40 سال پس از تخریب؛
زندگی در آغوش شهر مرده!
وقایع اتفاقیه , 11 ارديبهشت 1396 ساعت 10:36
نزدیک به 40 سال از تصرف و تخریب نفتشهر میگذرد؛ شهری که در هشت سال جنگ تحمیلی، یکی از مهمترین اهداف دشمن برای تصرف بهشمار میرفت.
نزدیک به 40 سال از تصرف و تخریب نفتشهر میگذرد؛ شهری که در هشت سال جنگ تحمیلی، یکی از مهمترین اهداف دشمن برای تصرف بهشمار میرفت.
به گزارش
ایران خبر، نفتشهر با آغاز جنگ توسط عراق تصرف میشود و شهر خالی از سکنه را دشمن به ویرانه تبدیل میکند.
نفتشهر که پيش از حمله عراق، بخشي از ايرانيان کردزبان را در خود جاي داده بود از ابتداي جنگ تا زمان آتشبس يعني حدود 8 سال در اشغال نيروهاي بعثي بود و حالا پس از گذشت چهار دهه از ويراني نفتشهر مسئولان خبر دادهاند که اين شهر آماده زندگي است.
برخي از ساکنان نفتشهر در جنگ شهيد شدهاند و برخي بر اثر کهولت سن جان باختهاند و کودکاني که در سالها و ماههاي اول زندگي مجبور به ترک اين شهر شدهاند حالا هر کدام انسان بالغي هستند که خاطرات زندگي شهرشان را هم به ياد نميآورند.
خانههاي تخريبشده بازسازي شده و حتما ديگر هيچ شباهتي به خانههاي 40 سال پيش ندارد. بااينحال، اهالي نفتشهر حتما آرزو داشتهاند يکبار ديگر بتوانند در زادگاهشان نفس بکشند. روز گذشته معاون فرماندار قصرشيرين از مهيابودن نفتشهر براي بازگشت اهالي خبر داد و گفت: از اول بازسازي اين شهر پيشرفت صددرصدي دارد.
آغاز بازسازي
بازسازي شهر مرزي نفتشهر که پس از جنگ تحميلي به دليل آلودهبودن بخشي از زمينهايش به مين و مواد منفجره خالي از سکنه شد، در دولت يازدهم کليد خورد.
بازسازي از شهريور 93 با حضور مسئولان استاني و جمعي از اهالي آغاز و حالا در کمتر از سه سال مسئولان خبر دادهاند که شهر ساخته شده، به جاي ويرانههاي باقيمانده از جنگ و تصرف، خانههايي براي مردم ساخته شده تا با امنيتي چند برابر سابق در آن زندگي کنند و براي هميشه زندگي در غربت را ترک کنند.
اکنون فقط شماري از نيرويهاي نظامي و کارکنان شرکت نفت در نفتشهر سکونت دارند و پس از پايان جنگ تحميلي به دليل شرايط موجود و حضور نيروهاي نظامي و وجود ميادين مين، امکان بازگشت مردم به اين شهر ميسر نشد و کاري نيز براي بازسازي آن صورت نگرفت تا اينکه اکنون طرح بازسازي نفتشهر به اتمام رسيده است.
اين شهر مرزي که قبل از جنگ تحميلي به جرأت ميتوان گفت مدرنترين شهر غرب کشور بود، پس از سالها، با عمليات اجرايي بازسازي، جاني تازه يافت تا بار ديگر احيا شود.
نعمتالله نازپرورده، فرماندار قصرشيرين، درباره آخرين وضعيت بازسازي نفتشهر به مهر ميگويد: نفتشهر پس از حدود ۴۰ سال از تخريب آن بازسازي شده و هماکنون آماده و مهياي بازگشت اهالي است. او هزينه بازسازي اين شهر جنگزده را ۲۰ ميليارد تومان در فاز اول اعلام کرد و گفت: با توجه به اقدامات انجامشده، اين شهر هماکنون آماده زندگي است اما جزئيات ديگري نيز باقي مانده که در فاز دوم انجام خواهد شد.
معاون فرماندار قصرشيرين ميگويد: با توجه به اقدامات صورتگرفته، هماکنون نفتشهر آماده زندگيکردن بوده اما يکسري امورات ديگر نياز است که جزء فاز دوم آن محسوب ميشود. او زمان صرفشده براي اجراي فاز اول اين پروژه را سه سال اعلام کرد و گفت: در فاز اول اين پروژه حدود ۵۰ واحد مسکوني بههمراه يک سالن ورزشي، دو واحد آموزش، يک واحد بهداشتي درماني و يک مسجد احداث شده است.
پيشرفت ۱۰۰ درصدي فاز اول بازسازي نفتشهر
نازپرورده از پيشرفت صددرصدي اين پروژه خبر داد و گفت: همچنين در فاز اول، کار آمادهسازي خيابانها و معابر عمومي آن انجام شده و هماکنون اين شهر آماده زندگي و بازگشت ساکنانش است. او با بيان اينکه هماکنون خدماتي همچون آب و برق در اين منطقه فراهم است، گفت: البته فراهمکردن آب و برق مطمئن و ايجاد استحکامات لازم در فاز دوم اين پروژه ديده شده که در صورت تأمين اعتبارات لازم در دست اقدام قرار خواهد گرفت.
نفتشهر، شکل اوليه خود را گرفته و تعدادي از اداراتي هم که بايد در آن شکل بگيرند، تأسيس شده و در آنجا کار انجام ميشود. او نفتشهر را يکي از نقاط مهم استان بهلحاظ هممرزبودن با کشور عراق و همچنين وجود چاههاي نفت دانست و ابراز اميدواري کرد با اقدامات صورتگرفته، شاهد آباداني اين شهر باشيم.
معاون فرماندار قصرشيرين ابراز اميدواري کرد با اجراي سامانه گرمسيري در اين شهر مردم آن بتوانند در باغات و نخيلات اين شهر فعاليت کرده و توسعه کشاورزي و صنعتي اين شهرستان اتفاق بيفتد.
او از اجراي فاز دوم بازسازي نفتشهر در آينده نزديک خبر داد و گفت: هماکنون مطالعات آن در حال انجام است اما انتظار ما اين است که مردم نفتشهر خود پيشقدم شده و نفتشهر را با بهرهگيري از تسهيلات بانکي- که به آنها پرداخت ميشود- بسازند.
نازپرورده درباره حضور نيروهاي نظامي در سطح شهر نيز گفت: اين نيروها کار خودشان را انجام ميدهند و مردم نيز به زندگي خود ميپردازند و اين موضوع، مشکلي ايجاد نميکند و مردم ميتوانند بهراحتي در شهر حضور داشته باشند و زندگي کنند.
نفتشهر در دوران جنگ
تيمسار فلاحي، فرمانده وقت نيروي زميني ارتش در گزارشي، تصرف نفتشهر را اينگونه توضيح داد: تجاوزات مقدماتي عراق از اوايل سال ۵۹ از اين مناطق آغاز شد؛ ابتدا نيروهاي مرزي و بهتدريج نيروهاي منظم ارتش عراق در منطقه مرزي ايران و قصرشيرين، اقدامات خصمانهاي عليه مرزداران جمهوري اسلامي ايران شروع کردند و به مرور زمان عمليات تجاوزکارانه خود را توسعه دادند تا جايي که ۱۱ ارديبهشت، منطقه مرزي قصرشيرين- نفتشهر و سپس در ۱۱ خرداد پاسگاه مرزي غرب مهران مورد تجاوز آشکار ارتش بعث عراق قرار گرفت.
آنطور که اين فرمانده جنگ ميگويد، پس از ۲۲ شهريور ۵۹ کمکم مناطق به اشغال درآمد و از روز اول مهر ۵۹، تهاجم متجاوزان وسعت يافت. روز اول نبرد در منطقه عملياتي کرمانشاه در حالي به پايان رسيد که نفتشهر در محاصره افتاد و اطراف قصرشيرين در دسترس دشمن قرار گرفت.
بر اثر محاصره و آتش شديد دشمن، تلفات سنگين به مدافعان نفتشهر وارد شد و نيروهاي دشمن از جوانب مختلف به طرف نفتشهر به حرکت درآمدند. عراق، آتشبس را پذيرفته بود اما از اجراي مفاد قطعنامه ۵۹۸ خودداري ميکرد و اين کارشکني تا ۱۲ مرداد ۶۹ ادامه داشت.
در آن روز، بالاخره عراقيها با قبول مجدد قرارداد ۱۹۷۵ الجزاير موافقت کردند و پيرو اين تصميم، نيروهاي عراقي نفتشهر را تخليه کرده و به نوار مرزي بازگشتند. بهاينترتيب نفتشهر که دوم مهر ۵۹ به اشغال درآمده بود، بعد از 10 سال اسارت ۱۲ مرداد ۶۹ آزاد شد.
کد مطلب: 87968
آدرس مطلب: https://www.irankhabar.ir/fa/doc/news/87968/زندگی-آغوش-شهر-مرده
ایران خبر
https://www.irankhabar.ir