کد مطلب: 99668
 
تاریخ انتشار : شنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۶ ساعت ۱۹:۴۲
با علائم سرماخوردگی و آنفولانزا در کودکان ودرمان خانگی آن ها آشنا شوید.
با علائم و درمان سرماخوردگی و آنفولانزا در کودکان آشنا شوید
 
به گزارش ایران خبر، آنفولانزا در کودکان نسبت به بزگسالان شدیدتر است. این بیماری خیلی سریع پیشرفت کرده و شدیدتر از سرماخوردگی است.
آنفولانزا را نباید با سرماخوردگی اشتباه گرفت.
علائم آنفولانزا در کودکان
  • دمای بالای بدن
    تب و لرز
    احساس خستگی زیاد
    سردرد و بدن درد
    سرفه‌های خشک
    گلو درد
    استفراغ و دل درد
برخی خانواده‌ها آنفولانزا را با بیماری‌های معده اشتباه می‌گیرند. زیرا برخلاف بزرگسالان کودکان علائمی مانند تهوع، دل درد و استفراغ دارند.
 

علت آنفولانزا در کودکان 
سه نوع ویروس آنفولانزا وجود دارد. ویروس نوع A و B شایع‌تر از نوع C هستند.
ویروس آنفولانزا چگونه منتقل می‌شود؟
بیماری آنفولانزا بسیار مسری است. به خصوص چون کودکان از وسایل همدیگر استفاده می‌کنند. این ویروس زمانی انتقال می‌یابد که ریزگردهای سرفه یا عطسه‌ فرد بیمار استنشاق شود.
در کودکان حتی یک روز قبل از اینکه علائم آنفولانزا را نشان دهند و 5 تا 7 روز بعد از مریضی امکان انتقال ویروس وجود دارد.
 

پیشگیری از آنفولانزا در کودکان
بهترین راه پیشگیری آنفولانزا واکسیناسیون سالانه است. همه‌ افراد بالای 6 ماه می‌توانند این واکسن‌ها را دریافت کنند.
کودکان سالم بالای 2 سال که سابقه‌ آسم یا خس خس سینه ندارند می‌توانند از واکسن آنفولانزا به صورت اسپری استفاده کنند.
زنان باردار و پرستاران کودکان کمتر از 6 ماه نیز باید واکسینه شوند.
عوارض آنفولانزا
آنفولانزا می‌تواند منجر به بیماری عفونت سینوسی، عفونت گوش یا ذات‌الریه شود. اگر تب کودک بیش از 3 تا 4 روز طول کشید یا دچار مشکلات تنفسی، گوش درد، گرفتگی بینی و سردرد شد با دکتر تماس بگیرید.
کودکان زیر 2 سال –حتی کودکان سالم– برای جلوگیری از عوارض آنفولانزا بهتر است در بیمارستان بستری شوند.
آیا به کودکان هم می‌توان داروی آنتی ویروس داد؟
دکتر متخصص در صورت تشخیص داروهای ضد ویروسی را تجویز می‌کند.
اگر این داروها در 2 روز اول مصرف شوند بیماری را 1 تا 2 روز کاهش می‌دهند. این داروها از تکثیر ویروس‌ها جلوگیری می‌کنند. در حال حاضر بهترین راه پیشگیری واکسن آنفولانزا است.
داروهای آنتی بیوتیک در مورد این بیماری جواب نمی‌دهند و فقط عفونت‌های باکتریایی را درمان می‌کنند. در حالی که آنفولانزا عفونت ویروسی است.
 

آیا درمان‌ خانگی آنفولانزا جواب می‌دهد؟
بله، این درمان‌ها باعث می‌شوند کودک احساس بهتری داشته باشد و خیلی اذیت نشود.
  • استراحت زیاد
    مصرف زیاد مایعات
    استفاده از استامینوفن یا ایبوپروفن برای کاهش درد و تب
کودکان و نوجوانان نباید آسپیرین مصرف کنند چرا که خطر ابتلا به سندرم ری ( اختلال نادری که به کبد و مغز آسیب وارد می‌کند) را افزایش می‌دهد.
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) اعلام کرد: نباید به کودکان زیر 4 سال بیش از حد داروهای ضد سرفه و ضد سرماخوردگی داد. این داروها باید با تجویز دکتر به کودک داده شود.
چه زمانی باید کودک را به بیمارستان برد؟
در صورت مشاهده‌ هرکدام از علائم زیر:
  • اختلال تنفسی حتی بعد از تمیز کردن بینی
    رنگ پوست آبی یا خاکستری شود
    اگر کودک نرمال نیست یعنی زمانی که انتظار می‌رود گریه نمی‌کند یا ارتباط چشمی درستی با شما برقرار نمی‌کند و یا اگر بی‌حال و بی‌حوصله است.
    مایعات مصرف نمی‌کند و دچار کم آبی شده است. یعنی کمتر ادرار می‌کند، عصبانی و کم انرژی شده است.
    تشنج
 
پیشگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا در کودکان
دکتر بریجت بوید، رییس بخش نوزادان در دانشگاه هلث سیستم شیکاگو، ، برای جلوگیری از ابتلا به هر‌ بیماری که در اطرافمان هست، ترغیب به شستن همیشگی دست‌ها مخصوصا قبل‌ از غذا خوردن را پیشنهاد می‌کند.
همچنین به فرزندان خود آموزش دهید که برای پیشگیری از انتقال سرماخوردگی و آنفولانزا، هنگام عطسه یا سرفه از دستمال کاغذی به‌ جای دستشان استفاده کنند. این کار باعث جلوگیری از پخش‌ شدن میکروب‌های موجود بر روی دستشان به وسایل اطراف می‌شود.
با دادن جایزه به کودکان ، او را به رعایت بهداشت فردی تشویق کنید. بر رفتاری بد پافشاری نکنید. به جای آن به فرزند خود بگویید که " آفرین، در تمام مسیر به مدرسه حواسم بود که دستت را داخل دهانت نکردی ."
می‌توانید به کودکان بزرگتر مانند بچه های مدرسه‌ای ، ضدعفونی کننده دست بدهید که آنها را در کوله پشتی خود قرار دهند.
 
تزریق واکسن آنفولانزا برای کودکان
راه دوم برای از بین بردن میکروب ، واکسن آنفولانزا می باشد. بچه ها از سنین شش ماهگی به بالا می توانند این تزریق را انجام دهند. معمولا کودکان دو ساله و بزرگتر می‌توانند اسپری بینی را شروع کنند ( مگر اینکه آسم و یا گرفتگی بینی در زمان مراجعه به دکتر داشته باشند ).
واکسن آنفوانزا مانند کمربند ایمنی است. بیشتر اوقات شما بدون کمربند ایمنی خیلی راحت هستید و اما آن را برای زمانی بسته اید که حادثه ای رخ می دهد و آن جان شما را نجات خواهد داد  فرزندان شما بدون تزریق واکسن آنفولانزا حالشان خوب خواهد بود اما چرا خطر ابتلا به آنفولانزا در کودکان را از بین نبرید؟
کودکانی که به تخم مرغ آلرژی دارند امروزه نیز می‌توانند از واکسن آنفولانزا استفاده کنند. دکتر بوید می‌گوید که ما همیشه از تزریق واکسن آنفولانزا به افرادی که نسبت به تخم مرغ حساسیت نشان می‌دادند ، خودداری می کردیم. اما خیلی از کودکان با داشتن این نوع آلرژی در حال بزرگ شدن هستند. اگر فرزندانتان با خوردن تخم مرغ هیچ واکنشی نشان نمی‌دهند، به صورت معمولی می‌توانند واکسینه شوند. حتی اگر یک قرمزی خفیف در بدنشان مشاهده شود نیز ما همچنان واکسن را تزریق می‌کنیم و فقط به صورت خیلی دقیق آن ها را زیر نظر می‌گیریم.
اما اگر آلرژی فرزند شما شدید باشد (آنافیلاکسی) ، باید تزریق واکسن از طریق دکتری انجام بگیرد که او بتواند واکنش‌های شدید آلرژی را در مطب ، بیمارستان ، کلینیک و یا در سازمان سلامت خود درمان کند. بسیاری از کودکان مبتلا به این نوع آلرژی در معرض خطر آنفولانزا هستند ، بنابراین تزریق واکسن برایشان مهم می‌باشد.
اسپری بینی برای آنفولانزا‌های فصلی سال  2016-2017 توصیه نمی‌شود، زیرا موثر واقع نخواهد شد.
 

درمان سرماخوردگی و آنفولانزا در کودکان
در این قسمت با علائم سرماخوردگی و آنفئولانزا و راه های تسکین هر کدام از آن ها آشنا می شویم:
آبریزش بینی
معمولا اولین نشانه سرماخوردگی آبریزش بینی است که دو هفته به طول می‌انجامد و در این مدت مخاط، سلول‌ها و میکروب‌های مُرده را با خود بیرون می‌آورد. اغلب اوقات آنفولانزا نیز باعث آبریزش بینی می‌شود. سعی کنید بینی را با قطره بینی شست‌وشو دهید تا آبریزش بینی کم شود.
 

گرفتگی بینی
بخار مرطوب یا یک دوش آب گرم به باز شدن گرفتگی بینی کودک کمک می‌کند. سوپ مرغ گرم نیز موثر است.
تحقیقات نشان می‌دهد که درمان‌ خانگی سرماخوردگی بسیار موثر است. اما اگر فکر می‌کنید که فرزندتان برای باز شدن گرفتگی بینی به دارو احتیاج دارد، به دکتر مراجعه کنید.
سرفه      
سرفه هنگامی که چیزی گلو یا ریه را تحریک می‌کند، طبیعی است و معمولا خود به‌ خود از بین می‌رود. اما وقتی سرفه، فرزندتان را شب بیدار نگه می‌دارد، مشکل تنفسی دارد و باعث آزار وی می‌شود، مسئله جدی است. بخار و دستگاه بخور به درمان سرفه کمک زیادی می‌کنند. به کودکان بزرگتر از یک سال، برای درمان سرفه یک قاشق عسل بدهید. اگر فکر می‌کنید کودکتان به دارو نیاز دارد، به دکتر مراجعه کنید.
 

عطسه و خس خس سینه
برای متوجه شدن از حال فرزندتان به به صدای تنفس او گوش کنید. عطسه نشانه‌ای از سرماخوردگی و آنفولانزا است. خس خس سینه می‌تواند نشانه‌ آسم یا سرماخوردگی سینه باشد. اگر متوجه خس خس سینه، تنگی نفس، سخت صحبت کردن و یا تنفس سریع و غیرمعمول شُدید، حتما به دکتر مراجعه کنید.
گلو درد
یکی از دلایل گلو درد، تحریک بخش پشتی گلوی فرزندتان است. درمان‌های خانگی می‌تواند بسیار مفید باشد. مخصوصا با خوردن مایعات گرم و غرغره کردن با آب نمک. برای کودکان بیش از پنج سال آب نبات (مخصوص بیماری) و شربت سینه نیز مناسب است.
سردرد و بدن درد
سرماخوردگی و آنفولانزا بیشتر باعث بدن درد کودکان می‌شود. به فرزندتان به هیچ عنوان آسپیرین ندهید! مگر این‌که دکتر تجویز کند.
گوش درد یا عفونت گوش
سرماخوردگی و آنفولانزا می‌توانند باعث گوش درد خفیف شوند. گوش فرزندتان را با پوشش گرم و مرطوب بپوشانید تا درد را تسکین دهد. در صورت وجود این علائم به دکتر مراجعه کنید:
  • تب
    دردشدید
    اگر کودک زیر دو سال، گوش درد دارد.
عفونت گوش ممکن است به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشد.

 
تب
اگر تب کودک زیر 6 ماه بیش از 40 درجه سانتی‌گراد بود و بیشتر از دو روز تب داشت و یا واکسینه شده بود، حتما به پزشک مراجعه کنید. تب بیشتر از 28 درجه ممکن است آنفولانزا باشد. به کودک نوشیدنی زیاد بدهید. هرچه بدن گرم‌تر شود، آب بیشتری از دست می‌دهد. در صورت وخیم شدن اوضاع حتما به دکتر مراجعه کنید.
 
استراحت 
بدن کودک به دلیل مبارزه با عفونت سریع خسته می‌شود. مطمئن شوید که فرزندتان به خوبی و به مقدار زیاد استراحت کند. فعالیت‌های خلاقانه مانند کتاب خواندن، درست کردن پازل و صنایع دستی، به تسکین درد کمک می‌کنند. کودک بیمار ممکن است صبر خود را از دست بدهد. پس راجع به بعضی مسائل به کودک بیمار خود سخت نگیرید.
 
اسهال و استفراغ
کودکان و نوجوانان مبتلا به آنفولانزا ممکن است که دچار اسهال و استفراغ شوند. این امر به سرعت آب بدن آن‌ها را کم می‌کند. به فرزندتان سوپ، آب یا آبمیوه مخلوط با آب بدهید. ابتدا هر 5 دقیقه یک قاشق چای‌خوری به فرزندتان بدهید بعد که مقدار بالا آوردن او کم شد، مقدار را بیشتر کنید. اگر بیشتر از یکی دو بار استفراغ کرد، حتما به دکتر مراجعه کنید.
 

دقت در انتخاب دارو
از دارو دادن برای سرماخوردگی یا سرفه به کودکان زیر 4 سال اجتناب کنید. مگر این‌ که پزشک دارویی تجویز کرده باشد. بعضی کارشناسان معتقدند که به کودک زیر 6 سال نباید خودتان دارو بدهید. البته هنوز چیزی ثابت نشده اما ممکن است عوارض جانبی داشته باشد. با پزشک راجع به این‌ که کدام دارو برای فرزندتان مناسب‌تر است، صحبت کنید. داروهایی را انتخاب کنید که با علائم بیماری کودکتان تناسب داشته باشند. حواستان باشد دو دارویی که مواد تشکیل دهنده‌ مشابهی را دارند یک جا به فرزندتان ندهید! چون این امر عوارض جانبی دارو را افزایش می‌دهد. مطمئن شوید حتما برچسب داروها را می‌خوانید.
منبع: WebMD