به"سیگار" نه بگویید تا زنده بمانید
ایرنا , 9 آبان 1394 ساعت 10:16
سرطان ریه در هر 30 ثانیه جان یک نفر رادر جهان می گیرد و به همین دلیل ماه نوامبر (آبان-آذر) با هدف حمایت از بیماران ریوی و خانواده های آنان و پیشگیری از ابتلای افراد سالم، ماه آگاهی درباره سرطان ریه نامگذاری شده است.
به گزارش ایران خبر، سرطان ریه، کشنده ترین شکل سرطان است و تعداد قربانیان آن از مجموع سرطان های سینه و پروستات بیشتر است. سالانه حدود 1.8 میلیون مورد سرطان ریه در سراسر جهان تشخیص داده می شود که از این میان 1.5 میلیون نفر جان خود را از دست می دهند.
حقایقی تلخ و تکان دهنده در مورد سرطان ریه
-در هر30 ثانیه یک نفر در جهان بر اثر سرطان ریه جان خود را از دست می دهد.
- احتمال ابتلا به سرطان ریه در افرادی که سیگار کشیدن را از اوایل دوران نوجوانی آغاز می کنند، 40 درصد است.
-احتمال زنده ماندن بیماران مبتلا به سرطان ریه 10 درصد و آن هم حداکثر به مدت پنج سال پس از تشخیص است.
-مطالعات جدید نشان می دهد که احتمال ابتلا به سرطان ریه در زنان سیگاری، دو برابر مردان سیگاری است.
مهمترین روش های جلوگیری از سرطان ریه کدامند
1-به سیگار «نه» بگویید
سیگار مهمترین عامل ابتلا به دومین سرطان کشنده جهان، سرطان ریه است. اولین قدم برای جلوگیری از این بیماری مرگبار، ترک سیگار است.
به گزارش انجمن سرطان آمریکا، سیگار عامل اصلی 12 نوع سرطان است و یک مطالعه پیشگیری از سرطان نشان می دهد که در سال 2011 میلادی، می توان 48 درصد از مرگ های ناشی از این سرطان ها را مستقیما به سیگار نسبت داد.
در سال 2011، 345 هزار و 962 مرگ ناشی از سرطان در آمریکا گزارش شده است که از این میان، 167 هزار و 805 مورد، منتسب به سیگار است. آمار مربوط به این گزارش به شرح زیر است:
125 هزار و 799 مورد مربوط به سرطان های تنفسی (ریه و برونش) و بر اثر سیگار است.
دو هزار و 856 مورد مربوط به سرطان حنجره و به دلیل سیگار است.
در حدود نیمی از مرگ های ناشی از سرطان های حفره دهان، مری و مثانه مربوط به سیگار است.
در ادامه این گزارش آمده است که سیگار عامل اصلی سرطان ریه و سیستم تنفسی است و احتمال سرطان های کبد، روده بزرگ، لب، بینی، سینوس ها، حنجره، حلق، مری، معده، پانکراس، کلیه، رحم، دهانه رحم، تخمدان، روده بزرک، کبد و لوسمی را افزایش می دهد.
بر اساس گزارش انجمن سرطان آمریکا، مصرف دخانیات عامل یک مرگ از هر پنج مورد است.
مطالعات دیگری نشان می دهد که افزایش استعمال سیگار توسط زنان در انگلیس، سبب شده است که شیوع سرطان ریه بیشتر از سرطان سینه باشد.
2-در معرض دود سیگار قرار نگیرید
استشمام دود سیگار، قلیان و پیپ، به اندازه سیگارکشیدن مضر است. فرد سیگاری با انتخاب خود به آغوش مرگ می رود ولی زندگی در کنار سیگاری ها، مرگ تحمیلی است.
چندی پیش تحقیقاتی توسط پژوهشگران دانشگاه بریگهام یانگ در ایالت یوتای آمریکا صورت گرفت که نشان می دهد زندگی در کنار افراد سیگاری سبب افزایش چربی بدن و اضافه وزن می شود؛ چراکه قرارگرفتن در معرض دود سیگار باعث افزایش ترشح هورمون انسولین می شود. از طرفی بر اثر استشمام دود سیگار، بدن به مرور زمان نسبت به انسولین مقاوم می شود؛ ترشح انسولین از یک طرف و مقاومت بدن در برابر آن از طرف دیگر، مهمترین عامل چاقی و اضافه وزن است.
3-میزان گاز رادون را در خانه بررسی کنید
دومین عامل ابتلا به سرطان ریه، گاز رادون است. رادون یک گاز رادیواکتیو است که از تجزیه اورانیوم موجود در خاک و سنگ بوجود می آید و زمانی که در خانه حبس شود، می تواند منجر به بروز سرطان ریه شود. مصالح استفاده شده در خانه، ترک دیوار، خاک گلدان، باغچه طبیعی در فضای بسته، چاهک و شکاف دور لوله ها و پنجره ها می توانند منبع گاز رادون در خانه باشند. با استفاده از آشکار ساز رادون می توان میزان این گاز را در خانه سنجید. این فرآیند در بسیاری از کشورهای دنیا از جمله آمریکا و کانادا انجام می شود.
شایع ترین علایم سرطان ریه
سرطان ریه در 25 درصد موارد هیچ نشانه ای ندارد؛ ولی به محض مشاهده علایم اولیه، با یک تصویربرداری ساده اشعه ایکس از قفسه سینه می توان بیماری را تشخیص داد. علایم بیماری معمولا ناشی از تاثیر تومور یا اختلالات هورمونی، خون و یا ارگان های دیگر بدن است. سرفه های خشک، سرفه همراه با خون، خلط قهوه ای رنگ، خستگی مزمن، کاهش وزن بدون دلیل، عفونت های تنفسی مکرر، گرفتگی صدا، صدای خس خس و تنگی نفس، شایع ترین علایم بیماری محسوب می شوند.
حدود یک چهارم بیماران مبتلا به سرطان ریه، درد مداومی در ناحیه قفسه سینه حس می کنند.
پزشکان به افرادی که در معرض خطر ابتلا به سرطان ریه قرار دارند، توصیه می کنند که به طور منظم غربالگری شوند. افراد سیگاری، افرادی که در معرض دود سیگار قرار دارند یا در خانواده خود بیمار مبتلا به سرطان ریه دارند، پر خطر محسوب می شوند.
اول تا 30 ماه نوامبر، به آگاهی درباره سرطان ریه اختصاص داده شده است. ترک سیگار، دوری از افراد سیگاری و غربالگری سرطان، تنها راه نجات از این مرگ سیاه است.
کد مطلب: 44956
آدرس مطلب: https://www.irankhabar.ir/fa/doc/news/44956/سیگار-نه-بگویید-زنده-بمانید
ایران خبر
https://www.irankhabar.ir