ایران خبر بررسی می کند؛

معضلی جدید و قانونی؛ اعتیاد به موبایل

5 مهر 1394 ساعت 12:48

در زمان های قدیم تر که وسیله ارتباطی به شکل امروزه از گسترش زیادی برخوردار نبود غبطه می خوردیم که پیشرفت کنیم و به تکنولوژی دسترسی داشته باشیم اما حال که به آن پیشرفت رسیده ایم، حسرت روزهایی را داریم که دور از دنیای مدرن، تکنولوژی و و سایل ارتباط جمعی بودیم.


ایران خبر- در سال 1973 میلادی، یعنی درست 14 فروردین 1352 شمسی روزی بود که اولین تماس تلفنی موبایل با موبایل‌های اولیه توسط مارتین کوپر یکی از مدیران شرکت موتورولا از خیابانی در نیویورک به رئیس شرکت رقیب موتورولا انجام گرفت. 

ورود موبایل به ایران
تلفن همراه سال 1372 و با 20 سال تاخیر وارد ایران شد. تا سال 1991 تنها استفاده از تلفن همراه مکالمه صوتی بود و بس. تنها یک سال بعد در سال 1992 اولین پیامک فرستاده شد، که به تاریخ شمسی می‌شود سال 1373 و البته این در حالی است که اولین پیامک در ایران با هشت سال تاخیر یعنی سال 1381 ارسال شد. 

در ابتدا استفاده از سرویس پیام کوتاه ملزم به ثبت‌نام برای این سرویس بود و مشترکان برای استفاده از سرویس پیام کوتاه باید به دفاتر مخابرات مراجعه کرده و با پر کردن فرم مربوطه این سرویس را فعال می‌کردند.

 
از پیشرفت تکنولوژی خوشحال باشیم یا ناراحت
حال با گذشت حدود 22 سال از ورود موبایل به ایران می گذرد و شاهد پیشرفت های زیادی در این وسیله ارتباطی هستیم البته ناگفته نماند که گام به گام آن تکنولوژی هم پله های پیشرفت را طی کرد تا به این مرحله از پیشرفت دست پیدا کردیم.

در زمان های قدیم تر که وسایل ارتباطی به شکل امروزه از تنوع و تعداد  زیادی برخوردار نبودند غبطه می خوردیم که پیشرفت کنیم و به تکنولوژی دسترسی داشته باشیم، اما حال که به آن پیشرفت رسیده ایم و شاهد آسیب های اجتماعی آن هستیم، حسرت روزهایی را داریم که دور از دنیای مدرن، تکنولوژی و وسایل ارتباط جمعی بودیم.

با اینکه از آمدن موبایل های هوشمند چند سالی بیشتر نمی گذرد، اما برخی از ما چنان به این وسیله ارتباطی اخت پیدا کرده ایم که به طور کامل به بخشی از زندگی مان تبدیل شده است. هر فردی مرد، زن، پیر، جوان و حتی بچه هر کدام قسمتی از زندگی خود را به این وسیله مدرن اختصاص داده اند.
برخی آنچنان غرق در استفاده از مویابل و امکانات آن هستند که حالت اعتیاد پیدا کرده اند، اما برای برخی هم بود ونبود این وسیله تازه ورود اهمیت چندانی ندارد.

اگر به شما گفته شود قرار است موبایلتان به مدت یک هفته از شما دور باشد و حق هیچگونه استفاده ای از آن را ندارید چون قرار است در یک محفظه امن نگهداری شود، چه عکس‌العملی نشان می دهید؟ متعجب می شوید؟  بدنتان شروع به لرزیدن می کند و یا مثل بچه ها کج خلقی می کنید؟
 
افراد مبتلا به "نوموفوبیا"
بر اساس تحقیقات جدیدی که OnePoll به نمایندگی از شرکت بریتانیایی SecurEnvoy انجام داده؛ ترس از جدا شدن از تلفن همراه، بیماری که در علم روانشناسی "نوموفوبیا" نامیده می شود، در حال افزایش است. نظر سنجی از 10000 استرالیایی نشان داد که 66 درصد آنها از جدا شدن از تلفن همراه خود می ترسند. این میزان نسبت به نظر سنجی مشابهی که 4 سال پیش انجام شد 13 درصد اقزایش یافته است.

عجیب تر اینکه 41 درصد این افراد برای اینکه می ترسند مبادا گوشی خود را گم کنند، همیشه دو گوشی همراه خود دارند که حتی یک لحظه بدون اتصال به شبکه تلفن همراه نباشند.

با نگاهی دقیق‌تر به نتایج این تحقیق متوجه می شویم که زنان بیشتر از مردان درگیر این بیماری هستند زیرا در مقایسه با 61 در صد مردانی که می ترسند از گوشی خود جدا شوند ، 70 درصد زنان هستند که این ترس را در خود دارند. البته در مقابل این تحقیق نشان می دهد که بیشتر مردان هستند که تمایل دارند دو گوشی همراه خود داشته باشند، که اگر یکی از آنها را از دست دادند دچار استرس زیادی نشوند.
داده های این تحقیق نشان می دهد بیشترین افرادی که هنگام جدا شدن از تلفن همراه عرق سرد روی پیشانی شان می نشیند نسل جوان هستند ، زیرا 77 درصد افرادی که سنینی بین 18 تا 24 سال داشتند گفته بودند اگر بخواهند از تلفن همراه خود جدا شوند احساس نگرانی می کنند. البته به نظر می رسد این آمار بیشتر به خاطر این باشد که این نسل با تلفن همراه و وسایلی از این دست بزرگ شده اند. البته این تحقیق یک مطلب مهم دیگر را هم نشان می دهد : اگر ما به زودی راهی برای کاهش دادن وابستگی خود به تلفن همراه پیدا نکنیم، نوموفوبیا روز به روز بیشتر می شود.

اگر گوشی شما را بگیرند شما چه احساسی دارید؟ آیا بدخلق می شوید؟ یا شاید هم مودی می شوید؟ شاید هم به سراغ وسایل و راه‌های جایگزینی بروید که مدتهاست آنها را فراموش کرده‌اید؟
 
انزوا طلبی در جوانان پیامد استفاده مکرر موبایل
برخی از نوجوانان مدت طولانی از شبانه روز را صرف استفاده از موبایل می کنند ، این روش نادرست باعث اختلالات روانی می شود و افراد نسبت به آن اعتیاد پیدا می کنند. تفاوت افراد معتاد به موبایل نسبت به افرادی که به الکل و مواد اعتیاد دارند در این است که استفاده از موبایل غیرقانونی نیست. اعتیاد در استفاده از موبایل باعث ایجاد روابط غیراخلاقی، استفاده بیش از حد اینترنت و غرق شدن در بازی های مختلف می شود که آثار و آسیب های مخربی را به همراه خود دارد.

اعتیاد  استفاده از موبایل رفتاری را در فرد به وجود می آورد که وی انزوا طلب و گوشه گیر می شود، به طوری که از خانواده و دوستان خود فاصله می گیرد و در خلوت با موبایل ساعات خود را سپری می کند. افرادی  که انزوا طلب می شوند چون از جامعه دور هستند  موقعیت ها اجتماعی، تحصیلی و کاری خود را از دست می دهند. این افراد به محض اینکه از موبایل خود دور باشند به آن فکر می‌کنند و از دوری‌اش رنج می‌برند. تحمل خاموش بودن موبایل در افراد معتاد کاری دشوار است و باعث می‌شود هنگام خواب یا درموقیعت های خاصی که گوشی موبایلشان خاموش یا در حالت سکوت است دچار استرس و نگرانی شوند.
 افرادی که به مویابل خود وابسته شده اند تحت هیچ شرایطی نمی توانند از آن دور بمانند و به هر بهانه ای می خواهند استفاده ایی از آن داشته باشند. این نوع استفاده بی رویه و علاقه به نوعی جنون دسترسی تبدیل می شود.
 
معضلی به نام شبکه های اجتماعی
حال در این میان استفاده از اینترنت و حضور مداوم در انواع شبکه های اجتماعی به معضل و آسیب اجتماعی تبدیل شده است که باید با جدیدت به دنبال راه حلی اساسی برای آن باشیم. معضلی که متاسفانه باعث جدایی و گسستگی بسیاری از زندگی ها شده است. زیرا افراد ناآگاه با حضور خود در این شبکه ها فقط قصد سوءاستفاده از دیگران را دارند. آنها از هرترفندی در این زمینه استفاده می کنند تا به مقاصد شوم خود دسترسی پیدا کنند.
 
حضور در شبکه های اجتماعی با اسم و عکس مستعار و ایجاد مزاحمت پدیده دیگری از تکنولوژی است که بلای جان خیلی از افراد شده است. متاسفانه بهره مندی برخی از وسایل و یا ابزار نوین به بدترین شکل ممکن  تبدیل شده است، گویا نحوه صحیح استفاده کردن آن را به طور کامل به فراموشی سپرده اند!

 پس از استفاده از شبکه های اجتماعی به استفاده از دوربین های عکاسی که این سال ها یکی از ملزومات ضروری موبایل ها شده است می رسیم.
امروزه عکاسی کردن طوری در زندگی ما جولان می دهد که تا خصوصی ترین لحظه های زندگی نیز با ما همراه است و باید آن لحظات بدون چون و چرا ثبت شوند.  در این گزارش خوب یا بد بودن این موضوع مد نظر نیست و قضاوت آن را به خود افراد می سپاریم. اما چیزی که آنچه که بیش از همه خود را نمایان می کند ورود این پدیده جدید و مدرن در زندگی و استفاده های بدون منطق و آگاهی از آن است. شاید اگر قبل ازاینکه می خواستیم از موبایل استفاده  کنیم در ابتدای امر فرهنگ استفاده آن را در خود نهادینه می کردیم، در آن صورت بهتر می توانستیم از آن بهره ببریم.

گزارش از مه جبین محمدی - ایران خبر


 


کد مطلب: 41650

آدرس مطلب: https://www.irankhabar.ir/fa/doc/report/41650/معضلی-جدید-قانونی-اعتیاد-موبایل

ایران خبر
  https://www.irankhabar.ir