ایران خبر بررسی می کند؛

برگزاری مراسم ختم در فضای مجازی به صورت آنلاین یکی از پدیده های ورود تکنولوژی است

4 مهر 1395 ساعت 9:38

دنیا دارد به سمتی می‌رود که آدم‌ها زحمت تلفن‌زدن به همدیگر را نمی‌کشند که مبادا مجبور باشند دو کلمه حرف اضافه بزنند.


ایران خبر- فضای سایبر (که در ایران از آن تعبیر به فضای مجازی می شود) واژه‌ای است که در دهه ۱۹۸۰ وارد ادبیات علمی تخیلی شد و شاغلان در زمینه کامپیوتر و علاقه‌مندان به سرعت آن را به کار بردند و در دهه ۱۹۹۰ رایج شد. در این دوره، استفاده از اینترنت، شبکه و مخابرات دیجیتال سریعاً در حال رشد بود و لفظ فضای مجازی می‌توانست بسیاری از ایده‌ها و پدیده‌های نوظهور را نمایندگی کند.

لفظ مادر فضای سایبر، سایبرنتیک است که از κυβερνήτης یونانی باستان به معنای فرماندار یا راننده مشتق شده، واژه‌ای که نوربرت وینر برای کار پیشگامانه اش در مخابرات الکترونیک و علم کنترل به کار برد.

شاید هنوز برای خیلی از افراد جامعه خصوصا قدیمی تر ها استفاده  از کلاس درس مجازی، تجارت مجازی، دوستی و عشق مجازی و خرید در فضای مجازی و ... قابل درک نباشد و هنوز در این فکر هستند که چرا و چگونه زندگی و شیوه آن تا این حد تغییر کرده باشد و هنوز بیشتر افراد جامعه با موارد  کنار نیامده‌اند که سایت "برگزاری مراسم ختم مجازی" نیز راه اندازی شد!

زمانی که خبری از اینترنت و شبکه ای اجتماعی و فضاهای مجازی  در ایران نبود اشخاصی که در خارج از کشور زندگی می کردند و از اینترنت استفاده داشتند و از نحوه استفاده و امکاناتی که اینترنت برایشان فراهم آورده بود سخن می گفتند همه دچار حیرت و تعجب می شدند و شاید تصور نمی کردند روزی اینترنت گریبانگیر ایرانیان نیز بشود. 

ابتتدای امر که مخابرات، سامانه پیامک را به تلفن‌های همراه اضافه کرده بود، کارشناس یکی از برنامه‌های خانوادگی تلویزیون نسبت به پیام‌های تبریک و تسلیت از این طریق، انتقاد تندی کرد و گفت: دنیا دارد به سمتی می‌رود که آدم‌ها زحمت تلفن‌زدن به همدیگر را نمی‌کشند که مبادا مجبور باشند دو کلمه حرف اضافه بزنند. احتمالا اگر امروز به آن کارشناس بگوییم که حالا امکان برگزاری مراسم ختم مجازی و غیرحضوری در فضای اینترنت هم فراهم شده، ممکن است دچار سکته قلبی شود و عمرش به نصیحت‌کردن کفاف ندهد.

با ورود اینترنت و انواع و اقسام سایت ها بسیاری از نیازهای کاربران از طریق اینترنت مرتفع می شود. در خارج  از کشور خرید منزل، ماشین، وسایل مورد نیاز از طریق اینترنت کاری بسیار عادی تلقی می گردد اما در ایران هنوز به طور کامل این مسائل حل نشده چون همیشه عده ای کلاهبردار هستند تا از مال مردم سوء استفاده کنند به همین دللی است که برخی افراد از اینکه کار اینترنتی انجام دهند در هراس هستند.

اخیرا سایتی به نام "ای ختم" راه اندازی شده که گویا مخفف کلمات "ختم الکترونیک" است. کافی است به آدرس این سایت مراجعه و در آن ثبت‌نام کنید. سپس می‌توانید برای هر شخصی که از دنیا رفته در هر ساعتی مراسم ختم مجازی برگزار کنید و به دوستان و آشنایان نیز اطلاع بدهید تا در همان ساعت حضور به هم برسانند، با این روش برگزاری ختم دیگر نیازی به تهیه حلوا و خرما ندارید و همین طوری نباید هزینه ای برای تهیه لباس مشکی متققبل شوید!!!  البته کسانی که این سایت را راه‌اندازی کرده‌اند، می‌گویند این ختم مجازی قرار نیست لزوما جای مراسم ختم واقعی را بگیرد بلکه بیشتر برای کسانی است که در شهرها و کشورهای دیگر زندگی می‌کنند و حضور در مراسم اصلی برایشان ممکن نیست. آنها از این طریق می‌توانند احترامشان را به مرحوم و خانواده‌اش نشان دهند و یادش را به این وسیله گرامی بدارند.

ممکن است بعد از این اتفاق، بازماندگان او برای کسانی که امکان حضور فیزیکی در مراسم ختمش را ندارند، یک یادبود درخور و مجازی برگزار کنند. مهمان‌ها می‌توانند در این مراسم به صاحب عزا گل‌های مجازی هم هدیه بدهند. ممکن است فکر کنید این یک شوخی بی‌مزه است اما این‌طور نیست. زمانیکه یکی از سلبریتی‌های تلویزیون، عکسی سلفی از خودش در کنار پیکر پدر مرحومش در شبکه‌های اجتماعی منتشر می کند، باید بداینم و متوجه شویم ، روزی دنیای مجازی چنان در زندگی ها رخنه می‌کند که می‌توانیم به جای رفتن به ختم فلان دوست و آشنا و درآغوش‌کشیدن بازمانده‌هایش، در ساعتی مشخص در اینترنت برای مرحوم کامنت‌های احترام‌آمیز بگذاریم.

دسته گل مجازی
همه ما دیده‌ایم که در مراسم ختم افراد مختلف دسته‌گل‌های کوچک و بزرگی خودنمایی می‌کنند که روی آنها نوشته شده از سوی چه کسی تقدیم شده‌اند. این امکان در سایت مجازی برگزاری ختم هم فراهم شده است. یعنی اگر روزی تصمیم داشتید در مراسم ختم مجازی یکی از آشناهایتان شرکت کنید، نباید نگران این باشید که دست خالی وارد فضای مجازی شوید بلکه می‌توانید یک دسته گل (البته این هم به شکل مجازی) تهیه و آن را طبق همان رسم قدیمی تقدیم کنید. نحوه تهیه دسته‌گل مجازی هم به این شکل است که وارد بخش خرید دسته‌گل در سایت مذکور می‌شوید و با پرداخت مبلغی یک دسته‌گل تهیه می‌کنید؛ البته در واقع، تصویر دسته‌گل است که در زمان برگزاری مراسم مجازی تقدیم روح مرحوم می‌کنید.

طبق چیزی که در سایت نوشته شده است، هزینه‌ای که برای تهیه دسته‌گل می‌پردازید به حساب نهادهای خیریه طرف قرارداد با سایت واریز می‌شود. یسنا فرین‌فر، کسی است که به تلفن موجود در بخش ارتباط با ما جواب می‌دهد و دراین‌باره می‌گوید: «وقتی شرکت‌کننده‌ها در مراسم ختم دسته‌گل مجازی تهیه می‌کنند، هم به نیازمندان کمک می‌کنند و هم به مرحوم و بازمانده‌هایش ادای احترام می‌کنند.» قیمت دسته‌گل‌های مجازی هم از انواع واقعی‌شان خیلی به‌صرفه‌تر است و از پنج هزار تومان برای یک دسته‌گل معمولی که عکسش خیلی هم قشنگ است، شروع می‌شود و تا 49 هزار تومان برای یک تاج گل باشکوه ادامه پیدا می‌کند.

با 19 هزار تومان ختم بگیرید
اگر فقط قیمت یک جعبه خرمای مضافتی را در نظر بگیرید و آن را به هزینه‌هایی مانند اجاره محل برگزاری مراسم، پخت حلوا و... اضافه کنید، می‌فهمید که برگزاری یک مراسم ختم چندان ارزان تمام نمی‌شود اما اگر بخواهید این مراسم را مجازی برگزار کنید می‌توانید کارتان را با 19 هزار تومان برای یک مراسم ساده راه بیندازید. به این شکل که عکس مرحوم را آپلود کرده و زمان مراسم را هم تعیین می‌کنید. حالا فقط باید زمان برگزاری و آدرس سایت را به آشناهایتان بدهید تا در زمان مشخص دور هم جمع شوند و در پروفایل مرحوم کامنت بگذارند؛ البته اگر بخواهید کمی بیشتر برای مرحوم مایه بگذارید، می‌توانید از مراسم استاندارد به قیمت 49 هزار تومان یا مراسم ویژه به قیمت 99 هزار تومان استفاده کنید.

فرین‌فر درباره اینکه بین این سه نوع مراسم چه تفاوتی وجود دارد، می‌گوید: «اگر کاربر مراسم ساده را انتخاب کند، فقط می‌تواند از قالب‌های موجود استفاده کند و خودش نمی‌تواند تغییری ایجاد کند اما اگر انواع دیگر را انتخاب کند، می‌تواند چیزی که دوست دارد در پروفایل بنویسد؛ مثلا اگر شعری در نظر دارد یا می‌خواهد تصویر ویژه‌ای در زمینه کار وجود داشته باشد با انتخاب مراسم استاندارد یا ویژه می‌تواند این کار را انجام دهد. در نوع ویژه مراسم، یک امکان دیگر هم فراهم شده و آن این است که مهمان‌ها می‌توانند به صورت خصوصی برای صاحب مراسم کامنت بگذارند اما در مراسم ساده کامنت‌ها را همه حضار می‌بینند.»

کامنت به جای آغوش
تصور صاحب عزا درحالی که پشت کامپیوتر نشسته و درحالی که اشک می‌ریزد کامنت‌های تسلی‌بخش می‌خواند تا حد زیادی غریب به نظر می‌رسد؛ البته خیلی از ما قبلا با استفاده از فضاهای مجازی همدردی‌مان را با عزادارها نشان داده‌ایم مثلا پای عکسی در اینستاگرام کامنت گذاشته‌ایم یا در تلگرام پیغام‌های تسلیت فرستاده‌ایم اما فرین‌فر می‌گوید این سایت به‌دلیل اینکه فضای مخصوصی برای این کار در نظر گرفته و ساعت مخصوصی هم دارد، نوعی احترام خاص برای مرحوم ایجاد می‌کند. ممکن است شما هر وقت به شبکه‌های مجازی سر بزنید، بتوانید تسلیت بگویید اما وقتی در ساعتی مشخص در آدرس الکترونیکی مشخص حاضر می‌شوید یعنی واقعا برای مرحوم و بازمانده‌هایش احترام قائل بودید و مثلا به‌دلیل دوری راه نتوانسته‌اید در مراسم واقعی آنها شرکت کنید؛ اینها با هم خیلی تفاوت دارد.»

درگذشته‌های آشنا
وقتی به قسمت «فهرست مراسم» در سایت «ای‌ختم» بروید می‌توانید ببینید که چه ختم‌هایی تا‌به‌حال برگزار شده و چه ختم‌هایی در انتظار برگزاری هستند. در میان کسانی که تصویرشان در این بخش دیده می‌شود، چهره‌های آشنایی وجود دارد؛ مثلا همایون بهزادی، بازیکن سابق پرسپولیس یا داوود رشیدی که به‌تازگی از دنیا رفت؛ البته با توجه به اینکه تاریخ ختم آنها گذشته و ما هم به این مراسم دعوت نبوده‌ایم، نمی‌توانیم بفهمیم که چه کسی بانی برگزاری این ختم مجازی بوده‌اند اما فرین‌فر می‌گوید: «هرکس می‌تواند برای هر کسی که خواست مراسم بگیرد. این‌طور نیست که حتما اعضای خانواده‌اش بتوانند از این امکان برخوردار شوند.»

سایت «ای‌ختم» امکانات دیگری هم در اختیار شما می‌گذارد؛ مثلا اگر خواستید در یک مراسم ختم مجازی شرکت کنید و متن درخوری نداشتید یا به‌عنوان برگزارکننده مراسم به‌دنبال یک شعر مناسب بودید، می‌توانید به بخش «شعر ختم» بروید و از آنجا یک شعر انتخاب کنید؛ اشعاری که به نظر می‌رسد از سایت‌های برگزارکننده مراسم‌های ختم یا سفارش سنگ قبر برداشته شده‌اند.


کد مطلب: 71101

آدرس مطلب: https://www.irankhabar.ir/fa/doc/news/71101/برگزاری-مراسم-ختم-فضای-مجازی-صورت-آنلاین-یکی-پدیده-های-ورود-تکنولوژی

ایران خبر
  https://www.irankhabar.ir