اثرات دیابت بر قلب بیماران؛
خطرات بیماری دیابت برای سلامت قلب
سلامت نیوز , 12 دی 1394 ساعت 11:35
حالا که زمانه، زمانه افزایش بیماریهای غیرواگیر است و مردم به دردهایی دچار میشوند که کیفیت زندگی خودشان دلیل این بیماریهاست، تنها توصیه میتواند انجام پیشگیری و مراقبتهایی باشد که خطر ابتلا به بیماری را کم کند.
به گزارش ایران خبر، دیابت، بیماری مزمنی است پس از ابتلا بهبودی قطعی در آن وجود ندارد، اما حداقل کار این است که جلوی پیشرفت بیماری را بگیرید یا مانع سرایت این بیماری به دیگر قسمتهای بدن شوید، یعنی جلوی بروز عوارض را بگیرید.
خطر بیماری دیابت بر سلامت قلب بیشتر است
یک مطالعه تحقیقی در انگلستان نشان دارد که افراد دیابتی بیشتر از افراد غیردیابتی، مستعد ابتلا به بیماریهای قلبی هستند.
این مطالعه نشان داد اختلالاتی که از چند جهت، سلامتی را تهدید میکنند (ازجمله بیماری دیابت)، احتمال پیشرفت بیماری قلبی را افزایش میدهند. نکته نگرانکننده این است که در افراد مبتلا به دیابت، حتی اگر قند خون هم کنترل شود، همیشه میزان خطر ابتلا به حملات قلبی در مقایسه با دیگران بیشتر است، ولی این خطر در صورت کنترلنکردن قند خون به مراتب بالاتر خواهد بود.
بنابراین هنگامی که شخصی با یکی از عوامل خطر بیماری قلبی (مثلا فشار خون بالا) دارای شانس معینی برای مرگ ناشی از بیماریهای قلبی است، در فرد دیابتی با همان عامل خطر، شانس مرگ ۲ تا ۴ برابر بیشتر میشود.
مطالعه دیگری نیز نشان داد افراد دیابتی در مقایسه با افراد غیردیابتی که در گذشته سابقه حمله قلبی داشتهاند، بیشتر مستعد ابتلا به حمله قلبی هستند.
کاهش ۵٧درصدی مرگومیر با کنترل دیابت
شایعترین علت بروز بیماری قلبی در یک فرد دیابتی، سختشدن شریانهای( سرخرگهای) کرونر یا آترواسکلروزیس است که این امر ناشی از تجمع کلسترول در رگهایی است که مسئول رساندن غذا و اکسیژن به قلب هستند.
پزشک بنیاد بینالمللی پیشگیری و کنترل دیابت با اشاره به اینکه بیماریهای قلبی و عروقی علت اصلی مرگومیر و از عوامل مهم ناتوانیهای افراد دیابتی است، میافزاید: کنترل مناسب قند خون خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را ۴٢درصد، خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی را ۵٧درصد، خطر بیماریهای قلبی و عروقی را در افراد دیابتی ٣٠ تا ۵٠درصد و خطر عوارض چشمی، کلیوی و عصبی را نیز ٣٣درصد کاهش میدهد، هچنین کنترل چربی و کلسترول خون موجب کاهش عوارض قلبی و عروقی تا ۵٠درصد خواهد شد.
دکتر فرهاد رجبپور اظهار میکند: از هر پنج نفر، دو نفر چربی خون بالا دارند، از هر سه نفر یک نفر فشارخون بالا دارد و از هر سه نفر، یک نفر قند خون کنترل نشده دارد. کاهش چربی به ویژه کلسترول خون، کنترل فشارخون، وزن ایدئال، مصرفنکردن سیگار، کنترل قند خون و فعالیت ورزشی منظم موجب کاهش عوارض قلبی و عروقی در افراد دیابتی میشود.
فشارخون بیماری دیابتیها
دکتر رجبپور همچنین به موضوع فشارخون بالا در بیماران دیابتی و طبقهبندی محدودههای فشارخون پرداخته و از عوامل فشار خون بالا به عوامل خطرساز کنترلنشدنی مانند سن، جنس، وراثت و نژاد و عوامل خطرساز کنترل شدنی (چاقی، بیتحرکی و...) اشاره کرد.
وی تاکید میکند: زنان و مردان مبتلا به فشارخون بالا در مقایسه با افراد با فشارخون طبیعی بیشتر در معرض خطرات بیماریهای عروق کرونر (بیماری قلبی)، سکته، بیماری عروق محیطی و ایست قلبی هستند. حفظ فشارخون یک بیمار دیابتی در محدوده ٨٠/١٢٠میلیمتر جیوه موجب میشود تا ۵٠درصد خطر بروز بیماریها و حملات قلبی و ٣٣درصد خطر بروز آسیبهای کلیوی، چشمی و عصبی کاهش یابد.
رژیم غذایی سرشار از سدیم، کلسیم و پتاسیم
وی در ادامه به بیماران با فشارخون بالا توصیه میکند، مصرف سدیم در رژیم غذایی خود را کاهش دهند و مواد غذایی شامل کلسیم و پتاسیم را در رژیم غذایی روزانه خود قرار دهند.
وی میافزاید: موز، زردآلو، انجیر، گریپفروت، هلو، انگور و آلو میوههایی سرشار از پتاسیم هستند که در کاهش فشارخون بالا موثرند. سیبزمینی، سیر، بروکلی، کدو سبز، قارچ و گوجهفرنگی و سبزی نیز سرشار از پتاسیم هستند.
حبوبات نیز از این مواد غنی است و مصرف گوشتهای سفید مانند مرغ و ماهی طبخ شده بدون نمک برای افراد دچار فشارخون بالا و مصرف ماهیهای با اسیدهای چرب مفید از قبیل حلوا، قزلآلا و قباد حداقل دوبار در هفته توصیه میشود.
غذاهای کنسروشده و فستفود را کاهش دهید
دکتر رجبپور میگوید: افرادی که از فشارخون بالا رنج میبرند، باید از خوردن غذاهایی مانند: سوسیس، کالباس، کنسرو گوشت، ماهی دودی یا کنسرو شده، سسها و کنسرو لوبیا که سرشار از سدیم هستند، پرهیز کنند.
در طبخ به جای کره و روغن جامد نباتی بهتر است از روغن زیتون، سویا و کانولا استفاده کرد. مواد حاوی کافئین سبب افزایش فشارخون میشوند و باید در حد اعتدال مصرف شوند و مصرف نمک باید کنترل شود.
وی با اشاره به روشهای ساده زندگی که میتواند طول عمر افراد را تا حدود ۹۰درصد افزایش دهد، میافزاید: کنترل کلسترول خون، رژیم غذایی مناسب، کنترل فشارخون، وزن مناسب، کنترل دیابت و دوری از مصرف دخانیات از جمله مراحل، تعویق در ابتلا به بیماریهای کشنده و حفظ کیفیت زندگی است.
کد مطلب: 50534
آدرس مطلب: https://www.irankhabar.ir/fa/doc/news/50534/خطرات-بیماری-دیابت-سلامت-قلب
ایران خبر
https://www.irankhabar.ir