کد مطلب: 169478
 
تاریخ انتشار : دوشنبه ۸ آذر ۱۴۰۰ ساعت ۱۰:۳۹
این روزها بحث ارتقای سواد حرکتی در کنار مهارت های خواندن، نوشتن و محاسبه کردن مورد توجه مباحث آموزشی در دنیاست اما طرحی که این روزها آموزش و پرورش کلید زده در شرایط ساده ای دنبال نمی شود.
 

خبرگزاری مهر -گروه جامعه: از ابتدای آبان ماه و در حالی که بازگشایی مدارس علیرغم تاکیدات و دستورالعمل‌ها به شکل حداقلی هم رخ نداده بود، آئین افتتاحیه بسته تحولی ارتقای سواد حرکتی دانش‌آموزان ابتدایی با رویکرد توسعه مهارت‌های بنیادین و ترویج سبک‌زندگی فعال با حضور سرپرست آموزش و پرورش و مسئولانی از وزارت ورزش و جوانان برگزار شد؛ طرحی که در روزهای عادی و در شرایط استانداردی که نه کرونایی در کار باشد نه آموزش مجازی و نه منع فعالیت‌های ورزشی به دلیل آلودگی هوا، حتماً می‌تواند مثمر ثمر باشد.

اما اجرای طرح ارتقای سواد حرکتی دانش آموزان در روزهایی کلید خورده است و قرار است خروجی پژوهشی از آن بیرون بیاید و مبنای فعالیت‌های آموزش و پرورش در عرصه ورزشی باشد که کرونا و ترس‌های والدین و کادر مدارس و عدم استانداردهای مورد نیاز برای بازگشایی مدارس همچنان بسیاری از مدارس کشور را در تعطیلی نگه داشته و آموزش‌ها در بسیاری مقاطع و مدارس مجازی دنبال می‌شود و در عین حال این روزها آلودگی هوا در شهرهای صنعتی نیز مزید بر علت است تا منعی برای فعالیت‌های ورزشی وجود داشته باشد.

پیش از این در گزارشی با عنوان ارتقای سواد حرکتی دانش آموزان ابتدایی در غیاب مدرسه و معلم به چالش‌های این طرح که عمدتاً اهداف پژوهشی دارد پرداختیم از جمله اینکه به دلیل اینکه عمده ارزیابی و آموزش‌ها در خانه و توسط اولیا صورت خواهد گرفت، نتایج فاقد اعتبار خواهد بود.

حسن محمدی، معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش شهر تهران در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص اصل موضوع سواد حرکتی که مبنای این طرح است، گفت: موضوع سواد حرکتی بحث جدیدی در دنیاست و به این موضوع می‌پردازد که در کنار سواد خواندن، نوشتن، محاسبه کردن و سواد رایانه‌ای ما به سواد دیگری به اسم سواد حرکتی نیز نیاز داریم. این مساله امروز در دنیا بسیار مورد توجه قرار گرفته است. مبنای سواد حرکتی این بحث این است که بچه‌ها را باید به گونه‌ای تربیت کنیم که اگر در زندگی با چالش‌های حرکتی مواجه شدند بتوانند مواجهه مناسبی داشته باشند.

مبنای سواد حرکتی این بحث این است که بچه‌ها را باید به گونه‌ای تربیت کنیم که اگر در زندگی با چالش‌های حرکتی مواجه شدند بتوانند مواجهه مناسبی داشته باشند

وی ادامه داد: در بحث سواد حرکتی این مساله مطرح است که بچه‌ها را برای کارهای ساده و چالش‌های ساده در زندگی روزمره آماده کنیم. به طور مثال برای عبور از جوی آب یا واکنش به موقع هنگام توقف یک ماشین در خیابان یا یک حادثه احتمالی. اگر چنین آموزش‌هایی در دوران مهم خودش آموزش داده نشود و یادگیری صورت نگیرد شاید کودک در آینده نتواند این مهارت‌ها را به دست بیاورد.

محمدی با بیان اینکه این طرح در اصل یک کار پژوهشی است که در دوره ابتدایی برگزار می‌شود در پاسخ به این پرسش که در شرایط حاضر و با توجه به اینکه اولیا باید داده‌های عملکرد فرزندانشان را ثبت کنند آیا خروجی آن برای یک کار پژوهشی قابل استناد خواهد بود، بیان کرد: به هر حال در شرایط حاضر ما نیازمند مشارکت خانواده‌ها هستیم. خانواده‌ها بدانند که برای سلامتی فرزندانشان این کار صورت می‌گیرد. این بسته در واقع یک آزمون مقدماتی دارد که ۴ حرکت ساده است و اندازه گیری آن هم برای اولیا بسیار ساده است. در شبکه شاد برای خانواده‌ها فیلم و پوستر و راهنمای مسیر گذاشته شده است.

معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش شهر تهران ادامه داد: اطلاعات این آزمون باید در سامانه پادا ثبت شود و بعد از این مرحله اول معلم‌ها تمرینات یا تکالیفی را به صورت هفتگی به دانش آموزان می‌دهند که طی دو ماه و نیم ادامه خواهد داشت. در اسفند نیز دوباره آزمون گرفته می‌شود تا بشود پیش بینی کرد که آیا این تمرینات منظم برای بالابردن سواد حرکتی موثر بوده است یا خیر تا نتیجه مبنای تصمیم گیری های بعدی باشد.

وی درباره اینکه هنوز مدارس بازگشایی کاملی نشده‌اند و عملاً درس تربیت بدنی در اولویت ساعت‌های حضور دانش آموزان در مدرسه نیست نیز گفت: در این طرح به آموزش‌ها توسط معلم تاکید شده است و در بحث ساعت‌های حضور دانش آموزان در مدرسه نیز توصیه شده این طرح و حرکت‌ها در اولویت قرار بگیرد. البته بحث آلودگی هوا بحثی است که کمیته اضطرار آلودگی هوا برای آن تصمیم می‌گیرد. ما هفته گذشته اولین رویداد ورزشی را می‌خواستیم بعد از دو سال برای دانش آموزان برگزار کنیم که مسابقات صخره نوردی بود اما مجبور شدیم به خاطر آلودگی هوا و تصمیم همین کمیته آن را لغو کنیم. به هر حال محدودیت‌هایی ممکن است در روزهایی وجود داشته باشد.

به نظر می‌رسد اگر مجموع شرایط حال حاضر را در نظر بگیریم در خوشبینانه‌ترین شرایط باید گفت که طرح مبحث اهمیت سواد حرکتی برای دانش آموزان از دوران ابتدایی کاری قابل تامل است اما اجرای طرح ارتقای سواد حرکتی دانش آموزان که این روزها دنبال می‌شود تنها می‌تواند یک پیش آمادگی برای اولیا و مربیان و دانش آموزان باشد تا در شرایط استاندارد و با اجرایی استاندارد در ماه‌های دیگر اجرا شود و خروجی‌های اجرای امروز نمی‌تواند مبنا قرار بگیرد چرا که برای مبنا قرار دادن خروجی‌های یک کار پژوهشی باید استانداردها به شکل حداکثری رعایت شود از جمله اینکه ورودی داده‌ها برای کار تحلیلی و آماری قابل استناد و حقیقی باشد.

منبع : خبرگزاری مهر