کد مطلب: 92841
 
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۵ تير ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۴۶
مقامات ایران به طور قابل توجهی در پاسخ هایشان به بحران قطر با محدودیت مواجه بودند و دلیل خوبی برای آن از دید تحلیل گران وجود دارد. نه تنها این بحران مورد استقبال ایران قرار گرفته بلکه این کشور باید از اینکه چنین اتفاقی روز به روز دامن هدار تر میشود خوشحال باشد.
چرا ایران باید از بحران قطر خوشحال باشد؟
 
به گزارش ايران خبر، نیویورک تایمز نوشت: عربستان، بحرین، مصر و امارات روابط تجاری ودیپلماتیکشان را اوایل ماه با قطر قطع کرده اند و دلیل آن را حمایت قطر از گروه های تروریستی و رابطه بسیار نزدیک این کشور با ایران اعلام کرده اند.

آنها در ادامه فهرستی 13 ماده ای از درخواست هایشان از قطر را منتشر کرده اند که قطر این درخواست ها را منافی اصل استقلال بر حاکمیت و حق تعیین سرنوشت خود می داند. روز شنبه این کشورها مهلت نهایی پاسخ به این درخواست هایشان را برای 48 ساعت تمدید کردند.

از نظر مسئولان در تهران رویارویی میان کشورهای متحد خلیج فارس در شرابطی که همه کشورهای اهل تسنن منطقه علیه ایران در دیدارشان با ترامپ در ریاض موضع گیری علنی کرده اند خوشایند است.

به گفته یک روزنامه نگار ایرانی، آنها خواستار تضعیف ایران هستند اما امروز خودشان خودشان را باخته اند.
در شرایطی که ایران و قطر یکی از بزرگترین میادین گازی جهان را با هم به اشتراک گذاشته اند و دو کشور روابط دیپلماتیک با هعم دارند اما قطر هیچ ارزش استراتژیکی برای ایران ندارد.

بعد از دیدار سران کشورهای عربی با ترامپ تهران خود را برای رویارویی با یک جبهه متحد نظامی دارای ثروت متشکل از کشورهای خلیج فارس که آماده منزوی کردن تهران با حمایت های آمریکا بودند آماده کرده بود. عربستان 100 میلیارد دلار اسلحه از آمریکا خریده بود و با ترامپ اتحاد مستحکمی را علیه تهران بسته بود.
آمریکا، عرستان و اسرائیل، ایران را منبع اصلی بی ثباتی در منطقه می دانند. 

مسیر اعمال فشار به ایران از سوی رقیب منطقه ای این کشور یعنی عربستان سعودی که ورژن متفاوتی از اسلام را تبلیغ میکند باز شده بود.

در این شرایط ناگهان درگیری میان کشورهای اهل تسنن آغاز شد.

یک گزارش در رسانه های قطر از قول امیر قطر منتشر شد که در آن امیر قطر از ایران خمایت کرده و گفته اخواستار تنش زدایی با ایران است.عربستان و امارات به سرعت به این اظهارات واکنش نشان دادند و روابطشان را با این کشور غنی از نفت قطع کردند . یکی از بند های درخواست 13 ماده آنها از قطر پذیرش همه مفاد درخواست هاست و حتی این فهرست پوشیدن لباس بارسلونا را که اسپانسر آن قطر ایرویوز هست برای شهروندانشان ممنوع اعلام کردند.

یکی از این درخواست ها این است که قطر پایگاه نظامی ترکیه را که یکی از اعضای ناتو و متحد عربستان در سوریه است را ببندد. در عوض یک ناتوی عربی تشکیل دهند. به گفته حمید رضا ترقی تحلیل گر سیاسی در ایران در نهایت تنها آمریکایی ها از این وضعیت سود می برند و میتوانند سلاح هایشان را به کشورهای دیگر بفروشند.

اما حتی در آنجا رویارویی کشورهای خلیج فارس باعث استرس وارد شدن در پنتاگون بوده که خارج از پایگاهشان در قطر در پایگاهی در سوریه مشغول اجرای غملیات هستند.

به گفته یک تحلیل گر، این وضعیت آشنایی برای ایران است که رقابت باعربستان ودیگر کشورهای عربی را به معنای صبر کردن برای زمانی که سعودی در نهایت به پای خودش شلیک کند است.

این استراتژی در شرایطی که محمد بن سلمان روی کار آمده اهمیت بیشتری پیدا کرده است. او اخیرا به عنوان ولیعهد اعلام شد.

بن سلمان پیشنهاد توسعه دیپلماتیک را در کشور داده است و مبتکر جنگ با یمن بوده است. این مستله به بوته فراموشی سپرده شده ولی پدرش تیتر یک خبرگزاری های خارجی هاست.امروز ولیعهد جوان پشت پرده اقدامات علیه قطر است. 

در این سالها ایران ترجیج داده که مسیر طولانی و اهسته را برای پیروزی انتخاب کند، مسیری که با صبر همراه است.
برای مثال زمانی که اسد توسط نیروهای مورد حمایت عربستان مورد تهدید قرار گرفت تهران به سرعت صد ها و امروز هزاران نیرو را به میادین جنگ فرستاد. این نیروها از گروه های مختلف تشکیل شده بود. از سربازان لبنان گرفته تا شبه نظامیان شیعه و حزب الله  و شبه نظامیان شیعه عراق و افغان ها.
 
حسین شیخ  الاسلام مشاور وزیر خارجه ایران گفت: منافع ما در شرایطی که جنگی در کار نباشد بیشتر تامین می شود. ما سعی داریم منطقی و عاقلانه قدم برداریم چرا که معارضان در منطقه جوان هستند  و بی منطق و این بیمنطقی و بی تجربگی در رویکرد های آنها در قبال قطر کاملا مشهود است.
 
حمید رضا ترقی نیز می گوید: همین که زمانی که دشمتان شما در جنگ هستند بنشینید و تماشا کنید مزایای در بر دارد. وضعیت مانند زمانی است که کویت مورد حمله صدام قرار گرفت. دشمن ما حرکتی برای تضعیف خودذش کرده بود.
 
تنها چیزی که ایران در این مورد انجام داد باز کردن حریم هوایی اش بود، در شرابطی که صدام حسین پناهگاه امنی برای جنگنده هایش در زمان حمله آمریکا به این کشور نیاز داشت. او 100 جنگنده را به حریم ایران روانه کرد و ایران گفت ممنون و هیچ وقت این جنگنده ها را به صدام پس نداد.
 
 ترقی گفت: ما بی طرف و خنثی ماندیم و پیروز شدیم.