بسیاری از خوانندگانی که امروز در بازار رسمی موسیقی کشور فعالیت میکنند، پیش از این به صورت زیرزمینی میخواندهاند. آمارها هم نشان میدهد میزان استقبال مردم از خوانندگانی که در ابتدا زیرزمینی بودهاند و سپس مجوز گرفتهاند، بیشتر از خوانندگان دیگر است. در برخی موارد حتی مجوزدار شدن، باعث کاهش اقبال مردم نسبت به آن خواننده هم شده است!
به گزارش
ایران خبر ، روزنامه خراسان در ادامه آورده است: همین موضوع خوانندگانی را هم که موسیقیشان برای گرفتن مجوز مشکلی نداشت، قانع کرد تا قبل از اینکه بخواهند وارد دنیای موسیقی شوند، حتماً سری به زیرزمین بزنند و از آن به عنوان سکوی پرش به دنیای شهرت، استفاده کنند.
این زیرزمینهای ستارهساز، توجه تهیهکنندگان موسیقی را نیز جلب کرد تا با سرمایهگذاری روی این خوانندهها، منافع مالی خود را در آیندهای نه چندان دور، تضمین کنند. با گسترش فضای مجازی و اینترنت در کشور، این موج سرعت بیشتری گرفت و خوانندههای جوان و گمنامی که میخواستند ره صد ساله را یکشبه طی کنند، به این موج رونق بیشتری دادند. البته شاید کار زیرزمینی به لحاظ مالی برای خوانندگان این نوع موسیقی، منفعتی نداشته باشد اما آنها با امید به آیندهای که تجربه نشان داده زیاد دور نیست، همچنان فعالیت میکنند و کارهای خود را از طریق اینترنت، به هواداران خود میرسانند.
در این میان، برخی فقط یک قطعه موسیقیشان گل میکند و چند هفتهای در صدر آهنگهای پر شنونده قرار میگیرد، اما با همین سرعتی که آمدند، با همان سرعت هم میروند. خوانندگانی که مثل قارچ سر از دنیای مجازی در میآورند زیادند، اما با تولید و انتشار چند آهنگ مشخص میشود که اینها در دنیای موسیقی ماندگار هستند یا نه؟ که تجربه نشان داده، تعداد کمی زمان فعالیتشان به بیشتر از چند ماه میرسد. از آن طرف، دستهای از زیرزمینیها، توانستند از برچسب زیرزمینی بودن، خود را خلاص کنند و با گرفتن مجوز، به مجازخوانها بپیوندند.
در ادامه با تعدادی از معروفترین چهرههای موسیقی که در این سالها بین زیرزمین و زمین در رفت و آمد بودند، آشنا میشویم:
مهدی مقدم؛ رفت و برگشت به زیرزمین!
اواسط دهه 80، ویدئوکلیپهای یک خواننده جوان و گمنام از شبکههای ماهوارهای پخش شد که همینها به سرعت او را مشهور کرد. در فضای مجازی با آهنگ «خونسرد» به شهرت رسید و با بیرون دادن آلبومی به همین نام، وارد دنیای مجاز موسیقی شد. بعد از «خونسرد»، «سونامی» را راهی بازار کرد اما با پخش چند ویدئوکلیپ بدون مجوز از او در شبکههای ماهوارهای، ممنوعالکار شد. تا اینکه در سال 91 با آلبوم «احتیاط» دوباره دنیای مجاز را تجربه کرد.
آرمین زارعی؛ به دنبال مجوز
جزو اولین خوانندگان رپ ایرانی محسوب میشود که عاشقانه میخواند و طرفداران زیادی هم دارد. اما استفاده از کلمات خارج از عرف او را قاطی غیرمجازها کرد. چند ماهی است که تصمیم گرفته از زیرزمین بیرون بیاید و خبرهایی مبنی بر کسب مجوز او هم شنیده میشود. گرچه مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد فعلا این خبر را تکذیب کرده است.
یاس؛ اعتراض و رپ فارسی
یاسر بختیاری از ابتدای کلید خوردن پروژه رپ فارسی تا به امروز یکی از فعالترین خوانندگان این سبک بوده است. از زمان انتشار تک آهنگ «سی دی رو بشکن» در سال 85 بود که بیشتر از گذشته شناخته شد. اغلب آهنگهایش در اعتراض به مسائل اجتماعی مثل فقر و اعتیاد است. او شاید تنها رپر فارسی باشد که طرفدارانش میتوانند برخی کارهایش را در حضور خانوادهشان گوش کنند! او مدتی برای گرفتن مجوز از ارشاد تلاش کرد اما موفق نشد. یاس مدتی است ایران را ترک کرده است و خبری هم از زمان بازگشت یا ماندگاریاش در خارج از کشور در دست نیست.
محسن چاووشی؛ صدا زخمی
چاووشی که به دلیل شباهت صدایش به یکی از خوانندههای لس آنجلسی معروف شد، کارش را از سال 1383 شروع کرد و حجم قابل توجهی آهنگ غیرمجاز را راهی فضای مجازی کرد. اولین آلبومش «نفرین» بود که با روایت عشقهای شکستخورده، حسابی گل کرد. او که تا مدتها، پرکارترین خواننده زیرزمینی بود، آلبومهای «خودکشی ممنوع»، «لنگه کفش»، «متاسفم» و تعداد زیادی تک قطعه را منتشر کرد تا اینکه بعد از خواندن در فیلم سنتوری، فعالیتش جنبه رسمیتری به خود گرفت و سرانجام موفق به دریافت مجوز برای آلبوم «یه شاخه نیلوفر» شد.
محسن یگانه و تیتراژ ماه عسل
یگانه همزمان با چاووشی کارش را شروع کرد و ترانههای آلبومش را خودش میسرود. او سال 84 آلبوم «سال کبیسه» و سال 85 دو آلبوم به نامهای «وقتی رفتی» و «آخه دل من» را به صورت زیرزمینی منتشر کرد. در سال 87 تیتراژ برنامه ماه عسل را خواند و کمی بعد و در همان سال موفق شد آلبوم پرفروش «نفسهای بیهدف» را به صورت رسمی و با مجوز وارد بازار کند.
سیروان و زانیار خسروی؛ خوانندههای نو ظهور
سیروان خسروی سال 84 اولین آلبوم خود به نام «تو خیال کردی بری» را به صورت زیرزمینی پخش کرد و موزیک ویدئوهایش در شبکههای ماهوارهای نمایش داده شد. آن وقتها کسی فکرش را نمیکرد که این پسر مو بلند و اسکیت به پا در کلیپ، بعدها به یک خواننده و تنظیمکننده موسیقی پاپ بدل شود. سیروان خسروی که شاگرد کاوه یغمایی بود، سال 1388 توانست با آلبوم «ساعت 9» اولین فعالیت رسمی خود را آغاز کند! خسروی جزو آنهایی بود که خیلی بی سر و صدا مجوزش را گرفت که با توجه به کارهای قبلی او، تعجب برانگیز است.
زانیار خسروی، برادر کوچک سیروان هم اواسط دهه 80 و با پخش تکقطعههای هیپ هاپ، کارش را شروع کرد. او از جمله خوانندگانی بود که کمتر کسی فکرش را میکرد روزی مجوز بگیرد. حتی وقتی نامش را از تیتراژ سریال ساختمان پزشکان درآوردند، کسی آنقدرها هم تعجب نکرد اما او هم بعد از مدتی اولین آلبوم خود به نام «28» را در ماههای پایانی سال 1392 به صورت رسمی وارد بازار کرد.