ایران خبر بررسی می کند؛
انگار کسی صدای انقراض دوکوهانه ها را نمی شنود
13 ارديبهشت 1395 ساعت 14:43
شتر را به استقامت و توانایی می شناسند و باور آنکه این حیوان هم روزی در معرض انقراض قرار گیرد برای بسیاری مشکل است، اما واقعیت این است که حال و روز این روزهای شتر دوکوهانه اگر بدتر از یوزهای ایرانی نباشد ، بهتر نیست.
به گزارش ایران خبر،شتر را به استقامت و توانایی می شناسند و باور آنکه این حیوان هم روزی در معرض انقراض قرار گیرد برای بسیاری مشکل است، اما واقعیت این است که حال و روز این روزهای شتر دوکوهانه اگر بدتر از یوزهای ایرانی نباشد، بهتر نیست.
دانشمندان معتقدند که برخلاف شتر یک کوهانه که درجنوب عربستان اهلی شدهاست شتر دوکوهانه توسط عشایر کوچ نشین آسیای مرکزی، مغولستان و شمال چین اهلی شدهاند و این کوچ نشینان شتر دوکوهانه را به منظور حمل و نقل و کارهای سخت اهلی کردهاند بعدها بر اثر پیشرفت تمدن و به وجود آمدن روستاها و دهکدهها و استقرار عشایر کوچ رو، از شتر دوکوهانه برای شخم زنی و لشکرکشی و استفاده از پشم و گوشت و پوست نیز استفاده شدهاست. تاریخچه پرورش شتر دوکوهانه در چین به قرنها قبل از میلاد باز میگردد و سلسلههای مختلف پادشاهی چین از این حیوان برای مقاصد گوناگون استفاده میکردهاند.
*دوکوهانه های اوستا!
در دانشنامه ویکی پدیا در این باره می خوانیم: تاریخچه حضور شتر دوکوهانه درایران روشن نیست، هرچند که درکتاب اوستا کتاب مقدس زرتشتیان که بین سالهای ۵۳۰ تا ۵۷۰ پیش از میلاد نوشته شدهاست اشارهای فراوان به شتر شدهاست اما مشخص نیست که منظور از شتر کدام گونه آن است. برخی معتقدند که منظور از شتر در اوستا شتر دوکوهانه بودهاست و شتر یک کوهانه سالها بعد و همزمان با فتوحات ایرانیان در بین النهرین، فلسطین و مصر به ایران وارد شدهاست.
این فرضیه مبتنی بر نقشهایی است که بر روی دیوارهای تخت جمشید، که در فاصله زمانی بین قرن ۶ یا ۷ پیش از میلاد ساخته شده میباشد در جاده ابریشمکه نقش بسیار مهمی را در تجارت دنیای قدیم بازی میکرد، از شتر دوکوهانه جهت حمل و نقل ابریشم و سایر محصولات تجاری استفاده میشد.
استفاده وسیع از شتر یک کوهانه برای مقاصد عمومی، بارکشی ومیزان تولید سریع گوشت و شیر منجر به عقب نشینی تدریجی شتر دوکوهانه به طرف مناطق شمالی وکشورهائی نظیر قزاقستان ازبکستان مغولستان وغیره گردید جایی که شرایط آب و هوایی و دیگر شرایط اقلیمی برای شتر یک کوهانه بسیار دشوار بوده و ناچار بودهاند که از شتر دوکوهانه استفاده کنند. زیرا شترهای دوکوهانه دارای سمهای مقاومی برای راه رفتن در زمینهای سنگلاخی بودهاند و همچنین به علت پشم وکرک زیادی که در بدن داشتهاند در هوای سرد و باد و طوفانهایی که معمولاً در مناطق سرد و خشک مغولستان و دامنه کوههای هیمالیا وجود داشته حفاظت میشدهاند و بنابر این احتمال میرود نسل شترهای دوکوهانه موجود درایران از نسل شترهای ترددی فوق باشد.
تعداد فعلی شترهای دوکوهانه در جهان حدود ۲ میلیون نفر میباشند که در کشورهای چین، مغولستان و افغانستان و آسیای مرکزی و به میزان کمتر در ایران و ترکیه و آذربایجان پراکندهاند.
تعداد شترهای دوکوهانه در ایران کمتر از یکصد نفر برآورد گردیدهاست که در مناطق شمال غربی و شرق کشور (استان اردبیل و گلستان) زیست میکنند که به علت عدم حمایت در تأمین آب و نهادههای دامی (علوفه و...) و اعتبارات بانکی شترداران در حال انقراض جدی میباشند.
*خصوصیات نژادهای شتر دوکوهانه
شترهای دوکوهانه دارای استخوانهای بزرگ و قوی، پاهای نسبتاً کوتاه، کوهان گرد، لبهای بزرگ، پوشش پشمی ضخیم، کف پاهای بزرگ و مسطح میباشند. میانگین محصول پشم وکرک آنها سالیانه پنج کیلوگرم و در حیوانات نر بالغ، بیش از هشت کیلوگرم و در نرهای اخته شده به ده کیلوگرم میرسد. رنگ شترهای دوکوهانه، اغلب قهوهای تیره بوده و وزن زنده آنها به ۷۵۰ تا ۸۵۰ کیلوگرم میرسد که درنتیجه وزن لاشه آنها ۳۷۵ تا ۴۲۵ کیلوگرم میباشد. دوره شیردهی آنها ۱۶۰ روز بوده و در یک دوره شیردهی ۷۰۰ تا ۸۰۰ لیتر شیر تولید میکنند که از این مقدار ۳۰۰ لیتر برای مصرف انسان و بقیه به خوراک دیلاقها میرسد. شیر آنها از لحاظ ویتامین C خیلی غنی بوده و میتوان از آن به راحتیفراوردههای لبنی تهیه نمود که این امر در شترهای یک کوهانه نیاز به افزودن بعضی مواد از جمله کلرید کلسیم دارد. بلوغ آنها در چهارسالگی بوده و جفتگیری آنها فصلی میباشند.
دوره آبستنی آنها ۱۳ ماه طول میکشد. به ازای هر ۱۶ تا ۲۵ نفر شتر ماده دوکوهانه، یک نفر شتر نر دوکوهانه بسته به توان شتر نر و تغذیه آن جهت جفتگیری نیاز میباشد. میانگین وزن دیلاقهای آنها در بدو تولد به ۳۵ کیلوگرم میرسد.هر نفر شتر دوکوهانه روزانه در حدود ۱۴ کیلوگرم ماده خشک مصرف میکند. شتر ماده دوکوهانه روزانه در فصل تابستان ۳۵ تا ۴۰ لیتر و در فصل زمستان ۲۰ تا ۲۵ لیتر و شتر نر دوکوهانه در فصل تابستان ۴۰ تا ۵۵ لیتر و در فصل زمستان ۲۰ تا ۳۵ لیتر آب میآشامد.
شتر دوکوهانه باتوجه به ساختمان بدنی خاص خود به شرایط آب و هوای سرد خشک تطابق یافتهاست و قادر است در راههای کوهستانی و پربرف رفتوآمد نماید. شتر دوکوهانه میتواند در تابستان تا درجه حرارت ۳۰ درجه سانتی گراد و در زمستان تا درجه حرارت ۳۰- درجه سانتی گراد را به خوبی تحمل نماید. متوسط باری را که شتر دوکوهانه میتواند حمل نماید ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم میباشد که این موضوع مستقیماً با وضع جسمانی و مسافتی را که باید طی نماید بستگی دارد و در مسافتهای کوتاه (۱۵۵ کیلومتر) میتوان مقدار بار را تا ۲۵۰ و حتی ۳۰۰ کیلوگرم افزایش داد.
بعضی از عشایر ایران شترهای دوکوهانه نر را با شترهای ماده یک کوهانه تلاقی میدهند که شترهای دورگ حاصله در نسل اول یک کوهانه بوده و کوهان آن کشیده تر از کوهان شترهای یک کوهانه میباشد و در مجموع خوش اندام و دارای سرکوچک، گردن کلفت و کشیده، دم کوتاه، پشم بلند و مجعد روی پیشانی، پس سر و زیر چانه بوده و یکی از خصوصیات مشخص آنها در نسل اول این است که همیشه سنگین تر از پدر و مادر خود بوده و وزن آنها به نهصد تا نهصد و پنجاه کیلوگرم میرسد و دارای ظرفیت انجام کارهای سخت تری نسبت به شتر دوکوهانه میباشد.
*شتر دوکوهانه خون تازه می طلبد
عشایر کشورمان از این دورگها جهت حمل بار بیشتر و عبور از مناطق سختگذر که شتر دوکوهانه قادر به رفتن از آنجا نمیباشد استفاده میکنند. البته این تلاقی بین اولاد نسل اول به بعد به لحاظ ضعیف و غیرطبیعی بودن و مرگ و میر زیاد نتاج آنها توصیه نمیشود.
به نظر میرسد که در شرایط فعلی به علت قلت جمعیت آنها، وجود همخونی باعث خواهد گردید که انقراض نسل این نوع شتر شدیدتر گردد که راه از بین بردن آن وارد نمودن خون جدید در گله میباشد. بنا به تجربه شترداران یکی از راههای تکثیر شترهای دوکوهانه در کشور وارد نمودن خون جدید در گله، انجام تلاقی تدریجی بین دورگهای حاصله از تلاقی شتر نر دوکوهانه با ماده یک کوهانه وشتر ماده یک کوهانه با شتر نر دو کوهانه در طی سه نسل میباشد که نتایج حاصله در تلاقی تدریجی در نسل سوم (F۳)، شتر دوکوهانه با درجه خلوص خونی ۹۴ درصد میباشد.
*استان اردبیل، تنها زیستگاه اصلی پرورش شتر دوکوهانه ایرانی
تقی قاسمی، کارشناس ارشد بیوسیستماتیک جانوری تاکید می کند: شترهای دوکوهانه ایران با نام علمی(Camelus bactrianus) بهعنوان ذخیره ژنتیکی دامی بسیار ارزشمندی بهحساب میآیند که موطن و جایگاه اصلی آنها در ایران، استان اردبیل(دشت مغان و مشگین شهر) بوده و همچنین گزارشهای پراکندهای از وجود تعداد انگشت شماری شتر دوکوهانه در استانهای گلستان و آذربایجان شرقی حکایت میکند. شتر دو کوهانه در میان عشایر دشت مغان و آذربایجان از دیرباز جایگاه ویژهای داشته است، چرا که این حیوان به هنگام ییلاق و قشلاق عشایر اثاث و وسایل زندگی ایلات را بر پشت خود حمل و از ارتفاعات صعبالعبور سبلان عبور میدهد.
مهر نیز در این باره با هشدار جدی نسبت به خطر انقراض دو کوهانه ها نوشته است: صحبت از انقراض که میشود ذهن همه بیفاصله سراغ یوزپلنگ ایرانی میرود، در نوبت بعدی شاید گوزن زرد، گربه پالاس، سیاهگوش، درنای سیبری، پلنگ ایرانی، شاهروباه، روباه شنی و برخی انواع مارها جای گرفته باشد. هیچکس اما یادی از شتر دوکوهان نمیکند. حیوانی که در ردهبندیهای جهانی «به شدت در معرض خطر انقراض» دستهبندی شده و رده حفاظتی مشابه با یوزپلنگ ایرانی دارد.
* کمتر از ۱۰۰ شتر دو کوهان در ایران
دکتر ایمان معماریان میگوید: با توجه به شرایط آب و هوایی ایران و ارتباطاتی که وجود داشته، حدس زده میشود که شترهایی که در آغاز در ایران بودهاند شتر دو کوهان باشند و نه شتر تک کوهان. در یک سری کتابهای مذهبی مثل اوستا هم از شتر یادشده ولی نقشهایی که روی سنگها هست نشان میدهد که شتر مورد اشاره در ایران شتر دو کوهان بوده است. اما قطعیت این امر هم مشخص نیست چرا که در عمل هیچ تحقیق خاص تبارشناسی، بر روی شترهای دوکوهان ایران صورت نگرفته است.
دامپزشک کلینیک حیات وحش پردیسان میگوید: یکی از تهدیدهای اصلی شتردوکوهان که در تمام دنیا هم با آن رو به روست اختلاط ژنتیکی است. یعنی بعد از اینکه این شترها اهلی سازی شدند با شترهای تک کوهان مخلوطشان کردند. متأسفانه در ایران هم ما این کار را حتی بیش از بقیه انجام دادیم و به همین دلیل هم الان شترهایی که در دشت مغان داریم که خیلیهایشان شتر دو کوهان هستند از فهرست جمعیتی شتر دو کوهان در حال حذف است یا شاید حتی حذف شده باشد چون در سالهای اخیر اصلاً به اینکه با شتر تک کوهان مخلوط نشوند رسیدگی نشده و هرجایی که فهرستی میبینید جمعیتی که در ایران هست ذکر نشده است.
وی با اعلام اینکه در جهان کلاً حدود ۶۰۰ شتر دو کوهان باقیمانده است میگوید: در ایران کمتر از ۱۰۰ شتر دو کوهان باقیمانده که به این جمعیت کمتر از صدتا به دلیل اختلاط ژنتیکی که با شتر تک کوهان پیدا کرده خیلی اشاره نمیشود و به دلیل همین اختلاط ژنتیکی نمیتوان به این عدد استناد کرد.
معماریان میگوید: مهمترین جمعیت شترهای دوکوهان در صحرای گُبی مغولستان است. چین هم دارد. در قزاقستان هم خیلی کم است و هند هم تعداد خیلی کمی شتر در کشمیر دارد. تعدادی هم به استرالیا برده شده که ژنشان حفظ شده است.
*وضعیت شترهای دوکوهان به اندازه وضعیت یوزپلنگ آسیایی بحرانی است
دامپزشک باغ وحش ارم با بیان اینکه شتر دوکوهان در اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت (IUCN) «به شدت در معرض خطر انقراض» دستهبندی شده است میگوید: این دقیقاً همان رده حفاظتی است که یوزپلنگ آسیایی ما دارد و به معنای وضعیت بحرانی و احتمال بسیار بالای منقرض شدن در حیات وحش است. علت اصلی آن هم به جز از میان رفتن زیستگاهها و شکار، از بین رفتن ژنتیک این حیوان است.
به گفته وی شرایط فیزیولوژی و زیستی شترهای دوکوهان بسیار متفاوت است. این شترها میتوانند دماهای خیلی پایین را هم تحمل کنند و به همین دلیل است که زیستگاهشان با شترهای تک کوهان متفاوت است.
*ایران هیچ کاری برای شتر دوکوهان نکرده
معماریان در پاسخ به اینکه چه اقداماتی برای جلوگیری از ترکیب این شترها انجام شده است میگوید: در کشور ما که اصلاً اقدامی انجام نشده است ولی در کشورهای دیگر اتفاقاتی افتاده است. در چین از سال ۲۰۰۰ خیلی جلوی این موضوع را گرفتند. در مغولستان هم از سال ۱۹۹۸ خیلی جدی از آن جلوگیری کردند و اصلاً جلوی ورود تک کوهانه ها را گرفتند و همین دلیل توانستند که ژنتیک این گونهشان را حفظ کنند اما در ایران متأسفانه اصلاً پیگیری نشده و حتی همین اطراف تهران هم میتوانید جاهایی را پیدا کنید که شترهای دوکوهان را با تککوهان قاطی میکنند و یک و نیم کوهان و نیم کوهان و ترکیباتی مثل این تولید میکنند!
دامپزشک کلینیک حیات وحش پردیسان در پاسخ به اینکه چه میتوان کرد تصریح میکند: متأسفانه خیلی وقتها در سازمان محیط زیست اینگونه فکر میکنیم که فقط گونههای بومی مهم هستند اما به هر صورت بحث ژنتیک و دستکاری ژنتیکی نیز در مورد تمام گونههای حیاتوحش چه بومی باشند و چه نباشند، اهمیت دارد. ما دقت نمیکنیم که مثلاً ترکیب و تکثیر شیرهای آفریقایی که زیرگونه مشخص ندارند چقدر مسالهساز است یا مثلاً حفظ ژن ببرها و گربهسانهایی که در باغ وحشها هستند چه اندازه اهمیت دارد.
وی میافزاید: شتر دوکوهان هم یکی از همین مثالهاست و به همین دلیل باید مورد توجه قرار گیرد. ما این حیوان را به هر شکل در تاریخمان داریم، سنگنوشتههای باستانی، ما را به سمت این احتمال میبرند که شاید این گونه دست کم از قرن ۶ و ۷ پیش از میلاد در ایران بوده لذا بهتر است که تلاش شود تا حداقل ژنتیک آنها در برهه کنونی حفظ شود.
معماریان در توضیح دلایل بیتوجهی عمومی به این گونه میگوید: یک دلیل این است که ما آنقدر مشکل داریم که این یکی اصلاً در آن به چشم نمیآید. دلیل دیگر هم این که ما در حال حاضر جمعیت وحشی از آنها نداریم و تعدادی هم که در دشت مغان هستند، اصلاً گونه وحشی به شمار نمیروند.
*حفاظت شتر دوکوهان دشوار نیست
معماریان در خاتمه یادآور شد: درست است که تکثیر این حیوان در اسارت، دشواریهایی همچون تکثیر یوزپلنگ در اسارت را ندارد اما به هر شکل حفظ ژن سالم در گونهای همچون شتر دوکوهان میتواند اولویت داشته باشد.
وی با تأکید بر اینکه ما اصولاً به حفظ ژن گونههایی که بومی ایران نیستند، زیاد فکر نمیکنیم، تصریح کرد: اکنون شیر ایرانی دیگر در کشور ما وجود ندارد و به اروپا رفته است. حالا فرض کنید حفظ ژن آن برای اروپاییها مهم نباشد و آن را با شیر آفریقایی ترکیب کنند و تمام شود! شاید برای آنها مهم نبوده اما میتواند برای ما خیلی مهم باشد که هنوز شیر ایرانی ما آنجا وجود دارد. این موضوعات در همه جای دنیا اهمیت دارد و حفظ ژنهایی که از طبیعت آمدهاند برای کشور ما نیز مهم است.
حال باید دید این حیوان تاریخی ایران با ویژگیهای زیستی منحصر به فردی که نسبت به دیگر گونههای شتر دارد، میتواند از گلوگاه تنگ «به شدت در معرض خطر انقراض» به سلامتی عبور کند؟ آیا ضوابط و قوانینی برای حفظ ژنتیک اینگونه ارزشمند تدوین خواهد شد؟ یا اینکه این نقش باستانی سنگ نوشتههای کشورمان نیز به زودی با شترهای یک و نیم کوهان جایگزین میشود.
*گاهی خیلی زود دیر می شود
مدیر امور دام جهاد کشاورزی استان اردبیل اما تاکید می کند: طی سال های گذشته ردیف نگهداری شترهای دوکوهانه فاقد خط اعتباری بوده و از این رو حتی ساربانی برای رسیدگی به شترهای موجود در ایستگاه جعفرآباد مغان نداشتیم؛ در نتیجه شترها به حال خود رها شدند.
ولی سعادتی افزود: حفظ و توسعه شترهای دوکوهانه در کشور یک اولویت است و اگر به این امر رسیدگی نشود، احیای نسل در حال انقراض این گونه با مشکل روبرو می شود !
کد مطلب: 60180
آدرس مطلب: https://www.irankhabar.ir/fa/doc/report/60180/انگار-کسی-صدای-انقراض-دوکوهانه-نمی-شنود
ایران خبر
https://www.irankhabar.ir