کد مطلب: 86114
 
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۰ فروردين ۱۳۹۶ ساعت ۰۸:۱۰
نشریه اکونومیست در گزارشی نوشت: دولت روسیه پیش از این امید زیادی به برقراری روابط دوستانه با «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا داشت؛ اما این امید در پی آغاز تحقیقات درباره احتمال مداخله مسکو در انتخابات 2016 آمریکا و تغییر لحن دوستانه ترامپ رنگ باخت و اکنون باور بر این است که دستور حمله هوایی ترامپ به حمص سوریه در 7 آوریل (جمعه صبح) احتمال برقراری ارتباط دوستانه میان این دو قدرت جهانی را به طور کامل از بین برد.
تحلیل روابط مسکو و واشنگتن پس از حمله آمریکا به سوریه
 
به گزارش ایران خبر، نشریه اکونومیست در گزارشی نوشت: دولت روسیه پیش از این امید زیادی به برقراری روابط دوستانه با «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا داشت؛ اما این امید در پی آغاز تحقیقات درباره احتمال مداخله مسکو در انتخابات 2016 آمریکا و تغییر لحن دوستانه ترامپ رنگ باخت و اکنون باور بر این است که دستور حمله هوایی ترامپ به حمص سوریه در 7 آوریل (جمعه صبح) احتمال برقراری ارتباط دوستانه میان این دو قدرت جهانی را به طور کامل از بین برد.
 
«دیمتری پسکوف» سخنگوی رئیس‌جمهور روسیه روز جمعه در این رابطه گفت: «اقدام جدید واشنگتن آسیب شدیدی به روابط آمریکا-روسیه که در حال حاضر نیز در شرایط اسفناکی است وارد می‌کند».
 
نگارنده این گزارش می‌نویسد: پیش‌بینی می‌شد روسیه از این اقدام آمریکا خشمگین شود. کرملین حملات مذکور را «تجاوز به یک کشور مستقل و نقض قوانین بین‌المللی» توصیف کرد. «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه نیز حمله به سوریه را با تجاوز آمریکا به عراق در سال 2003 مقایسه و وزارتخانه متبوعش در واکنش به اقدام متجاوزانه آمریکا در حمص تقاضای تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل را مطرح کرد.
 
از دید مسکو حمله موشکی آمریکا به سوریه نشان می‌دهد که این کشور متخاصم قصد از سرگیری سیاست‌های متجاوزانه خود را دارد (همان سیاست‌هایی که هرج و مرج را برای خاورمیانه به ارمغان آورده است).
 
تلویزیون ملی روسیه روز جمعه در یک برنامه مفصل به تاریخ عملیات نظامی آمریکا در خارج از این کشور پرداخت. در این برنامه عملیات خارجی آمریکا از نیکاراگوئه تا افغانستان، عراق و لیبی پوشش داده شد. در بخشی از این برنامه گفته شد: «آمریکا همواره برای حفظ کنترل و ریاستش بر جهان به مداخله نظامی روی می‌آورد».
 
مسکو اوایل با این تصور که ترامپ طبق وعده‌های انتخاباتی خود نقش آمریکا در سطح جهان را کاهش می‌دهد و ناتو را کوچک می‌کند، علاقمند به برقراری روابط با وی بود. ترامپ در سخنرانی تحلیف خود نیز اعلام کرد: «ما به دنبال تحمیل روش زندگیمان به دیگران نیستیم». همچنین وی در زمان ریاست‌جمهوری باراک اوباما از حمله به سوریه انتقاد می‌کرد؛ اما حمله موشکی اخیر ترامپ اگر مقدمه‌ای برای ایفای نقش گسترده‌تر آمریکا در خاورمیانه باشد، دست‌یافته‌های پوتین در منطقه را تهدید می‌کند.
 
روسیه با اعزام جنگنده و نیروی نظامی به سوریه سعی داشت به همه بفهماند هیچ کس نمی‌تواند بدون در نظر گرفتن منافع روسیه اقدامی جدی در خاورمیانه انجام دهد؛ اما به نظر می‌رسد ترامپ روز جمعه با انجام این حملات این کار را انجام داد.
 
در مقابل، روسیه با تعلیق تفاهمنامه مسکو-واشنگتن که به منظور جلوگیری از برخوردهای تصادفی در حریم هوایی سوریه در نظر گرفته شده بود، خشم خود از حمله آمریکا به حمص را نشان داد. وزارت دفاع روسیه نیز اعلام کرد سامانه پدافند هوایی سوریه را برای جلوگیری از تکرار حملات به زیرساخت‌های آن تقویت می‌کند.
 
در ادامه گزارش اکونومیست آمده است: حال ممکن است متحدان سوری و ایرانی مسکو نیز به نمایش قدرت خود در منطقه بپردازند. البته آنچه مشخص است این است که تاکنون لفاظی‌های شدید روسیه در حد کلام باقی مانده است. با این حال، «دمیتری ترنین» رئیس «مرکز کارنگی مسکو» معتقد است: «آنهایی که از تبانی مسکو و واشنگتن در دوره ترامپ می‌ترسیدند حالا باید از برخورد آنها با یکدیگر بترسند».
 
در چنین شرایطی، گام بعدی روسیه به چگونگی شکل‌گیری سیاست ترامپ بستگی دارد. پرسش مهمی که در اینجا مطرح می‌شود این است که آیا واشنگتن فقط همین یکبار چنین اقدامی را انجام داد یا اینکه یک تغییر راهبردی در موضع خود در سوریه ایجاد کرده است؟
 
در حال حاضر نگاه‌ها به نتایج سفر «رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه آمریکا به مسکو است. زمانیکه تیلرسون رئیس شرکت نفت و گاز «اکسان موبیل» بود با پوتین روابط دوستانه‌ای داشت ولی ملاقات آنها در هفته آینده به هیچ وجه صمیمانه نخواهد بود.