کد مطلب: 163585
 
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۰ تير ۱۴۰۰ ساعت ۰۹:۲۸
ایسنا/کردستان
 
به گزارش ایران خبر، در سال های گذشته مردم خاموشی‌هایی را تجربه کردند اما میزان خاموشی ها در مقدار کم بود و معمولا کمبود ۲۰۰۰ مگاوات را از طریق محدود کردن صنایع و تنها در طول دو تا سه هفته مدیریت می‌شد.

هرچند وجود خاموشی در سال‌ گذشته انتظار می‌رفت اما بارش‌های فراوان موجب شد تا نیروگاه‌های برق آبی تا مدت زیادتری بتوانند در مدار بمانند.

خاموشی‌ها خسارت زیاد روانی و مالی را درپی داشته‌اند اما در این میان بسیاری از صاحبان کسب‌ و کارهای سطح شهر از تبعات مالی قطعی برق، در یک کلام بسیار عصبانی هستند.

یکی از سوپرمارکت داران سطح شهر سنندج می‌گوید که منطقه بهاران از لحاظ قطعی برق، شرایط بهتری داشته اما در سایر نقاط شهر و بخصوص نایسر وضعیت قطعی برق بسیار فاجعه بار است.

وی با اشاره به وارد آمدن خسارت مالی به دلیل قطعی برق، می‌افزاید که قطعی پیاپی برق موجب شده تا ۳ ترانس سوپرمارکت از کار بیافتد و این هزینه ۴۰۰ هزار تومانی بر یک کاسب کرایه نشین وارد آورده است.

این سوپرمارکت‌دار ادامه می‌دهد که به اندازه توان خود در کاهش مصرف برق اقداماتی انجام داده و شهروندان درک درستی از شرایط سخت تامین برق دارند و بیشتر آن‌ها قطعا روش‌های صرفه‌جویی را درپیش گرفته‌اند.

وی معتقد است که علت اصلی قطعی برق تنها نبود مدیریت درست است و کشور نباید اکنون در این وضعیت فاجعه‌بار قرار بگیرد.

یکی از لبنیات فروشی‌های شهرک بهاران سنندج می‌گوید که قطعی‌های چندباره برق در طول روز حجم زیادی از شیر مصرفی را فاسد کرده و خسارت ۶۰۰ هزار تومانی برای لبنیاتی به بار آورده است.

وی می‌افزاید که در طول روز یک تا دو مرتبه برق مغازه قطع می‌شود. مسئولین ارزشی برای مردم قائل نمی‌شوند زیرا برای یک لبنیاتی با ۲ کارگر و ماهیانه ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار کرایه خراب شدن ۳۰۰ کیلو شیر در روز غیرقابل جبران است.

یک قصاب می‌گوید که درطول روز معمولا دوبار برق قطع می‌شود که هر بار حدود ۲ ساعت طول می‌کشد. باید از مسئولان پرسید اعلام برنامه قطعی برای یک قصاب که بیش از ۱۳ میلیون تومان لاشه در یخچال دارد چه فایده دارد، درحالی که وارد آمدن گرما کیفیت محصول را در هر صورت از بین می‌برد؟

وی می‌افزاید که از سوی دیگر افرادی که برای خرید مراجعه می‌کنند نمی‌توان به آن‌ها گوشت داد زیرا حتی ترازو و چرخ گوشت هم با برق کار می‌کنند.

به عقیده این قصاب علت اصلی قطعی برق به دلیل سودجویی برخی افراد در استخراج غیرمجاز رمز ارزهاست و ازسوی دیگر نیز صادرات و عدم مدیریت درست برق در کشور در قطعی برق موثر بوده است.

یک شیرینی فروش سنندجی نیز که باقلواهای بسیار خوشمزه‌ای تولید می‌کند می‌گوید که به دلیل یخچالی بودن شیرینی‌ها و اضافه کردن شیرعسل به آن‌، امکان فسادپذیری زیادی دارند و درصورت قطعی برق بیش از یک یا ۲ ساعت حتما شیرینی‌ها ترشیده می‌شوند.

وی می‌افزاید که قطعی طولانی مدت برق در یک روز موجب شد تا چند سینی شیرینی و مقدار زیادی نیز بستنی فاسد و دور ریخته شوند.

استخراج بیتکوین، صادرات برق و عدم مدیریت مناسب از اصلی‌ترین دلایل قطعی برقیست که این شیرینی فروش عنوان می‌کند.

وی  با بیان اینکه کسبه و بازاریان قطعا حق آن را دارند که کمترین آسیب را در قطعی‌ها ببینند ادامه داد که مسئولان شرکت توزیع نیروی برق برنامه مناسب و دقیقی برای قطعی‌ها ارائه دهند تا بازاریان سنندج که از قطعی برق کلافه شده‌اند از این بیشتر متحمل خسارت نشوند.

هیوا لهونیان، مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کردستان بیش از این اعلام کرد که سال گذشته بارندگی‌ها کاهش یافته و نیروگاه‌های برق آبی که ۱۳ هزار مگاوات ظرفیت داشتند از مدار خارج شدند زیرا آبی برای مصرف وجود ندارد.

وی افزود که سیستم‌های سرمایشی وزن زیادی در مصرف برق دارند و در سال‌های گذشته ۳۰ تا ۳۵ درصد مصرف، به سیستم‌های سرمایشی اختصاص یافت که این میزان حدود ۳۰ هزار مگاوات از ۶۶ هزار مگاوات را شامل می‌شود.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کردستان تصریح کرد که مانور بر سیستم‌های سرمایشی می‌تواند بسیار کمک کننده یا فاجعه آفرین باشد با صرفه‌جویی ۵ هزار مگاواتی در کشور کلیه مشکلات قطعی مرتفع خواهد شد.

لهونیان با بیان اینکه نیروگاه‌های برق با ۳۸ درصد راندمان درحال فعالیت هستند و این عدد نیز در رنج قابل قبول بین‌المللی قرار دارد ادامه داد که رفتار مشترکین در تابستان مورد مطالعه قرار گرفته است و با مدیریت بار می‌توان بسیاری از مشکلات قطعی را رفع کرد.

پیشتر نیز یکی از دلایل اصلی قطعی‌های اخیر فشار زیاد بر سیستم برق کشور در زمستان سال گذشته عنوان شده بود به طوری که در زمستان به دلیل استفاده زیاد از نیروگاه‌های مازوتی کیفیت هوای بسیاری از شهرهای کشور به محدوده خطر رسیده بود و به همین دلیل نیروگاه‌های سیکل ترکیبی دوباره به مدار بازگشتند و دوره تعمیرات خود را در زمستان سپری نکردند و اکنون در اوج فشار بر مدار، نیروگاه‌های سیکل ترکیبی دوره تعمیرات خود را پشت سر می‌گذارند که تاکنون همه دوباره به مدار بازگشته‌اند.

از سوی دیگر برای جبران ظرفیت خارج شده نیروگاه‌های سیکل ترکیبی در اوایل تیر ماه از نیروگاه‌های برق آبیاری استفاده شد که می‌بایست در زمان اوج مصرف یعنی اواسط تیر ماه و مرداد ماه به مدار وارد می‌شدند.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کردستان گفت: ماینرها ۴۰ تا ۵۰ مگاوات برق در استان مصرف می‌کنند و مراکز مجاز استخراج رمز ارزها که تاکنون درخواست‌هایی برای احداث آن‌ها مطرح شده ایجاد نشده‌اند و مرکز مجاز استخراج رمز ارز در استان وجود ندارد.

از اسفند ماه سال سال گذشته تاکنون ۷۶۳ دستگاه ماینر در کردستان کشف شده که ۲.۳ مگاوات برق مصرف می‌کرده‌اند. از روی تحلیل‌های مصرف برق وجود تعداد زیاد ماینر محرز شده اما مکان این مزارع همچنان مشخص نیست.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کردستان عنوان کرد که برای هر استان میزانی از مصرف تعیین شده و درصورت رد شدن از این میزان مصرف سیستم دیسپاچینگ ملی خاموشی‌های گسترده را اعمال می‌کند پس باید فشار را به صورت محله‌ای مدیریت کرد تا قطعی‌های بزرگ پیش نیاید.

وی ادامه داد که درصورت خاموشی یک شهرستان امکان اتصال برق آن ظرف مدت ۲۰ دقیقه ممکن است ولی در صورت خاموش شدن کل کشور امکان اتصال به شبکه برق تا ۲ روز وجود ندارد پس در مواقعی که افزایش ناگهانی بار پیش می‌آید قطعی های خارج از برنامه تنها گزینه برای جلوگیری از قطع کل برق کشور است.

وی با بیان اینکه تاخیر در قطع و وصل مسیرهای برق به دلیل وجود فرایندهای فیزیکی ممکن است با تاخیر چند دقیقه‌ای مواجه شود که امری عادی است افزود که امیدواریم در ۱۰ روز آینده خاموشی‌های شب به پایان برسد اما خاموشی‌های طول روز تا پایان فصل گرما ادامه خواهد داشت.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کردستان با بیان اینکه در هفته‌های آینده به دلیل افزایش دمای هوا، مدت قطعی برق و دفعات آن ممکن است افزایش یابد در پایان یادآور شد که در هفته آینده به دلیل ورود موج گرما به کشور و افزایش میزان مصرف قطعی‌های برق رخ خواهد داد اما با مدیریت مصرف می‌توان از دفعات و ساعات قطعی برق کم کرد و یا حداقل ثابت نگاه داشت.

منبع : خبرگزاری ايسنا