به گزارش ایران خبر،موضوع درآمدهای اتاق بازرگانی و میزان آن همواره مورد پرسش جامعه بوده است. به ویژه از ابتدای امسال با مطرح شدن موضوع «گم شدن ۱۵۰۰میلیاردتومان از درآمدهای اتاق بازرگانی» این موضوع بیش از پیش موردتوجه قرار گرفت.بودجه اتاق بازرگانی بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان است، اما درآمد آنها چند هزار میلیارد تومان است و از سوی دیگر دیوان محاسبات و سایر نهادها از آنها حساب کشی نمیکنند.
اتاق بازرگانی چیست؟
طبق ماده ۲ قانون اتاق بازرگانی، صنایع و معادن جمهوری اسلامی ایران، اتاق بازرگانی ایران مؤسسه ای غیرانتفاعی است که دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است. این سازمان به منظور ایجاد هماهنگی و همکاری بین بازرگانان و صاحبان صنایع و معادن در مراکز مهم تجاری کشور، به درخواست تجار داخلی و پیشنهاد وزارت اقتصاد ملی و تصویب دولت و دولت، فعالیت های خود را هماهنگ می کند. برای تامین منافع خود با نهادهای دولتی مذاکره می کند. اتاق بیا ایران، دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی را مدیریت می کند. این اتاق دارای ۶۰ نماینده، ۴۰ نماینده از بخش خصوصی و ۲۰ نماینده از دولت است.
منابع درآمدی اتاق بازرگانی ایران
اتاق بازرگانی بهجز درآمدی که از خدمات خود حاصل میکند (مانند کارنهتیر و گواهی امضا و...)، سه منبع اصلی درآمدی دارد. بیشترین منابع درآمدی اتاق، مربوط به پرداختیهایی است که از سوی دارندگان کارت بازرگانی انجام میشود. سه درهزار و چهار درهزار، دو منبع مهم درآمد اتاق محسوب میشوند. سهدرهزار مربوط به سود درآمد مشمول مالیات است و چهار درهزار نیز سود درآمد مشمول مالیات پس از کسر مالیات است. هم سه درهزار و هم چهار درهزار از سوی دارندگان کارتهای بازرگانی پرداخت میشود. به این دو منبع، باید حقعضویت را هم اضافه کرد. کسانی که به عضویت اتاق درمیآیند، این هزینه را پرداخت میکنند. البته دارندگان کارت بازرگانی هم باید حقعضویت را جداگانه پرداخت کنند، بنابراین بیشترین منبع درآمدی اتاق از کارتهای بازرگانی است.
اتاق بازرگانی درآمد خارج از عرف دارد؟
گرچه اتاقهای بازرگانی با قوانین سختگیرانهای در رابطه با درآمدزایی مواجه هستند، اما بررسیها نشان میدهد تعدادی از اتاقهای بازرگانی استانهای مختلف به منابع جدید درآمدی رویآوردهاند. نایبرئیس اتاق بازرگانی ارومیه در رابطه با درآمدهای این اتاق به «دنیایاقتصاد» گفته: طبق قوانین بخش مهمی از درآمد اتاقها به واسطه صدور کارتهای بازرگانی و دریافت حقعضویت بهدست میآید. اتاق بازرگانی ایران هم درصدی از درآمدهای مالیاتی دریافتی از اتاقهای مختلف را بین اتاق شهرستانها توزیع و تقسیم میکند.
مسیر اقتصاد نوشت: بودجه اتاق بازرگانی در حال حاضر از حق عضویت سالانه اعضاء، تمدید سالانه کارت بازرگانی، سهم ۴ در هزار سود سالانه اعضا و سهم ۳ در هزار درآمد دارندگان کارت بازرگانی تأمین میشود؛ بنابراین بخش اصلی درآمدهای اتاق بازرگانی از سهم این نهاد از سود و درآمد صنایع و دارندگان کارت بازرگانی بدست میآید.
چرا اتاق بازرگانی بودجه قانونی دارد؟
این منابع بر اساس قانون «نحوه تأمین هزینههای اتاق بازرگانی» مصوب ۱۳۷۲ و باهدف کمک به عملکرد شرکتهای تولیدی و صادراتی، از درآمدهای آنها کسر و به اتاق بازرگانی اختصاص مییابد. این منابع قرار بود ابتدا به خزانه دولت واریز شود و سپس به اتاق بازرگانی اختصاص پیدا کند، اما از سال ۱۳۷۷ بدون نظارت دولت و به طور مستقیم و غیرشفاف به اتاق بازرگانی اختصاص یافته است و در حال حاضر نظارتی بر آن صورت نمیگیرد.
قانون در ابتدا برای شفافیت بودجه اتاق بازرگانی و نظارت بر عملکرد این اتاق، راهکارهایی همچون «شورای عالی نظارت بر اتاق بازرگانی»، «گردش خزانه بخشی از بودجه اتاق» و «ارائه گزارش تفریغ بودجه به هیئت نمایندگان اتاق» را در نظر گرفته بود، اما به مرور زمان و با اصلاحیههای تاملبرانگیز بر قوانین، تمامی این راههای نظارتی مسدود شدهاند.
حریری: درآمد اتاق بازرگانی در طول یک سال ۱۰ هزار میلیارد تومان است!
مجید رضا حریری، عضو اتاق بازرگانی ایران، در جدیدترین صحبتهای خود در برنامه تهران 20 صداوسیما ،
مجموع درآمدهای اتاق بازرگانی را حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: چند ده هزار میلیارد تومان رقم خوبی است که حتی میتواند قوای نظارتی را هم به انحراف کشاند. تا زمانی که قوا به وظایف قانونی خود عمل نکنند، توقع هرگونه فساد را باید داشته باشند؛ چراکه مدیران اتاق بازرگانی، سخنگوی آن ۲۰ شرکت صنعتی همچون فولاد مبارکه هستند.
وی افزود: به نظر میرسد میزان درآمد اتاق بازرگانی ۲ برابر رقم اعلام شده باشد؛ یعنی ۷ در هزار سود شرکتها که مجموع ۲۰ شرکت حدودا ۶۰۰ میلیارد تومان بوده است.
وی گفت: ۱۰۰ شرکت صنعتی حدود ۹۰ درصد پرداختیهای اتاق بارزگانی را انجام میدهند. سایر بنگاهها نیز جمعا کمتر از ۱۰ درصد از این مبالغ را پرداخت میکنند.