
ضرب المثل قدیمی؛
معنای ضربالمثل "آب که سر بالا رفت، قورباغه ابوعطا میخواند"
باشگاه خبرنگاران , 6 دی 1394 ساعت 15:48
این ضربالمثل حکایت از بینظمی و هرج و مرج دارد. میدانیم که آب سر بالا نمیرود و قورباغه هم طبیعتا نمیخواند.
به گزارش ایران خبر، مطالعه ضربالمثلهای هر ملت به خوبی میتواند خلقیات، عادات خوب و بد، فکر و اندیشه، حساسیتها و یا علایق مردمان را نشان دهد. ضربالمثلها نشاندهنده رفتارهای بهنجار و نابهنجار و ارزشها و ضد ارزشهای اجتماعی هستند که مردم آنها را پذیرفته یا رد کردهاند؛ از این حیث امثال و حکم بیش از ادب مکتوب و شعر و نثر تجلیگاه اندیشههای اجتماعی است، چه آنکه شعر و ادبیات نویسندگان مشخص و معلوم دارد، اما ضربالمثلها از بطن جامعه درآمدند. مثلها گوینده مشخصی ندارند و همه مردم طی تاریخ آنها را صیقل دادهاند.
این ضربالمثل حکایت از بینظمی و هرج و مرج دارد. میدانیم که آب سر بالا نمیرود و قورباغه هم طبیعتا نمیخواند.
این ضربالمثل در واقع بر این موضوع تاکید دارد وقتی که یک بخش یا یک نفر کار و وظیفه خود را به درستی انجام ندهد، به تبعیت از آن دیگر بخشها هم آن نظم لازمه را ندارند و کار بقیه سیستم هم مختل میشود.
در واقع در این مثل اشاره بر این است که اگر آب بتواند سر بالایی برود، هیچ بعید و دور از ذهن نیست که قورباغه هم ابوعطا بخواند.
اما قصه این ضربالمثل:
روزی و روزگاری ماهی کوچکی که در حال شنا کردن بود، احساس کرد که مثل قبل نمیتواند شنا کند و به اجبار مسیر حرکتش عوض میشود و او هرچه تلاش میکند، نمیتواند در مسیر دلخواهش حرکت کند.
کمی که دقت کرد، دید که آب در حال بالا رفتن است و او به سطح آب نزدیک میشود. در همین حال صدای آوازی را شنید و دید که قورباغهای در حال آوازخواندن است. در این حال با خود فکر کرد که وقتی در این اوضاع عجیب و غریب آب سر بالا رفت، خب قورباغه هم آوازخوانی میکند دیگر!
کد مطلب: 50046
آدرس مطلب: https://www.irankhabar.ir/fa/doc/news/50046/معنای-ضرب-المثل-آب-سر-بالا-رفت-قورباغه-ابوعطا-می-خواند
ایران خبر
https://www.irankhabar.ir