.
او درباره میزان ایمنی بوستان‌های پایتخت گفت: در این اقدام فرهنگ کار کردن ایمن به افراد آموزش داده می‌شود. ایمن رفتار کردن باعث می‌شود تا آسیب‌رسانی به فرد کاهش پیدا کند. برای مثال قرار بود در شهرداری منطقه 22 کوتاه‌‎ترین ساختمان‌ها ساخته شوند، اما در منطقه 22 بلند مرتبه‌سازی را شاهد هستیم. هرچند اقدامات در مدیریت شهری به سمت مدیریت پایدار پیش می‌رود.

نمی‌توان شهر را ایمن دانست
منظمی تهرانی درباره میزان ایمنی فضای شهری و پل عابر ایمن در سطح شهر تصریح کرد: این پروژه گسترده است. شهرداری در راستای افق 1404 وارد عمل می‌شود. این اقدام دشوار است، چون در این روند بسیاری از اقدامات انجام شده است. بسیاری از ساخت‌وساز پارک و وسایل در شهر تهران انجام شده است. برای مثال پردیس بر روی خط گسل زلزله ساخته شده است. بسیاری از اتفاقات افتاده و نمی‌توان شهر را ایمن دانست. بسیاری از اقدامات به شکل مناسب ساخته نشده است. بسیاری از برج‌سازی‌ها انجام شده است. در این اقدام روند ایمنی فعالیت‌ها مدنظر قرار می‌گیرد.

در افق 1404 شهر تهران به شهر پایدار نمی‌رسد
این استاد دانشگاه افزود: برای ایمن‌سازی بوستان‌ها اقدامات را از سازمان‌های ذی‌ربط آغاز کردیم. در گام نخست در پی بهینه‌سازی سازمان‌ها هستیم. در این شرایط سازمان‌های مربوطه باید پروژه‌ها را ارزیابی کنند، اما هنوز اقدامات به مرحله ارزیابی ریسک از بیرون نرسیده‌ایم. برای مثال در این اقدام اگر مسئول پروژه در حال نقاشی بر روی دیوار است باید نکات ایمنی را رعایت کند.
به گفته او اقدامات شهرداری برای ایمنی اماکن نتیجه‌بخش است. هرچند شهر تهران به شهر پایدار در افق 1404  محقق نمی‌شود.

منظمی تهرانی ادامه داد: برای مثال کودکی که از بالای سرسره در منطقه 15 افتاد و بر اثر ضربه مغزی فوت شد بر روی آسفالت افتاد. در حالی که هم‌اکنون پیمانکار باید از کف پوش مناسب استفاده ‌کند. هم‌اکنون پیمانکاران در صورت فعالیت باید قوانین شهر ایمن را بپذیرند، طبیعتا در روند فعالیت‌ها نکات ایمنی رعایت می‌شود.
او در پایان گفت: هنوز شهر ایمن در تهران محقق نشده است. هرچند تحقق این مهم زمان‌بر است.
منبع : خبرگزاری برنا