کد مطلب: 94552
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۱ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۲۸
در فرهنگ ایرانی پیری واژه‎ای ناخوشایند نیست بلکه نماد کمال و فرزانگی است. سالمندی دوران پختگی و ورزیدگی و زمانی برای رسیدن به خویشتن خویش است. به بیانی می‎توان آن را دوره‎ای موثر و بااهمیت به شمار آورد. اما این حقیقت را نیز باید پذیرفت که به خصوص در این دوره که با رشد صعودی سالمندی مواجهیم و همزمان با این پدیده باید شرایط بهداشتی، معاش و سایر شاخص‎ها بهبود یابند تا در نهایت امید به زندگی در این افراد افزایش یابد.
 

به گزارش ایران خبر، در هر استان شورایی تحت عنوان ساماندهی امور سالمندان تشکیل شده که در چند کمیته مسائل مربوط به این قشر از جامعه را پیگیری کرده و برای بهبود وضعیت اقداماتی انجام می‎دهند. تا به حال کارهایی انجام شده و در خیلی موارد نیز با کمال تاسف کوتاهی‎هایی هست که نیاز به بررسی بیشتری دارد. زنگ خطر پیری لرستان به صدا درآمده و فرصتی برای درنگ نیست.

اسد عبدالهی، فرماندار خرم‌آباد در این باره گفت: جامعه از ساختار سنتی حرکت کرده و در حال گذار است و با توجه به روند کنترل جمعیت، به سمت پیری پیش می‌رویم. این جامعه نیاز به خدمات‌دهی ویژه دارد و ساختارهای فعلی پاسخگو نیست که باید مشکل آنها برطرف شود. باید بین تأمین مواد غذایی، مسکن و پوشاک سالمندان تعادلی برقرار شود و در این رابطه کمیته مناسب‌سازی با مدیریت معاون عمرانی اقدامات خوبی انجام داده است.

محمدی‌نژاد، فرماندار ازنا نیز می‌گوید: در چندین روستای شهرستان که بازدید کردیم همگی افراد پیر بالای 60 و 70 سال هستند و در شهرها نیز این موضوع در حال نمود است. در حوزه سخت‌افزاری باید مسکن و شهرسازی پای کار بیایند و مکان‌هایی که احتمال حضور سالمندان بیشتر است مناسب‌سازی شوند.

وی از شناسایی 127 نقطه در ازنا که نیاز به اصلاح دارند خبر داد و افزود: طرح شهر دوستدار سالمند نیز ایده خوبی است که امیدواریم هر چه سریعتر پیگیری شود.

محمدخانی، معاون شهرداری خرم‌آباد نیز از برداشت موانع بر سر راه سالمندان و مناسب‌سازی پیاده‌روها خبر داد و گفت: در بحث عابربانک‌ها نیز به تمامی بانک‌ها اخطار داده شده که دسترسی به آنها را برای سالمندان و معلولین تسهیل کنند.

وی با بیان اینکه ماده 55 به ما اختیار برخورد با این دستگاه‌ها داده است، اظهار کرد: به ساختمان‌هایی که راه پله آنها در پیاده‌روهاست هشدارهای لازم داده شده و عقب‌نشینی‌هایی نیز داشته‌اند. در گذشته این حساسیت‌ها نبود اما حال به شدت پیگیر هستیم.

علی علیخانی، مدیرکل راه و شهرسازی لرستان نیز گفت: در کمیته عمران اقدامات خوبی در راستای مناسب‌سازی شهر انجام شده کما اینکه توانستیم رتبه ملی را در این رابطه کسب کنیم. هم اکنون مشکل خاصی در شهر خرم‌آباد نداریم اما باید کارهای بیشتری انجام شود.

وی با بیان اینکه ضوابط اجرایی عابربانک‌ها برعهده شهرداری است، ادامه داد: اگر تخلفی وجود دارد باید بیان کنند تا رفع شود.

مدیرکل راه و شهرسازی لرستان از تخریب 48 مورد ساخت و ساز که سد راه بودند خبر داد و گفت: در جاهایی که عقب‌نشینی پله داشتیم به صورت مارپیچ انجام شده است.

اسدالله حیدری، مدیرکل بهزیستی لرستان نیز اظهار کرد: سالمندی یکی از شاخص‌های رو به رشد جامعه است و هر چه این شاخص بالاتر باشد نشان از بالا رفتن سطح رفاهی جامعه، بهداشت، آگاهی مردم و تغییر سبک زندگی است.

وی با بیان اینکه ترکیب جمعیتی استان با سرعت به سمت پیری پیش می‌رود، افزود: باید در شورای ساماندهی امور سالمندان این موضوع پیگیری شود تا ضمن جلوگیری از رده خارج شدن این قشر بتوان آنان را به عنوان مولد جایگزین جوانانی که کار می‌کنند، درنظر گرفت.

حیدری با بیان اینکه متأسفانه در استان جایی برای تمرکز و گرفتن آمار سالمندان نیست، گفت: با وجود اینکه شورای ساماندهی در آبان ماه سال گذشته تشکیل شده هنوز بانک اطلاعات جامعی از تعداد سالمندان استان نداریم.

مدیرکل بهزیستی جمعیت استان را براساس سرشماری سال گذشته یک میلیون و 760 هزار و 649 نفر اعلام کرد و افزود: از این تعداد حدود 179 هزار و 965 نفر بالای 60 سال بوده که طبق این آمار حدود 10.2 درصد جمعیت استان سالمند هستند. جمعیت سالمند استان رشدی غیرمتعارف داشته و رشد صد ساله را در 45 سال داشته‌ایم که اگر برنامه‌های بهداشتی و رفاهی برای آنان تدوین نشود در آینده با چالش بزرگی روبرو خواهیم شد.

حیدری با بیان اینکه شاخص پیری شاخصی منفی نیست، گفت: هم اکنون نزدیک به میانگین کشوری هستیم که البته مردان چند سال کمتر هستند. میانگین امید به زندگی در دنیا 80 سال بوده که در ایران 73 سال است. همچنین این آمار در استان برای مردان 71 و زنان 73 است.

مدیرکل بهزیستی لرستان، پیرترین شهر استان را بروجرد با 12.8 درصد و جوان‌ترین کوهدشت را با 4.1 درصد عنوان کرد و افزود: براساس منابع جهانی هر کشوری که 12 درصد جمعیت آن بالای 60 درصد سن داشته باشد پدیده سالمندی در آن رخ داده است. همچنین در پنج سال گذشته در استان 6000 نفر زاد و ولد داشته‌ایم و رشد جمعیت 0.36 درصد بوده که اتفاق بدی است.

حیدری با بیان اینکه طی این پنج سال رشد سالمندی 2.6 درصد بوده است، گفت: قرار است در چهار شهرستانی که بیشترین تعداد سالمندان را دارند مراکز فرزانگان ایجاد شود که در این راستا دستگاه‌های فرهنگی ازجمله صداوسیما و رسانه‌ها در جهت فرهنگ‌سازی پدیده سالمندی باید پای کار بیایند.

خدانظر دریکوند، مدیرکل آموزش و پرورش لرستان نیز در رابطه با عملکرد کمیته آموزش و پرورش شورای ساماندهی امور سالمندان اظهار کرد: تا به حال نمی‌دانستیم اینطور کمیته‌ای وجود دارد و برای همین کاری انجام نداده‌ایم. با دعوت به جلسه شورای ساماندهی سالمندان متوجه شدیم که مسئولیت این کمیته برعهده آموزش و پرورش است و تا به حال در جریان نبوده‌ایم. علت این بی‌اطلاعی و نرسیدن مکاتبات را پیگیری خواهیم کرد.

علی آشتاب، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان نیز گفت: کمیته رفاهی و درمانی با عضویت صندوق بازنشستگان، مدیریت و درمان تأمین اجتماعی، کمیته امداد امام خمینی(ره) و اداره کار به صورت جدی در راستای پر کردن اوقات فراغت سالمندان فعالیت می‌کند.

وی با اشاره به اقدامات انجام شده در راستای رفاه سالمندان اظهار کرد: تأمین و تجهیز مراکز و پارک‌ها به وسایل ویژه سالمندان و اعزام سالمندان به سفرهای زیارتی ازجمله اقدامات انجام شده در این کمیته است. همچنین 120 سالمند به عتبات عالیات و 80 نفر به مشهد مقدس با نصف قیمت و هزینه سفر اعزام شدند.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان با اشاره به احداث خانه امید در شهر خرم‌آباد اظهار کرد: در کنار پارک ملت، زمینی به این موضوع اختصاص یافت که متأسفانه به واسطه اینکه زمین نامناسب بود این پروژه انجام نشد. اعتبار این خانه تأمین شده و منتظریم شهرداری زمین قابل دسترس برای سالمندان ما مشخص کند که طرح اجرایی شود.

آشتاب با بیان اینکه خانه امید سال‌هاست که به عنوان مطالبه مردم راکد مانده است، گفت: همچنین مشکل سبد کالا و یارانه سالمندانی که قطع شده بود برطرف شده است.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان، ارتقای شرایط درمانی سالمندان را از دیگر اقدامات برشمرد و افزود: همچنین همراهان بیماران سالمند در بیمارستان تأمین اجتماعی به صورت رایگان سرویس‌دهی می‌شوند و در رابطه با موضوع هتلینگ آنها کارهای خوبی انجام شده است.

هوشنگ بازوند، استاندار لرستان نیز اظهار کرد: در رابطه با موضوع سالمندان دو بحث رشد شاخص سالمندی و آسیب‌شناسی آن باید مدنظر قرار گیرد. باید آسیب‌شناسی کرد و مشخص شود که چرا جمعیت رو به سالمندی پیش‌می‌رود و در مقابل رشد جمعیت نداریم. حتی این موضوع باید در جلسه فرهنگ عمومی نیز پیگیری شود چراکه روند خوبی نیست و جمعیت بالای 60 سال نمی‌تواند کار کنند.

وی در رابطه با احداث خانه امید در استان گفت: مجوز ساخت دو خانه در شهرهای خرم‌آباد و بروجرد گرفته شده و شهرداری خرم ‎ آباد مصوبه را از شورای شهر اخذ کرده اما هنوز این مجوز کمیسیون ماده پنج ندارد.

استاندار لرستان با بیان اینکه در بروجرد نیز تا به حال اقدامی انجام نشده است، ادامه داد: برای ساخت خانه امید خرم‌آباد زمین کنار پارک معلم درنظر گرفته شده بود که مانع از ساخت آن شدند. باید از این حرکات افراطی‌گری بپرهیزیم. پارک موظف است خدماتی را به افراد ارائه دهد و این‌گونه رفتارها توجیهی ندارد.

وی یادآور شد: قبل از انقلاب پارک‌ها دارای کتابخانه بودند و افراد در کنار رفت و آمد و ماندن در پارک از این کتابخانه‌ها نیز استفاده می‌کردند. چه ایرادی دارد که در پارک خدماتی از جمله آموزشی و اینترنت نیز ارائه شود.

بازوند گفت: کسانی که مانع از ارائه این خدمات در پارک‌ها می‌شوند به علت بی‌اطلاعی آنان از وظیفه اصلی پارک‌هاست. روزانه بین 200 تا 300 سالمند در پارک‌ها حضور دارند که نمی‌توان به آنها خدمتی ارائه کرد. آیا ترجیح می‌دهید که این افراد با پهن کردن یک روزنامه در کنار جدول بنشینند؟ کما اینکه اخیراً با نصب نرده کنار جدول‌ها این مکان‌ها نیز از آنان گرفته شده است.

استاندار لرستان از اختصاص 50 میلیون تومان برای احداث کانکس ویژه خدمات‌دهی به سالمندان در خرم‌آباد خبر داد و افزود: در صورت ساخت خانه مهر طی مرحله بعد این کانکس توسط شهرداری برداشته می‌شود. همچنین در شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان مصوب می‌کنیم که هر دستگاهی که اعتبارات عمرانی دارد از آن برای مناسب‌سازی اداره لحاظ شود مگر اینکه این کار از قبل انجام شده باشد.

بازوند اظهار کرد: شهرداری‌های خرم‌آباد، بروجرد، الیگودرز و ازنا نیز موظفند برنامه خود را برای شهر دوستدار سالمند ارائه دهند کما اینکه در خرم‌آباد و ازنا تا به حال اقدامات خوبی انجام شده است.

بپذیریم که سالخوردگی یک موفقیت بهداشتی بوده و هست و اما نباید بگذاریم به چالش روز تبدیل شود.می‎توان با اقداماتی هر چند کوچک این موضوع را ساماندهی کرد. پس نباید زمان را از دست داد چراکه وقت طلاست.

منبع : ایسنا