ایران خبر بررسی می کند ؛

چرا در زمینه حمایت از حیوانات و حیوان آزاری با خلاء قانونی مواجه هستیم؟

16 خرداد 1395 ساعت 14:57

سگ‌کشی دردناک با اسید، رنگ کردن سگ ، ضرب و شتم سگ تا سر حد مرگ و ... از نمونه‌های حیوان‌آزاری هایی است که در ماه‌های اخیر اتفاق افتاده و واکنش هایی بسیار از مردم و هنرمندان را در پی داشته ، حال در این گزارش قصد داریم به بررسی این معضل بپردازیم.


به گزارش ایران خبر ، سگ‌کشی دردناک با اسید ، رنگ کردن ، ضرب و شتم  سگ تا سر حد مرگ و ... از نمونه‌های حیوان‌آزاری هایی است که  در ماه‌های اخیر اتفاق افتاده و واکنش هایی بسیار از مردم و هنرمندان را در پی داشته است، حال در این گزارش قصد داریم به چرایی این معضل بپردازیم.

تکرار این اتفاقات نشان می‌دهد که قانونی برای حمایت از حیوانات وجود ندارد و ما در زمینه حیوان‌آزاری با خلاء قانونی مواجه هستیم.

قانونگذار علاوه بر قانون شکار و صید در ماده 679 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی آورده که «هر کس به ‌عمد و بدون ضرورت حیوان حلال‌ گوشت متعلق به دیگری یا حیوانی که شکار آنها توسط دولت ممنوع اعلام شده است را بکشد یا مسموم یا تلف یا ناقص کند، به حبس از نود و یک روز تا شش ماه یا جزای نقدی از یک میلیون ‌و پانصد هزار ریال تا سه میلیون ریال محکوم خواهد شد.»

همچنین در ماده 680 همان قانون نیز مقرر شده که «هرکس برخلاف مقررات و بدون مجوز قانونی اقدام به ‌شکار یا صید حیوانات و جانوران وحشی حفاظت شده کند به ‌حبس از سه ماه تا سه سال و یا جزای نقدی از یک و نیم میلیون ‌ریال تا هجده میلیون ریال محکوم خواهد شد.»

در زیر به چند نمونه از حیوان آزاری های اخیر که اتفاق افتاده و فیلم های آن در فضای مجازی پخش شده که خشم کاربران را برانگیخته اشاره می کنیم.

1.در این ویدیو حیوان آزاری فیلمی از یک آزار دهنده زن منتشر شده ،این شخص که م.م ش نام دارد در صفحات اجتماعی خودش را بعنوان مربی آموزشی سگ ها معرفی کرده است وی تیزر های تبلیغاتی نیز از آموزش های خود منتشر کرده است که حسابی اعتماد صاحبان سگ ها رو جلب کند اما لو رفتن ویدیو های حیوان آزاری که به احتمال زیاد بطور ناخواسته و عدم توجه به لباس و کفش هایش در تیزر های تبلیغاتی اش موجب سلب اعتماد به وی شده و بسیاری از مردم خواهان برخورد قانونی با وی هستند.

دانلود
2.عامل سگ آزاری در کلاله که در اقدامی غیرانسانی سگ شکاری خود را به صورت وحشیانه مورد ضرب و جرح قرارداده بود با قرار دادن تصاویر آن  در فضای مجازی موجب رنجش مردم شده بود که خوشبختانه با اقدام به موقع مراجع ذی صلاح وی دستگیر و روانه زندان شد و سگ تیمار یافته توسط یکی از حامیان محیط زیست و حیوانات به گرگان انتقال یافت.
دانلود
3.دو پسر جوان که اقدام به رنگ کردن یک سگ و آزار او کرده بودند و تصاویر خود را در شبکه های اجتماعی منتشر کردند. در این فیلم دو پسر جوان  اهل شهرستان کردکوی گلستان در یک کارگاه در اطراف شهر سگی را به وسیله دستگاه  پیسوله به رنگ قرمز در آورده و پس از آزار او اقدام به گرفتن عکس سلفی با سگ بیچاره می کنند.
پس از انتشار فیلم در فضای مجازی کارگروه مردمی حامیان حیوانات که متوجه موضوع شده است، سگ را برای درمان در اختیار گرفته و سگ بیچاره توسط حامیان محیط زیست درمان شده است.

این در حالی است که عامل اصلی این حیوان آزاری با انتشار ویدیویی در شبکه های اجتماعی از این کار خود اظهار پشیمانی کرده است.
دانلود

در زیر به برخی نظرات حقوقدانان در این زمینه می پردازیم

بهمن کشاورز رییس اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای دادگستری ایران (اسکودا) با بیان اینکه «قانونگذار باید برای تدوین قانون جامعی در زمینه حمایت از حیوانات، اقدام کند.» گفت: کشتن بی رحمانه سگ‌ها، آتش زدن الاغ، کشتن و مثله کردن توله خرس و ... نمونه های دردناکی از حیوان آزاری هستند که به نظرم از انسان‌هایی با ذهن و عقل سالم و متعارف بر نمی‌آید. جالب است بدانید در مطالعات وسیعی که در مورد قاتلین زنجیره‌ای در برخی کشورها انجام شده، بر مبنای حقایق آماری وجود سه علامت در این افراد اعم از داشتن مادرانی به شدت خشن، شب ادراری در دوران کودکی و حیوان آزاری در زمان طفولیت ثابت شده است. جفری دامر مشهور یعنی همان قاتلی که قربانیانش را پس از تجاوز می کشت و گوشت‌شان را می خورد نمونه خوبی است که در زمان بچگی‌ از آزار حیوانات لذت می‌برده است.

وی با بیان اینکه به منظور حفظ و حراست جامعه، ترویج اخلاق حسنه و جلوگیری از اشاعه خشونت در جامعه هر نوع قانونگذاری که تعرض و بدرفتاری با حیوانات را منع کند قطعا مفید است، گفت: در عین حال کار فرهنگی بر روی کودکان از مهدکودک ها و دبستان در این خصوص می تواند مفید باشد؛ لذا باید توجه کنیم که نجس تلقی شدن برخی از حیوانات به هیچ وجه مجوز بدرفتاری با آنها نیست؛ زیرا همه مخلوق خداوند متعال هستند و حس درد دارند و رابطه عمیق بین توله‌ها و والدین آنها برقرار است. همچنین باید با برخی افکار خرافی که بعضی از انسان‌ها برخی از حیوانات را حامل روح شیطانی و یا از این قبیل مطالب بی‌ربط می‌دانند، مبارزه کرد.
 
سیدمهدی حجتی وکیل دادگستری و مدرس دانشگاه با بیان اینکه «در زمینه حمایت از حیوانات و موضوع حیوان آزاری با خلاء قانونی مواجه هستیم»، گفت: پدیده حیوان آزاری صرفاً با جرم انگاری و وضع قانون کیفری و مجازات از بین نخواهد رفت بلکه باید فرهنگ توده مردم در زمینه رفتار با حیوانات تغییر کند. زیرا یکی از علل شیوع و افزایش حیوان آزاری در سال‌های اخیر فقدان قوانین بازدارنده برای مرتکبان این نوع رفتارها با مخلوقات زبان بسته خداست. متأسفانه هیچ قانون جامعی برای برخورد با اشخاصی که به صورت موردی یا سازمان یافته نسبت به شکنجه و اذیت و آزار و کشتن حیوانات می پردازند، وجود ندارد و مراجع قضایی در مقام رسیدگی به موارد ارجاعی، به‌واسطه فقدان نص صریح قانونی ابزار لازم را برای مجازات چنین افرادی در اختیار ندارند؛ در واقع فقدان قوانین بازدارنده برای مرتکبان چنین رفتارهایی، ‌اصلی‌ترین علت اقدام به حیوان‌آزاری توسط انسان‌های نامتعارف است.

وی با بیان اینکه وجود خلاءهای قانونی در رابطه با آزار و اذیت حیوانات نشان از بی‌تفاوتی قانونگذار به حیات جاندارانی غیر از انسان و عدم حمایت تقنینی از این موجودات دارد، گفت: ‌قوانین موجود در کشور ما در زمینه حمایت از حیوانات، ‌صرفا ناظر بر حفاظت از حیات وحش در چارچوب تعریف شکار و صید غیرمجاز است و حیوان‌آزاری صراحتاً و مستقلاً جرم‌انگاری نشده است؛ در حالی که حیوان آزاری از جمله اقداماتی است که می‌تواند جریحه‌دار شدن وجدان عمومی جامعه و اخلال در نظم عمومی را در پی داشته باشد؛ بنابراین جرم‌انگاری چنین رفتاری توسط مقنن ضروری است.

حسین احمدی نیاز دیگر وکیل دادگستری نیز معتقد است: سازمان محیط زیست باید به موضوع آزار و اذیت حیوانات ورود کرده و از طریق دولت تلاش کند تا لایحه‌ای را در این زمینه تدوین کند و به مجلس بفرستد.

وی با اشاره به ماده 680 قانون مجازات اسلامی ادامه داد: این ماده در باب شکار است، یعنی اگر فردی به شکارگاه مراجعه کرده و حیوان حلال گوشتی را شکار کند مشمول این ماده می شود؛ اما در باب خشونت علیه حیوانات یا آزار و اذیت حیوانات با یک خلاء قانونی مواجه هستیم. ما همواره شاهد خشونت علیه حیوانات در برخی از نقاط کشور بوده‌ایم، مانند سنگ زدن به یک آهوی باردار در یکی از باغ وحش های ایران که منتج به فوت این آهو شد یا بعضا خشونتی که علیه حیوانات خانگی یا حیوانات اهلی می شود.

این موارد این مساله را مطرح می کند که از چه مکانیزم حقوقی برای برخورد با خاطیان باید استفاده کرد؟ ما می توانیم از بحث تشویش اذهان عمومی به این قضیه ورود پیدا کنیم که یک امر کلی است، اما از باب اینکه خشونت علیه حیوانات یا آزار و اذیت حیوانات جرم تلقی می‌شود، ما با خلاء قانونی مواجه‌ایم و این موضوع در قانون مجازات اسلامی جرم تلقی نشده است.

احمدی‌نیاز افزود: نمایندگان محترم می‌توانند یا قانون خاصی را به تصویب برسانند و یا الحاقیه‌ای را به عنوان تبصره در ماده 680 قانون مجازات اسلامی قرار دهند؛ البته این امر مستلزم این است که معاونت حقوقی ریاست جمهوری با کمک معاونت محیط زیست ریاست جمهوری و با تعامل همدیگر قانونی را در این زمینه به تصویب برسانند و از نمایندگان هم بخواهند نسبت به این موضوع اقدامات لازم را انجام دهند.

امید است که قانونگذار در این زمینه تدبیری بیاندیشد و قانون مدونی را در زمینه حیوان آزاری تدوین کند، چه بسا که اکثر حقوقدانان بر این عقیده بودند که فقدان قوانین بازدارنده برای مرتکبان چنین رفتارهایی، ‌اصلی‌ترین علت اقدام به حیوان‌آزاری توسط انسان‌های نامتعارف است.


کد مطلب: 62797

آدرس مطلب: https://www.irankhabar.ir/fa/doc/report/62797/چرا-زمینه-حمایت-حیوانات-حیوان-آزاری-خلاء-قانونی-مواجه-هستیم

ایران خبر
  https://www.irankhabar.ir