کد مطلب: 97754
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۹ شهريور ۱۳۹۶ ساعت ۱۸:۴۰
بیش از ۹۰ درصد زعفران در سرزمینی تولید می‌شود که این روزها درگیر واردات زعفران قلابی است به طوری‌که این واردات از ابتدای سال تاکنون افزایش قابل توجهی داشته است.
 
به گزارش ایران خبر، در حال‌حاضر بزرگترین تولیدکننده زعفران جهان، ایران است به طوری‌که بیش از ۹۰ درصد این محصول در ایران تولید نمی‌شود. در حالی ایران در حوزه زعفران جایگاه ویژه‌ای نسبت به سایر تولیدکنندگان زعفران دارد اما متاسفانه این  روزها شاهد اتفاقات ناخوشایندی در این زمینه هستیم. خبرها حاکی از آن است که در پنج ماهه اول امسال واردات روغن دانه آفتابگردان، روغن گلرنگ یا زعفران کاذب بیش از ۲۱۸ درصد افزایش یافته است.
 
گفتنی‌است که گلرنگ گیاهی است رنگی که در زبان فارسی به آن زعفران کاذب یا گل زردک گویند که از نظر ظاهر و خواص شباهت‌هایی با زعفران دارد. اکنون این گیاه به جای زعفران برای رنگین کردن غذاهایی از قبیل انواع پلوها، بعضی خورشت‌ها یا شله زرد و حلوا استفاده می‌شود. 
 
آمارهای منتشر شده از گمرک نیز نشان می‌دهد که در پنج ماه اول سال جاری واردات روغن دانه آفتابگردان، روغن گلرنگ یا زعفران کاذب هشتمین رتبه جدول واردات کشور را به خود اختصاص داده است. براین اساس، طی این مدت ۳۲۱ هزار و ۴۴۷ تن از این کالا به ارزشی بالغ بر ۲۷۵ میلیون و ۹۸۱ هزار دلار وارد کشور شده است.  طبق آمارهای ارائه شده مجموع وزن وارداتی این بخش ۲.۲۶ درصد از کل واردات کشور بوده و ارزش آن نیز ۱.۴۲ درصد از ارزش واردات کشور را به خود اختصاص می‌دهد.
 
نکته قابل توجه این است که امروز ۹۰ درصد زعفران ایرانی به صورت فله‌ای به خارج از کشور صادر می‌شود. چندی پیش یکی از مسئولان گفت: از ۳۵۰ هزار تن زعفران تولیدی کشور، سالانه ۹۰ درصد به صورت فله‌ای و خام صادر می‌شود. این به این معناست که محصول ناب ایرانی مفت و مجانی در اختیار کشورهای دیگر قرار می‌گیرد و به دلیل ضعف ایران در حوزه بسته بندی واردکنندگان زعفران رغبتی به خرید آن نشان نمی‌دهند.
 
ازمیان گیاهان صادراتی مهمترین محصول ایران زعفران است که صادرات آن رقم قابل توجهی را به خود اختصاص می‌دهد. اما زعفران امروز به پر چالش‌ترین محصول تبدیل شده است. از یک سو بحث به تاراج رفتن زعفران کشورمان و قاچاق آن طی ماه‌های گذشته بسیار داغ شد که علاوه بر رسانه‌ها نگرانی مسئولان را برانگیخت.
 
از سوی دیگر مشکلات مربوط به بسته بندی و فروش فله‌ای این محصول مورد انتقاد کارشناسان و فعالان این حوزه قرار گرفت. از طرفی نیز عدم ثبت ملی این محصول در سازمان تجارت جهانی به بحث و بررسی گذاشته شد و زنگ خطر جلو افتادن رقبای ایران نیز به صدا درآمد، رقبایی که پیاز زعفران ایرانی به عنوان هدیه‌ای از دست رئیس جمهور سابق ایران گرفتند. این‌ مسائل از جمله مواردی هستند که طلای سرخ کشورمان را مورد احاطه قرار داده‌‌اند.
 
حالا موضوع تازه‌تری به چالش‌های این محصول اضافه شده و آن هم واردات زعفران قلابی به ایران است. محصولی که کاربرد زعفران را از لحاظ رنگ و خاصیت دارد اما زعفران نیست. نکته قابل توجه این است که حجم بالای واردات زردک به ایران در شرایطی صورت می‌گیرد که در حال حاضر ایران اولین صادرکننده زعفران به دنیا محسوب می‌شود!