بی‌تدبیری دولت کار دست گلستانی‌ها داد؛

توقف "نرماب" پشت سد بی‌پولی و خانه‌نشینی ۴۰۰ کارگر

کد مطلب: 110046
 
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۹ فروردين ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۳۳
وعده‌های دولت به گلستانی‌ها این دفعه هم به بار ننشست و ناتوانی دولت در تأمین اعتبار، سبب تعطیلی «سد نرماب» و بیکاری ۴۰۰ کارگر شده است.
 
به گزارش ایران خبر، بحران کم‌آبی فشارش را بر گُرده گلستانی‌ها بیشتر کرده است. فارغ از اثرات کم‌آبی بر بخش کشاورزی که پایه اقتصاد مردمان این خطه را شکل می‌دهد؛ مردمان زیادی در این استان به ظاهر سرسبز شمالی با چالشی به نام تأمین آب شرب مواجه‌اند، مسئله‌ای که در برخی از نقاط به مرز بحران رسیده است.
بسیاری از مسندنشینان تصورشان از گلستان به استانی سرسبز در دامنه‌های جنوبی البرز که خزر در غرب آن واقع شده است، می‌دانند. در حالی‌که در پس برگ‌های سبز جنگل‌های هیرکانی رنج‌ها، محرومیت‌ها و کمبودها جاخوش کرده است. استان گلستان برخلاف نام سرسبزش، در سال‌های اخیر خشکسالی‌های متعددی را پشت سرگذاشت که بسیاری از شهرها و روستاهای آن با کمبود آب دست و پنجه نرم کردند. براساس اعلام سازمان هواشناسی کشور سال گذشته گلستان جزء چهار استان درگیر با خشکسالی شدید بود.
هرچند شرایط در همه جای استان یکسان نیست و مناطق جنوبی و غربی استان به‌علت قرار گرفتن در کنار جنگل‌های هیرکانی از منابع آبی نسبتاً مطلوبی برخوردار بوده اما اوضاع برای ساکنان مناطق شمالی و شرقی استان به‌شدت بغرنج است. هنوز در این استان بیش از 100 روستا وجود دارد که مردمانش دسترسی به آب شرب بهداشتی ندارند و دبه‌های رنگارنگ و صف‌های طولانی و دویدن پشت تانکرهایی که هفته‌ای یک یا دو بار به روستا می‌آیند، تمام سهم‌شان از سرانه آب است. بسیاری از شهرهای استان هم از کمبود آب رنج می‌برند و در فصول گرم سال مکرراً با قطعی آب مواجه هستند.
لزوم تأمین آب شرب بیش از 350000 نفر در شرق استان، زمینه‌ساز کلنگ‌زنی بزرگترین سدمخزنی استان گلستان در فروردین ماه سال 90 با حضور وزیر وقت نیرو شد. سدی که قرار بود 5 ساله احداث و آبگیری شود اما حالا با گذشت 7سال نه تنها آبی پشت آن ذخیره نشده بلکه مشکلات جابه جایی روستاهای مخزن سد هم به آن اضافه شده و پروژه را به تعطیلی کشانده است.
سد نرماب قابلیت ذخیره‌سازی 190 میلیون مترمکعب آب را دارد و آب شرب مورد نیاز 4 شهر مینودشت، کلاله، آزادشهر و مراوه تپه و 130 روستای منطقه را فراهم می‌کند. مدیرعامل آب منطقه‌ای استان نیمه دوم سال گذشته در یکی از جلسات شورای برنامه‌ریزی استان اعلام کرده بود که انتهای سال مالی 96 یعنی در تیرماه امسال این سد آبگیری خواهد شد.
انتقاد امام جمعه مینودشت از وعده‌های محقق نشده دولتی‌ها به مردم
فقط 3 ماه به وعده این مسئول مانده که خبرها حاکی از تعطیلی عملیات احداث این سد است. این مسئله روزهای گذشته و با انتقادات شدیدی که امام جمعه مینودشت در خطبه‌های نمازجمعه از مسئولان استانی و دولتمردان کرد، بر سر زبان‌ها افتاد و مانند آب سردی، امید گلستانی‌ها را خاموش کرد.
حجت‌الاسلام حسینی در خطبه‌های این هفته نماز جمعه مینودشت با انتقاد از وعده‌های محقق نشده دولتی‌ها به مردم گفت: ما انتظار داشتیم با آمدن استاندار جدید، کار این سد راه بی‌افتد نه اینکه تعطیل شود. دولت می‌گوید پولی برای تزریق به این پروژه ندارد در حالی‌که به تازگی برای سد هراز 80 میلیارد تومان اعتبار اختصاص دادند حال برای این سد می‌گویند 11 میلیارد تومان نداریم.
بیکاری 400 کارگر با تعطیلی سد نرماب
وی با انتقاد از انفعال نماینده منطقه در مجلس افزود: آقای نماینده در مراسم نوروزگاه قول داد که این سد امسال آبگیری می‌شود اما حالا 400 نفر اخراج شده‌اند و حتی بیمه بیکاری هم ندارند. مردم 2 روستایی که در مخزن سد هستند و باید انتقال داده شوند، سال‌هاست که بلاتکلیف ماندند.
امام جمعه مینودشت با بیان اینکه منفعت احداث و آبگیری این سد نه تنها برای مینودشت بلکه برای شهرها و روستاهای اطراف است، گفت: با این سد آب شرب ده‌ها روستا تأمین می شود و 25 هزار هکتار زمین دیم، آبیاری می‌شود.
وی اظهار کرد: توقع ما از استاندار این است که این موضوع را پیگیری کنند. بروند تهران حرف مردم را بزنند و آقای نماینده هم به جای دخالت در کارهای جزئی بهتر است مسئله این سد را پیگیری کند. مردم در این پروژه ذینفع هستند تا کی می‌توانیم بگوییم درست می‌شود. رئیس‌جمهور در سفر به استان قول داده بود این سد تا پایان دولت یازدهم به اتمام برسد اما این اتفاق رخ نداد.
گفته می‌شود عدم تأمین اعتبار برای جابه جایی 2 روستای جنگلده بالا و پایین سبب تعطیلی بزرگترین طرح استان شده است. مردم این روستاها 7 سال است که بلاتکلیف مانده‌اند و هنوز دولت تصمیمی درباره جابه جایی آنان نگرفته است.
دولتی‌ها به مردم روستاها تنها وعده می‌دهند
دراین باره حمزه نجفی، دهیار روستای جنگلده بالا به خبرنگار تسنیم گفت: این روستا 187 خانوار و جمعیتی بالغ بر 500 نفر دارد. از زمان آغاز عملیات اجرایی این سد قرار بر جابه جایی روستا شد اما تا کنون این اتفاق رخ نداده و مسئولان هم همواره کمبود اعتبار را بهانه کرده‌اند.
وی با بیان اینکه شرایط روستائیان در این سال‌ها سخت شده و هنوز دولت نه پول تملک زمین‌هایشان را داده و نه آنان را به سایت جدید منتقل کرده است، افزود: سال‌هاست که اجازه ساخت و ساز جدید به مردم داده نمی‌شود و با اینکه جوانان زیادی تشکیل خانواده داده اند اما مجبورند با پدرو مادر و دیگر اعضای خانواده خود زندگی کنند. همچنین برخی خانواده‌ها که وضع مالی بهتری داشتند هم از روستا مهاجرت کردند.
دهیار این روستا ادامه داد: در چند وقت اخیر مسئولان گفتند زمینی به مساحت 11 هکتار برای اسکان مردم این روستا پیش‌بینی کرده‌اند که این مسئله هم روی کاغذ اتفاق افتاده است.
آنطور که مسئولان می‌گویند برای جابه‌جایی این 2 روستا و تملک اراضی روستائیان 30 میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز است. حرفی که از ابتدای سال گذشته هم بارها مطرح شد و با اینکه هاشمی، استاندار گلستان هم تأکید کرده بود که باید زودتر مشکلات اعتباری این پروژه برطرف شود، وقتی به آن گذاشته نشد.
کمبود نقدینگی عامل تعطیلی پروژه سد نرماب
مدیرعامل آب منطقه‌ای استان گلستان با تأیید تعطیلی عملیات ساخت سد نرماب به تسنیم گفت: به علت اینکه نقدینگی مورد نیاز برای تملک اراضی روستاییان تأمین نشد و عمده اعتبار دولت هم در قالب اوراق و اسناد خزانه است که هنوز خیلی‌ها با آن مشکل دارند.
علی نظری با بیان اینکه هنوز هم معتقد است با تزریق اعتبار امکان آبگیری این سد وجود دارد، ادامه داد: موضوع نرماب، قصه امروز و دیروز نیست. چندسالی هست که موضوعات مربوط به این پروژه را دنبال می‌کنیم.
2 روستای داخل دهانه سد باید جابجا شود
وی افزود: در صورتی که بتوانیم مشکل جابه‌جایی این 2 روستا را انجام دهیم، احداث سد وارد مرحله نهایی می‌شود و 50 درصد آن قابل بهره‌برداری است.
این مقام مسئول با بیان اینکه این سد در حال حاضر 75 درصد پیشرفت فیزیکی دارد، گفت: نرماب تنها پروژه سدسازی در کشور است که از ظرفیت ماده 56 یا همان فاینانس داخلی در حال پیگیری است. در یکی دوسال اخیر هم پروژه پیشرفت‌های خوبی داشته اما 30 میلیارد تومان نقدی برای تملک این 2روستا نیاز داریم. در روزهای اخیر درصدی از این اعتبار به استان اختصاص پیدا کرد که بنا به دلایلی بهتر است در حال حاضر عددی اعلام نکنیم.
وی افزود: برای روستای جنگلده پایین 65 واحد مسکونی احداث شده که پول زمین‌های آنان داده نشده اما روستای جنگلده بالا هنوز بحث جابه‌جایی آن به سایت جدید قطعی نشده و در حال پیگیری هستیم.
با اینکه رئیس جمهور در سفر آذرماه سال 93 خود به گلستان قول اتمام سدنرماب را تا پایان دولت یازدهم به مردم این استان داده بود و مسئولان استانی هم هر روز تاریخ جدیدی را وعده می‌دادند، اما سد نرماب که در حال حاضر بزرگترین پروژه استان به شمار می‌رود، تعطیل شده است. با اینکه مدیرعامل آب منطقه‌ای هم می‌گوید بخشی از اعتبار موردنیاز برای جابه‌جایی 2 روستای کاسه سد را دریافت کرده‌اند، هنوز مشخص نیست این اعتبار چقدر بوده و قرار است چگونه هزینه شود.
ز
منبع : تسنیم