کد مطلب: 165692
 
تاریخ انتشار : سه شنبه ۳۰ شهريور ۱۴۰۰ ساعت ۱۶:۴۹
کرمان – این روزها کشاورزان جنوب کرمان بار دیگر به کشت بی رویه پیاز روی آورده اند و به نظر می‌رسد داستان تلخ سال گذشته در حال تکرار شدن است.
 

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: سال گذشته کشت بی رویه پیاز در فصل پاییز و زمستان منجر به ورشکست شدن تعداد قابل توجهی از کشاورزان و به جای ماندن میلیاردها تومان خسارت شد.

در حالی کشاورزان برای خرید بذر پیاز و تأمین آب و سم و کود هزینه هنگفتی را متقبل شدند که علیرغم وعده‌های نمایندگان و مسئولان جنوب کرمان اما امکان صادرات پیاز به کشورهای مختلف از جمله افغانستان، عراق و سوریه میسر نشد و قیمت این محصول به ۲۰۰ تومان برای هر کیلو رسید.

هزاران تن پیاز سال گذشته معدوم شد

این در حالی بود که به دلیل ترغیب شدن کشاورزان، هزاران هکتار زمین کشاورزی برای تولید این محصول اختصاص یافته بود و در نهایت دولت برای جبران خسارت‌ها برای تولید پیازی که برای هر کیلوی آن دو هزار و ۵۰۰ تومان هزینه شده بود ۴۰۰ تومان نرخ خرید تضمینی مشخص کرد.

سال گذشته دولت برای جبران خسارت‌ها برای تولید پیازی که برای هر کیلوی آن دو هزار و ۵۰۰ تومان هزینه شده بود ۴۰۰ تومان نرخ خرید تضمینی مشخص کرد

هر چند سازمان تعاون روستایی این پیازها را خریداری و در نهایت به تدریج قیمت مشخص شده را به کشاورزان پرداخت کرد اما بخش قابل توجهی از پیازهای خریداری شده در معدوم و در اعماق زمین دفن شد.

انبار شدن پیازهای خرید تضمینی و عدم فروش رفتن آنها سبب شیوع بوی بد از محصول گندیده در روستاهای منطقه و ایجاد مشکلات زیست محیطی شد و حالا یک سال بعد از آن روزهای تلخ و افت شدید قیمت محصول، بار دیگر فصل کشت پیاز خارج از فصل در جنوب کرمان آغاز شده و کشاورزان به امید اینکه امسال وضعیت فروش پیاز بهتر شده باشد مجدد با کشت انبوه پیاز روی آورده‌اند و بازار خرید و فروش بذر پیاز با قیمت‌های هنگفت نیز در شهرستان‌های جنوبی استان داغ شده است.

هشدار در خصوص تکرار تراژدی افت قیمت محصولات کشاورزی در جنوب کرمان

کشاورزان: اگر پیاز نکاریم بیکار می‌شویم

این روزها در شهرستان‌های مختلف جنوب کرمان کشت بذرهای پیاز شروع شده است و گویی سال گذشته تجربه‌ای برای کشاورزان نشده است. بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد که کشاورزان بار دیگر کشت گسترده پیاز را شروع کرده‌اند و در فصل برداشت مشکلات سال گذشته بار دیگر نمایان می‌شود.

در همین راستا با بهزاد کلانتری یکی از کشاورزان جیرفتی به گفتگو نشستیم، وی می‌گوید بسیاری از مردم کشت پیاز را شروع کرده‌اند در این میان مسئولان فقط به چند مصاحبه در نشریات در خصوص رعایت الگوی کشت بسنده کرده‌اند و طرح خاصی در شهرستان‌های جنوبی کرمان اجرا نمی‌شود.

وی عنوان کرد: مردم سال‌ها در این فصل پیاز کشت کرده‌اند عملاً مردم شغل دیگری غیر از کشاورزی ندارند و به صورت طبیعی هم در این زمان از سال فقط می‌توان پیاز کشت کرد.

مردم سال‌ها در این فصل پیاز کشت کرده‌اند عملاً مردم شغل دیگری غیر از کشاورزی ندارند و به صورت طبیعی هم در این زمان از سال فقط می‌توان پیاز کشت کرد

کلانتری گفت: مردم یا باید بیکار باشند یا هزینه هنگفت برای احداث گلخانه بپردازند که مسلماً چون این سرمایه در اختیار کشاورزان نیست با وام و یا قرض بذر و نهاده‌ها را برای کشت پیاز تأمین می‌کنند.

وی ادامه داد: اگر قرار است کشاورز پیاز کشت نکند باید محصول جایگزین معرفی شود در غیر این صورت مردم چگونه باید امرار معاش کنند.

حسن پور سرخ دیگر کشاورز جنوب کرمان در عنبرآباد است که می‌گوید: سال گذشته ۳ هزار تن پیاز در شهرستان عنبرآباد معدوم شد اما در این زمینه کشاورز مقصر نبود بلکه به یکباره صادرات محصول متوقف شد از سوی دیگر یکی از نماینده‌های مجلس بارها در سخنرانی‌ها قبل از کشت پیاز، تاکید می‌کرد که پیاز را به روسیه صادر می‌کنند.

باید محصول جایگزین به کشاورز معرفی شود

وی ادامه داد: نمی‌توان به کشاورز گفت محصول را کشت نکند بلکه باید محصول جایگزین معرفی شود در غیر این صورت هزاران نفر بیکار می‌شوند.

وی گفت: در حال حاضر هم همه دارند ریسک می‌کنند و امیدوارند سال جاری اوضاع بهتر شود.

این کشاورز ادامه داد: سال قبل ۲ هزار ۵۰۰ تا سه هزار تومان برای تولید هر کیلو محصول هزینه کردیم و ۵۰۰ تومان دولت محصول را خرید و معدوم کرد! هنوز قرض‌های سال گذشته را ندادیم و امیدواریم در سال جاری بتوانیم با کشت پیاز قرض‌ها را بدهیم.

وی گفت: بسیاری از کشاورزان حتی به اجاره زمین و آب برای تولید پیاز روی آورده‌اند و اگر وضعیت کنونی مدیریت نشود باز هم میزان تولید از تقاضا بیشتر خواهد شد.

بسیاری از کشاورزان حتی به اجاره زمین و آب برای تولید پیاز روی آورده‌اند و اگر وضعیت کنونی مدیریت نشود باز هم میزان تولید از تقاضا بیشتر خواهد شد

رئیس جهاد کشاورزی جنوب کرمان در گفتگو با مهر اظهارداشت: جهاد کشاورزی اهرمی برای اجبار کشاورزان برای کشت یک محصول و یا عدم کشت ندارد و توصیه‌های لازم به مردم شده است و مشکلات سال گذشته نیز می‌تواند تجربه‌ای تلخ برای مردم باشد که باید از آن درس بگیرند.

سعید برخوری از کشاورزان جنوب کرمان خواست به صورت گسترده به کشت پیاز روی نیاورند و موجب عدم تعادل در بازار عرضه و تقاضا نشوند.

وی عنوان کرد: از هم اکنون به مردم آگاهی داده شده که متناسب با کشش بازار به کشت محصولات روی بیاورند.

هشدار در خصوص تکرار تراژدی افت قیمت محصولات کشاورزی در جنوب کرمان

برخوری ادامه داد: رعایت الگوی کشت بسیار ضروری است و از کشاورزان می‌خواهیم همکاری کنند.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان عنبرآباد نیز در گفتگو با مهر اظهارداشت: در سال جاری برنامه ریزی مدونی برای تولید محصول پیاز خارج از فصل انجام شده است و این کشت برای تأمین نیاز بازار داخلی در فصل زمستان که در سایر مناطق کشور امکان کشت وجود ندارد انجام می‌شود.

کشاورزان توازن بازار را به هم نزنند

طاهری بیان کرد: به عنان نمونه در عنبرآباد ۷۵۰ هکتار کشت انجام می‌شد کشت طرح استمرار انجام می‌شود و به گونه‌ای برنامه ریزی شده است که حدود ۴۱ هزار تن محصول برداشت شود تا بتوانیم توازن در بازار را رعایت کنیم.

وی از کشاورزان خواست به کشت بی رویه پیاز روی نیاورند چون شرایط سال جاری نسبت به سال گذشته تغییری نکرده و امکان افت قیمت محصول در زمان تولید بی رویه محصول وجود دارد.

کشت طرح استمرار پیاز در دو نوبت پاییزه و زمستانه در جنوب کرمان انجام می‌شود و محصولاتی که به دلیل سرمای زمستان در سایر مناطق کشور تولید نمی‌شود در شهرستان‌های گرمسیر کشت و نیاز بازار داخلی تأمین می‌شود.

منبع : خبرگزاری مهر