کد مطلب: 89732
 
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۲:۴۱
به عقیده کارشناسان، در شرایط حساس کنونی برای "دونالد ترامپ" بسیار مهم است بتواند اعتماد شرکای کلیدی آمریکا در منطقه مهم و راهبردی خاورمیانه را جلب کند.
 

به گزارش ایران خبر، روزنامه اینترنتی «آر. ب. کا» در تحلیلی می نویسد:  "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا نخستین سفر دوره‌ای خود که هشت روز بطول خواهد انجامید، را از عربستان سعودی و اسرائیل (فلسطین اشغالی) آغاز کرده است. در جریان سفر به ریاض، یکی از بزرگترین توافقات نظامی-تدافعی بین آمریکا و عربستان به ارزش بیش از ۱۱۰ میلیارد دلار به امضاء رسید. انتخاب عربستان، گویای اهمیت این کشور پادشاهی برای تحقق سیاستهای آمریکا در منطقه خاورمیانه است.  

ترامپ در سفر خود به ریاض، علاوه بر دیدار با "سلمان بن عبدالعزیز" پادشاه عربستان، در نشست سران کشورهای عربی نیز سخنرانی کرد و در سخنان خویش از رهبران کشورهای عرب خواست تا در مبارزه با تروریسم مشارکت داشته باشند و منتظر نباشند تا آمریکا بر افراطگرایی اسلامی غلبه کند.  

قراردادی نظامی علیه مردم یمن

البته مهمترین نتیجه سفر ترامپ به عربستان سعودی را باید انعقاد قرارداد فروش تسلیحات نظامی به ارزش ۳۵۰ میلیارد دلار و در مجموع توافقنامه تدافعی به ارزش ۱۱۰ میلیارد دلار، دانست.

روز شنبه، ۲۰ ماه مه، همزمان با حضور رئیس جمهوری آمریکا در ریاض، هزاران تن از مردم صنعا، پایتخت یمن، به نشانه اعتراض به سفر ترامپ به عربستان و انعقاد قرارداد نظامی با این کشور، به تظاهرات پرداختند. در مناقشه نظامی که از سال ۲۰۱۵ تاکنون در یمن ادامه دارد، عربستان سعودی در راس ائتلافی عربی، به حمایت از دولت برکنار شده در این کشور، عملیات نظامی گسترده ای را آغاز کرده که در جریان آن هزاران نفر از شهروندان غیرنظامی یمنی کشته شده و مردم این کشور در نتیجه محاصره و تحریمهای همه جانبه، در بدترین شرایط ممکن زندگی می کنند.

دولت "باراک اوباما" رئیس جمهوری سابق آمریکا به همین دلیل هم ارسال تسلیحات مدرن به عربستان را متوقف کرده بود، چرا که این نگرانی وجود داشت که از این سلاحها برای کشتار مردم یمن استفاده شود. ولی قرارداد جدید نظامی بین آمریکا و عربستان که ترامپ آن را امضاء کرده، شامل تسلیحات نظامی فوق مدرن و حتی کشتیهای جنگی می شود. البته بهانه فروش این تسلیحات به عربستان، بازدارندگی نفوذ روزافزون ایران در منطقه خلیج فارس و دریای سرخ اعلام شده است. ولی بدون تردید این سلاحها در عملیات نظامی عربستان در یمن مورد استفاده قرار خواهند گرفت.    

عربستان، شریکی کلیدی در منطقه‌ای کلیدی  

"ایوان تیموفیف" مدیر برنامه ای شورای امور بین الملل روسیه به روزنامه «آر. ب. کا» گفته است: «چه از لحاظ تجاری و چه از نظر سیاسی، عربستان سعودی یکی از شرکای کلیدی آمریکا در منطقه بسیار مهم و راهبردی خاورمیانه تلقی می شود. برای اینکه این کشور یکی از بزرگترین صادرکنندگان نفت به آمریکاست و بازار مهمی برای صنایع نظامی آمریکا نیز محسوب می شود که واشنگتن نباید آن را از دست بدهد. »

"ماکسیم سوچوف" کارشناس شورای امور بین الملل روسیه نیز معتقد است: «در حال حاضر برای دونالد ترامپ بسیار مهم است که اعتماد شرکای کلیدی خود در خاورمیانه را بدست آورد. دقیقا به همین دلیل هم عربستان سعودی و اسرائیل که طی چند سال گذشته بشدت نگران سیاستهای باراک اوباما در منطقه بودند، بعنوان اهداف سفر ترامپ به خاورمیانه انتخاب شده اند. دیگر دلیل سفر ترامپ به ریاض و تل آویو، تلاش برای هماهنگی مواضع متحدین خویش در منطقه علیه جمهوری اسلامی ایران است. »

به گفته وی، تصادفی نیست که سفر ترامپ به عربستان همزمان با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران، صورت گرفته است و این مسئله را می توان ارسال علامت مشخصی برای مقامات تهران ارزیابی کرد.  

آیا ترامپ اولویت‌ها در سیاست خارجی خود را مشخص کرده است؟

"رابرت لگولد" استاد دانشگاه کلمبیای آمریکا نیز به این روزنامه گفته است: «مهمترین چالشهای امنیت ملی برای ایالات متحده همواره از منطقه خاورمیانه نشأت گرفته است و جای تعجب ندارد که ترامپ نخستین سفر خارجی خود را از این منطقه آغاز کرده و با متحدین اصلی خویش، یعنی سران عربستان و اسرائیل دیدار و گفتگو می کند. البته نباید از نظر دور داشت که جنجالهای سیاسی داخلی اخیر در آمریکا و اتهامات وارده به ترامپ در خصوص «ارتباط با کرملین» و جنجال بر سر  برکنار کردن "جیمز کومی" از ریاست سازمان اف بی آی، شرایط نامساعدی را برای نخستین سفر خارجی رئیس جمهوری آمریکا بوجود آورده است. »

"استیون پایفر" سفیر سابق آمریکا در اوکراین و کارشناس موسسه بروکلین نیز به این روزنامه گفته است: «نخستین سفر دونالد ترامپ باید اولویتهای اصلی سیاست خارجی وی را نشان دهد. این در حالی است که برنامه سیاست خارجی دولت وی تاکنون هم بطور دقیق مشخص نشده و او باید تلاش بیشتری برای شکل گیری این سیاست از خود نشان دهد. به همین دلیل اهداف درنظر گرفته شده در نخستین سفر خارجی وی، می تواند تا حدودی خط مشی سیاست خارجی ترامپ را روشن سازد. ولی مشکل اینجاست که او دارای شخصیت خاصی بوده و بسرعت ممکن است مواضع خویش را تغییر دهد. »

منبع : تسنیم