کد مطلب: 163359
 
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۳ تير ۱۴۰۰ ساعت ۱۰:۱۶
اهواز- یک فعال زیست محیطی خوزستان گفت: اگر آب برای سیراب کردن هورالعظیم به اندازه کافی رها سازی نشود باید شاهد خشک و تبدیل شدن آن به کانون ریزگرد باشیم.
 
به گزارش ایران خبر، کرامت حافظی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر به خشک شدن تالاب هورالعظیم و مرگ‌ومیر ماهیان این تالاب اشاره کرد و گفت: تالاب هورالعظیم مهم‌ترین باقی‌مانده تالاب‌های میان رودان (بین النهرین) است و منطقه وسیعی را در شامل می‌شود.

وی با اشاره به تنوع زیستی - جانوری در تالاب هورالعظیم یادآور شد: هورالعظیم یکی از مهم‌ترین زیستگاه‌های گونه‌های جانوری در خاورمیانه - جهان و همچنین گنج تالاب‌های ایران است و تعداد فراوانی از گونه‌های حیات‌وحش خوزستان در هورالعظیم قابل مشاهده هستند.

این فعال زیست محیطی خوزستان تصریح کرد: فصل تابستان زمان زادآوری گونه‌های مختلف حیات‌وحش در هورالعظیم است چرا که هورالعظیم تنها زیستگاه شِنگ (سمور آبی) میان رودان در ایران است.

حافظی گفت: شِنگ (سمور آبی) میان رودان (Mesopotamian Smooth-coated Otter) با نام علمی (Lutrogale perspicillata maxwelli ) کمیاب‌ترین سمور آبی جهان است که تنها در هورالعظیم ایران و تالاب‌های بین النهرین عراق زیستگاه دارد و گونه آسیب‌پذیر فهرست سرخ جهانی است.

وی ادامه داد: برخی گونه‌های کمیابی که در خاورمیانه در این تالاب زادآوری دارند مانند غول حواصیل، اکراس آفریقایی، مار گردن و گونه‌های فهرست سرخ جهانی مانند سسک نیزار خوزی، اردک مرمری و اردک بلوطی و گونه‌های متنوع دیگر در تابستان کم آب و پر از آتش‌سوزی هورالعظیم جوجه آوری دارند.

این فعال زیست محیطی خوزستان بیان کرد: از سویی کم‌آبی شدید و گرمای فراوان و از سوی دیگر آتش‌سوزی مکرر هورالعظیم، این بهشت پرندگان خاورمیانه را به جهنمی سوزان تبدیل کرده است.

آب رها نشود هورالعظیم کانون ریزگردمی‌شود/حیوانات کمیاب درمعرض خطر

وی ادامه داد: آتش‌سوزی نیزار علاوه بر نابودی حیات‌وحش در اوج فصل زادآوری باعث می‌شود تا پوشش نیزار از میان برود و آب زودتر تبخیر شود.

ورودی آب نزدیک به صفر است

حافظی گفت: از سوی دیگر ورودی‌های آب به تالاب هورالعظیم در بخش‌های مختلف صفر و نزدیک به صفر شده و این در حالی است که تا زمان بارندگی چهار تا پنج ماه دیگر باقی‌مانده است و ما اکنون شاهد تلفات ماهیان و مرگ طبیعت هستیم.

عضو کمیته ثبت پرندگان ایران گفت: خشک و بی‌آب شدن هورالعظیم علاوه بر نابودی این زیست بوم زنده و پویا باعث می‌شود تا نیزار و تالاب هورالعظیم تبدیل به بزرگ‌ترین کانون ریزگرد کشور شود؛ لذا به صورت فوری و بی‌درنگ باید نسبت به تأمین آب برای جریان زیستی رود کرخه در پایین‌دست سد کرخه و تأمین حقابه هورالعظیم اقدام کرد.

وی تصریح کرد: وزارت نیرو باید تأمین حقابه هورالعظیم و جریان زیستی رود کرخه را مقدم بر سایر مصارف مانند صنعت و کشاورزی قرار داده و فوری نسبت به رهاسازی آب برای جلوگیری از مرگ تالاب هورالعظیم اقدام و نظارت کند تا آب به هورالعظیم برسد.

حافظی با اشاره به نقش رسانه‌ها در پیگیری تخصیص حقابه تالاب هورالعظیم و ضرورت مطالبه گری آن از محیط زیست و وزارت نیرو یادآور شد: رسانه‌ها مختلف، سمن‌های محیط زیست، اداره کل محیط زیست خوزستان و سازمان محیط زیست کشور باید این مطالبه مهم و جدی را به صورت فوری پیگیری و به طور مستمر برای حفظ جریان زیستی رودها و حقابه تالاب نظارت کنند.

به گفته این فعال زیست محیطی خوزستان، رودخانه و تالاب بدون آب معنا ندارد و هورالعظیم بی‌آب تبدیل به بزرگ‌ترین کانون ریزگرد کشور می‌شود و علاوه بر نابودی زندگی هور نشینان و حیات‌وحش، آثار ریزگردها تا دوردست‌ها نیز محیط زیست را به مخاطره می‌اندازد.

آب رها نشود هورالعظیم کانون ریزگردمی‌شود/حیوانات کمیاب درمعرض خطر

وی ادامه داد: خوزستان زیستگاه بیش از ۳۹۰ گونه پرنده ،۷۰ گونه پستاندار، ۸۵ گونه خزنده، پنج گونه دوزیست، ۵۶ گونه ماهی آب‌های داخلی و ۹۰۰ گونه ماهیان خلیج‌فارس است.

به گفته حافظی، هورالعظیم مهم‌ترین کانون حضور پرندگان به عنوان بهشت پرندگان خاورمیانه شهرت یافته است و این منطقه حفاظت شده که تنوع زیستی و گونه‌های خاصی در آن زیست می‌کنند، قابلیت تبدیل به پارک ملی را دارد.

عضو کمیته ثبت پرندگان ایران یادآور شد: در سالیان اخیر کم‌آبی، آلودگی آب، آتش‌سوزی، تخریب زیستگاه توسط وزارت نیرو و صنعت نفت و برخی سال‌ها به دلیل تأمین نشدن آب تالاب این کانون پویا حیات‌وحش تبدیل به بزرگ‌ترین کانون ریزگرد کشور شده است.

منبع : خبرگزاری مهر