
ایران خبر بررسی می کند؛
مواد غذایی غیر استاندارد مهمان سفره های ایرانی
21 مهر 1394 ساعت 11:24
ماهی چزو غذاهای پرخاصیت به حساب می آید و جایگاه مناسب را در بین ماد غذایی و خوراکی مردم دارد. ماهی تن هم به دلیل اینکه ساده تهیه می شود در لیست غذاهای بیشتر خانواده ها قرار دارد. اما این ماهی چه خواص و مضراتی دارد؟
ایران خبر- همه ما میدانیم کنسروهای ماهی را قبل از باز کردن باید ۲۰ دقیقه جوشاند و در هنگام خرید دقت کنیم کنسروهایی که  قوطیهای متورم شده دارند را خریداری نکنیم. اما مسائل و نکات مربوط به این کنسروها تنها به این دو موضوع پایان نمی یابد.
 
کنسروهای غیر استاندارد در ایران
به گفته محمد میررضوی، دبیر سندیکای صنایع کنسرو، در ایران ۱۲۰ واحد تولید کنسرو ماهی تن فعالیت میکنند که هفتاد درصد این واحدها غیر مجاز هستند و تمایلی به نظارت و کنترل سندیکا ندارند. در ماه های اخیر، کنسرو ماهی تن توسط برخی دست فروشان و فروشندگان وانتی در حاشیه جاده ها به قیمت ۱۲۰۰ تا ۲۰۰۰ تومان عرضه می شود در حالیکه قیمت مصوب هر قوطی ماهی تن ۵۶۰۰ تا ۵۷۰۰ تومان است. آقای میررضوی گفته است: "واحدهای تولید ماهی تن که استاندارد و تحت نظر وزارت بهداشت هستند چنین تخفیفهایی را ارائه نمیکنند. تخفیف ۵۰ درصدی واحدهای تولیدی غیر مجاز که اصطلاحا زیر پلهای نامیده میشوند، برای افزایش فروش است و خریداران باید هنگام خرید به برند و علامت استاندارد تن توجه کنند".
"سالانه صادرات بسیار خوبی به کشورهای اروپایی و آسیایی بدون مشکل صورت می گیرد. وزن استاندارد هر قوطی ماهی تن ۱۸۰ گرم است و اگر واحد تولیدی قصد کاهش وزن داشته باشد باید آن را روی قوطی درج کند و اگر حجم مواد موجود در قوطی کمتر از وزن درج شده روی قوطی بود، مصرفکننده باید از مصرف ماهی تن صرفنظر کند."

 
چگونه جیوه وارد بدن ماهی تن می شود؟
وقتی مقداری جیوه در آب حل شده و تحت تأثیر باکتری ها تغییر شیمیایی می یابد؛ به متیل جیوه که شکل سمی تر جیوه است، تبدیل می شود و معمولا پس از ورود به معده، به آسانی جذب و به آهستگی دفع می گردد. متیل جیوه هنگام عبور آب از آبشش های ماهی ها و تغذیه این موجودات از ارگانیسم های آبزی و پلانکتون ها، جذب بدن آن ها می شود. ماهی های بزرگ تر که خود از ماهی های کوچک تر تغذیه می کنند، دارای مقادیر بالاتری از متیل جیوه می باشند. متیل جیوه در بدن ماهی ها، اتصالات محکمی را با عضلات و سایر بافت ها تشکیل می دهد و فرآیند پخت تأثیر چندانی در کاهش مقدار این ماده خطرناک ندارد. تقریباً تمام ماهی ها، حاوی مقادیر ناچیزی از متیل جیوه می باشند که البته در بعضی گونه ها مقدار آن بیشتر است. مقدار جیوه در بدن ماهی هایی که در مناطق با آلودگی های صنعتی (مانند پسآب های کارخانه های پتروشیمی) می زیند، افزایش چشم گیری نشان می دهد.
 
تن ماهی های آلوده 
به گفته دبیر سندیکای صنایع کنسرو؛ بهترین کنسرو تن ماهی دنیا تولید کشور تایلند است، گفت: این کنسرو در داخل ترکیبی از آب و روغن قرار دارد و البته سازمان استاندارد هنوز استاندارد آن را تائید نکرده است. این کنسرو بسیار بهتر از کنسروهای کنونی است که در آنها روغن مایع وجود دارد و متاسفانه برخی به اشتباه فکر میکنند روغن داخل کنسرو تن ماهی همان روغن ماهی بوده و آن را مصرف میکنند.
ترکیب آب و روغن در کنسرو تن ماهی اولا باعث میشود از دورریز حجم زیادی روغن بدون هیچ مصرف خاصی جلوگیری شود و ثانیا با کاهش نقطه جوش کنسرو در هنگام گرم کردن آن در مصرف انرژی نیز صرفهجویی خواهد شد.
پیشنهاد این است که هرچه زودتر استاندارد مربوط به کنسرو تن ماهی اصلاح شده و استاندارد بهترین کنسرو تن ماهی دنیا مورد تائید قرار بگیرد چرا که این کار هم به نفع مصرفکنندگان خواهد بود و هم باعث کاهش مصرف انرژی و کاهش مصرف روغن در کشور خواهد شد.
 
کد مطلب: 43250
آدرس مطلب: https://www.irankhabar.ir/fa/doc/report/43250/مواد-غذایی-غیر-استاندارد-مهمان-سفره-های-ایرانی
ایران خبر
  https://www.irankhabar.ir