کد مطلب: 87211
 
تاریخ انتشار : شنبه ۲ ارديبهشت ۱۳۹۶ ساعت ۱۴:۴۰
شورای نگهبان در پایان مهلت پنج‌روزه‌اش فهرست کاندیدای‌های احرازصلاحیت‌شده‌ را اعلام کرد، به این ترتیب از هزارو ٦٣٦ داوطلب حضور در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری، شش نفر مجوز حضور در رقابت‌ها را دریافت کردند.
 

به گزارش ایران خبر،براساس ابلاغیه شورای نگهبان به وزارت کشور، حسن روحانی، اسحاق جهانگیری‌شاه‌کوهی، سیدابراهیم رئیس‌الساداتی مشهور به ابراهیم رئیسی، محمدباقر قالیباف، مصطفی هاشمی‌طبا و مصطفی آقامیرسلیم، شش کاندیدایی هستند که از فیلتر نظارت استصوابی شورای نگهبان عبور کردند تا میدان‌دار رقابت‌های کارزار انتخابات ٢٩ اردیبهشت پیشِ‌رو شوند.این نخستین‌بار- دست‌کم در چهار دوره انتخابات ریاست‌جمهوری- است که شورای نگهبان بدون تمدید دوره پنج‌روزه نخست فرصت احراز صلاحیت‌ها، در اقدامی کم‌سابقه اسامی کاندیدا‌های تأیید‌صلاحیت‌شده را اعلام کرده است. شورای نگهبان براساس قانون می‌تواند روند پنج‌روزه بررسی احراز صلاحیت کاندیداهای ریاست‌جمهوری را برای پنج روز دوم تمدید کند.روند احزار صلاحیت‌ کاندیداهای انتخابات ریاست‌جمهوری همواره از جمله موارد خبرساز  انتخابات است که البته در این دوره نیز استمرار یافته است. عدم احراز صلاحیت محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌ دولت‌های نهم و دهم و حمید بقایی، معاون اجرائی پرحاشیه او، از جمله موارد خبرساز گزارش پنجشنبه‌شب شورای نگهبان بود. رد صلاحیت احمدی‌نژاد و بقایی، شوک خبری برای این جریان بود که در رسانه‌های داخلی و خارجی بازتاب گسترده‌ای یافت و واکنش‌ها به آن همچنان ادامه دارد.در کنار رد صلاحیت احمدی‌نژاد و بقایی که به دست راست او شهره شده بود، فهرستی ٢٢نفره از مقامات اجرائی و نامداران عالم سیاست هم بودند که موفق نشدند از صافی احراز صلاحیت شورای نگهبان عبور کنند. محمد هاشمی‌رفسنجانی، محسن رهامی، مسعود زریبافان، علیرضا زاکانی، محسن غرویان، محمدعلی پورمختار، محمد غرضی، مصطفی کواکبیان، مهدی کلهر، حسن بیادی، حمیدرضا حاجی‌بابایی، عبدالحسین مقتدایی و... از جمله چهره‌های سیاسی-اجرائی هستند که شورای نگهبان به احراز صلاحیت آنها رأی نداد. از فهرست ٢٨نفره چهره‌های سیاسی، هیچ‌یک از احرازصلاحیت‌شده‌ها کوچک‌ترین نزدیکی‌ای با جریان احمدی‌نژاد ندارند. نکته دیگر اینکه برخی چهره‌ها از جمله محمد غرضی در حالی از حضور در رقابت‌ها بازماند که شورای نگهبان در انتخابات ریاست‌جمهوری ٩٢ به احراز صلاحیت او رأی داده بود.
شورای نگهبان چگونه صلاحیت‌ها را بررسی می‌کند؟
شورای نگهبان ١٢ عضو دارد که شش عضو از این ١٢ نفر فقهایی هستند که با حکم مقام معظم رهبری عزل و نصب می‌شوند و شش عضو دیگر حقوق‌دان‌ هستند. دبیری شورای نگهبان بالاترین مقام رسمی این شوراست و ٣٧ سالی می‌شود که به احمد جنتی سپرده شده. محمد مؤمن، مهدی شب‌زنده‌دار جهرمی، هاشمی‌شاهرودی، محمدرضا مدرسی‌یزدی، محمد یزدی و احمد جنتی، شش فقیه شورا و نجات‌الله ابراهیمیان، سام سوادکوهی‌فر، محسن اسماعیلی، محمدرضا علیزاده، سیدفضل‌الله موسوی و عباسعلی کدخدایی، شش حقوق‌دان شورای نگهبان هستند.بنا به روال کار مرسوم شورای نگهبان، روند احراز صلاحیت‌ها به این ترتیب است که ابتدا برای هر کاندیدا یک پرونده تشکیل می‌شود، پرونده‌ای که استعلاماتی از وزارت اطلاعات، دستگاه‌های امنیتی، اداره کل انتخابات شورای نگهبان و قوه‌ قضائیه را شامل می‌شود. در این مرحله این دستگاه‌های اجرائی، امنیتی و اطلاعاتی باید در تکمیل جزئیات پرونده‌های تشکیل‌شده کاندیداها با شورای نگهبان همکاری کنند. وقتی پرونده کاندیدایی برای رأی‌گیری روی میز رفت، اگر بتواند اکثریت آرای اعضای شورای نگهبان یعنی هفت رأی از ١٢ رأی را کسب کند، صلاحیت آن نامزد تأیید‌شده محسوب می‌شود و در فهرست احراز صلاحیت شورای نگهبان قرار خواهد گرفت.به‌هرروی شورای نگهبان به شش کاندیدای یادشده مجوز حضور در عرصه رقابت‌ها را داده است و این شش نفر با عبور از فیلتر شورای نگهبان از این پس اجازه دارند تبلیغات انتخاباتی‌شان را آغاز و حداکثر تا پایان روز بیست‌وهفتم اردیبهشت ادامه دهند.
٦ کاندیدا  در  یک  فریم
در رقابت‌های پیشِ‌روی این ماراتن سیاسی از یک سو حسن روحانی و اسحاق جهانگیری، معاون اولش، در میدان رقابت‌ها خواهند بود و به‌عنوان کاندیداهای ائتلاف اصلاح‌طلبان و اعتدالگرایان از میراث هشت‌ساله دولت‌های نهم و دهم سخن خواهند گفت و از دشواری‌هایی که در چهار سال گذشته دوشادوش هم- به‌عنوان رئیس‌جمهور و معاون‌اول رئیس‌جمهور- برای هموارکردن و رفع مشکلات اداره کشور تحمل کرده‌اند، سخن خواهند گفت.روحانی که ریاست‌جمهوری را بر عهده دارد، چهره‌ای شناخته‌شده است. دبیری شورای عالی امنیت ملی و رئیس تیم هسته‌ای و مذاکره‌کننده ارشد ایران، رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک، عضویت در مجلس خبرگان از جمله تجارب اجرائی- مدیریتی حسن روحانی است.اسحاق جهانگیری، معاون‌اول رئیس‌جمهور نیز کارنامه پُر‌عنوانی دارد؛ او که از مؤسسان حزب کارگزاران سازندگی و عضو هیئت علمی بنیاد باران است، نمایندگی در ادوار دوم و سوم مجلس شورای اسلامی، استانداری استان اصفهان و وزارت صنایع و معادن در دولت اصلاحات از جمله سمت‌های جهانگیری است.در سوی دیگر میدان هم ابراهیم رئیسی، تولیت آستان قدس رضوی و محمدباقر قالیباف شهردار تهران در مقام نامزدهای مورد حمایت جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی (جمنا) حضور دارند که به مصاف روحانی و جهانگیری می‌روند، آنها در این رقابت‌ها از کاستی‌های کارنامه دولت سخن خواهند گفت و برنامه‌شان برای مجاب‌کردن پشتوانه اجتماعی‌شان به رأی‌دادن، نقد دولت یازدهم خواهد بود.ابراهیم رئیسی عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز است و در کارنامه کاری‌اش عناوینی چون دادستانی کل کشور، دادستانی کرج و همدان، دادستانی ویژه روحانیت و عضویت در مجلس خبرگان دیده می‌شود. محمدباقر قالیباف ١٢ سالی می‌شود که شهردار تهران است و پیش از آن فرمانده انتظامی و  نیز از فرماندهان سپاه پاسداران بوده است. او تمایل زیادی برای حضور در رقابت‌های ریاست‌جمهوری از خود نشان داده است، کما اینکه با احراز صلاحیتش در این دوره از رقابت‌ها برای سومین دوره راهی کارزار رقابت‌های ریاست جمهوری می‌شود. او پیش‌تر در انتخابات ریاست جمهوریسال ٨٤ و ٩٢ هم رسما به میدان آمده بود و در سال ٨٨ هم برای حضور در رقابت‌ها ابراز تمایل کرده بود اما فرصت حضور به دست نیاورد.
مصطفی میرسلیم که به نمایندگی از حزب مؤتلفه اسلامی به میدان آمده و اعلام کرده به نفع هیچ جریان یا ائتلافی کناره‌گیری نمی‌کند دیگر بازیگر این ماراتن خواهد بود. میرسلیم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دوم هاشمی‌رفسنجانی بود. میرسلیم سه سال هم معاونت سیاسی اجتماعی وزیر کشور را برعهده داشت. او که در اوایل دهه ٦٠ از اعضای حزب جمهوری اسلامی بود به پیشنهاد رئیس‌جمهور وقت برای نخست‌وزیری به مجلس معرفی شد؛ اما مجلس اول شورای اسلامی با نخست‌وزیری او موافقت نکرد.مصطفی هاشمی‌طبا هم که از چهره‌های اصلاح‌طلب محسوب می‌شود دیگر کاندیدای رقابت‌های پیش‌رو است، او در دولت‌های محمدجواد باهنر و میرحسین موسوی وزیر صنایع بود. او همچنین در دولت دوم هاشمی‌رفسنجانی و دولت اول اصلاحات، رئیس سازمان تربیت بدنی بود. هاشمی‌طبا در هشتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری هم که خرداد ٨٠ برگزار شد به عرصه رقابت‌ها آمد.به هر روی میدان‌داران رقابت‌های دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری مشخص و دو روزی می‌شود که رسما وارد گود شده‌اند. حال باید منتظر ماند و دید برگ انتخابات در ٢٩ اردیبهشت به نفع کدام جریان یا ائتلاف رقم خواهد خورد.

منبع : شرق