کد مطلب: 82569
 
تاریخ انتشار : سه شنبه ۳ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۱۵
آلوده شدن برخی میوه‌ها، بویژه سبزی‌ها، به آفت‌کش‌ها و سموم کشاورزی، رخدادی انکارناپذیر است و به همین سبب همواره بحث تجمع نیترات و برخی از انواع فلزات سنگین و سمی در محصولات کشاورزی و باغی مطرح بوده است.
روش مصرف صحیح سبزی آلوده به سم آفت کش ها
 
به گزارش ایران خبر، اطلاع از برخی نکات برای مصرف این محصولات باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری می‌شود.

با توجه به روند تولید و برداشت محصولات کشاورزی، اغلب سبزی‌های برگی همچون کاهو، اسفناج، کلم، سبزی‌های غده‌ای همچون پیاز، سیب زمینی، هویج، شلغم، تربچه، و سبزی‌های میوه‌ای نظیر خیار و گوجه فرنگی بیشترین میزان آلودگی را دارند. در این میان میزان ذخیره سازی نیترات در سبزی هایی چون کاهو، چغندر، تربچه، کلم قمری و اسفناج، بیشتر و در هویج، کلم‌پیچ، گل‌کلم و تره‌فرنگی در حد متوسط و در نخود، لوبیا سبز، خیار، سیب‌زمینی، سیر، گوجه‌فرنگی، پیاز و انواع میوه‌ها در کمترین حد است.

هر چه مدت رشد سبزی ها بیشتر و دریافت نور در زمان رشدشان کمتر باشد (همچون سبزیجات گلخانه ای)، نیترات به میزان بیشتری در گیاه ذخیره خواهد شد. براای آنکه روزانه از محصولات کشاورزی دارای میزان کمتری از این نوع آلودگی ها مصرف کنیم رعایت نکاتی هنگام خرید و خوردن سبزیجات ضروری است:
* پوست خیار بویژه خیارهای گلخانه ای را پیش از مصرف جدا کنید و حتی الامکان خیارهای مزرعه ای بخرید و استفاده کنید.
* شناسایی گوجه‌فرنگی‌های آلوده کار آسانی نیست اما انواعی که پس از قاچ کردنشان لکه‌های سفیدرنگی داخل بافتشان دیده شود، نیترات بالاتری دارند و در نتیجه از مصرف آنها باید خودداری کرد.
* از خرید هویج های درشت اجتناب کنید و هویج‌هایی بخرید که نارنجی پررنگند زیرا چنین هویج‌هایی میزان بالاتری آنتی اکسیدان در خود دارند.
* برگ های کهنه سبزی را دور بریزید و از خوردن برگ‌های بیرونی و بویژه مغز سفت و سفید وسط کاهو خودداری کنید.
* بهتر است برگ های اسفناج را خام مصرف کنید و در صورتی که آن را آبپز کرده اید از نگهداری طولانی مدت اسفناج آبپز در یخچال اجتناب کنید. بخصوص لازم است به خاطر داشته باشید که هرگز این نوع سبزی را منجمد و فریز نکنید زیرا فعل و انفعالات شیمیایی که در نقطه انجماد آن ایجاد می شود بر میزان نیترات درون این سبزی می افزاید.
* سبزی ها تا زمانی که تازه باشند به دلیل دارا بودن ویتامین C و آنتی اکسیدان های قوی آلودگی های شیمیایی کمتری را به بافت‌های بدن انتقال می دهند. از این رو لازم است از مصرف میوه ها و سبزیجات کهنه و مانده اجتناب کنید.
* ساده‌ترین راه تشخیص پیاز سالم از پیاز آلوده به نیترات، توجه به قسمت گردن آن است. هر چه گردن پیاز نازک و اندازه آن کوچکتر باشد معلوم می‌شود که میزان نیترات کمتری جذب کرده است. علاوه بر این، به پیازهای جوانه زده یا دارای گردن ضخیم و سایز درشت، کود بیشتری داده شده است.
* سیب‌زمینی‌های درشت، نرم، و انواعی رنگ پوستشان تیره است و آنهایی که به فاصله کوتاهی پس از قاچ زدن سیاه می‌شوند، حاوی درصد بالاتری نیترات هستند.
بهتر است بدانید که آلودگی‌های شیمیایی موجود در میوه‌ها و سبزی‌ها با چند ساعت شست‌وشو یا در اثر پخته شدن از بین نخواهد رفت بلکه چنین اقداماتی تنها می تواند تا حدودی از میزان بار میکروبی محصول بکاهد.
 
منبع : سلامت آنلاین