ایران خبر بررسی می کند؛

ورود تکنولوژی های نوین ارتباطی ایرانی ها را بین سنت و مدرنیته حیران کرده است

10 شهريور 1395 ساعت 10:25

سنت در آداب و رسوم و رفتارهای اجتماعی هم به خوبی دیده می شود. این روزها با ورود ابزار و وسایل نوین ارتباطی مردم ایران دچار نوعی سردرگمی بین سنت و مدرنیته شده اند.


ایران خبر- سنت یا تراداد عبارت از باور یا رفتاری است که در یک گروه یا جامعه از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌شود، دارای معنای نمادین یا اهمیت ویژه‌ای است و ریشه آن به گذشته برمی‌گردد.

تعطیلات عمومی و نیز لباس‌های غیرمنطقی اما به لحاظ اجتماعی معنی‌دار (مانند کلاه‌مویی که قضات در برخی کشورهای غربی در دادگاه‌ها بر سر می‌گذارند) نمونه‌های بارزی از تراداد استند. حتی هنجارهایی نظیر سلام و احوال‌پرسی کردن نیز سنت تلقی می‌شوند. سنتها می‌توانند در طول هزاران سال به حیات خویش ادامه دهند یا اینکه گسترش پیدا کنند. در عین حال ترادادهایی هم هستند که به دلایل سیاسی یا فرهنگی در طول مدت کوتاهی ایجاد شده‌اند. 

سنت در آداب و رسوم و رفتارهای اجتماعی هم به خوبی دیده می شود. این روزها با ورود ابزار و وسایل نوین ارتباطی مردم ایران دچار نوعی سردرگمی بین سنت و مدرنیته شده اند. از یک طرف حفظ سنت ها و ارزش های قدیمی برایشان باارزش است و از طرف دیگر هم نمی خواهند ازقافله تمدن عقب بمانند و عدم هماهنگی بین ایندو سرگردانی عجیبی بین ایرانی ها به وجو آورده است. 

وقتی به زندگی خانوده سنتی و قدیمی دقت می کنیم شاهد این هستیم که هنوز برخی رفتارها و آداب و رسوم بین افراد خانواده با همان سنت های قدیمی پیش می رود، اما همان رفتارهای اجتماعی در خانواده دیگری با ا رزش های جدید روبرو شده است و این تغییر رفتار را می توان با بزرگ شدن فرزندان نیز مشاهده کرد چرا که در برخی از خانواده ها فرزندان پدر و مادر را تربیت می کنند نه پدر و مادر فرزند را و همین باعث می شود تا خانواده بین تضاد عجیب سنت و مدرنیه درگیر باشد.

زمانی که برخی خانواده های سنتی می خواهند وارد دنیای نوین ارتباطات و مدرنیته شوند نمی دانند با ارزش ها و سنت های قدیمی خود چگونه رفتار کنند. در بسیاری از خانواده های ایرانی می بینیم تغییر گرایش از سنت به مدرن بودن را می توان به وضوح مشاهده کرد. 

برخی از خانواده ها می خواهند کل زندگی را طی یک شب مدرن کنند، شاید در برخی موارد موفق شوند اما زمانی که زندگی آن خانواده ها را از نزدیک می بینیم، متوجه می شویم هنوز هم سنت جایی دارد و به کل فراموش نشده است. به عنوان مثال زندگی های مدرن امروزی با چیدمان ها و دکوراسیون های جدید نشانه امروزی بودن و فراموش کردن سنت های قدیمی است. در برخی از خانواده های ایرانی دیگر از پشتی های قدیمی استفاده نمی شود و جای آن را مبل های شیک و لوکس گرفته است اما همان خانواده های به اصطلاح مدرن و امروزی برای پذیرایی از مهمان از استکان های کمرباریک قدیمی استفاده می کنند! این نمونه بسیار بارز و پیش پا افتاده ای از تضاد بین سنت و مدرنیته بود.

ورود وسایل نوین ارتباطی هم یک مرحله از وارد شدن به دنیای ارتباطات است. اما متاسفانه در ایران این مورد با عدم آگاهی لازم و بی فرهنگی به راه خود ادامه داده است چرا که هنوز هم بین مردم افرادی هستند که نمی دانند چگونه از ابزار نوین ارتباطی استفاده کنند. مثلا وارد روستایی می شویم که از کمترین امکانات رفاهی برخوردارند اما گوشی های موبایل افراد بسیار جدید و مد روز است. این همان عدم آگاهی استفاده از ابزار است. زمانی که فردی از وسایل رفاهی واجب محروم است چه لزومی دارد گوشی گران قیمت در دست داشته باشد! و همان فرد ممکن است حتی استفاده کامل از گوشی را آموزش ندیده باشد اما برای اینکه از تمدن و به روز بودن عقب نماند حتما باید گوشی هوشمند در دست داشته باشد. 
این موارد نشانه ضعف فرهنگی است که متاسفانه جامعه ایرانی را در برگرفته است. تا زمانی هم این تضادها وجود داشته باشد مردم نمی توانند به درستی تشخیص دهند چه رفتاری را باید الگوی خود قرار دهند تا بتوانند از همه امکانات زندگی به نحو مناسب استفاده کنند. و همچنان بین سنت و مدرن بودن دست و پا می زنند. البته ناگفته نماند، عدم اطلاع رسانی مناسب هم یکی از دلایل مهم در ادامه بی فرهنگی است که به فقر و ضعف فرهنگی دامن می زند.


کد مطلب: 69235

آدرس مطلب: https://www.irankhabar.ir/fa/doc/report/69235/ورود-تکنولوژی-های-نوین-ارتباطی-ایرانی-بین-سنت-مدرنیته-حیران-کرده

ایران خبر
  https://www.irankhabar.ir