سازمانها و کشورهای جهان میکوشند با برنامههای گوناگون با خشونت علیه زنان مبارزه کنند. سازمان ملل متحد روز ۲۵ نوامبر (معادل چهارم یا پنجم آذر) را روز جهانی رفع خشونت علیه زنان اعلام کرده است.
خشونت علیه زنان یک اصطلاح تخصصی است که برای بیان کلی رفتارهای خشونتآمیز علیه زنان به کار میرود. همانند Hate Crime ، این شکل از خشونت علیه گروه خاصی از مردم اِعمال میشود و جنسیت قربانی پایه اصلی خشونت است.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد (مجمع عمومی سازمان ملل متحد) خشونت علیه زنان را «هرگونه عمل خشونت آمیز بر پایه جنسیت که بتواند منجر به آسیب فیزیکی (بدنی)، جنسی یا روانی زنان بشود» تعریف کرده است که شامل «تهدید به این کارها، اِعمال اجبار، یا سلب مستبدانهٔ آزادی (چه در اجتماع و چه در زندگی شخصی)» میشود. اعلامیه رفع خشونت علیه زنان در سال ۱۹۹۳ بیان میکند که این خشونت ممکن است توسط افرادی از همان جنس، اعضای خانواده، و حکومت اعمال شود.
سازمانها و کشورهای جهان میکوشند با برنامههای گوناگون با خشونت علیه زنان مبارزه کنند. سازمان ملل متحد روز ۲۵ نوامبر (معادل چهارم یا پنجم آذر) را روز جهانی رفع خشونت علیه زنان اعلام کرده است.(1)
در زمان قدیم مردسالاری رواج بیشتری داشت. برخی از مردها با دید و نگاه سنتی که داشتند زنان را از نظر روحی و جسمی مورد اذیت و آزار قرار می دادند. البته به مرور زمان و تغییرات زیادی در فرهنگ پدیدار گشت، تا نوعی برابری بین زن و مرد برقرار شود. اما این امر هنوز در برخی از کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه به حالت قبل خود باقی مانده و تحقق کامل پیدا نکرده است.
خشونت خانگی بارزترین نوع خشونت علیه زنان به حساب می آید. مانند خشم و خشونت که در برخی از خانواده ها وجود دارد و این خشونت ممکن است بین فرزندان و یا والدین نسبت به یکدیگر باشد.
زمانی خشونت خانگی اوج می گیرد و خود را نشان می دهد که یکی از طرفین می خواهد طرف مقابل را تحت کنترل خود در بیاورد و این خشم درونی گاهی تبدیل به خشونت بدنی می شود، یعنی افراد از حالت عادی خود خارج می شوند و با بیان و زبان نمی توانند حرف خود را به کرسی بنشانند و از نیروی فیزیکی استفاده می کنند. در این هنگام اینگونه افراد با کتک زدن، پرتاپ کردن، هول دادن و سیلی زدن آسیب های جسمی به یکدیگر وارد می کنند.
در برخی از خانواده هایی که مرد سالاری از نوع خشونت آمیز وجود دارد و مردان همسر خود را کتک می زنند زنان جرات و شهامت ترک خانه را ندارند و با دلایلی ازقبیل ترس از جدایی، مشکلات اقتصادی، مشکلات فرهنگی و اجتماعی به زندگی خود ادامه می دهند و خود را توجیه می کنند. این یکی از مواردی است که زن مورد خشونت قرار می گیرد.
خشونت علیه زنان مسائل زیادی را در بر می گیرد از قبیل: همسرآزاری، خشونت های خانوادگی، قاچاق و بردگی زنان، طلاق و گسستگی خانواده، همسر کُشی، فرار زنان، آزار و اذیت های جنسی و تعرض، تهمت و بی احترامی، نابرابری های امنیتی، تخریب شخصیت زنانگی، بی هویت شدن زن، و ... که تحمل هر یک از این مسائل برای هر زنی سخت، دشوار و غیر قابل تحمل است.
مسلما اگر اینگونه از مردان بتوانند نیازهای روحی و جسمی زن را تامین کنند خشونتی علیه زن به وجود نمی آید، زیرا با توجه به اینکه زن با یک روحیه لطیف و مهربان آفریده شده مرد باید بتواند حس معاشرت و ارتباط خوب را با وی داشته باشد و این اولین تعامل و تعادل در زندگی مشترک و زناشویی به حساب می آید.
در این خصوص و احترام گذاشتن به حق و حقوق زن باید فرهنگ سازی شود. رسانه ها با مشارکت های مردمی می توانند سهم بسزایی در ترویج و فرهنگ سازی کاهش خشونت علیه زنان داشته باشند و تاثیرات مطلوبی را در جامعه به جای بگذارند. چرا که وقتی این فرهنگ به صورت درست در جامعه ای رواج پیدا کند قطعا باعث کاهش و از بین رفتن خشونت خواهد شد.
(1) ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد