ایران خبر بررسی می کند؛
رواج ازدواج به سبک فروشگاه های زنجیره ای در جامعه امروزی
11 بهمن 1394 ساعت 13:05
مراسم ازدواج در ایران دارای آداب و رسوم خاصی بوده است که برخی از آنها منحصر به فرهنگ ایرانی است. این رسوم در طی دوران مختلف دستخوش تغییراتی شده و با توجه به فرهنگ و رسوم، پیشینه، دین و مذهب و طبقات اجتماعی هر قوم تغییراتی در آن حاصل شده است.
ایران خبر- مراسم ازدواج سنتی در ایران دارای آداب و رسوم خاصی بوده است که برخی از آنها منحصر به فرهنگ ایرانی است. این رسوم در طی دوران مختلف دستخوش تغییراتی شده و با توجه به فرهنگ و رسوم، پیشینه، دین و مذهب و طبقات اجتماعی هر قوم تغییراتی در آن حاصل شده است.
قرنها بعد و در دوره ساسانیان، نوع اصلی ازدواج ایرانی «زنیِ پادِخشای» خوانده میشد که در واقع انتقال قیمومیت دختر از پدر به شوهر بود. همچنین گونهای ازدواج موقت برای زنان وجود داشت که «چَگَر» نامیده میشد و آن هنگامی بود که شوهر توانایی فرزندآوری نداشت و زن خود را به عنوان همسر موقت به یکی از نزدیکان میداد تا فرزند آورد. چگر را به صورت چَکَر هم نوشتهاند. در این گونه از ازدواج رضایت زن شرط نبودهاست و فرزندان حاصل به شوهر اول میرسیدهاند. نوع دیگری از ازدواجهای ساسانی که باعث بحث و جدلهای زیادی میان امروزیان شده است خویدوده بود که ازدواج با محارم است.
فرایند ازدواج سنتی مراحل مختلفی داشته و دارد که البته با تغییرات متفاوتی که پیش آمده بسیاری از رسوم ازدواج سنتی از بین رفته و فقط در برخی از خانواد های سنتی حفظ شده است.
مراحل ازدواج سنتی ایرانی تقریباً در اکثر نقاط کشورکه مرسوم و معمول بودهاست، بطور رسمی شامل این مراحل است: خواستگاری، بله برون، شیرینی خوران، نامزدی، مراشم عقد کنان، جهاز بران، حنابندان، عروسی و پاتختی.
مادر زن سلام نیز از رسوم ازدواج سنتی است که صبح بعد از شب ازدواج داماد با مادر عروس ملاقات کرده و از وی به خاطر عقد دخترش تشکر میکند.
با گذشت تغییرات اساسی در آداب و رسوم سنتی ازدواج های سنتی کمرنگ شد و ازدواج های مدرن که دیگر رسومی در آن رعایت نمی شد رواج یافت.
ازدواج های مدرن هم تا حدی قابل قبول خانواده و جامعه بود زیرا با توجه به برخی مسائل سنتی و اقتصادی جوانان از انجام رسوم سنتی سر باز زدند و با مراسم ساده و مختصر زندگی مشترک را آغاز کردند.
اما اکنون ازدواج نه دیگر سنتی است و نه مدرن. فلسفه ازدواج از بین رفته و نابود شده است. با تنوع در امر ازدواج و تغییراتی که در این زمینه صورت گرفته دیگر جوانان رغبتی برای ازدواج رسمی و سنتی ندارند.
"ازدواج های اقتصادی و اجتماعی" انتخاب جدید
در جامعه مدرن و صنعتی امروز انتخاب همسر در اکثر موارد جنبه اقتصادی و اجتماعی به خود گرفته است، دیگر افراد برای اخلاق و شخصیت همسر آینده خود توجه و تعصبی نشان نمی دهند. گویا فقط داشتن حساب بانکی عالی و موقعیت اجتماعی مناسب و به اصطلاح "دهن پُرکن" جایگزین تمامی نیازهای روحی و جسمی بین افراد شده است.
حال باید دید "ازدواج های اقتصادی و اجتماعی" تا چه مدت دوام می آورند. آیا پول راه حل و مشکل گشا برای تمامی مسائل است؟ چرا عواطف و مهربانی جایگزین اسکناس های رنگی شده است؟ اگر پول در اولویت انتخاب همسر قرار دارد افرادی که از این اولویت محروم هستند چه راهی پیش رو دارند؟
درجوامع مدرن و جدید امروزی ازدواج ها و انتخاب ها با معیارهای روز سنجیده می شود. گویا برخی از پدرها و مادرها هم با انتخاب هایی برای "ازدواج های اقتصادی و اجتماعی" مخالفتی ندارند و گاهی دختر و یا پسر را بر این امر تشویق می کنند.
"ازدواج سفید" جایگزین "ازدواج دائم"
"ازدواج سفید" مدل جدید ازدواج است که در جامعه امروزی و بین جوانان رواج خاصی پیدا کرده است. دختران و پسران پس از مدتی احساس پیدا می کنند که باید مستقل باشند و از نظر مالی و عقلی خود را رشد یافته می بینند به همین علت تصمیم بر جدایی از خانواده می گیرند؛ این جدایی و دوری از خانواده تبعاتی دارد که یکی از آنها "ازدواج سفید" است. به طوریکه طرفین بدون ثبت محضری و جاری شدن صیغه عقدبا یکدیگر زندگی مشترک را آغاز می کنند.
برخی افراد ثروتمند به راحتی برای برگزاری یک شب ازدواج شیک و لوکس میلیون ها تومان هزینه می کنند، نه تنها ترس و واهمه ای از بابت هزینه ها ندارند بلکه با کمال میل وافتخار اقدام به امرمی کنند و این را نوعی فخرفروشی و اقتدار برای خود تصور می کنند.
"ازدواج سفید" مدل جدید ازدواج است که در جامعه امروزی و بین برخی از جوانان رواج خاصی پیدا کرده است. جوانانی که برای فرار واقعیت و مسئولیت پذیری ساده ترین راه حل را انتخاب می کنند. ادعای آنها برای "ازدواج سفید" این است، با نداشتن درآمد مناسب برای زندگی مشترک و دائم، زندگی گذرا و موقت را انتخاب می کنیم. در این نوع زندگی انتخاب و ترک زندگی به راحتی و بدون دغدغه و دخالت دیگران صورت می گیرد.
"ازدواج سفید"، روشی از زندگی ست که با عرف، شرع، آداب و سنن و سبک زندگی جامعه ایرانی در همه این سالها سنخیت ندارد. هرچند که بسیاری می گویند این موضوع آنقدر فراگیر نیست و جای نگرانی ندارد، اما به نظر آنقدر جدی هست که به دنبال راهکار و چاره ای برای "ازدواج سفید" باشیم.
"ازدواج سفید" درحالی در جامعه ایران رواج پیدا کرده که در شرع، قانون "ازدواج موقت" وجود دارد. قانونی مترقی که به دلیل استفاده نامناسب از آن و رواج "ازدواج موقت" در برخی مردان متاهل از چنین چیزی، با واکنشهای منفی بسیاری همراه شده و ظاهرا عرف آن را نمیپذیرد. این درحالی است که "ازدواج موقت" میتواند جایگزینی برای "ازدواج سفید" باشد.
"ازدواج استیجاری" پدیدهای نوین در ازدواج
رواج پدیده جدید ازدواج استیجاری مختص برخی مردان متمول و ثروتمند است. کسانی که منزلی مستقل و جداگانه برای خود تهیه می کنند و با وجود داشتن همسر اول به راحتی نفر و نفرات بعدی را وارد زندگی خود می کنند و توجیه و فخر فروشی این افراد به ثروت شان است.
متاسفانه برخی از مردان از انتخاب همسر اول خود بنا به دلایلی پشیمان می شوند. با گذشت مدتی از زندگی مشترک حس تنوع طلبی اینگونه از مردان هوشیار می شود و می خواهند که در انتخاب همسر نیز تنوع داشته باشند. گویا می خواهند پیراهن تن خود را تغییر دهند. بی اخلاقی در این مردان به صورت عادت در آمده و تصور می کنند چون از نظر مالی در سطح بالایی هستند می توانند هر دختری از هر قشری را انتخاب کنند و اینچنین می شود که جامعه با انواع بی اخلاقی و رواج ازدواج های خارج از عرف روبرو می شود.
در زمان قدیم انتخاب همسر توسط بزرگ تر ها و با مشورت پدر و مادر صورت می گرفت ولی امروزه با توجه به تغییرات اساسی در آداب و رسوم، فرهنگ و رفتارهای اجتماعی، انتخاب همسر در خیابان، کافی شاپ، سینما، کوه و دشت و اینترنت صورت می گیرد و متاسفانه اکثر آنها هم به دلیل عدم شناخت کافی و لازم به طلاق ختم می شود.
"ازدواج سبز" در رنگین کمان ازدواج
این پیشنهاد جدید از سوی وزارت ورزش و جوانان به محیط زیست داده شده است. پیشنهادی به نام "ازدواج سبز"!
حال می خواهیم بدانیم تمامی اصول و مشکلات ازدواج مرتفع شده؟ یعنی هیچ دغدغه ای برای ازدواج جوانان وجود ندارد؟ هر روز شاهد شنیدن حرف ها و سخن های تازه در باب ازدواج هستیم. اینکه در مراسم ازدواج گل طبیعی استفاده شود یا گل مصنوعی این دغدغه است؟ آیا از بقیه موارد به طور مناسب و مطلوب استفاده می شود. آیا اصرافی که در تهیه و تدارک غذا دیده می شود واجب تر از گل مصنوعی نیست؟
موضوعی که در "ازدواج سبز" مطرح شده این است که کاروان عروس هنگام همراهی کردن ماشین عروس از بوق زدن و ایجاد ترافیک در خیابان ها خودداری کنند. در حال حاضر مگر در ماه چند ازدواج صورت می گیرد که باعث ترافیک و ایجاد آلودگی صوتی شود. به نظر می آید قبل از اینکه از این کار باید برای "دور دور کردن" های بی مورد و وقت و بی وقت برخی جوانان چاره اندیشی شود تا بوق زدن کاروان عروس! زیرا حضور آنها با ایجاد انواع آلودگی صوتی از قبیل صدای بلند ضبط، لایی کشیدن ها و بوق زدن های بی مورد پررنگ تر است و بیشتر روح و روان شهروندان را آزار می دهد. چرا که هر کسی با دیدن ماشین عروس احساس خوشحالی می کند و لذت می برد اما کسی با "دور دور کردن" برخی جوانان لذت نمی برد جز همان جوانان!
در شکل گیری ازدواج موارد مهمی تری وجود دارد که باید به آنها توجه کرد. اصل قضیه فراموش شده و حاشیه ها مورد توجه قرار گرفته است. این مسائل در قبال مشکلات دیگر از قبیل مسکن، مهریه، برخی آداب و رسوم غلط، ازدواج های اجباری و .... خیلی سطحی و بی ارزش هستند.
ازدواج به سبک فروشگاه های زنجیره ای
مسلما دیگر راه گریزی از آسیب های دنیای مجازی وجود ندارد باید به دنبال راه کاری باشیم که دنیای مجازی را با دنیای واقعی همشان کنیم. باید کاری صورت گیرد تا آدمک های دروغین دنیای مجازی وارد دنیای واقعی شوند و هویت و اصالت پیدا کنند، شاید از این طریق اخلاقیات در دنیای واقعی دیده شود.
در این سال ها با افزایش انواع شبکههای اجتماعی مانند فیس بوک، توییتر، وایبر، واتس آپ، اینستاگرام، تانگو، لاین، تلگرام و ... در کشور و علاقه زیاد مردم به این شبکه ها بخش جدید روابط مجازی و انلاین به ارتباطات مردمی اضافه شده است.
متاسفانه علاقه ها جوانان برای انتخاب دوست در شبکه های اجتماعی رواج زیادی پیدا کرده است. آنها برای یافتن فردی برای عشق ورزی از دنیای واقعی به دنیای مجازی مهاجرت می کنند و خیلی از جوانان به رویاهای کاذب فضای مجازی پناه برده اند. کسی هم راهنمای این جوانان ناآگاه نیست که به آنها بفهماند وقتی در دنیای واقعی فردی مناسب پیدا نکرده اید در دنیای مجازی هم نمی توانید فرد مورد نظر خود را انتخاب کنید!
سایت های همسریابی
کشور ما یک کشور سنتی با فرهنگ سنتی است. در سال های اخیر آشنایی های اینترنتی و ازدواج های مجازی نیز رشد قابل توجهی داشته، برخی از شبکه های اجتماعی و شبکه های اینترنتی سایت های همسریابی افتتاح کرده اند که بازار بسیار گرم و پر رونقی هم دارد. مانند سایت همسریابی هم یار، سایت همسریابی شیدایی، سایت همسریابی توران، شبکه اجتماعی دو همدل، سامانه اینترنتی همسریابی دو هم دم، سایت همسریابی ازدواج دایم خاتون و ... آیا این امر امکانپذیر است از طریق سایت های همسریابی و شبکه های اجتماعی فردی همسر دلخواهش را بیابید؟
حال شما قضاوت کنید؛ با تغییرات چشمگیری که در آداب و رسوم، فرهنگ، اعتقادات، روابط اجتماعی و فردی پیش آمده، ازدواج و انتخاب فردی مناسب از کدام یک از گزینه ها می تواند باشد؟
کد مطلب: 53164
آدرس مطلب: https://www.irankhabar.ir/fa/doc/report/53164/رواج-ازدواج-سبک-فروشگاه-های-زنجیره-جامعه-امروزی
ایران خبر
https://www.irankhabar.ir