ایران خبر بررسی می کند؛

"تجارت" برخی پزشکان به جای "طبابت"

14 مهر 1394 ساعت 14:26

معضل بزرگی که با آن روبرو هستیم این است که حجم پولی که دولت به بحث یارانه سلامت تزریق می کند صرف دریافتی پزشکان و پرسنل می شود، توقع می رفت که این بخش به حالت سرمایه گذاری در بیمارستان ها تبدیل شود.


 ایران خبر- معضل بزرگی که با آن روبرو هستیم این است که حجم پولی که دولت به بحث یارانه سلامت تزریق می کند صرف دریافتی پزشکان و پرسنل می شود، توقع می رفت که این بخش به حالت سرمایه گذاری در بیمارستان ها تبدیل شود.

پس از اجرایی شدن طرح تحول سلامت مشکلات و معضلاتی پیش آمد که ایران خبر در این خصوص به گفتگو با یکی از کارشناسان در این زمینه پرداخته است؛

این کارشناس در گفتگو با ایران خبر، گفت:در مناطق دور افتاده و شهرستان ها تجهیزات مناسب و جدیدی خریداری شده است. در مراکز دولتی دور افتاده که مراکز سی تی اسکن وجود نداشت این مراکز دائر شده است.

اولویت اول جلب رضایت پزشکان و پرسنل
وی افزود: مشکلی که وجود دارد و از نظرها پنهان مانده این است که بودجه ای که دولت برای طرح تحول سلامت در نظر گرفته است، حدود 70 تا80 درصد از آن صورت یارانه به پزشک و پرسنل پرداخت می شود که این همان تزریق نقدینگی در بازار است. شاید 15 تا 30 درصد از آن هزینه خرید تجهیزات و نوسازی بیمارستان ها شود.


وی گفت: در طرح تحول سلامت اولین کاری که صورت گرفت جلب رضایت پزشکان و پرسنل در سیستم های دولتی بود که بودجه طرح تحول را تقسیم کردند و مبلغی از آن را به پرسنل بیمارستان اختصاص دادند که رضایت مندی پرسنل را به جهت سطح کیفی افزایش دهند. حالا این حجم نقدینگی افزایش پیدا کرد و باعث ایجاد تعهد شده است. به عنوان مثال دو بیمارستان دولتی در شهرستان به پرستار خود علاوه بر دریافتی حقوق ماهانه مبلغ 700 تا 800 هزار تومان کارانه می دهد، بیمارستان دیگری مبلغ یک میلیون تا یک میلیون دویست هزار تومان مبلغ کارانه پرستار را تعیین کرده است، یک پرستار در بیمارستانی در زنجان مبلغ 4 میلیون تومان دریافتی دارد، به دلیل حجم بالای بیماری که آن بیمارستان وجود دارد. البته این مبالغ و دریافتی ها بستگی به نوع بیمارستان، ضریب، تعداد بیماران و حجم دریافتی دارد.حجم بالایی از بودجه طرح تحول سلامت صرف پرداخت به پزشکان و پرسنل بیمارستان شده است.

تخلفات پزشکان در امور مالیاتی
وی خاطر نشان ساخت: در گذشته توافقی بین سازمان نظام پزشکی و سازمان امور مالیاتی برقرار بوده مبنی بر اینکه پزشکان خود اظهاری کنند، بر اساس آن سازمان امور مالیاتی از پزشکان مالیات را دریافت می کرد اما اسناد و مدارک مبنی بر تخلفات پزشکان افزایش یافت به طوری که سازمان امور مالیاتی  یک طرفه این توافق را لغو کرد. گزارش هایی از دریافت کارانه پزشکان آمار خیلی وحشتناکی را در این زمینه نشان می دهد. بیمارستانی در شهرستان  است که سود سالانه آن در سال 92 مبلغ 90 میلیارد تومان بوده ولی در اظهار نامه مالیاتی خود مبلغ 30 میلیارد تومان ثبت کرده است!

ناهماهنگی درآمد پزشکان در اظهارنامه مالیاتی
وی گفت: بحث وزارت دارایی بحث مالیات بر درآمد است، پزشکان برای اینکه درآمدشان را کمتر جلوه دهند دریافتی خود را در بخش ساخت و ساز و خرید و فروش سرمایه گذاری می کنند. پزشک فوق تخصصی را می شناسم که درآمد سالیانه وی در سال 92 مبلغ یک میلیارد و سیصد میلیون تومان بوده است اما در اظهار نامه مالیاتی درآمد خود را مبلغ سیصد میلیون تومان عنوان کرده است. حجم تخلفات در بیمارستان های غیر دولتی بسیار بالا و زیاد است. در بیمارستانهای خصوصی شاید 30 تا 40 درصد درآمد پزشکان به عنوان مبنای محاسبات مالی در نظر گرفته شود.

اقدامات مفید وزارت بهداشت و امور مالیاتی
این کارشناس افزود: وزارت بهداشت و سازمان امور مالیاتی چند اقدام خوب و مفید انجام داده اند. طرحی را در بیمارستان های دولتی اجرایی کرده اند که به طور کامل پرداخت نقدی را حذف گردد و پرداختی ها باید از طریق دستگاه های POS بانکی صورت پذیرد. البته هنوز اجرایی شدن این طرح در بیمارستانهای خصوصی مشخص نیست. اگر این طرح فراگیر شود، از طریق همین روش می توان ورود و خروج مالی را کنترل کرد.
به عنوان مثال؛مثلا در دانشگاه علوم پزشکی سمنان این طرح اجرایی شده و حتما پرداختی ها باید از طریق دستگاه های POS باشد. این طرح در استان سیستان و بلوچستان هم در حال اجرایی شدن است و برای دیگر استان های کشور باید به صورت فراگیر مطرح شود تا کل در یافتی ها و پرداختی ها از طریق سیستم های مالی کنترل شود.

وزارت بهداشت عدم تعهدبیمه ها عملی کرده است
وی گفت: با توجه به طرح تحول سلامت بیمه های تکمیلی یا باید تعهدات خود را به نحو خیلی خوب و مطلوب ارائه دهند تا مشتری داشته باشند یا اینکه مکانیزم رفتاری و عملکردی خود را تغییر دهند.

وی افزود: درگذشته افراد به بیمه تکمیلی وابستگی زیادی داشتند، اما اکنون با توجه به طرح تحول سلامت در بیمارستان دولتی عادی افراد نهایتا 6 تا 10 درصد از هرینه واقعی را پرداخت می کنند، قبلا افراد با مراجعه بیمارستان دولتی برای انجام خدمتی مبلغ 100 هزار تومان پرداخت می کرد که مبلغ 70 هزار تومان آن را بیمه متقبل می شد و مابقی آن را فرد بیمار هزینه می کرد، ولی در طرح تحول نظام سلامت عنوان شده مبلغی را که بیمه ها پرداخت نمی کنند وزارت بهداشت 90 درصد آن را پرداخت می کند. یعنی عملا از آن مبلغ 30 هزار تومان که پرداخت نقدی فرد بود مبلغ 27 هزار تومان آن را دولت پرداخت می کند. اگر بیمه ها از پرداخت سرباز زدند وزارت بهداشت طبق طرح تحول سلامت آن را پرداخت می کند. حتی این امر به خرید تجهیزات پزشکی هم مربوط می شود. قبلا تهیه تجهیزات پزشکی بر عهده فرد بود یا از بازار آزاد می خواستند تهیه کند که باید مبلغ بالایی را پرداخت می کرد یا بیمه باید عهده دار هزنه می شد که خیلی از بیمه ها قبول نمی کردند.

این کارشناس بیان داشت: در حال حاضر وزارت خانه در دستورالعملی که برای بیمارستان ها صادر کرده است، بیمارستان را ملزم کرده است تحت هیچ شرایطی بیمار برای تهیه اقلام دارویی یا تجهیرات پزشکی به خارج از بیمارستان نرود و کارپرداز بیمارستان باید دارو و تجهیزات را برای بیمار تهیه کند و این موارد در پرونده بیمار درج شود.اکنون بیمارستان ملزم شده است که تمامی هزینه ها از بستری تا ترخیص بیمار عهده دار شود.

طرح تحول سلامت نقدینگی را افزایش داد
وی گفت: طرح تحول سلامت از لحاظ اجرایی طرح خوب و موفقی بوده، اما از لحاظ تقسیم بودجه و نوع پرداخت به شدت نقدینگی را افزاریش داده است و منابع بودجه ای که برای آن در نظر گرفته اند عملا پرداخت به پزشکان و پرسنل غیر پزشک است. 

دریافتی چشمگیر برخی پزشکان
وی در پایان افزود: این طرح باعث  افزایش نقدینگی شده و مسئله خیلی مهم ست که متاسفانه مسکوت مانده است. با افزایش 40درصدی هزینه خدمات،  طرح ماندگاری و موقعیت جغرافیایی که ارائه دادند. هزینه های دریافتی پزشکان تا دوبرابر افزایش یافته است. یعنی دریافتی پزشکان واقعا چشمگیر شده است. به عنوان مثال؛ پزشک 29 ساله ارتوپد، در سیستان و بلوچستان، از انجام جراحی های سرپایی، شکستگی ها و عمل های به راحتی ماهانه مبلغ 40 میلیون تومان دریافتی دارد.


کد مطلب: 42581

آدرس مطلب: https://www.irankhabar.ir/fa/doc/report/42581/تجارت-برخی-پزشکان-جای-طبابت

ایران خبر
  https://www.irankhabar.ir